Здравейте, интересува ме Btrfs Файловата система съответните и предимства и недостатъци спрямо другите подобни (ext4, exFAT).
Ако може да се дадат и примери за форматиране на дискове и в последствие модифициране като преобразяване, разделяне и други подобни.
Прочетено: 274 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Btrfs Файлова система
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Re: Btrfs Файлова система
Ако не се лъжа @cybercop беше фен на Btrfs, той може да сподели впечатления. Аз не съм я ползвал никога.

Използвам brtfs в openSUSE и се държи много добре системата под тази файлова система.
Има си предимства спрямо extX. Едното е "Btrfs Snapshots" (нещо като System Restore в Windows, но по-добра версия) и оптимизация за SSD. За сега други предимства не съм срещал, но по-опитните могат да споделят мнение. Тази файлова система е по подразбиране в openSUSE и може да се настройват нещата по нея директно от YaST.
За повече информация:
https://wiki.archlinux.org/title/btrfs - Arch Wiki
https://en.opensuse.org/SDB:BTRFS - OpenSUSE Wiki
Има си предимства спрямо extX. Едното е "Btrfs Snapshots" (нещо като System Restore в Windows, но по-добра версия) и оптимизация за SSD. За сега други предимства не съм срещал, но по-опитните могат да споделят мнение. Тази файлова система е по подразбиране в openSUSE и може да се настройват нещата по нея директно от YaST.
За повече информация:
https://wiki.archlinux.org/title/btrfs - Arch Wiki
https://en.opensuse.org/SDB:BTRFS - OpenSUSE Wiki
Все още съм си фен и в момента пиша от система, инсталирана върху нея. Основно я предпочитам заради по- бързият достъп до файловете и по- бързото зареждане на уеб браузъра при първо стартиране. Това, че не пише журнали ми беше последна грижа, когато си я харесах. Сега, когато съм със SSD, ценя и това. Архивирането по време на работа съм го тествал само веднъж, за да видя, какво става. Елементарно е, но за момента ми е ненужно. Моментни снимки и трансфер на файлове от по 16 EiB не съм правил. Досега, системите инсталирани върху нея са работили бързо и безотказно. Друго не ме интересува.Mozo написа: Чет Дек 23, 2021 13:35 Ако не се лъжа @cybercop беше фен на Btrfs, той може да сподели впечатления. Аз не съм я ползвал никога.
П.П.: Никога не съм имал щети след прекъсване на ел. захранването при btrfs, докато през годините при CENTOS6 и старите версии на Debian под ext4 съм стигал до преинсталация, поради невъзможност да възстановя системата.

- Fernando Sucre
- Почетен член

Това е сложна файлова система от ново (и в случая последно) поколение. Най-правилно е да се сравнява със другата МЕГА сложна файлова система от света на UNIX - ZFS. По принцип идеята на тези файлови системи е да заменят хардуерния райд, логическите групи и дяловете. Отделно поддържат цялата камара евентулани опции за самата файлова система - криптиране, архивиране, квоти, онлайн дефрагментиране и т.н.bbbb написа: Чет Дек 23, 2021 12:38 Здравейте, интересува ме Btrfs Файловата система съответните и предимства и недостатъци спрямо другите подобни (ext4, exFAT).
Ако може да се дадат и примери за форматиране на дискове и в последствие модифициране като преобразяване, разделяне и други подобни.
Сам разбираш при тези възможности с какво се захващаш.
За домашно ползване, основно съм виждал да правят един малък стартиращ дял, а после втори, където е раположена BTRFS. От там нататъка всичко се поема от дяла с BTRFS - тя осигурява виртуални дялове за Home и каквото още се сетиш. Ако се наложи преоразмерване на виртуалните дялове, достатъчно е само да съобщиш на файловата система - не е нужно нищо физически да бъде местено. И разбира се топ функцията - можеш да създаваш виртуални копия на системата в определено време. Те могат да се ползват като точки за възстановяване, само че напрактика нищо не се копира при създаването им.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 0 Отговори
- 312 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Юли 14, 2025 12:41
-