Знам че пиша 100 години по-късно, но все пак да драсна моите разсъждения по въпроса....
ArchEnemy написа: Пон Яну 25, 2021 13:34
Инсталирах MX Linux, понеже са препоръчва за по стари лаптопи, и когато стартирам системата активния профил е powersave, баз да съм правил някакви допълнителни настройки. Сега процесора работи на най ниски честоти когато системата е в покой, но когато стартирам програми честотата се увеличава, не знам защо при Manjaro това не се получаваше.
Да, и аз щях да ти предложа Debian - там проца бачка по-добре и настройката по подразбиране е за икономичен режим. Друг е въпросът що не бачка на Manjaro-то. Вероятно нещо за объркали я интел, я в ядрото. Напоследък се шашнаха с тези хардуерни уязвимости и направиха куп глупости - старите им процесори започнаха да работят по-лошо, започна да се появява бъгав фирмуер, започнаха да трият софтуер от сайта си и прочие.... Под "стари" имам в предвид за процесори, които не са чак толкова стари.
ArchEnemy написа: Пон Яну 25, 2021 13:34
Относно хардуерното ускорение: това означава ли че ако активирам хардуерното ускорение при Firefox следвайки
това ръководство на практика няма да има никакъв ефект?
Накратко обяснено - ако назориш процесора да не си качва честата и стоиш на ниска и си на софтуерно ускорение, видеото ще сече безобразно. Дори и 1080p. Втора хипотеза, все още си на софтуерно ускорение, но позволиш на мениджъра да качва честота - както е по подразбиране в Debian - тогава процесора ще си повиши честотата и ще почне да грее, но не много. Видеото ням да сече, но няма да е супер. Ако лаптопа е включен към голям монитор, възможно е да се повят проблеми - още повече греене, вентилатори и евентуално да сече. Ще ти краде от термалния потенциал на процесора за други задачи.
Ако пуснеш хардуерно ускорение ще се опита да ползва видеокартата - ще работи по-бързо и ще махне натоварването от процесора. Обаче тук има нюанси. Ако видеокартата ти не работи като хората е възжно да почне да прави проблеми, които дотогава да са прекривани - сини ерани, сривове и т.н. Ако картата ти е много стара или нещо друго не му хареса на Firefox-a няма да ти пусне ускорението, защото има вътрешен блеклист. Това касае много стари драйвъри на Ati/AMD и е много малко вероятно да го нацелиш, но все пак трябва да се спомене. Причине да го въведат този блеклист, е че драйвърът се е държал нестабилно с някои от инструкциите които подават и това е забивало цялата система. AMD тогава са отказали или не са могли да го оправят. Както казва BVBFAN няма почти никаква ралика в поведението между Windows и Linux - просто повечето ползватели не знаят кога коя карта им работи, дали са на софтуерно рендиране и не са забелязали проблемите навреме.