Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Intel UHD 620 [РЕШЕНА]
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Intel UHD 620
Мозо нали викаше да пускам тема за всяко нещо поотделно, та ето една: ако реша да инсталирам драйвър за интелска карта в Ментата (лаптопът), как се казва пакетът? Защото на някои филми и сериали (не при всички, само при някои) прекалено дълго мисли при смяна между цял екран и прозорец и явно вграденият в ядрото драйвър не му стига. По подобен начин се държеше и уиндоус 7 едно време преди да му инсталираш драйвъра на енвидия и затова си мисля, че този проблем идва от липсата на dedicated driver, а не от нещо друго.
Някъде четох, че драйвърът се казвал "mesa", обаче предвид как се държи и инсталираните 5 вида меси, явно не са пакетите, които трябва. Като търся пакети за интел, намира само intel-va и микрокод за процесора.
Прочетено: 2324 пъти
Някъде четох, че драйвърът се казвал "mesa", обаче предвид как се държи и инсталираните 5 вида меси, явно не са пакетите, които трябва. Като търся пакети за интел, намира само intel-va и микрокод за процесора.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
- Fernando Sucre
- Почетен член

Re: Intel UHD 620
За драйвърите в ядрото, гледай изхода от „dmesg“. Иначе да, твоят би трябвало да се ускорява допълнително от Mesa.
За видеото, трябва да прегледаш и какво API използва видеоплейърът. Обикновено трябва да пробваш няколко, докато намериш това, което при теб работи най-добре. Защото някои се поддържат, но не вървят добре в зависимост от хардуера и желанието на производителя.
За видеото, трябва да прегледаш и какво API използва видеоплейърът. Обикновено трябва да пробваш няколко, докато намериш това, което при теб работи най-добре. Защото някои се поддържат, но не вървят добре в зависимост от хардуера и желанието на производителя.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Re: Intel UHD 620 [РЕШЕНА]
Ми аз си ползвам настройките на smplayer/mpv (изходен драйвър: GPU), които пренесох от Арч и откакто купих лаптопа досега нямаше проблем.
Редакция: разбрах какъв му бил проблемът и не е това, което мислех. Този сериал съм го конвертирал вкъщи с H265 + NVENC, а тук H265 е само частично инсталиран (от самата Мента). Като инсталирах пакета x265, който липсваше, вече минава към фулскрийн светкавично.
Така че проблемът е решен - не бил драйвърът, а кодек. Остава въпросът защо Ментата е инсталирала само libx265-199, но не и x265.
Явно трябва да вървиш след нея като след малко дете и да ѝ чистиш кашите. 
Редакция: разбрах какъв му бил проблемът и не е това, което мислех. Този сериал съм го конвертирал вкъщи с H265 + NVENC, а тук H265 е само частично инсталиран (от самата Мента). Като инсталирах пакета x265, който липсваше, вече минава към фулскрийн светкавично.
Така че проблемът е решен - не бил драйвърът, а кодек. Остава въпросът защо Ментата е инсталирала само libx265-199, но не и x265.
- Fernando Sucre
- Почетен член

За кодека не бях се сетил.Валсо написа: Съб Авг 09, 2025 11:01 Ми аз си ползвам настройките на smplayer/mpv (изходен драйвър: GPU), които пренесох от Арч и откакто купих лаптопа досега нямаше проблем.
Така че проблемът е решен - не бил драйвърът, а кодек. Остава въпросът защо Ментата е инсталирала само libx265-199, но не и x265.Явно трябва да вървиш след нея като след малко дете и да ѝ чистиш кашите.
![]()
Не бих се оплаквал, при положение че в Arch ти трябва да ги натаманяваш.
Някои кодеци имат лицензни ограничения, това може да е причината да не е инсталиран по подразбиране. Тоест в някои държави са незаконни. Но така или иначе бюрократичните спънки ги изчистват лека-полека.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Не ползваш ли готовото инсталиране на кодеци в Mint? Веднъж инсталираш и забравяш за каквото и да било, никога не съм имал проблеми.Валсо написа: Съб Авг 09, 2025 11:01 Ми аз си ползвам настройките на smplayer/mpv (изходен драйвър: GPU), които пренесох от Арч и откакто купих лаптопа досега нямаше проблем.
Така че проблемът е решен - не бил драйвърът, а кодек. Остава въпросът защо Ментата е инсталирала само libx265-199, но не и x265.Явно трябва да вървиш след нея като след малко дете и да ѝ чистиш кашите.
![]()
За драйвъра ти ставаше въпрос за Arch и как не знаеш какво да правиш с интелското видео. На Mint е лесно, там е просто Mesa и си е в ядрото, не се прави абсолютно нищо. При Arch трябват някои допълнителни действия.Валсо написа: Съб Авг 09, 2025 10:36 Мозо нали викаше да пускам тема за всяко нещо поотделно, та ето една: ако реша да инсталирам драйвър за интелска карта в Ментата (лаптопът), как се казва пакетът?

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Не. Въобще не се бях сетил за тях - ако говориш за онази функция "мултимедийни кодеци" по време на инсталацията. А не се бях сетил за тях по навик - защото в Арч не трябва да инсталирам нищо допълнително и всичко си върви.Mozo написа: Съб Авг 09, 2025 11:29 Не ползваш ли готовото инсталиране на кодеци в Mint? Веднъж инсталираш и забравяш за каквото и да било, никога не съм имал проблеми.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
КОЕ трябва да натаманяваш в Арч?Fernando Sucre написа: Съб Авг 09, 2025 11:12 Не бих се оплаквал, при положение че в Arch ти трябва да ги натаманяваш.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Използвай тази функция, за две минути имаш абсолютно всичко необходимо и не се занимаваш повече.Валсо написа: Съб Авг 09, 2025 12:08Не. Въобще не се бях сетил за тях - ако говориш за онази функция "мултимедийни кодеци" по време на инсталацията. А не се бях сетил за тях по навик - защото в Арч не трябва да инсталирам нищо допълнително и всичко си върви.Mozo написа: Съб Авг 09, 2025 11:29 Не ползваш ли готовото инсталиране на кодеци в Mint? Веднъж инсталираш и забравяш за каквото и да било, никога не съм имал проблеми.

- Fernando Sucre
- Почетен член

Няма приложение за лесно инсталиране на кодеците. По канон, би трябвало сам да си ги инсталираш или да се досетиш. Навярно до това не се е стигнало, защото Arch няма опционални зависимости. Когато инсталираш един-два плейъра, би трябвало да ги качиш повечето, даже и без да ги знаеш.
Но, ако трябва да се направи, както трябва в Arch, би трябвало (1) да имаш опционални зависимости, (2) да сложат поне един метапакет ~popular-codecs, който да инсталира повечето подходящи.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Чист Arch, току-що инсталиран, със сигурност няма кодеци. Та дори за Opera се инсталират отделно:
https://aur.archlinux.org/packages/opera-ffmpeg-codecs

- Fernando Sucre
- Почетен член

Точно му прегледах ръководството. По принцип имат стъпка мултимедия в пост-иснталл. Но както и те казват, най-вероятното обяснение е че ги е дръпнал с някакви плейъри. И затова не изпълнявал стъпката мултимедия.Mozo написа: Съб Авг 09, 2025 19:29 Чист Arch, току-що инсталиран, със сигурност няма кодеци. Та дори за Opera се инсталират отделно:
И Vivaldi доста време нямаше кодеци. Трябваше ръчно да копирам файловете. Чак после почнаха да ги слагат в дефаултния пакет за Debian.
x264/x265 са енкодери, т.е. "към", а не "от"/декодери. Сега, ако някоя тяхна зависимост "помага" е друг въпрос.
mint-meta-codecs няма да ги инсталира, но ще инсталира нужни неща, най-вече за gstreamer-базираните плеъри (rhythmbox, parole, totem). Как се справят на нормален хардуер гестримърите никога не съм имал възможност да проиграя. За моя хардуер - mplayer/mpv/GUI за тях или vlc/cvlc винаги са били плеърите.
mint-meta-codecs няма да ги инсталира, но ще инсталира нужни неща, най-вече за gstreamer-базираните плеъри (rhythmbox, parole, totem). Как се справят на нормален хардуер гестримърите никога не съм имал възможност да проиграя. За моя хардуер - mplayer/mpv/GUI за тях или vlc/cvlc винаги са били плеърите.
Селски, Начо Селски.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Intel губи лидерството си: 20 години грешки и пропуснати възможности
от Mozo » Пон Авг 11, 2025 13:46 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 195 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Авг 11, 2025 13:46
-
-
-
Intel беше на дъното преди броени седмици - какво изстреля акциите с 50% нагоре за месец?
от Mozo » Пет Окт 03, 2025 12:03 » в Любопитни новини - 2 Отговори
- 167 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Съб Окт 04, 2025 00:57
-