Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Проблем с драйверите на Nvidia от 520xx на горе
-
Alfonsu
- Редовен потребител

Проблем с драйверите на Nvidia от 520xx на горе
Здравейте!
Изчаках да излезе и Nvidia 525xx преди да вдигна тема с надежда че нещата ще се оправят, но уви.
Проблема е следния... от версия 520xx нямам картина след като влезе в графичната среда (монитора минава в standby и до там). Реално операционната система си пали нормално без грешки, но сякаш драйвера не намира монитора и той гасне. Като си напиша команди на сляпо си бачкат (като reboot например). Пробвах да преинсталирам Arch, както и други дистрибуции като Nobara и Linux Mint, обаче и при тях ситуацията е същата. Сега съм си инсталирал Nvidia 470xx, че е последния който намирам в хранилищата на Arch и си карам така, само че ми се иска да си разцъквам и последните драйвери. Видеото е GTX 1060.
Прочетено: 804 пъти
Изчаках да излезе и Nvidia 525xx преди да вдигна тема с надежда че нещата ще се оправят, но уви.
Проблема е следния... от версия 520xx нямам картина след като влезе в графичната среда (монитора минава в standby и до там). Реално операционната система си пали нормално без грешки, но сякаш драйвера не намира монитора и той гасне. Като си напиша команди на сляпо си бачкат (като reboot например). Пробвах да преинсталирам Arch, както и други дистрибуции като Nobara и Linux Mint, обаче и при тях ситуацията е същата. Сега съм си инсталирал Nvidia 470xx, че е последния който намирам в хранилищата на Arch и си карам така, само че ми се иска да си разцъквам и последните драйвери. Видеото е GTX 1060.
Re: Проблем с драйверите на Nvidia от 520xx на горе
Nvidia + Arch не е любов от пръв поглед и не винаги е писано. Инсталирай Nouveau 
- Zeroadhesion
Е, ако някой ми предложи такова решение, беш щях да се върна на Windowsbeggginer написа: Пон Дек 05, 2022 23:16 Nvidia + Arch не е любов от пръв поглед и не винаги е писано. Инсталирай Nouveau![]()
@Alfonsu, генерирал ли си xorg.conf файл? Ако да, го премести някъде и рестартирай да видиш без него дали пак ще прави така. Картата ти би трябвало да се поддържа от последните драйвъри.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Поддържа се със сигурност но нещо става
Alfonsu, опитай да смениш интерфейса. Например, ако си на DP, мини на HDMI и обратното. NVIDIA имат доста проблеми в това отношение. Също така опитай най-различни версии от репото на TKGlitch:
След като инсталацията приключи, преди да рестартираш, задължително:
Ако пак не става, сложи ibt=off като кернел параметър:
В /etc/default/grub добавяш ibt=off така:
Задължително ъпдейтваш GRUB:
Рестартираш и си готов 
Alfonsu, опитай да смениш интерфейса. Например, ако си на DP, мини на HDMI и обратното. NVIDIA имат доста проблеми в това отношение. Също така опитай най-различни версии от репото на TKGlitch:
Код за потвърждение: Избери целия код
git clone https://github.com/Frogging-Family/nvidia-all.git
cd nvidia-all
makepkg -siКод за потвърждение: Избери целия код
sudo mkinitcpio -PВ /etc/default/grub добавяш ibt=off така:
Код за потвърждение: Избери целия код
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet ibt=off"Код за потвърждение: Избери целия код
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
-
Alfonsu
- Редовен потребител

Нито с nvidia.conf, нито без него, дравер 520 и 525 не сработват. Както и с "ibt=off" параметъра към ядрото.
Поразместих портовете отзад, монитора съм го вързал с DisplayPort, видеокартата има 3 дисплей порта, и на никой от тях не идва картина. Обаче имам един телевизор които вързах с HDMI и картината дойде. Което значи че има някакъв проблем с детекцията през DispleyPort. За да не се мъча излишно, инсталирах драйвера 515 от nvidia-all и всичко си заработи номрално, поне сега не се чувствам чак толкова стар с драйвер 470xx. Надявам се в бъдеще Nvidia да оправят драйвера.
Поразместих портовете отзад, монитора съм го вързал с DisplayPort, видеокартата има 3 дисплей порта, и на никой от тях не идва картина. Обаче имам един телевизор които вързах с HDMI и картината дойде. Което значи че има някакъв проблем с детекцията през DispleyPort. За да не се мъча излишно, инсталирах драйвера 515 от nvidia-all и всичко си заработи номрално, поне сега не се чувствам чак толкова стар с драйвер 470xx. Надявам се в бъдеще Nvidia да оправят драйвера.
- Ivaylo Dimov
- Ветеран

Ползва се препредпоследната версия по принцип .....най -новите не винаги са изпипани
.Не знам што вервате ,чи най-новиА шефиор ше направи видеочипа по-производителен

HP Elitebook 6930P T9600 4 gb ram Arch Mate 64 bit
Seat Toledo 1.8 20V petrol/LPG
Renault Laguna 1995 1.8 mi petrol/LPG
Samsung A5 2017 Rize-Q Android 10 Lenovo Vibe K5 Lineage OS 8.1 Alcatel Pixi 4 9003 6.0.1 Arcas Njoy CianogenMod 12.1
Seat Toledo 1.8 20V petrol/LPG
Renault Laguna 1995 1.8 mi petrol/LPG
Samsung A5 2017 Rize-Q Android 10 Lenovo Vibe K5 Lineage OS 8.1 Alcatel Pixi 4 9003 6.0.1 Arcas Njoy CianogenMod 12.1
-
Alfonsu
- Редовен потребител

Хич не ми пука дали драйвера е най новия, важното е да работи, а това че Arch си доставя най новите ядра и драйвери автоматично си е част от проекта и аз не мога да го променя. Manjaro преди държаша няколко версии на зад драйвери, сега гледам че и те от известно време бутат само най новите драйвери, без възможност за лесно понижаване.
- Zeroadhesion
Преди и аз имах ядове с Display Port под Linux и доста време бях с HDMI. И няма да повярваш какво оправи мазаляка - ъпдейт на Bios. Светнах се, защото стана непосредствено след като сложих друга версия на биоса и просто трябваше да изчакам следващаAlfonsu написа: Вто Дек 06, 2022 11:56 Поразместих портовете отзад, монитора съм го вързал с DisplayPort, видеокартата има 3 дисплей порта, и на никой от тях не идва картина. Обаче имам един телевизор които вързах с HDMI и картината дойде. Което значи че има някакъв проблем с детекцията през DispleyPort. За да не се мъча излишно, инсталирах драйвера 515 от nvidia-all и всичко си заработи номрално, поне сега не се чувствам чак толкова стар с драйвер 470xx. Надявам се в бъдеще Nvidia да оправят драйвера.
-
Alfonsu
- Редовен потребител

Всичко е с последна версия на биоса и не е флашвано от години, щото няма на къде по вече 
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Доста интересно е, че имам още едно РС с GTX 750 Ti с Manjaro и няма никакви проблеми 

- Zeroadhesion
Ама с Display Port ли?Mozo написа: Чет Дек 08, 2022 22:56 Доста интересно е, че имам още едно РС с GTX 750 Ti с Manjaro и няма никакви проблеми![]()
- Zeroadhesion
Е тука говорим специфично за Display Port, виж на HDMI му върви всичко
Мани ташак, но откакто изгоря видеото и ползвам интелското вградено с mesa, не съм имал никакви ядове в unstable branch-a и постоянни ъпдейти на кернел. Преди година имаше едни артефакти, но ги оправиха в по-новите драйвъри. С вулкан дори някои игри се играят на по-скромни детайли и резолюции (не, че имам време да ги играя де, но колкото за пробата..).Zeroadhesion написа: Пон Дек 05, 2022 23:31Е, ако някой ми предложи такова решение, беш щях да се върна на Windowsbeggginer написа: Пон Дек 05, 2022 23:16 Nvidia + Arch не е любов от пръв поглед и не винаги е писано. Инсталирай Nouveau![]()
А и той е написал, че е пробвал и други дистра и пак е същото.
Запазил съм си nvidia xorg конфигурациите за спомен, но сега шапка на тояга. Много се поработи в имплементацията на Wayland в KDE и в момента също е напълно функционално.
А преди да изгори 1050Ti-ката, имах същия проблем с DP и го бях решил по най-касапския начин - с кабел DP > HDMI, но на 144-херцовия монитор работеше само с до 120 херца на 1080p, което си беше достатъчно учудващо. Още работи кабела за $1.50 от ebay.
- Zeroadhesion
Решения много, да 
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 0 Отговори
- 11 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Чет Фев 19, 2026 11:41
-
-
Проблем с видео дрйавер за AMD
от cprog » Чет Ное 13, 2025 09:49 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 21 Отговори
- 1468 Преглеждания
-
Последно мнение от cprog
Вто Ное 18, 2025 11:15
-
-
-
Проблем с компакт диск
от ArchEnemy » Пет Яну 23, 2026 11:34 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 6 Отговори
- 138 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Яну 23, 2026 23:58
-
-
-
Проблем с ъпдейт на EndeavourOS
от Montoya » Сря Юни 25, 2025 06:48 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 10 Отговори
- 9779 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Чет Юни 26, 2025 23:04
-
-
-
Проблем с ъпдейт на CachyOS
от kracode » Чет Сеп 25, 2025 10:28 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 4 Отговори
- 976 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
Пет Окт 03, 2025 18:10
-