Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
помощ с инсталирането на ос върху лаптоп [РЕШЕНА]
-
ivelina0808
помощ с инсталирането на ос върху лаптоп [РЕШЕНА]
Здравейтее, отдавна не съм писала та имам един лаптоп lenovo b51,но е без ос (трябваше да избираме между уин и без ос) та избора беше без ос
искам да инсталирам линукс,но ми трябва отново помощ и този път пак да не вземе да изчезне като миналия път
ПЛС ако може до ти утре да ми кажете какво да си изтегля и така ..
искам да инсталирам линукс,но ми трябва отново помощ и този път пак да не вземе да изчезне като миналия път
ПЛС ако може до ти утре да ми кажете какво да си изтегля и така ..
Последно промяна от ivelina0808 на Сря Ное 09, 2016 20:20, променено общо 1 път.
Прочетено: 963 пъти
-
ivelina0808
Re: помощ с инсталирането на ос върху лаптоп
Моз, възможно ли е да използвам cinnamon 32 bit на минт 17,3
и програмата руфус работи ли върху лаптоп без ос
и програмата руфус работи ли върху лаптоп без ос
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Можеш, но няма смисъл да използваш x86 битова система на този модерен лаптоп, още повече, че 17.3 е по-старата версия, а 18 е по-нова и с предполагаемо по-добра поддръжка за съвременни машини. Можеш да я инсталираш временно, за да си направиш флашката с Mint 18 x64 с вградения инструмент за правене на флашки
Дори мисля, че може и без да я инсталираш, само да буутнеш в live режим 
Не, не може, Rufus е програма за Windows, а когато няма операционна система, в частност Windows, няма къде да я инсталираш
Не, не може, Rufus е програма за Windows, а когато няма операционна система, в частност Windows, няма къде да я инсталираш

-
ivelina0808
live режим значии... направо исо файла в флашката и после на лаптопа нали? щото тия неща не ги разбирам много
и оки значи руфуса отпада
и оки значи руфуса отпада
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Не, не, доколкото разбрах имаш наличен Mint 17.3? Ако това е така, просто буутни от флашката и ще ти се зареди Linux, без да е инсталиран. Това се казва live режим. След рестарт всичко изчезва по този начин, но можеш да си вършиш всякаква работа, ровене в интернет, прехвърляне на файлове, а в твоя случай и направа на флашки 

-
ivelina0808
да имам точно тоз минт обаче кааак ставаше буутването 
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Ми зависи от устройството
Дай точен модел на лаптопа. С това, което си дала не намирам нищо

Дай точен модел на лаптопа. С това, което си дала не намирам нищо

-
ivelina0808
lenovo b51 80LK00CFBM това е модела
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

В левия горен ъгъл трябва да имаш един бутон, който е наречен "Novo бутон". Може иш да е встрани вляво. Гасиш компютъра и го натискаш, ще ти се покаже подобно на това меню:

Избираш да BIOS Setup. След това отиваш на Boot със стрелките и търсиш Security Boot и го слагаш на Disabled. Също така търсиш нещо от рода на UEFI и на него избираш Legacy Mode. Натискаш F10, за да запазиш промените. Компютърът ще се рестартира, след което пак го гасиш. Слагаш флашката с Linux Mint 17.3, отново стартираш компютъра с Novo бутона, но този път ще избереш Boot Menu:

И оттам избираш да буутне от флашката. Не пипаш нищо, ще зареди менюто на Linux Mint, изчакваш секундите, а след това изчакваш и да зареди, което няма да отнеме повече от минута-две. След това вече от живия режим си дърпаш Mint 18 от линка, който ти дадох и си правиш флашка.
За този вариант обаче ще ти трябват две флашки. Другият вариант ти е временно да инсталираш от тази флашка и след това от инсталираната система да дръпнеш новото ISO и да си направиш нова флашка с Mint 18, след което да инсталираш от нея.
Препоръчвам ти още докато си в жив режим да напишеш в полето за търсене в старт менюто GParted и да си оразмериш диска. Направи първия дял в ext4 около 200GB и да е primary, а останалото го направи в NTFS, отново primary. Работа за две минути е, за да не се мъчиш после от инсталатора, защото там е доста по-объркано. Да не забравиш после по време на инсталацията да дадеш Something Else, както съм обяснил тук
Избираш да BIOS Setup. След това отиваш на Boot със стрелките и търсиш Security Boot и го слагаш на Disabled. Също така търсиш нещо от рода на UEFI и на него избираш Legacy Mode. Натискаш F10, за да запазиш промените. Компютърът ще се рестартира, след което пак го гасиш. Слагаш флашката с Linux Mint 17.3, отново стартираш компютъра с Novo бутона, но този път ще избереш Boot Menu:
И оттам избираш да буутне от флашката. Не пипаш нищо, ще зареди менюто на Linux Mint, изчакваш секундите, а след това изчакваш и да зареди, което няма да отнеме повече от минута-две. След това вече от живия режим си дърпаш Mint 18 от линка, който ти дадох и си правиш флашка.
За този вариант обаче ще ти трябват две флашки. Другият вариант ти е временно да инсталираш от тази флашка и след това от инсталираната система да дръпнеш новото ISO и да си направиш нова флашка с Mint 18, след което да инсталираш от нея.
Препоръчвам ти още докато си в жив режим да напишеш в полето за търсене в старт менюто GParted и да си оразмериш диска. Направи първия дял в ext4 около 200GB и да е primary, а останалото го направи в NTFS, отново primary. Работа за две минути е, за да не се мъчиш после от инсталатора, защото там е доста по-объркано. Да не забравиш после по време на инсталацията да дадеш Something Else, както съм обяснил тук

-
ivelina0808
ай ай отказвам се по-добре да остая на професионалист,че иначе ще стане фал
иначе благодаря за инфото и отделеното време за обяснения 
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Абсолютно никакъв фал не може да стане, това не са неща, които могат да нанесат каквато и да било повреда, работа за около пет минути е. Опитай, ако не стане, пак, все ще се получи. Просто следвай стъпките, елементарно е

Офтопик:

- MalamiR
- Металист

Давай, давай... Не се огъвай пред първата трудност. Няма какво да му стане на лаптопа и няма какво толкова да омажеш, което да не можем да оправим тук.ivelina0808 написа:ай ай отказвам се по-добре да остая на професионалист,че иначе ще стане фалиначе благодаря за инфото и отделеното време за обяснения
Ако го дадеш на "професионалист", ще ти кажат да не се занимаваш с Линукс и ще ти сложат Windows. Отделно ще ти вземат и едно 30 лв. ей така, за едното нищо.
Throw me to the wolves and I will return leading the pack!
- Tsurugi
- VIP

Офтопик:
OXXXXXXX[{#LINUX&&HACK:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:>
剣リナックスをとともに武士
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Кубунту, лаптоп с външен монитор
от wannaBe » Вто Дек 02, 2025 15:59 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 8 Отговори
- 583 Преглеждания
-
Последно мнение от wannaBe
Сря Дек 03, 2025 16:00
-
-
-
САЩ готвят нов данък върху аутсорсинга - какви ще са последиците у нас?
от Mozo » Пет Сеп 12, 2025 13:47 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 103 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Сеп 12, 2025 13:47
-
-
-
Макрон призова за по-строг контрол върху криптовалутите
от Mozo » Пет Май 22, 2026 12:19 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 9 Преглеждания
-