Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Shaker
Доктор
Доктор

Re: Линукс лафче

Мнение от Shaker »

Тук си малко в противоречие. Хем си "за" стандартизацията в Linux, а в същото време си фен на многото init системи, които са различни от systemd.
Аз имам един въпрос? GNOME не може ли да работи без systemd? Уж има някакво ръководство за инсталацията му с OpenRC в Gentoo. Като се зачетох, май следните графични среди могат да работят без systemd - Xfce, Cinnamon, KDE, LXQt и MATE.
Относно червените фесове, аз супер много ги уважавам, защото за мен те са допринели най-много за Linux :)
Прочетено: 632141 пъти
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Shaker написа: Сря Апр 06, 2022 12:07 Като се зачетох, май следните графични среди могат да работят без systemd - Cinnamon
Да, може. Артикс Линукс е без системд (май беше с runit, ако не се лъжа), а го има и в канелен вариант. Вече го пробвах и ако не ми беше прецакал MBR на диска, щях да си остана с него.
Shaker написа: Сря Апр 06, 2022 12:07Относно червените фесове, аз супер много ги уважавам, защото за мен те са допринели най-много за Linux :)
Ама без Торвалдс нямаше да има линукс, така че ако ще мерим кой колко, то приносът на Торвалдс е най-голям. :mrgreen:
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
tmp_ZMx2fK6aL4
Ветеран
Ветеран

Мнение от tmp_ZMx2fK6aL4 »

@Shaker

Чакай сега, стандартът не означава единствена init ситема.
Стандартът в този контекст означава Init система което прави единствено това - init, чиято имплементация, като блок можеш да я извадиш и замениш с друга инит система, като целокупната функционалност на изградената система няма да пострада.
А не като systemd - всичко - от инит, през тотален менъджемт на цялата система, до пуканки чак. Че и не можеш да я откачиш в определени случаи даже, без да не пострада функциoалност на софтуер в системата.

Гном не може да работи надеждно без systemd, а в инсталации където уж работи, е Гном с орязана част от кода си за да го прави. И тази част ще се увеличава за в бъдеще. Засега Гном е единственият дефектирал DE от systemd-free гледна точка. Cinnamon пък е първият следващ кандидат заради близката си кодова база с Гном. Не случайно и systemd-free дистрата, които го поддържат предупреждават - работи, ама по-добре изберете друг десктоп.
За другите - бъдещето ще покаже как ще се развият нещата. Дано и не се развият и systemd-free светът да се разминем само с горните две десктоп жертви.
Hardware: Windows 11 Incompatible Certified!
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

tmp_ZMx2fK6aL4 написа: Сря Апр 06, 2022 14:35 @Shaker

Чакай сега, стандартът не означава единствена init ситема.
Стандартът в този контекст означава Init система което прави единствено това - init, чиято имплементация, като блок можеш да я извадиш и замениш с друга инит система, като целокупната функционалност на изградената система няма да пострада.
А не като systemd - всичко - от инит, през тотален менъджемт на цялата система, до пуканки чак. Че и не можеш да я откачиш в определени случаи даже, без да не пострада функциoалност на софтуер в системата.

Гном не може да работи надеждно без systemd, а в инсталации където уж работи, е Гном с орязана част от кода си за да го прави. И тази част ще се увеличава за в бъдеще. Засега Гном е единственият дефектирал DE от systemd-free гледна точка. Cinnamon пък е първият следващ кандидат заради близката си кодова база с Гном. Не случайно и systemd-free дистрата, които го поддържат предупреждават - работи, ама по-добре изберете друг десктоп.
За другите - бъдещето ще покаже как ще се развият нещата. Дано и не се развият и systemd-free светът да се разминем само с горните две десктоп жертви.
Важното е XFCE и LXQt да са непокътнати. Знам ти мнението за KDE, няма смисъл от коментар. Дори и да залитнат към systemd изцяло, то теб няма да те интересува това :lol:
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Мнение от Fernando Sucre »

tmp_ZMx2fK6aL4 написа: Сря Апр 06, 2022 07:54 .....
На systemd кърнелът му е виновен, а на Пьотеринг - Торвалдс му пречил :toothy10:

Сега пък нова изцепка на червените фесове - БИОС-ът им пречил :
https://www.phoronix.com/scan.php?page= ... ecate-BIOS
:lol:

За мен червените фесове са по-гнусни и от Майкрософт, защото всячески се опитват да узурпират Линукс с натресени от тях малотрайни и малоценни технологии. Докато към Майкрософт не мога да имам претенции, защото си е тяхна ОС и си е тяхна работа как ще си я развиват.
Кръстоносният поход е да разкарат всички 32-битови системи. Може би защото на Интел им пречи, може би защото по-лесно и по-красиво се пише само за един чешит разрядност. А може би защото новите програмисти не могат да работят по мулти-платформени системи, когато се различават толкова драматично. Или защото 32 битовите системи на Интел, магат да изпълняват и 16 битов код, което се превъща в пълен кошмар. Изобщо причини много, а BIOS им е легнал на пътя. Прогрноза - след Fedora, първи ще го шкартират от Arch. Изобщо има определени пътища, които корпорациите следват, когато искат силово да наложат нещо. Може би е по-добре да излязат и нормално да кажат - още пет години и стига толкова. Но някак не е „хибридно“, не съответства на епохата. :lol:

Аз имам претенции, когато пускат ексклузивни технологии и едноврменно ги правят „стандарт“. Изобщо са ми писнали удушваческите им методи. Като искаш да си номер едно, трябва да имаш някакви положителни принципи и да се придържаш към тях.
Червените шапки ме дразнят на моменти, но поне досега не са се оказвали толкова вредни.
Корпорацията иска да екстерминира всичко, което може да стъпи на някаква нищожна част от бизнеса им.
Shaker написа: Сря Апр 06, 2022 15:12 .....
Важното е XFCE и LXQt да са непокътнати. Знам ти мнението за KDE, няма смисъл от коментар. Дори и да залитнат към systemd изцяло, то теб няма да те интересува това :lol:
KDE няма шанс да се хване с екклузивна, чужда технология. Тъй като софтуерът им е високо приоритетно
мулти-платформен. Преди са издавали даже за Win, но се отказаха, защото технологически не ги допускат.

Трябва да се мисли и за пост-ситем-д. Може да се появи по-добра алтернатива. Не може всичко да се преправя отново.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Те и сега имат софтуер в Говнософт магазин :p

Иначе Arch, ако решат да шкартират Legacy BIOS, ще страдам :lol: :lol: :lol:
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Сря Апр 06, 2022 17:36 Те и сега имат софтуер в Говнософт магазин :p

Няма да си единственият, споко. :lol: Ти и още няколкостотин хиляди души, които силно недолюбваме наличието на допълнителни дялове в буут менюто на компютъра.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Да, брато :sick: :sick: :sick:
Изображение
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Mozo написа: Сря Апр 06, 2022 17:36 Те и сега имат софтуер в Говнософт магазин :p
.....
Да, ама тогава можеха да пуснат KDE под Windows. Аз съм го ползвал на XP, експериментирах и с още някаква среда. Изобщо не се съмнявам, че би вървял добре и на Mac. Лошото е че тези са толкова отровни капиталисти, че ще направят и невъзможното да те изгонят с бой.

Причините да го ползвам така, бяха няколко. Първо, защото беше трудно да имам Linux на компютъра, заради малкото дисково пространство. Второ, защото пускаше Win приложенията. Трето, беше уникална десктоп среда, която не приличаше на Win. Причината да се откажа беше, че когато се извика Explorer, по някаква причина се зареждаше целият десктоп на Win. Менютата се препокриваха, изобщо кошмар. А много програми викат Explorer понякога, за да отворят директория. Имаше и бъгове, но това беше нищо в сравнение с горния проблем.

Виж имаше една тема за Win, която преправяше рамката и стартовата лента доста да приличат на KDE 3. Това нещо се задържа поне година на компютърът ми. И беше истинска благословия в ерата на XP, защото другите два изгледа ми бяха писнали и на маса народ също.

https://www.reddit.com/r/kde/comments/8 ... n_windows/
Mozo написа: Сря Апр 06, 2022 17:36 .....
А така, гадни дауншифтъри! :lol: :toothy10:

Споко, това първо не се знае какво точно ще представлява. Изглежда е само махане от инсталатора и подгряване на тълпата. Ще трябва още неща да реализират и време да мине, преди да почне да става трудно.
И най-вече да го махнат от биосите на компютрите.
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Преди малко пробвах едни нейтив игри през Steam (CS GO, Dota 2 и Dota Underlords) под Wayland. Производителността беше тотален кошмар с nvidia и вградената Intel-ска. Има ли начин, как да се оправи тази производтелност да бъде като при X11 или за момента това е положението?
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Има - AMD :mrgreen:
Изображение
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Shaker написа: Чет Апр 07, 2022 23:01 Преди малко пробвах едни нейтив игри през Steam (CS GO, Dota 2 и Dota Underlords) под Wayland. Производителността беше тотален кошмар с nvidia и вградената Intel-ска. Има ли начин, как да се оправи тази производтелност да бъде като при X11 или за момента това е положението?
Имай предвид, че NVidia съвсем от скоро поддържат Wayland. Ако не ни мине черна котка път, може би след година да е драматично по-добре.
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Fernando Sucre написа: Пет Апр 08, 2022 19:49
Shaker написа: Чет Апр 07, 2022 23:01 Преди малко пробвах едни нейтив игри през Steam (CS GO, Dota 2 и Dota Underlords) под Wayland. Производителността беше тотален кошмар с nvidia и вградената Intel-ска. Има ли начин, как да се оправи тази производтелност да бъде като при X11 или за момента това е положението?
Имай предвид, че NVidia съвсем от скоро поддържат Wayland. Ако не ни мине черна котка път, може би след година да е драматично по-добре.
Да, съгласен съм зa nvidia, ама Intel ме изненада...
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Пет Апр 08, 2022 22:49 NVIDIA публикуваха Linux кърнъл графичен драйвър с отворен код:

https://developer.nvidia.com/embedded/jetson-linux-r341
Много ли ще е да се надявам най-после да им е дошъл акълът и да са отворили кода на драйвърите им? :lol:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Доста е :lol: :lol: :lol:
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания