Такааа, загледах пак снимката. И какво излиза от нея (потвърдено и от командата) - на снимката се виждат чуденките, т.е. монтираните/изполващите се дялове. Т.е. да му се чудиш на Аркото - първия дял си е негов.
Толкова от мене.
А, да, и чак сега видях че имало едни големи гигабайти неползвани и неразпределени.
Ако се ползва хибернация ще трябва swap, било като дял, било като файл (като инфо).
Въпреки че дори и на Уйн "съветват" да се забрани хибернацията, за да се щади ssd-то (по-малко писане по диска). Ама то няма да векува с орлите, нали.
И още нещо - efibootmgr е за записите в биоса, пак като инфо.
Прочетено: 411 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Два EFI дяла на харда и инсталация на Linux
Re: Два EFI дяла на харда и инсталация на Linux
Селски, Начо Селски.
И последно - нищо не пречи в тоя първи дял да има и записи (файлове) от Уйна.
По новите разбирания (профилактично) е добре /boot/efi да е по-големичък от 500 mb заради фирмуера който е възможно да влезе там. Колко да е обаче... Аз съм заделил гигабайт и малко отгоре.
По новите разбирания (профилактично) е добре /boot/efi да е по-големичък от 500 mb заради фирмуера който е възможно да влезе там. Колко да е обаче... Аз съм заделил гигабайт и малко отгоре.
Селски, Начо Селски.
Съдейки по "неуспешните" проби с други д,истра трябва да се промени нещо - било в биос, било по груб - след пробването на следваото.
Os prober е неактивно в *бунту, такава е подразбиращата настройка, като инфо.
Os prober е неактивно в *бунту, такава е подразбиращата настройка, като инфо.
Селски, Начо Селски.
Да, os prober-a беше неактивен от начало, после го включих (преди месец и нещо), но нямаше ефект.
Трудно обяснявам особено след като ми се налага да пипам тези неща веднъж на няколко години, и терминологията ми е избягала.
Счупих GRUB-a, но не е проблем. Сега не ми зарежда старото Арко, но пък е 3+ гигабайта и зарежда CachyOS
Всичко ще бъде наред, освен това, че ще ровя по файловете чак утре. Ще оправям GRUB конфига после. И на мен не ми е забавно, но някой неща като започнат да се чупят и няма поддръжка или решения, влизам в подобни филми.
Фън факт: чисто ново iso, чисто нова инсталация, и Кеши-то извади грешка при първия опит за ъпдейт на прясна система (нещо несъвместимо с нещо друго - после ще чета лога)
Отивам да поработя малко, че машините няма да се оправят сами.
Трудно обяснявам особено след като ми се налага да пипам тези неща веднъж на няколко години, и терминологията ми е избягала.
Счупих GRUB-a, но не е проблем. Сега не ми зарежда старото Арко, но пък е 3+ гигабайта и зарежда CachyOS
Всичко ще бъде наред, освен това, че ще ровя по файловете чак утре. Ще оправям GRUB конфига после. И на мен не ми е забавно, но някой неща като започнат да се чупят и няма поддръжка или решения, влизам в подобни филми.
Фън факт: чисто ново iso, чисто нова инсталация, и Кеши-то извади грешка при първия опит за ъпдейт на прясна система (нещо несъвместимо с нещо друго - после ще чета лога)
Отивам да поработя малко, че машините няма да се оправят сами.
If you choose not to decide you still have made a choice.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Всичко обяснихме, просто трябва да внимаваш 
Дай грешката, ще я оправим за нула време, да не е freerdp2, че стана известна тая глешка вече
Дай грешката, ще я оправим за нула време, да не е freerdp2, че стана известна тая глешка вече

Машината ти е с uefi. Т.е. който е запис зададен в биоса първи - той движи останалото. После той задвижва grub-a на Арко.
Инсталираш друго, то си добавя записа за efi u си има grub, но ти не бараш в биоса и пак изгрява Арко.
Тогава имаш два варианта - задаваш записа на другото да е първи в биоса или редактираш grub на Арко да вижда другото и да може да го стартира.
Пиша го информативно.
Инсталираш друго, то си добавя записа за efi u си има grub, но ти не бараш в биоса и пак изгрява Арко.
Тогава имаш два варианта - задаваш записа на другото да е първи в биоса или редактираш grub на Арко да вижда другото и да може да го стартира.
Пиша го информативно.
Селски, Начо Селски.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Добавяне на хранилищата на CachyOS към съществуваща Arch Linux инсталация
от Mozo » Нед Юни 22, 2025 18:34 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 11 Отговори
- 1463 Преглеждания
-
Последно мнение от Fernando Sucre
Чет Авг 07, 2025 13:40
-
-
-
Инсталация на LFS и BLFS
от elementaryos » Сря Мар 11, 2026 12:46 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 4 Отговори
- 127 Преглеждания
-
Последно мнение от elementaryos
Съб Мар 21, 2026 20:16
-
-
-
ВАС пак отмени, окончателно, формулата за определяне на сградната инсталация
от Mozo » Пет Сеп 05, 2025 13:06 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 291 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Сеп 05, 2025 13:06
-
-
-
Омбудсманът отново пита за новата методика за изчисление на сградната инсталация
от Mozo » Пет Мар 06, 2026 12:12 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 15 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Мар 06, 2026 12:12
-
-
-
Избор на Linux дистрибуция
от iNfAmous93 » Нед Яну 04, 2026 12:18 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 73 Отговори
- 2545 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
Вто Фев 03, 2026 13:38
-