Опитвам се да активирам видео ускорение на Brave защото в момента в chrome://gpu ми показва че видео ускорението не е активирано: Video Decode: Software only. Hardware acceleration disabled
За да се активира видео ускорението в chrome://flags трябва да се активира опцията 'Hardware-accelerated video encode' но на мен ми показва че тази опция не е достъпна за моята платформа:
Аз използвам MX Linux и видео каратата ми е NVIDIA GF108GLM [Quadro 1000M] с nvidia драйвер версия 390.143.
Някой има ли представа защо опцията 'Hardware-accelerated video encode' не може да бъда активирана на моята система?
Да, но зависи как е компилирано и какво е предвидено преди компилирането, не е само до енджина. Не говорим конкретно за Brave, а по принцип. Явно Brave има. Нямам идея каква е тая мания, никога не ме е интересувало има или няма хардуерно ускорение, ползвам си ги както дойдат.
Mozo написа: Пет Окт 08, 2021 02:20
Да, но зависи как е компилирано и какво е предвидено преди компилирането, не е само до енджина. Не говорим конкретно за Brave, а по принцип. Явно Brave има. Нямам идея каква е тая мания, никога не ме е интересувало има или няма хардуерно ускорение, ползвам си ги както дойдат.
За YouTube 4K & 8K трябва хардуерно ускорение. То и без него може, де, но с него върви по-добре.
https://t.me/linuxtalkbg Мързелът е двигател на прогреса. Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Във Vivaldi, за разлика от Brave, мога да активирам опцията 'Hardware-accelerated video decode' и ми показва че видео ускорението е активирано, но на практика то не функционира. Може ли да направиш тест: пусни видео в brave, след това ctrl+shift+i, кликни на трите точки > more tools > media. В секцията video decoder за hardware decoder трябва да показва true, ако видео ускорението наистина работи, и false, ако не работи.
Mozo написа: Пет Окт 08, 2021 02:20
За лаптоп има значение, особено ако се използва на батерия.
ArchEnemy написа: Пет Окт 08, 2021 09:20
Аз съм с mx linux и тези два пакета ги няма в хранилището: libva-vdpau-driver и libvdpau1 libvdpau_va_gl1. Пакета libvdpau1 го имам инсталиран.
ArchEnemy написа: Чет Окт 07, 2021 11:42
Опитвам се да активирам видео ускорение на Brave защото в момента в chrome://gpu ми показва че видео ускорението не е активирано: Video Decode: Software only. Hardware acceleration disabled
.....
Някой има ли представа защо опцията 'Hardware-accelerated video encode' не може да бъда активирана на моята система?
Доколкото знам, не са големи фенове на хардуерното ускорение, защото е един от факторите за проследяване на потребителите. А и за пробиване на браузърите. Тоест това е един способите да те тракват с реклами и други простотии. А както знаем идеята на Брейв е да тушира въпросните дефекти. Ето защо може да са го компилирали без или да имаш известни проблеми с тази функционалност.
Така или иначе, нищо не пречи да ползваш един браузър за по-белите сайтове, където проследяването не е толкова голям проблем. И друг, например когато се ровиш в мрежата и не знаеш през какви боклуци преминаваш.
beggginer написа: Пет Окт 08, 2021 10:47
Трябват ти две неща, както вече споменаха в темата. vdpau-va-driver за нвидия
Не трябва да има нужда от флагове, ако си направил всичко както трябва, спрямо хардуера ти.
Това сигурно ли е? С инсталацията на фирменият драйвър не се ли инсталират vdpau библиотеките? В смисъл, има ли наистина нужда да се инсталира допълнително пакета vdpau-va-driver ?
vdpau-va-driver го имам инсталиран. А колкото да следенето на потребителите, не мисля че разработчиците на Brave умишлено са деактивирали видео ускорението заради това, по скоро проблема е в моята система.
ArchEnemy написа: Съб Окт 09, 2021 09:04
vdpau-va-driver го имам инсталиран. А колкото да следенето на потребителите, не мисля че разработчиците на Brave умишлено са деактивирали видео ускорението заради това, по скоро проблема е в моята система.
С Ubuntu 18.04 съм и фирмен драйвър за Nvidia. Няма видео ускорение както в Chromium, така и в Google-Chrome, независимо, дали е инсталиран vdpau-va-driver или не. Не знам, какво ще е положението с новият
libvdpau-va-gl драйвър за Ubuntu 20.04. Не смея да го инсталирам в стара версия на Ubuntu. Системата ми работи достатъчно добре, за да се налага да задълбавам толкова в експерименти.