Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Intel UHD 620  [РЕШЕНА]

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Intel UHD 620

Мнение от Валсо »

Мозо нали викаше да пускам тема за всяко нещо поотделно, та ето една: ако реша да инсталирам драйвър за интелска карта в Ментата (лаптопът), как се казва пакетът? Защото на някои филми и сериали (не при всички, само при някои) прекалено дълго мисли при смяна между цял екран и прозорец и явно вграденият в ядрото драйвър не му стига. По подобен начин се държеше и уиндоус 7 едно време преди да му инсталираш драйвъра на енвидия и затова си мисля, че този проблем идва от липсата на dedicated driver, а не от нещо друго.
Някъде четох, че драйвърът се казвал "mesa", обаче предвид как се държи и инсталираните 5 вида меси, явно не са пакетите, които трябва. Като търся пакети за интел, намира само intel-va и микрокод за процесора.
Прочетено: 2324 пъти
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Re: Intel UHD 620

Мнение от Fernando Sucre »

За драйвърите в ядрото, гледай изхода от „dmesg“. Иначе да, твоят би трябвало да се ускорява допълнително от Mesa.
За видеото, трябва да прегледаш и какво API използва видеоплейърът. Обикновено трябва да пробваш няколко, докато намериш това, което при теб работи най-добре. Защото някои се поддържат, но не вървят добре в зависимост от хардуера и желанието на производителя.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Re: Intel UHD 620  [РЕШЕНА]

Мнение от Валсо »

Ми аз си ползвам настройките на smplayer/mpv (изходен драйвър: GPU), които пренесох от Арч и откакто купих лаптопа досега нямаше проблем.

Редакция: разбрах какъв му бил проблемът и не е това, което мислех. Този сериал съм го конвертирал вкъщи с H265 + NVENC, а тук H265 е само частично инсталиран (от самата Мента). Като инсталирах пакета x265, който липсваше, вече минава към фулскрийн светкавично.

Така че проблемът е решен - не бил драйвърът, а кодек. Остава въпросът защо Ментата е инсталирала само libx265-199, но не и x265. #-o Явно трябва да вървиш след нея като след малко дете и да ѝ чистиш кашите. :lol:
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа: Съб Авг 09, 2025 11:01 Ми аз си ползвам настройките на smplayer/mpv (изходен драйвър: GPU), които пренесох от Арч и откакто купих лаптопа досега нямаше проблем.

Редакция: разбрах какъв му бил проблемът и не е това, което мислех. Този сериал съм го конвертирал вкъщи с H265 + NVENC, а тук H265 е само частично инсталиран (от самата Мента). Като инсталирах пакета x265, който липсваше, вече минава към фулскрийн светкавично.

Така че проблемът е решен - не бил драйвърът, а кодек. Остава въпросът защо Ментата е инсталирала само libx265-199, но не и x265. #-o Явно трябва да вървиш след нея като след малко дете и да ѝ чистиш кашите. :lol:
За кодека не бях се сетил.
Не бих се оплаквал, при положение че в Arch ти трябва да ги натаманяваш.
Някои кодеци имат лицензни ограничения, това може да е причината да не е инсталиран по подразбиране. Тоест в някои държави са незаконни. Но така или иначе бюрократичните спънки ги изчистват лека-полека.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа: Съб Авг 09, 2025 11:01 Ми аз си ползвам настройките на smplayer/mpv (изходен драйвър: GPU), които пренесох от Арч и откакто купих лаптопа досега нямаше проблем.

Не ползваш ли готовото инсталиране на кодеци в Mint? Веднъж инсталираш и забравяш за каквото и да било, никога не съм имал проблеми.
Валсо написа: Съб Авг 09, 2025 10:36 Мозо нали викаше да пускам тема за всяко нещо поотделно, та ето една: ако реша да инсталирам драйвър за интелска карта в Ментата (лаптопът), как се казва пакетът?
За драйвъра ти ставаше въпрос за Arch и как не знаеш какво да правиш с интелското видео. На Mint е лесно, там е просто Mesa и си е в ядрото, не се прави абсолютно нищо. При Arch трябват някои допълнителни действия.
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Съб Авг 09, 2025 11:29 Не ползваш ли готовото инсталиране на кодеци в Mint? Веднъж инсталираш и забравяш за каквото и да било, никога не съм имал проблеми.
Не. Въобще не се бях сетил за тях - ако говориш за онази функция "мултимедийни кодеци" по време на инсталацията. А не се бях сетил за тях по навик - защото в Арч не трябва да инсталирам нищо допълнително и всичко си върви.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа: Съб Авг 09, 2025 11:12 Не бих се оплаквал, при положение че в Arch ти трябва да ги натаманяваш.
КОЕ трябва да натаманяваш в Арч? :shock:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа: Съб Авг 09, 2025 12:08
Mozo написа: Съб Авг 09, 2025 11:29 Не ползваш ли готовото инсталиране на кодеци в Mint? Веднъж инсталираш и забравяш за каквото и да било, никога не съм имал проблеми.
Не. Въобще не се бях сетил за тях - ако говориш за онази функция "мултимедийни кодеци" по време на инсталацията. А не се бях сетил за тях по навик - защото в Арч не трябва да инсталирам нищо допълнително и всичко си върви.
Използвай тази функция, за две минути имаш абсолютно всичко необходимо и не се занимаваш повече.
Изображение
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа: Съб Авг 09, 2025 12:09 .....
КОЕ трябва да натаманяваш в Арч? :shock:
Няма приложение за лесно инсталиране на кодеците. По канон, би трябвало сам да си ги инсталираш или да се досетиш. Навярно до това не се е стигнало, защото Arch няма опционални зависимости. Когато инсталираш един-два плейъра, би трябвало да ги качиш повечето, даже и без да ги знаеш.

Но, ако трябва да се направи, както трябва в Arch, би трябвало (1) да имаш опционални зависимости, (2) да сложат поне един метапакет ~popular-codecs, който да инсталира повечето подходящи.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Чист Arch, току-що инсталиран, със сигурност няма кодеци. Та дори за Opera се инсталират отделно:
https://aur.archlinux.org/packages/opera-ffmpeg-codecs
Изображение
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Mozo написа: Съб Авг 09, 2025 19:29 Чист Arch, току-що инсталиран, със сигурност няма кодеци. Та дори за Opera се инсталират отделно:
https://aur.archlinux.org/packages/opera-ffmpeg-codecs
Точно му прегледах ръководството. По принцип имат стъпка мултимедия в пост-иснталл. Но както и те казват, най-вероятното обяснение е че ги е дръпнал с някакви плейъри. И затова не изпълнявал стъпката мултимедия.

И Vivaldi доста време нямаше кодеци. Трябваше ръчно да копирам файловете. Чак после почнаха да ги слагат в дефаултния пакет за Debian.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

x264/x265 са енкодери, т.е. "към", а не "от"/декодери. Сега, ако някоя тяхна зависимост "помага" е друг въпрос.
mint-meta-codecs няма да ги инсталира, но ще инсталира нужни неща, най-вече за gstreamer-базираните плеъри (rhythmbox, parole, totem). Как се справят на нормален хардуер гестримърите никога не съм имал възможност да проиграя. За моя хардуер - mplayer/mpv/GUI за тях или vlc/cvlc винаги са били плеърите.
Селски, Начо Селски.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”