Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Undefault Opera в линукс - неудобното решение, което Опера изтри от форума им

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Undefault Opera в линукс - неудобното решение, което Опера изтри от форума им

Мнение от Валсо »

Как да забраним на Опера да се прави сама браузър по подразбиране в линукс - решение.
И не е бъзик, наистина изтриха темата от форума на Опера, както ще видите в клипчето. Затова качих решението и в GitHub, и в YouTube - да видим как ще го изтрият оттам! :evil4: :evil4:

Само на английски е, за да се разбира от всички.

If you have come across the agressive and unsolicited behavior by Opera to make itself default browser without your permission in Linux, I have the solution. It's iron-clad and developer proof solution.

If your default browser is another and Opera is just secondary for websites testing, first set your prefered browser in your desktop settings. In Cinnamon, XFCE, Gnome it should be "Preferred programs" or something like that.
After that open ~/.local/share/applications/mimeinfo.cache in any text editor (gedit, pluma, etc), press CTRL+H and in the first field type (without the quotes) "opera.desktop;", leave the second field empty and press "Replace all".
Thirdly, open the desktop file with the same name ("opera.desktop" - by default it's in /usr/share/applications, unless you have manually moved it to ~/.local/share/applications) with a text editor (this will require sudo, if the desktop file is in /usr/share/applications) and remove the entire line that starts with "MimeType=". Save the changes and exit the text editor.
Finally, open terminal and type:

Код за потвърждение: Избери целия код

sudo chattr +i /usr/share/applications/opera.desktop ~/.local/share/applications/mimetype.cache
In some rare cases you may have to run:

Код за потвърждение: Избери целия код

update-desktop-database ~/.local/share/applications
But in most cases it's better to reboot the system.

After you do that, Opera will no longer be able to make itself default browser, no matter what the devs do bc they don't know your sudo password and thus they won't be able to revert your changes.
Прочетено: 179 пъти
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Re: Undefault Opera в линукс - неудобното решение, което Опера изтри от форума им

Мнение от Mozo »

Имам Opera като пета резерва, никога не се е слагал сам по подразбиране :-k
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Re: Undefault Opera в линукс - неудобното решение, което Опера изтри от форума им

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Сря Яну 07, 2026 02:28 Имам Opera като пета резерва, никога не се е слагал сам по подразбиране :-k
Извадил си късмет, значи. Форумът на Опера е пълен с теми, питащи защо сам се прави по подразбиране и в линукс, и в уиндоус. Последната е от 2021 г., като отговор от разработчика, разбира се, няма.
А днеска ми потрябва Опера, но реших да го "извадя" от руут дяла и да го направя portable (демек браузър и профил в една директория), затова просто свалих деб файла и го разархивирах извън руут дяла. После му пооправих Exec= в десктоп файла и го пуснах. И изненада: като казах на дискорд "отвори гиф-а в браузъра", познай кой браузър се отвори. #-o Отивам аз в "Предпочитани програми" и гледам на "Web" пише Опера, вместо Waterfox. :evil:
Питах няколко AI защо така и се оказа, че това нахалство е от години - само как' стартираш браузъра, той си се налага за браузър по подразбиране без да те пита. Но аз му хванах цаката и сега няма къде да ходи.

Излишно е да споменавам даже на кое недоразумение напомня и което самò се налага като ОС по подразбиране...
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”