Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Проблем с активиране на видео ускорение при Brave

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
ArchEnemy
Пристрастéн
Пристрастéн

Проблем с активиране на видео ускорение при Brave

Мнение от ArchEnemy »

Опитвам се да активирам видео ускорение на Brave защото в момента в chrome://gpu ми показва че видео ускорението не е активирано: Video Decode: Software only. Hardware acceleration disabled
Изображение

За да се активира видео ускорението в chrome://flags трябва да се активира опцията 'Hardware-accelerated video encode' но на мен ми показва че тази опция не е достъпна за моята платформа:
Изображение

Аз използвам MX Linux и видео каратата ми е NVIDIA GF108GLM [Quadro 1000M] с nvidia драйвер версия 390.143.

Някой има ли представа защо опцията 'Hardware-accelerated video encode' не може да бъда активирана на моята система?
Прочетено: 1106 пъти
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Re: Проблем с активиране на видео ускорение при Brave

Мнение от Mozo »

Защото не използваш правилния браузър. Ако браузърът не поддържа тази функция за Linux, нищо не можеш да направиш.
Изображение
Alfonsu
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Alfonsu »

Arch

Все пак е Chromium базирано :)
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Да, но зависи как е компилирано и какво е предвидено преди компилирането, не е само до енджина. Не говорим конкретно за Brave, а по принцип. Явно Brave има. Нямам идея каква е тая мания, никога не ме е интересувало има или няма хардуерно ускорение, ползвам си ги както дойдат.
Изображение
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Понеже не знам с каква дистрибуция си, ще ти дам някакви насоки. Увери се, че си инсталрал следните пакети:

Код за потвърждение: Избери целия код

libva-vdpau-driver libvdpau1 libvdpau_va_gl1
Такива са им имената за openSUSE. След като си инсталирал тези пакети, стартираш brave от конзолата със следната команда:

brave-browser --use-gl=desktop --enable-features=VaapiVideoDecoder
При мен това са резултите. Те са валидни за всички Chromium-базирани браузъри:
Изображение

В Google Chrome съм нагласил и останалите, като стартирам този бразър със същата команда + някои донастройки в "chrome://flags":
Изображение

Успех :съгласен:
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Пет Окт 08, 2021 02:20 Да, но зависи как е компилирано и какво е предвидено преди компилирането, не е само до енджина. Не говорим конкретно за Brave, а по принцип. Явно Brave има. Нямам идея каква е тая мания, никога не ме е интересувало има или няма хардуерно ускорение, ползвам си ги както дойдат.
За YouTube 4K & 8K трябва хардуерно ускорение. То и без него може, де, но с него върви по-добре.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
ArchEnemy
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от ArchEnemy »

Alfonsu написа: Чет Окт 07, 2021 23:26 Arch

.........

Все пак е Chromium базирано :)
Във Vivaldi, за разлика от Brave, мога да активирам опцията 'Hardware-accelerated video decode' и ми показва че видео ускорението е активирано, но на практика то не функционира. Може ли да направиш тест: пусни видео в brave, след това ctrl+shift+i, кликни на трите точки > more tools > media. В секцията video decoder за hardware decoder трябва да показва true, ако видео ускорението наистина работи, и false, ако не работи.
ArchEnemy
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от ArchEnemy »

Mozo написа: Пет Окт 08, 2021 02:20 Да, но зависи как е компилирано и какво е предвидено преди компилирането, не е само до енджина. Не говорим конкретно за Brave, а по принцип. Явно Brave има. Нямам идея каква е тая мания, никога не ме е интересувало има или няма хардуерно ускорение, ползвам си ги както дойдат.
За лаптоп има значение, особено ако се използва на батерия.
ArchEnemy
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от ArchEnemy »

Shaker написа: Пет Окт 08, 2021 07:46 Понеже не знам с каква дистрибуция си, ще ти дам някакви насоки. Увери се, че си инсталрал следните пакети:

libva-vdpau-driver libvdpau1 libvdpau_va_gl1
Аз съм с mx linux и тези два пакета ги няма в хранилището: libva-vdpau-driver и libvdpau1 libvdpau_va_gl1. Пакета libvdpau1 го имам инсталиран.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

ArchEnemy написа: Пет Окт 08, 2021 09:20 Аз съм с mx linux и тези два пакета ги няма в хранилището: libva-vdpau-driver и libvdpau1 libvdpau_va_gl1. Пакета libvdpau1 го имам инсталиран.
MX е Дебиан базиран, така че тази страница и линковете за сваляне би трябвало да свършат работа.
https://packages.debian.org/stretch/vid ... -va-driver
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Трябват ти две неща, както вече споменаха в темата.

Chromium beta/dev с VA или Brave beta/nightly

mesa-va-drivers за амд
vdpau-va-driver за нвидия
i965-va-driver-shaders за стари генерации интел

Не трябва да има нужда от флагове, ако си направил всичко както трябва, спрямо хардуера ти.
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа: Съб Яну 21, 2023 12:28 Знам какво правя.
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Мнение от Fernando Sucre »

ArchEnemy написа: Чет Окт 07, 2021 11:42 Опитвам се да активирам видео ускорение на Brave защото в момента в chrome://gpu ми показва че видео ускорението не е активирано: Video Decode: Software only. Hardware acceleration disabled
.....
Някой има ли представа защо опцията 'Hardware-accelerated video encode' не може да бъда активирана на моята система?
Доколкото знам, не са големи фенове на хардуерното ускорение, защото е един от факторите за проследяване на потребителите. А и за пробиване на браузърите. Тоест това е един способите да те тракват с реклами и други простотии. :) А както знаем идеята на Брейв е да тушира въпросните дефекти. Ето защо може да са го компилирали без или да имаш известни проблеми с тази функционалност.
Така или иначе, нищо не пречи да ползваш един браузър за по-белите сайтове, където проследяването не е толкова голям проблем. И друг, например когато се ровиш в мрежата и не знаеш през какви боклуци преминаваш.
cybercop
Ветеран
Ветеран

Мнение от cybercop »

beggginer написа: Пет Окт 08, 2021 10:47 Трябват ти две неща, както вече споменаха в темата.
vdpau-va-driver за нвидия

Не трябва да има нужда от флагове, ако си направил всичко както трябва, спрямо хардуера ти.
Това сигурно ли е? С инсталацията на фирменият драйвър не се ли инсталират vdpau библиотеките? В смисъл, има ли наистина нужда да се инсталира допълнително пакета vdpau-va-driver ?
ArchEnemy
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от ArchEnemy »

vdpau-va-driver го имам инсталиран. А колкото да следенето на потребителите, не мисля че разработчиците на Brave умишлено са деактивирали видео ускорението заради това, по скоро проблема е в моята система.
cybercop
Ветеран
Ветеран

Мнение от cybercop »

ArchEnemy написа: Съб Окт 09, 2021 09:04 vdpau-va-driver го имам инсталиран. А колкото да следенето на потребителите, не мисля че разработчиците на Brave умишлено са деактивирали видео ускорението заради това, по скоро проблема е в моята система.
С Ubuntu 18.04 съм и фирмен драйвър за Nvidia. Няма видео ускорение както в Chromium, така и в Google-Chrome, независимо, дали е инсталиран vdpau-va-driver или не. Не знам, какво ще е положението с новият
libvdpau-va-gl драйвър за Ubuntu 20.04. Не смея да го инсталирам в стара версия на Ubuntu. Системата ми работи достатъчно добре, за да се налага да задълбавам толкова в експерименти.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”