Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Помощ за команда в скрипт
-
Alfonsu
- Редовен потребител

Помощ за команда в скрипт
Хванал съм се да си пиша скриптове за да ускоря нещата при инсталация на Arch. Като цяло се справям, обаче ударих на камък с едно нещо. Не знам как мога да хвана отговора на дадена команда и да редактирам текст във файл с нея.
Пример
команда: "whoami" трябва да ми върне отговор за името на потребителя в момента. С този отговор да речем че той е "Alfonsu" искам да редактирам текст във файл като използвам отговора за основа при замяна на текста.
Пример
sudo sh -c 'echo User=pc >> /etc/sddm.conf.d/kde_settings.conf
Създавам файл в който съм написал предварително "User=pc" искам "pc" да бъде заменено с отговора на "whoadmi" = "Alfonsu" автоматично.
За редактор на текст в терминал използвам "sed", като цяло мисля че му изчетох цялата документация, но не успях да намеря подобна команда"
Иначе ако искам ръчно да го направя, ще използвам следната:
sudo sed -i 's/pc/Alfonsu/g' /etc/sddm.conf.d/kde_settings.conf
Въпроса е как това да се случи автоматично за да не коригирам името в скрипта всеки път?
Прочетено: 271 пъти
Пример
команда: "whoami" трябва да ми върне отговор за името на потребителя в момента. С този отговор да речем че той е "Alfonsu" искам да редактирам текст във файл като използвам отговора за основа при замяна на текста.
Пример
sudo sh -c 'echo User=pc >> /etc/sddm.conf.d/kde_settings.conf
Създавам файл в който съм написал предварително "User=pc" искам "pc" да бъде заменено с отговора на "whoadmi" = "Alfonsu" автоматично.
За редактор на текст в терминал използвам "sed", като цяло мисля че му изчетох цялата документация, но не успях да намеря подобна команда"
Иначе ако искам ръчно да го направя, ще използвам следната:
sudo sed -i 's/pc/Alfonsu/g' /etc/sddm.conf.d/kde_settings.conf
Въпроса е как това да се случи автоматично за да не коригирам името в скрипта всеки път?
- Zeroadhesion
Re: Помощ за команда в скрипт
Код за потвърждение: Избери целия код
sudo sed -i "s/pc/$USER/g" /etc/sddm.conf.d/kde_settings.conf- tmp_ZMx2fK6aL4
- Ветеран

@Alfonsu
Няма проблем да се разпише командата която искаш, и както са ти я дали над мен условно вярно.
Проблемът обаче с твоя завършен бъдещ скрипт е концепционално грешен да разписваш конкретни потребителски настройки в глобалните за всички. Не им е мястото там.
Няма проблем да се разпише командата която искаш, и както са ти я дали над мен условно вярно.
Проблемът обаче с твоя завършен бъдещ скрипт е концепционално грешен да разписваш конкретни потребителски настройки в глобалните за всички. Не им е мястото там.
Hardware: Windows 11 Incompatible Certified!
-
Alfonsu
- Редовен потребител

Благодаря много за помощта, работи перфектно.Zeroadhesion написа: Чет Мар 10, 2022 03:00Код за потвърждение: Избери целия код
sudo sed -i "s/pc/$USER/g" /etc/sddm.conf.d/kde_settings.conf
Аз бях опитал същата команда само че:
sudo sed -i 's/pc/$USER/g' /etc/sddm.conf.d/kde_settings.conf
Само че тогава $USER си влиза буквално като текст за замяна. Хич не се сетих, че разликата между кавичките може да промени нещата
Дам, вчера се замислих над това, че ако има по вече потребители, ще има и проблеми, понеже бутам глобално настройката за sddm, но това си го правя за лична употреба на компютър който винаги се ползва с един акаунт и реално това не е проблем за мен, обаче ако ми кажеш как е по правилно да се направи в случай че има по вече от един потребител ще ми е от полза, защото ще подобря скрипта и ще е помислено и за това. В този скрипт SDDM е единсвеното нещо което се пипа глобално и би могло да има проблеми при повече от един потребител.tmp_ZMx2fK6aL4 написа: Чет Мар 10, 2022 08:29 @Alfonsu
- tmp_ZMx2fK6aL4
- Ветеран

В твоя конкретен случай искаш в kde_settings.conf да присвоиш User=избран_потребител, доколкото схващам.
Вместо да обработваш този ред с пост-скрипт и принципно неправилно от мултиюзер гледна точка, що не използваш динамична настройка директно в kde_settings.conf:
Когато се логнеш с Alfonsu ще е разпънато до User=Alfonsu, когато е с Пенчо, ще е разпънато до User=Пенчо
https://userbase.kde.org/KDE_System_Adm ... ic_Entries
Вместо да обработваш този ред с пост-скрипт и принципно неправилно от мултиюзер гледна точка, що не използваш динамична настройка директно в kde_settings.conf:
Код за потвърждение: Избери целия код
User[$ie]=${USER}https://userbase.kde.org/KDE_System_Adm ... ic_Entries
Hardware: Windows 11 Incompatible Certified!
-
Alfonsu
- Редовен потребител

Мъдро решение...tmp_ZMx2fK6aL4 написа: Чет Мар 10, 2022 11:29 В твоя конкретен случай искаш в kde_settings.conf да присвоиш User=избран_потребител, доколкото схващам.
Вместо да обработваш този ред с пост-скрипт и принципно неправилно от мултиюзер гледна точка, що не използваш динамична настройка директно в kde_settings.conf:Когато се логнеш с Alfonsu ще е разпънато до User=Alfonsu, когато е с Пенчо, ще е разпънато до User=ПенчоКод за потвърждение: Избери целия код
User[$ie]=${USER}
https://userbase.kde.org/KDE_System_Adm ... ic_Entries
Благодаря!
Просто никога не съм мислил за много потребители на един компютър и за това е недоизмислено в тази посока.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Бъдещето е тук: Робот стреля по човек след определена команда (ВИДЕО)
от Mozo » Вто Дек 02, 2025 15:05 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 97 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Вто Дек 02, 2025 15:05
-
-
-
Обсъждане на скрипт за ъпдейт
от Montoya » Пет Яну 23, 2026 21:07 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 5 Отговори
- 131 Преглеждания
-
Последно мнение от Zeroadhesion
Съб Яну 24, 2026 09:45
-
-
-
С 8,2 млн. лв. по ПВУ изграждат амбулатории за извънболнична помощ
от Mozo » Пон Юли 28, 2025 13:35 » в Любопитни новини - 1 Отговори
- 183 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo