Здравейте, имам следния проблем...
Инсталирам Anarchy (base-devel / lts-kernel) на реална машина с Nvidia Карта (GTX1060)
Преди да инсталирам драйвера на Nvidia от хранилището на Arch (nvidia-lts) системата бутва за около 18сек, а след като сложа драйвера зареждането отнема около 30 сек и се стартира таймер който обраява нещо си свързано с random seed и докато го зареди му отнема едни 12-15 сек, което си е малко дразнещо за SSD
Това, че е на ССД нищо не означава. От ССД до ССД има голяма разлика. Ако е някоя куче марка, не очаквай топ пърформанс.
А LTS кърнелът на An Archy е древната версия 4.19, така че отново не очаквай свръх пърформанс. Неотдавна и аз мислех да минавам на ЛТС, ама като видях как всичко се влачи, се отказах и се върнах обратно на роулинг релийзите.
https://t.me/linuxtalkbg Мързелът е двигател на прогреса. Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Ммм не, инталирането на пакета не промени нищо. Рестартихрах компютъра няколко пъти за да проверя дали ще има разлика, но при всяко стартиране беше едно и също. Вариантa да е от SSD-то автоматично отпада защото е 100% читаво Samsung EVO, като на него има и NTFS дял на който дръжа разни игри и не е имало проблеми + проверка на SMART всичко е наред. А и това се случва след инстала на Nvidia-та, разликата при паленото със и без него е много (почти двойна). Не знам този сервиз какво прави и дали може да се спре или оптимизира по някакъв начин чрез конфигурационен файл или др.
Оп, прибързах с отговора...
Преди да напиша предния коментар не си направих труда да проверя в Arch Wiki инфото за този пакет... та да поясня: след инсталцита му е нужно да се стартира и aктивира чрез
systemctl start haveged.service и systemctl enable haveged.service
и сега резултата е изуметелен.
Nico написа: Чет Сеп 12, 2019 18:48
Нека да има,от имане глава не боли.
Изобщо не го слушай. Манджаро има всичко необходимо, арч е гол като пушка, като ти потрябва нещо почваш да инсталираш хиляди пакети за да докараш накрая нещо подобно на манджаро, който има време за губене да си го губи и да не налага свое мнение
sokoban написа: Чет Сеп 12, 2019 18:51
Изобщо не го слушай. Манджаро има всичко необходимо, арч е гол като пушка, като ти потрябва нещо почваш да инсталираш хиляди пакети за да докараш накрая нещо подобно на манджаро, който има време за губене да си го губи и да не налага свое мнение
https://t.me/linuxtalkbg Мързелът е двигател на прогреса. Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аз лично съм привърженик на по изчистените дистрибуции, затова сега мигрирам към по чист вариант на Arch, като главната причина за това е желанието ми да премина към ролинг дистрибуция, че да не преинсталирам на всеки 2 години като излезе ново LTS на buntu базираните. Признавам че е малко по сложно и има своите особености, но с желание и малко помощ тук във форума нещата се нареждат много добре за мен. А и няма нищо по сладко от това да си сглобиш нещо сам. Поне после ако се счупи много по лесно можеш да си го оправиш