Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Как мога да присвоя клавишна комбинация в Kate за скриптовете, които нямат [РЕШЕНА]
Как мога да присвоя клавишна комбинация в Kate за скриптовете, които нямат [РЕШЕНА]
В редактора Kate има едни скриптове, които разширяват неговата функционалност.
Например Tools ->Scripts->Editing->Duplicate Selected Lines Down няма клавишна комбинация и не мога да му присвоя, защото не присъства като Action в настройките за клавишни комбинации.
От тази документация https://docs.kde.org/stable5/en/kate/ka ... pting.html разбирам, че мога да присвоявам клавишни комбинации на скриптовете като променя тяхната дефиниция. Проблемът е, че не ги намирам никъде като физически файлове, за да ги редактирам. Вероятно документацията тук е малко остаряла, защото е за версия 5, а аз ползвам 6.
Искам да обърна внимание, че аз не се интересувам от предложения за алтернативни редактори - ползвам най-различни редактори и ide-та. На мен ми е интересно да разреша този въпрос за Kate, защото напоследък го ползвам повече и ще е супер, ако някой има идеи.
Прочетено: 849 пъти
Например Tools ->Scripts->Editing->Duplicate Selected Lines Down няма клавишна комбинация и не мога да му присвоя, защото не присъства като Action в настройките за клавишни комбинации.
От тази документация https://docs.kde.org/stable5/en/kate/ka ... pting.html разбирам, че мога да присвоявам клавишни комбинации на скриптовете като променя тяхната дефиниция. Проблемът е, че не ги намирам никъде като физически файлове, за да ги редактирам. Вероятно документацията тук е малко остаряла, защото е за версия 5, а аз ползвам 6.
Искам да обърна внимание, че аз не се интересувам от предложения за алтернативни редактори - ползвам най-различни редактори и ide-та. На мен ми е интересно да разреша този въпрос за Kate, защото напоследък го ползвам повече и ще е супер, ако някой има идеи.
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Re: Как мога да присвоя клавишна комбинация в Kate за скриптовете, които нямат
То не пише ли да си го създадеш сам в /katepart5/script/indentation? В случая ще е вероятно /katepart6/script/indentation.

Аз не знам с какво съдържание да го създам. Готово съдържание е по-лесно да нацелиш как се редактира.Mozo написа: Чет Май 30, 2024 10:55 То не пише ли да си го създадеш сам в /katepart5/script/indentation? В случая ще е вероятно /katepart6/script/indentation.
Освен това той съществува вече някъде щом фигурира в менюто (може и директно в сорс кода).
Освен това той не е за отстъп, а дублира ред
Но благодаря за идеята.
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Ами, не знам - пише, че не би трябвало да е там, а да го създадеш в home:
Също:
При мен също няма такъв файл, което означава, че явно трябва да се създаде. Какво обаче трябва да има вътре, нямам идея.As a first step, create a new *.js file called e.g. javascript.js in the local home folder $XDG_DATA_HOME/katepart5/script/indentation.
Също:
Therein, the environment variable XDG_DATA_HOME typically expands to either ~/.local or ~/.local/share.

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Това, което търсиш е вградено в Кейт. Но не ти трябва да го знаеш къде е, защото можеш да си му зададеш клавишна комбинация от "Настройки" ----> "Конфигуриране на клавишните комбинации". При мен Кейт излиза на български, не знам дали може да се смени на английски, но ето го менюто за въпросната настройка:

https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Валсо написа: Пет Май 31, 2024 12:25 Това, което търсиш е вградено в Кейт. Но не ти трябва да го знаеш къде е, защото можеш да си му зададеш клавишна комбинация от "Настройки" ----> "Конфигуриране на клавишните комбинации". При мен Кейт излиза на български, не знам дали може да се смени на английски, но ето го менюто за въпросната настройка:
![]()
Благодаря, но нямам тази опция. Аз ползвам Кate с версия 24.02.2 plasma 6
Ти коя версия си на Kate ?
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Ми тази, която е налична в репото на Арч:cprog написа: Пет Май 31, 2024 14:26 Благодаря, но нямам тази опция. Аз ползвам Кate с версия 24.02.2 plasma 6
Ти коя версия си на Kate ?
Код за потвърждение: Избери целия код
extra/kate 24.05.0-1https://t.me/linuxtalkbg
Обнових до kate 24.05.0-1, но отново ги нямам в клавишни комбинации оопцията.Валсо написа: Пет Май 31, 2024 17:22Ми тази, която е налична в репото на Арч:cprog написа: Пет Май 31, 2024 14:26 Благодаря, но нямам тази опция. Аз ползвам Кate с версия 24.02.2 plasma 6
Ти коя версия си на Kate ?Нямам идея дали е с плазма 5 или 6, свалих я просто, за да видя дали мога да ти помогна с питането. Заради други програми имам инсталирани и qt5-base, и qt6-base. Подозирам, че ползва 6-цата, защото програмите, които ползват 5-цата, излизат с тъмни теми, а тази излиза бяла, а и дрънчи със звук, ако цъкна хикса без да съм сейвнал файла, което също е типично (и адски дразнещо, защото няма спиране) за плазма 6.Код за потвърждение: Избери целия код
extra/kate 24.05.0-1
Какво ти показва:
plasmashell --versionCPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
6.0.5, ама имай предвид, че основната ми среда е Канела, от КДЕ-то ползвам само някои програми, ама понеже там зависимостите са навързани като хоро и в повечето случаи с една програма идва 90% от КДЕ-то.cprog написа: Пет Май 31, 2024 19:06 Обнових до kate 24.05.0-1, но отново ги нямам в клавишни комбинации оопцията.
Какво ти показва:
plasmashell --version
Щом при мен в канелата има опция за настройване на клавишите, значи и при теб трябва да има, просто не гледаш, където трябва. Ако може @Mozo да ти направи клипче или серия от снимки къде точно да я дириш тази настройка, че в момента нямам време за това, тря'а да излизам след 5 мин.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Аз kate нямам, защото съм я деинсталирал поради един бъг. Като я инсталирам, kwrite се бъгва

И аз я нямам опцията, т.е. поради някаква причина е проблем на пакета, katepart липсва в клавишните комбинации.cprog написа: Пет Май 31, 2024 19:06Обнових до kate 24.05.0-1, но отново ги нямам в клавишни комбинации оопцията.Валсо написа: Пет Май 31, 2024 17:22Ми тази, която е налична в репото на Арч:cprog написа: Пет Май 31, 2024 14:26 Благодаря, но нямам тази опция. Аз ползвам Кate с версия 24.02.2 plasma 6
Ти коя версия си на Kate ?Нямам идея дали е с плазма 5 или 6, свалих я просто, за да видя дали мога да ти помогна с питането. Заради други програми имам инсталирани и qt5-base, и qt6-base. Подозирам, че ползва 6-цата, защото програмите, които ползват 5-цата, излизат с тъмни теми, а тази излиза бяла, а и дрънчи със звук, ако цъкна хикса без да съм сейвнал файла, което също е типично (и адски дразнещо, защото няма спиране) за плазма 6.Код за потвърждение: Избери целия код
extra/kate 24.05.0-1
Какво ти показва:
plasmashell --version
// Edit
Разбрах проблема, в 6-цата part частта се зарежда, когато за първи път се използва, т.е. отвори празен файл след това отвори клавишните комбинации и ще я намериш в katepart. Това беше направено да не се зареждат *part нещата и графичният интерфейс стартира по-бързо, ама както се вижда има недостатъци.
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows.
Абсолютно вярно - така сработи, мерси @bvbfanbvbfan написа: Пет Май 31, 2024 20:05
И аз я нямам опцията, т.е. поради някаква причина е проблем на пакета, katepart липсва в клавишните комбинации.
// Edit
Разбрах проблема, в 6-цата part частта се зарежда, когато за първи път се използва, т.е. отвори празен файл след това отвори клавишните комбинации и ще я намериш в katepart. Това беше направено да не се зареждат *part нещата и графичният интерфейс стартира по-бързо, ама както се вижда има недостатъци.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Какъв е този бъг на kwrite, ако не е тайна?Mozo написа: Пет Май 31, 2024 19:13 Аз kate нямам, защото съм я деинсталирал поради един бъг. Като я инсталирам, kwrite се бъгва![]()
![]()
![]()
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
KWrite пакет няма в репото, така че го пробвах в Кейт и там го има това.
Като държиш мишката натисната и въртиш скролера, става много по-бързо. Отделно имаш и Ctrl+A, че даже и Shift+Down Arrow, та не виждам какъв е тоя зор непременно по твоя начин да стигнеш до края на текста. То и в gedit, и в плумата се случва горе-долу същото - трябва да караш непрекъснато нагоре-надолу, за да скролнеш до края на текста.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Радев пак се разграничи от "Трети март": Нямат нищо общо с мен и с президентската институция
от Mozo » Пон Дек 22, 2025 12:03 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 64 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Дек 22, 2025 12:03
-
-
-
"Всички карти са в нас, те нямат никакви – връщаме ги в Каменната ера": Тръмп какво предстои за Иран (ВИДЕО)
от Mozo » Чет Апр 02, 2026 11:37 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 5 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Чет Апр 02, 2026 11:37
-
-
-
Прегазеният на пешеходна пътека боксьор Коко Тайсъна: Още не мога да ходя, половин човек съм!
от Mozo » Сря Окт 15, 2025 12:15 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 106 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Окт 15, 2025 12:15
-
-
-
"Слепи за собствения си език на омразата": В "Нова Македония" нямат рецептори за демокрация
от Mozo » Пон Мар 16, 2026 11:32 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 3 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Мар 16, 2026 11:32
-
-
-
"Мога да си го позволя", казвал Летящия Виктор за шофирането си 15 минути преди да убие д-р Иса Али
от Mozo » Сря Мар 04, 2026 12:07 » в Любопитни новини - 1 Отговори
- 11 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Мар 04, 2026 12:08
-