Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Заместник на Octopi и подобните недъзи

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Re: Заместник на Octopi и подобните недъзи

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Чет Мар 05, 2026 00:16 Не е точно така, защото ти казваш - на Octopi не му работи това, това и това и затова направих еди-какво си. Което не е вярно, на octopi си му работи всичко. Иначе, разбира се, че ще ползваш каквото си искаш, просто не разправяй, че нещо не работи, когато то всъщност е напълно функционално. И последният му ъпдейт не е отпреди две години...
Днеска пак го инсталирах, за да видя дали това, което казваш е така. И е така, и не е така.

Колоните работят, обаче поведението му по подразбиране е да прати всички нови колони извън екрана и затова впечатлението е, че не работят. А просто трябвало да свиеш най-дългата колона, за да видиш останалите, които си добавил. :lol: #-o

На иконката, където би трябвало да показва пакетите от АУР, при мен показва само тези от офиц. хранилище. Пише "8 пакета чакат за ъпдейт", а реално бяха малко повече заради тези в АУР. Липсата на иконата тип "извънземно" за АУР (в долната част на програмата) няма да я коментирам. Другата икона със зелено извънземно върху туулбара, чийто tooltip е "използвай trizen" - едва след като кликнах върху нея, пакетите от АУР се появиха. 'Начи, требе да цъкаш ръчно, за да разбереш откъде какво има за ъпдейтване. Което за мен е тъпо. Моето приложенийце изкарва всичко буквално с един клик - върху десктоп файла за стартирането на приложенийцето. Точно както ти обичаш - с един клик.

На бутона "инстал", който си показал по-горе, нѐма да цъкна, щот' му не'ам доверие - ако нещо откаже да се билдне и даде грешка, не се знае дали и къде ще я покаже, затова предпочитам да си ъпдейтвам през терминала.

Като цъкнеш на "Изглед" (мисля, че беше) и избереш "Инсталиран" (вместо стандартното "Всички"), би трябвало да скрие списъка със задържани пакети, а то не го прави. Което обезсмисля наличието на менюто "Изглед", след като част от него изобщо не работи.

В заключение: октоподът в по-голямата си част работи. Но не така, както очаквам или бих искал да работи. 90% от функциите му са ми ненужни. Това, което ми трябва като информация е в меоето "гардже". :mrgreen:
Прочетено: 308 пъти
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Има икона за AUR пакетите и ти я показах в скрийншот. Да твърдиш, че я няма особено след като съм ти я показал, е нелепо. И не натискам никъде, още със стартирането на Octopi ми изкарва, че има пакети за ъпдейт от AUR, не се налага дори да натискаш бутона за рефреш, вижда ги веднага и без никакво действие - само отваряш програмата. И да, пакетите не ги показва като общ брой, а ги разделя на такива от официалните хранилища и на такива от AUR, което е повече от логично.

А това, че ти не искаш да цъкнеш някъде, щото си няма доверие и затова ти се струва, че Octopi не работи, го оставям без коментар. Само ще ти кажа, че в същия този прозорец си изкарва целия изход, все дно си в терминал и се вижда абсолютно всичко, дори там те пита за паролата.

Изображение
Изображение

Сега виждаш ли колко е просто и вместо да опиташ за една секунда, втори ден теглим локуми.

Малка подсказка - дал съм му да използва Paru. Trizen не се поддържа отдавна, което ти е проблем за едни програми, а за други, гледам, хич не те притеснява :съгласен:
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Голям праз за трайзен. Нали работи? Него го интересува да има libalpm, а не коя версия е. И затова неподдържаният трайзен си работи вече колко години с чисто новите библиотеки.

А иконата за АУР там дòле на Окотопай при мен е просто квадратче, затова ти казвам, че липсва. Но това е малък и незначителен кахър в сравнение с останалите.
Аватар
Montoya
Модератор
Модератор

Мнение от Montoya »

Валсо написа: Чет Мар 05, 2026 03:32 А иконата за АУР там дòле на Окотопай при мен е просто квадратче, затова ти казвам, че липсва. Но това е малък и незначителен кахър в сравнение с останалите.
Ти имаш проблеми с темите които си създаваш постоянно и предполагам това е причината там да е квадратче вместо извънземното, но това не проблем на програмата, тя си работи както се очаква от нея.
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Montoya написа: Чет Мар 05, 2026 07:18
Валсо написа: Чет Мар 05, 2026 03:32 А иконата за АУР там дòле на Окотопай при мен е просто квадратче, затова ти казвам, че липсва. Но това е малък и незначителен кахър в сравнение с останалите.
Ти имаш проблеми с темите които си създаваш постоянно и предполагам това е причината там да е квадратче вместо извънземното, но това не проблем на програмата, тя си работи както се очаква от нея.
Майната ѝ на тъпата икона, ако ми потрябва, ще я сменя. :усмивка1:
Аватар
Montoya
Модератор
Модератор

Мнение от Montoya »

Е сега майната и на тая икона :lol: Иконата си е там, при тебе я няма защото ръгаш по темите и обвиняваш програмата че е боклук и не работи както трябва. Биеш си дузпи и търчиш да си ги спасяваш сам, клиничен случай си ти
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Montoya написа: Чет Мар 05, 2026 08:11 Е сега майната и на тая икона :lol: Иконата си е там, при тебе я няма защото ръгаш по темите и обвиняваш програмата че е боклук и не работи както трябва. Биеш си дузпи и търчиш да си ги спасяваш сам, клиничен случай си ти
Октоподът страда от купища зависимости, ако я няма някоя, ще компилираш на куково лято. Докато моят заместник върши същата работа, но без купища зависимости, без компилиране и с многократно по-малък като размер файл. :evil4:
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от wannaBe »

Всичко идва от израза и как се изказва човек. Като кажеш *недъзи*, боклук и и тн. засягаш хората които ползват даденото нещо и съответно се получават такива реакции и се влиза в писане на есета за глупости =; =; =;
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

wannaBe написа: Чет Мар 05, 2026 15:27 Всичко идва от израза и как се изказва човек. Като кажеш *недъзи*, боклук и и тн. засягаш хората които ползват даденото нещо и съответно се получават такива реакции и се влиза в писане на есета за глупости =; =; =;
Пробвай различните памаци (памуци), дори и без да инсталираш нищо с тях - просто да видиш как изобщо не реагират на настройките, които ти искаш и ще разбереш защо са недъзи. За десетките излишни настройки и нелогични зависимости дори няма и да почвам...
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”