Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Как да ускорим стартирането на Линукс от твърд диск?  [РЕШЕНА]

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Re: Как да ускорим стартирането на Линукс от твърд диск?

Мнение от Тамболианеца »

@Alfonsu

Добре, този път се напънах и изчетох докрай поста ти за суперскоростта на Windows 10, ама с отвращение. :lol:

Бъркаш фундаментално в сравненията си Linux срещу Windows 10 за скорост за зареждане .
Последното нещо, което виждаш в Linuх при зараждане е login екрана, всичките други сървиси вече са заредени и пуснати.
Много бързо виждаш login екрана на Windows при зареждане, но много сървиси все още не са заредени, а отложено във времето се зареждат.
Оттук и лъжливото впечатление колко бързо зарежда Windows 10.
Най-простото и очевадното, което веднага се вижда при Windows 10 e, че имаш login екран, ама мрежата все още не ти работи.

Естествено можеш да ускориш Линукса за зареждане, в две насоки:
а) виж какви сървиси зареждаш, трябват ли ти тези сървиси? Aкo не - изключи ги. Примерно openSUSE е прословуто със стартиране на излишни сървиси, презапасили са се да старират все и вся дето е сървис, без да се съобразяват какво точно си инсталирал.
б) можеш да смъкнеш някои твърдо зададени настройки на изчакване зададени поради природата на асинхронност на systemd, типично при мрежови сървиси. Там вече навлизаш в територията на експериментите.
Прочетено: 17447 пъти
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

И така и не пробва да го загаси напълно, защото съм сигурен, че ще е доста по-бавен след това.
Изображение
Alfonsu
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Alfonsu »

бат-начо написа: Нед Мар 01, 2020 23:36 Е, това е, трябва ти swap. Манджо прави ли swap-файл като Убунту в такива случаи когато не се зададе swap-дял?
Пробвай как е като го създадеш, в случая - трябва то swap-файл, за да не преинсталираш. Или пък инсталирай просто zram-config и рестартирай (е, така е на deb-базираните).

Пипни пак БИОСа, виж дали няма някоя "забравена" настройка.
Създадох Swap файл, но той не промени нищо в скороста на зареждане.
Добавих и zram като сервиз за Arch, но и той не промени нищо.
Тамболианеца написа: Пон Мар 02, 2020 10:25 @Alfonsu

Добре, този път се напънах и изчетох докрай поста ти за суперскоростта на Windows 10, ама с отвращение. :lol:

Бъркаш фундаментално в сравненията си Linux срещу Windows 10 за скорост за зареждане .
Последното нещо, което виждаш в Linuх при зараждане е login екрана, всичките други сървиси вече са заредени и пуснати.
Много бързо виждаш login екрана на Windows при зареждане, но много сървиси все още не са заредени, а отложено във времето се зареждат.
Оттук и лъжливото впечатление колко бързо зарежда Windows 10.
Най-простото и очевадното, което веднага се вижда при Windows 10 e, че имаш login екран, ама мрежата все още не ти работи.

Естествено можеш да ускориш Линукса за зареждане, в две насоки:
а) виж какви сървиси зареждаш, трябват ли ти тези сървиси? Aкo не - изключи ги. Примерно openSUSE е прословуто със стартиране на излишни сървиси, презапасили са се да старират все и вся дето е сървис, без да се съобразяват какво точно си инсталирал.
б) можеш да смъкнеш някои твърдо зададени настройки на изчакване зададени поради природата на асинхронност на systemd, типично при мрежови сървиси. Там вече навлизаш в територията на експериментите.
При теста за стартиране съм сложил автоматично зареждане на Firefox, така че оценката да бъде максимално точна. Наясно съм че щом видя работния плот, това не значи е системата е напълно заредила.
Mozo написа: Пон Мар 02, 2020 10:48 И така и не пробва да го загаси напълно, защото съм сигурен, че ще е доста по-бавен след това.
Пробвах всички начини на рестарт / изключване и др. Резултат е сходен. След по подробен анализ на инсталирания Windows се забелязват някой оптимизации по зареждането + използването на по старт билд, така че съм склонен да вярвам че чиста инсталация с последна версия от Microsoft би заредила по тромаво след рестарт.

На въпросния лаптоп днес пробвах с чист Arch (anarchy) и от досега изпобваните дистрибуции той зарежда най бързо 60 сек. което е приемливо. И въпреки това ако има аналог на Windows FastBoot в Linux бих го използвал като опция въпреки че реално не е чисто зареждане
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Alfonsu написа: Пон Мар 02, 2020 15:37 При теста за стартиране съм сложил автоматично зареждане на Firefox, така че оценката да бъде максимално точна. Наясно съм че щом видя работния плот, това не значи е системата е напълно заредила.
5 круши = 6 ябълки, това е твоето сравнение.
Нищо не си наясно, ама карай...
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Alfonsu написа: Пон Мар 02, 2020 15:37
Mozo написа: Пон Мар 02, 2020 10:48 И така и не пробва да го загаси напълно, защото съм сигурен, че ще е доста по-бавен след това.
Пробвах всички начини на рестарт / изключване и др. Резултат е сходен.
Със зъдържането на Shift при рестарт, нали? Ако да, това е положението. В работата също имам един лаптоп с Manjaro и KDE и зарежда по сто години. Mint и Arch зареждат добре. Няма Fastboot за Linux :)
Изображение
Alfonsu
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Alfonsu »

Mozo написа: Пон Мар 02, 2020 18:14
Alfonsu написа: Пон Мар 02, 2020 15:37
Пробвах всички начини на рестарт / изключване и др. Резултат е сходен.
Със зъдържането на Shift при рестарт, нали? Ако да, това е положението. В работата също имам един лаптоп с Manjaro и KDE и зарежда по сто години. Mint и Arch зареждат добре. Няма Fastboot за Linux :)
Дам рестартирам със шифт
Приемаме случващото се за нормално и продължаваме на пред :)
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Инсталираш си най-бързата операционна система и след това с blame гледаш какво можеш да орежеш :thumbright:
Изображение
Alfonsu
Редовен потребител
Редовен потребител

Re: Как да ускорим стартирането на Линукс от твърд диск?  [РЕШЕНА]

Мнение от Alfonsu »

Дам, преди малко мисля че окончателно приключих.
Избора е Manjaro KDE Minimal - 60сек буут.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Ех, ако бях дал от любимата ми "докторската" на НЛО... Направос се държиш като "юнга" - никва информация (яс съм гений, блек гений, дайте идеи как да го докажа).
Неспазването на "Линукс изискванията" тръгна от linux-bg.org (е, новобранка е момчето/момичето, простено му е) и "се засили" навсякъде (а сега е повсеместно и е "образец А").
Та, дай некво инфо (ако ти се откъсне от сърцето), кво е туй сурово железо, дето се държи като ощипана булка, да знаем да не си купуваме такова поне.
Селски, Начо Селски.
Alfonsu
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Alfonsu »

Въпросния лаптоп е Acer Aspire E1-570G (i3-3217U/4GB/GT 740M/1TB)
Надали ще си купиш такъв :)
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”