Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Проблем с драйверите на Nvidia от 520xx на горе

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Alfonsu
Редовен потребител
Редовен потребител

Проблем с драйверите на Nvidia от 520xx на горе

Мнение от Alfonsu »

Здравейте!
Изчаках да излезе и Nvidia 525xx преди да вдигна тема с надежда че нещата ще се оправят, но уви.
Проблема е следния... от версия 520xx нямам картина след като влезе в графичната среда (монитора минава в standby и до там). Реално операционната система си пали нормално без грешки, но сякаш драйвера не намира монитора и той гасне. Като си напиша команди на сляпо си бачкат (като reboot например). Пробвах да преинсталирам Arch, както и други дистрибуции като Nobara и Linux Mint, обаче и при тях ситуацията е същата. Сега съм си инсталирал Nvidia 470xx, че е последния който намирам в хранилищата на Arch и си карам така, само че ми се иска да си разцъквам и последните драйвери. Видеото е GTX 1060.
Прочетено: 804 пъти
Аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Re: Проблем с драйверите на Nvidia от 520xx на горе

Мнение от beggginer »

Nvidia + Arch не е любов от пръв поглед и не винаги е писано. Инсталирай Nouveau :lol:
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа: Съб Яну 21, 2023 12:28 Знам какво правя.
Аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

beggginer написа: Пон Дек 05, 2022 23:16 Nvidia + Arch не е любов от пръв поглед и не винаги е писано. Инсталирай Nouveau :lol:
Е, ако някой ми предложи такова решение, беш щях да се върна на Windows :lol: А и той е написал, че е пробвал и други дистра и пак е същото.
@Alfonsu, генерирал ли си xorg.conf файл? Ако да, го премести някъде и рестартирай да видиш без него дали пак ще прави така. Картата ти би трябвало да се поддържа от последните драйвъри. :-k
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Поддържа се със сигурност но нещо става :-s

Alfonsu, опитай да смениш интерфейса. Например, ако си на DP, мини на HDMI и обратното. NVIDIA имат доста проблеми в това отношение. Също така опитай най-различни версии от репото на TKGlitch:

Код за потвърждение: Избери целия код

git clone https://github.com/Frogging-Family/nvidia-all.git
cd nvidia-all
makepkg -si
След като инсталацията приключи, преди да рестартираш, задължително:

sudo mkinitcpio -P
Ако пак не става, сложи ibt=off като кернел параметър:

В /etc/default/grub добавяш ibt=off така:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet ibt=off"
Задължително ъпдейтваш GRUB:

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Рестартираш и си готов :thumbright:
Изображение
Alfonsu
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Alfonsu »

Нито с nvidia.conf, нито без него, дравер 520 и 525 не сработват. Както и с "ibt=off" параметъра към ядрото.
Поразместих портовете отзад, монитора съм го вързал с DisplayPort, видеокартата има 3 дисплей порта, и на никой от тях не идва картина. Обаче имам един телевизор които вързах с HDMI и картината дойде. Което значи че има някакъв проблем с детекцията през DispleyPort. За да не се мъча излишно, инсталирах драйвера 515 от nvidia-all и всичко си заработи номрално, поне сега не се чувствам чак толкова стар с драйвер 470xx. Надявам се в бъдеще Nvidia да оправят драйвера.
Аватар
Ivaylo Dimov
Ветеран
Ветеран

Мнение от Ivaylo Dimov »

Ползва се препредпоследната версия по принцип .....най -новите не винаги са изпипани 🥱.Не знам што вервате ,чи най-новиА шефиор ше направи видеочипа по-производителен😤😎
HP Elitebook 6930P T9600 4 gb ram Arch Mate 64 bit
Seat Toledo 1.8 20V petrol/LPG
Renault Laguna 1995 1.8 mi petrol/LPG

Samsung A5 2017 Rize-Q Android 10 Lenovo Vibe K5 Lineage OS 8.1 Alcatel Pixi 4 9003 6.0.1 Arcas Njoy CianogenMod 12.1
Alfonsu
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Alfonsu »

Хич не ми пука дали драйвера е най новия, важното е да работи, а това че Arch си доставя най новите ядра и драйвери автоматично си е част от проекта и аз не мога да го променя. Manjaro преди държаша няколко версии на зад драйвери, сега гледам че и те от известно време бутат само най новите драйвери, без възможност за лесно понижаване.
Аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

Alfonsu написа: Вто Дек 06, 2022 11:56 Поразместих портовете отзад, монитора съм го вързал с DisplayPort, видеокартата има 3 дисплей порта, и на никой от тях не идва картина. Обаче имам един телевизор които вързах с HDMI и картината дойде. Което значи че има някакъв проблем с детекцията през DispleyPort. За да не се мъча излишно, инсталирах драйвера 515 от nvidia-all и всичко си заработи номрално, поне сега не се чувствам чак толкова стар с драйвер 470xx. Надявам се в бъдеще Nvidia да оправят драйвера.
Преди и аз имах ядове с Display Port под Linux и доста време бях с HDMI. И няма да повярваш какво оправи мазаляка - ъпдейт на Bios. Светнах се, защото стана непосредствено след като сложих друга версия на биоса и просто трябваше да изчакам следваща :) Та, пробвай и това.
Alfonsu
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Alfonsu »

Всичко е с последна версия на биоса и не е флашвано от години, щото няма на къде по вече :)
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Доста интересно е, че имам още едно РС с GTX 750 Ti с Manjaro и няма никакви проблеми :-k
Изображение
Аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

Mozo написа: Чет Дек 08, 2022 22:56 Доста интересно е, че имам още едно РС с GTX 750 Ti с Manjaro и няма никакви проблеми :-k
Ама с Display Port ли?
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Не, с DVI :mrgreen:
Изображение
Аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

Mozo написа: Пет Дек 09, 2022 02:47 Не, с DVI :mrgreen:
Е тука говорим специфично за Display Port, виж на HDMI му върви всичко :усмивка1:
Аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Zeroadhesion написа: Пон Дек 05, 2022 23:31
beggginer написа: Пон Дек 05, 2022 23:16 Nvidia + Arch не е любов от пръв поглед и не винаги е писано. Инсталирай Nouveau :lol:
Е, ако някой ми предложи такова решение, беш щях да се върна на Windows :lol: А и той е написал, че е пробвал и други дистра и пак е същото.
Мани ташак, но откакто изгоря видеото и ползвам интелското вградено с mesa, не съм имал никакви ядове в unstable branch-a и постоянни ъпдейти на кернел. Преди година имаше едни артефакти, но ги оправиха в по-новите драйвъри. С вулкан дори някои игри се играят на по-скромни детайли и резолюции (не, че имам време да ги играя де, но колкото за пробата..).

Запазил съм си nvidia xorg конфигурациите за спомен, но сега шапка на тояга. Много се поработи в имплементацията на Wayland в KDE и в момента също е напълно функционално. :salute: Допреди около година беше неизползваемо.

А преди да изгори 1050Ti-ката, имах същия проблем с DP и го бях решил по най-касапския начин - с кабел DP > HDMI, но на 144-херцовия монитор работеше само с до 120 херца на 1080p, което си беше достатъчно учудващо. Още работи кабела за $1.50 от ebay. :mrgreen:
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа: Съб Яну 21, 2023 12:28 Знам какво правя.
Аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

Решения много, да :)
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”