Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Програма или начин за синхронизиране на линукс с телефон

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Аватар
Montoya
Модератор
Модератор

Програма или начин за синхронизиране на линукс с телефон

Мнение от Montoya »

Мислех темата дали да я пусна в раздела за телефони, но тя е по скоро за линукс раздела според мен.
Та така, разполагам с EndeavourOS и телефон Huawei :dje 50 pro без гугълски услуги с EMUI 14.2
Понеже много снимам успях да напълня всичките облаци и гугъл фотос и хуауей облака и вече искат пари, които смятам за безумно да плащам при наличието на дискови пространства и да кажем цена около 200 лв за терабайт външно ССД.
Проблемът ми е синхронизацията. Аз за сега си ги копирам ръчно снимките, но е гадно всеки път когато включа телефона да търся до коя снимка съм стигнал предния път и да намеря новите снимки в телефона да ги копирам на компютъра и после на външния диск.
Та някой има ли идея дали съществува графичен начин за синхронизация на снимките от телефона на компютъра и после на външен диск.
Говорим само за снимки, да са подредени по албуми както е в галерията на телефона PDT_Love_18 :headbang:
Прочетено: 11561 пъти
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Re: Програма или начин за синхронизиране на линукс с телефон

Мнение от Mozo »

Това е, което ми хрумва:
https://play.google.com/store/apps/deta ... n_US&pli=1

Нямам много опит със смартфони и имам точно две снимки в моя, трия ги постоянно :mrgreen:
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Някога имаше, обаче спряха да я разработват още преди няколко години и наскоро са я махнали от мухъл стор-а.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
Montoya
Модератор
Модератор

Мнение от Montoya »

Не мога от гугъл плей да инсталирам, защото телефонът ми не поддържа гугъл услуги
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
ArchEnemy
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от ArchEnemy »

Аз използвам Termux и rsync за копиране от телефон към компютър. За графична апликация има Syncthing от fdroid, за синхронизация с компютър или собствен сървър.
Аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Huawei имаха опция локален бекъп, поне при моя по-стар модел с Гугъл услуги (Honor 10), който още си работи. Но приложението им (Suite) е само за Windows и не мога да кажа дали ще функционира емулирано в Линукс, нито доколко това е надеждно.

По-добрия вариант е скрипт, който да rsync-ва (или просто копира) само ново съдържание, като се копират само файлове по-нови от Х дни, тип снимки във формата на телефона.

Ако го връзваш периодично, можеш да добавиш cron, който да го прави автоматично, но това едва ли е приложимо, при положение че за да свържеш файловата система, трябва да избереш прехвърляне на данни от телефона, а не Charge only usb връзка.

Аз лично бих го правил ръчно в тази последователност:

1. Отварям backup устройството и намирам последния по префикс файл (напр. IMG_20240924_103059) или какъвто е префикса на снимките при теб)
2. В скрипта променям спрямо това времето на файловете, които трябва да се копират от телефона. Примерен скрипт:

find /path/to/phone/DCIM/ -mtime 30 -type f -exec cp -r /path/to/backup {} \; > /dev/null 2>&1

като -mtime 30 (30 дни) е равно на времето от последната снимка, която имаш в бекъпа, досега в дни. Почти равно на броя дни, заради разликите в unix времето и нашето. Тук е добре обяснено - https://stackoverflow.com/questions/255 ... me-command

Този скрипт е просто копи паста от rm такъв за изтриване на сецифични файлове така че няма да работи в конкретния случай и нямам време да тествам, но ако мислиш, че е работещо решение, ще го натъманим.

В никакъв случай не го пускай в реални директории, където имаш файлове, с които не можеш да се разделиш. :)

@Zeroadhesion вероятно има работещи решения, тъй като именно това му е специалността.
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа: Съб Яну 21, 2023 12:28 Знам какво правя.
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Мнение от Fernando Sucre »

beggginer написа: Вто Сеп 24, 2024 11:00 .....
Аз лично бих го правил ръчно в тази последователност:

1. Отварям backup устройството и намирам последния по префикс файл (напр. IMG_20240924_103059) или какъвто е префикса на снимките при теб)
2. В скрипта променям спрямо това времето на файловете, които трябва да се копират от телефона. Примерен скрипт:

find /path/to/phone/DCIM/ -mtime 30 -type f -exec cp -r /path/to/backup {} \; > /dev/null 2>&1

като -mtime 30 (30 дни) е равно на времето от последната снимка, която имаш в бекъпа, досега в дни. Почти равно на броя дни, заради разликите в unix времето и нашето. Тук е добре обяснено - https://stackoverflow.com/questions/255 ... me-command
.....
Да доразвия тази идея:

По принцип не знам какво приложение може да използва под Андроид.
Но, ако няма специализирано, може като минимум да си изнесе снимките в отделна директория, където да си направи галерията ръчно. После rsync и/или програма за дедупликация. Като включи дедупликацията между директориите на компютъра, тя ще му изтрие всички снимки, които се повтарят от текущото прехвърляне.
Така се решават проблемите с преименуването и повторението. Ще останат само новите, които може лесно да подреди в постоянната галерия на компютъра, да кажем.
Аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

При положение, че иска графично приложение и подредба по албуми, по-скоро rsync е грешно предложение на рекуеста, бих предложил да се разцъка digiKam, май има всичките опции които се изискват. Довечера и аз ще го разцъкам.
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Zeroadhesion написа: Вто Сеп 24, 2024 14:33 При положение, че иска графично приложение и подредба по албуми, по-скоро rsync е грешно предложение на рекуеста, бих предложил да се разцъка digiKam, май има всичките опции които се изискват. Довечера и аз ще го разцъкам.
Почти съм сигурен, че rsync може да замести тази команда:

Код за потвърждение: Избери целия код

Освен за това, за друго май няма смисъл да се ползва в случая.

Проблемите са няколко, но според мен, докато се придържа към галерията в телефона, няма как да ги подреди и извлича лесно. Обикновено тези приложения си работят по някаква тяхна идеология, която е не-експортваема по никакъв начин. Може би, ако има галерия, организирана по файлове и директории, дори и да е на телефона, ще се доближи до целта.
Аватар
Montoya
Модератор
Модератор

Мнение от Montoya »

Извинете ме, че пиша само вечерно време, но само сега ми остава време, но прочитам всичко което сте написали за което Благодаря.
Значи в телефона имам галерия, стандартна, обаче тя нали е свързана с вътрешната памет на телефона и снимките направени с камерата са в папка DCIM/Camera, ако обаче имам снимки преместени и организирани в друг албум на телефона, снимките от този албум се намират в папка Pictures която е директно в основната директория заедно с DCIM. Та в тоя ред на мисли, може би дори и с Долфин бих се справил с просто копи/пейст на двете главни папки, пък като ме пита какво да ги правя съществуващите файлове, да му казвам да не прави нищо и ще се копират само новите
AsusVivoBook17
Аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

https://www.digikam.org/about/features/ наистина изглежда като всичко, което е нужно за организиране в албуми и следене на локалния копия на същите
Изображение
Аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

Fernando Sucre написа: Вто Сеп 24, 2024 19:45 Почти съм сигурен, че rsync може да замести тази команда:

Освен за това, за друго май няма смисъл да се ползва в случая.
Те може и да се комбинират, но не е там въпроса ;)

find /path/to/phone/DCIM/ -type f -mtime 30 -exec rsync {} /path/to/backup \;
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Zeroadhesion написа: Сря Сеп 25, 2024 02:19 .....
.....
Мислех, че може да копира файлове след определена дата. :усмивка1: Обаче не може. Само за елементарно копиране няма никакъв смисъл.

Montoya написа: Вто Сеп 24, 2024 20:19 .....
Значи в телефона имам галерия, стандартна, обаче тя нали е свързана с вътрешната памет на телефона и снимките направени с камерата са в папка DCIM/Camera, ако обаче имам снимки преместени и организирани в друг албум на телефона, снимките от този албум се намират в папка Pictures която е директно в основната директория заедно с DCIM. Та в тоя ред на мисли, може би дори и с Долфин бих се справил с просто копи/пейст на двете главни папки, пък като ме пита какво да ги правя съществуващите файлове, да му казвам да не прави нищо и ще се копират само новите
Хубаво е да хващаш само новите. Така копирането (към компютъра) ще става много по-бързо и няма голям шанс да затриеш стари снимки инцидентно. Така че ако хващаш само последните няколко месеца, копираш към компютъра и след това дедуплицираш ще става сравнително бързо. Архивите на компютъра ще са много по-трайни и лесни за подреждане.
Дори може да копираш избрани снимки от компютъра обратно на телефона, а в Камера галерията на самия телефон да държиш по-малко.
Аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Fernando Sucre написа: Сря Сеп 25, 2024 11:08
Zeroadhesion написа: Сря Сеп 25, 2024 02:19 .....
.....
Мислех, че може да копира файлове след определена дата. :усмивка1: Обаче не може. Само за елементарно копиране няма никакъв смисъл.
То може, но трябват pipes и да се комбинира с ls, а там е една идея по-завъртяно. Трябва веднъж да ги листне и друг процес да ги "избере" най-просто казано, за да тръгне копиране на масив, а rsync е нужен за запазване на permissions и собственост и по-полезен при конфигурации. В случая само ще се сбозва заради взаимно изключващи се операции и различен синтаксис
Изображение
Аватар
Montoya
Модератор
Модератор

Мнение от Montoya »

Fernando Sucre написа: Сря Сеп 25, 2024 11:08 Дори може да копираш избрани снимки от компютъра обратно на телефона, а в Камера галерията на самия телефон да държиш по-малко.
Аз си ги свалих от облаците на телефона, че ми беше по лесно, тези от последните 4 години, които са около стотина гигбайта, но имам още свободно място, около 70 гигабайта. Целта е понеже вече ги има тия телефони, не мъкна лаптопа с мен постоянно, а пък като се събираме родата да си приказваме, неминуемо стигаме до изваждане на хартиените албуми телефоните да разглеждаме снимки за нещо за което сме се сетили. В гугъл фотос имам снимки от 20+ години, а там съм сканирал едно време още всичките хартиени снимки. В общи линии към момента на лаптопа са 70 и малко хиляди снимки към 200 гб място, имам място за почти всичите в телефона :headbang:
Инсталирах си digikam като остане малко свободно време ще я разгледам, на първо четене ми изглежда добре като опции които предлага. Ако ми хареса ще си купя и някое външно ССД и ще им направя копие и там.
Аз от години се замислям за някой NAS или просто да си пусна един сървър у доба и да е всичко на него, обаче хем нямам място къде да го държа, хем нямам време да се занимавам с настройване или директно казано, преди 8 години като смених работата изпуснах края на компютърната наука и вече го ползвам само за интернет.
А пък вече напредвам с възрастта, не съм престарял много, но по трудно се уча, за което пък нямам време.
Предпочитам да си карам колата, да пътувам до всякакви места и от 8 месеца да ходя да си разхождам и да се забавлявам с внучето PDT_Love_18 :headbang:
AsusVivoBook17
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”