Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Btrfs Файлова система

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Аватар
bbbb
Начинаещ

Btrfs Файлова система

Мнение от bbbb »

Здравейте, интересува ме Btrfs Файловата система съответните и предимства и недостатъци спрямо другите подобни (ext4, exFAT).
Ако може да се дадат и примери за форматиране на дискове и в последствие модифициране като преобразяване, разделяне и други подобни.
Прочетено: 274 пъти
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Re: Btrfs Файлова система

Мнение от Mozo »

Ако не се лъжа @cybercop беше фен на Btrfs, той може да сподели впечатления. Аз не съм я ползвал никога.
Изображение
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Използвам brtfs в openSUSE и се държи много добре системата под тази файлова система.
Има си предимства спрямо extX. Едното е "Btrfs Snapshots" (нещо като System Restore в Windows, но по-добра версия) и оптимизация за SSD. За сега други предимства не съм срещал, но по-опитните могат да споделят мнение. Тази файлова система е по подразбиране в openSUSE и може да се настройват нещата по нея директно от YaST.

За повече информация:
https://wiki.archlinux.org/title/btrfs - Arch Wiki
https://en.opensuse.org/SDB:BTRFS - OpenSUSE Wiki
cybercop
Ветеран
Ветеран

Мнение от cybercop »

Mozo написа: Чет Дек 23, 2021 13:35 Ако не се лъжа @cybercop беше фен на Btrfs, той може да сподели впечатления. Аз не съм я ползвал никога.
Все още съм си фен и в момента пиша от система, инсталирана върху нея. Основно я предпочитам заради по- бързият достъп до файловете и по- бързото зареждане на уеб браузъра при първо стартиране. Това, че не пише журнали ми беше последна грижа, когато си я харесах. Сега, когато съм със SSD, ценя и това. Архивирането по време на работа съм го тествал само веднъж, за да видя, какво става. Елементарно е, но за момента ми е ненужно. Моментни снимки и трансфер на файлове от по 16 EiB не съм правил. Досега, системите инсталирани върху нея са работили бързо и безотказно. Друго не ме интересува.
П.П.: Никога не съм имал щети след прекъсване на ел. захранването при btrfs, докато през годините при CENTOS6 и старите версии на Debian под ext4 съм стигал до преинсталация, поради невъзможност да възстановя системата.
Изображение
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Мнение от Fernando Sucre »

bbbb написа: Чет Дек 23, 2021 12:38 Здравейте, интересува ме Btrfs Файловата система съответните и предимства и недостатъци спрямо другите подобни (ext4, exFAT).
Ако може да се дадат и примери за форматиране на дискове и в последствие модифициране като преобразяване, разделяне и други подобни.
Това е сложна файлова система от ново (и в случая последно) поколение. Най-правилно е да се сравнява със другата МЕГА сложна файлова система от света на UNIX - ZFS. По принцип идеята на тези файлови системи е да заменят хардуерния райд, логическите групи и дяловете. Отделно поддържат цялата камара евентулани опции за самата файлова система - криптиране, архивиране, квоти, онлайн дефрагментиране и т.н.
Сам разбираш при тези възможности с какво се захващаш. :lol: И че конфигурацията ще е обширна.
За домашно ползване, основно съм виждал да правят един малък стартиращ дял, а после втори, където е раположена BTRFS. От там нататъка всичко се поема от дяла с BTRFS - тя осигурява виртуални дялове за Home и каквото още се сетиш. Ако се наложи преоразмерване на виртуалните дялове, достатъчно е само да съобщиш на файловата система - не е нужно нищо физически да бъде местено. И разбира се топ функцията - можеш да създаваш виртуални копия на системата в определено време. Те могат да се ползват като точки за възстановяване, само че напрактика нищо не се копира при създаването им.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”