Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Два EFI дяла на харда и инсталация на Linux

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Аватар
blankcat
Начинаещ

Два EFI дяла на харда и инсталация на Linux

Мнение от blankcat »

Бобър вечер - Google фу-то ми тая седмица не струва. Лимон на хоризонта.
Имам два EFI- дяла на харда (не помня защо). Ще слагам още един Линукс до другия, но въпреки всички инструкции, до които се добрах, не мога да видя новия инстал. предполагам,че ще помогне на конфига, ако разкарам грешния EFI-, обаче не мога да видя какво пише в единия или другия. Препоръчайте някой инструмент за четене, или ме пратете в друг форум по темата, ако много досаждам.

Малко инфо - оригинално имаше един тъжен Уин преди години (сега дяла е празен, ползваше се за разни файлове), после до него е работещия Арко, обаче искам да сложа едно кУбунту за тестване. И убунтуту-ту, и други линукси се инсталират, но нищо не влиза в GRUB-a.

Моето предположение е, че трябва 260 МВ-то да е работещото, и мисля да разкарам 512 МВ-то + суап-дяла, но първо искам да видя какво пише там. И евентуално да разширя EFI-то.

Изображение
Прочетено: 410 пъти
If you choose not to decide you still have made a choice.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Re: Два EFI дяла на харда и инсталация на Linux

Мнение от Mozo »

Използвай efibootmgr, за да се ориентираш. Да, не ти трябват два дяла. На единия просто можеш да махнеш boot флага като за начало.
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

В /etc/fstab ти са описани дяловете дето се ползват от системата. Всички други "не играят".
За да видиш какво има в "излишните", требе да ги монтираш и отвориш като администратор. Как ще четеш бинарни файлове и защо - ти си знаеш.

А, да. Кубунту иска 500 мб поне за /boot/efi. Така че аз оставих Уйнския дял (при мене, де, имам и Уйн) и му направих нов да се шири. Не ми е ясно, на снимката не се вижда от къде ще имаш място за "до Аркото". Аха - swap дяла, хванах. Трябва да го закоментираш в /etc/fstab или да махнеш записа тогава.
Селски, Начо Селски.
Аватар
blankcat
Начинаещ

Мнение от blankcat »

Всичко на ляво от nvmeOn1p7 e "free game"
Искам да видя какво има в двата EFI-дяла и веднага ще позная кой се ползва и кой да разкарам, включително swap-а. От начало изглеждаше че има смисъл, но после с 64 рам (много, много преди Ноември 2025 #-o ) вече няма никакъв смисъл (лаптоп). Уин-а преди ми трябваше само заради една игра, после работеше повече от добре под Арко-то, но сега счупиха нещо и трябва да сложа ново дистро.
А и предвид какъв съм лимон, няма начин да използвам Арч-а на повече от 10%. По добре едно убунту да се грижи за мен.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

По-добре ще се грижи CachyOS. На светлинни години е от Ubuntu и почти всичко е приготвено за игри :thumbright:
Изображение
Аватар
blankcat
Начинаещ

Мнение от blankcat »

Mozo написа: Пет Фев 13, 2026 18:26 По-добре ще се грижи CachyOS. На светлинни години е от Ubuntu и почти всичко е приготвено за игри :thumbright:
КешиОс беше следващото в списъка, ама всичко живо препоръчва Базайт, а не бях ползвал убунту от години и ми се искаше пак да го видя на живо.

Ред.: Въх, нямах идея, че Фреймуърк и Клаудфлеър са им спонсорои. Инстант даунлоуд :mrgreen:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Bazzite е immutable, не бих го препоръчал на никого. Лично аз ръчкам навсякъде и след всеки ъпдейт всичко да ми се занулява, не ми е ок. Тъпото е, че тези, които идват от Windows, директно се хвърлят на Bazzite и без да разбират нищо от Linux, после ще псуват, без въобще да знаят що е то immutable система и каква, аджеба, ѝ е идеята.
Изображение
Аватар
blankcat
Начинаещ

Мнение от blankcat »

$ man efibootmgr

:tard:
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Ще ти покаже колко записа имаш. Не махай профилактично "четирите нули" на Уйна, дори и да го нямаш, като съвет просто. А командата е

sudo efibootmgr

А как да изтриеш излишните записи, ако са прекалено много... има показано в нета (добавяш параметър и кой запис да се изтрие към предната команда).
Селски, Начо Селски.
Аватар
blankcat
Начинаещ

Мнение от blankcat »

Първата ми задача е да открия кой ефи-дял се ползва от Арко-то (чиито руут е последен дял nvmeOn1p8. Като гледам подробностите от gparted и списъка от efibootmgr, както и записа във файла fstab не мога да свържа двете неща. Идентификаторите ми изглеждат различни...

Или по-скоро във fstab има 2 пъти по-малко неща, отколкото в efibootmgr - само че пак не ми е ясно от кое efi e четено. Някой от UUID-тата отговарят на дяловете в gparted и може и да рискувам да махна едното EFI.

За мен малката подсказка от gparted e, че единия EFI дял не е заключен, което би трябвало да означава, че не се ползва в момента. Останал е паразит от някое убунту или нещо друго, което съм слагал преди.

Реално реда, по който се буутва в GRUB не ме интересува, защото съм му дал интервал от 2 секунди за дефолта и ми е достатъчно. И излишните записи не ме притесняват - системата зарежда Арко-то всеки път без проблем. Искам да махна неактивния EFI за да мога като сложа новото КешиОС, да се намести само където трябва, защото с предните 2-3 опита, въпреки че GRUB- е зададен да търси нови ОС всеки път, не намери новите инсталации.
Аватар
blankcat
Начинаещ

Мнение от blankcat »

Друго, което ми хрумва, е да изтрия Win буут записа и да видя кое EFI ще си промени размера :-k
Аватар
blankcat
Начинаещ

Мнение от blankcat »

Ей това май ще ми помогне като за начало
lsblk -f

NAME FSTYPE FSVER LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINTS
sda
└─sda1
ext4 1.0 65ace9d0-2283-4100-a879-9fd86e98e1e5
sdb
└─sdb1
exfat 1.0 9C33-6BBD
sdc
nvme0n1

├─nvme0n1p1
│ vfat FAT32 SYSTEM 42B1-3570 65,5M 74% /boot/efi
├─nvme0n1p5
│ vfat FAT32 0FD7-FB37
├─nvme0n1p6
│ swap 1 262ca0a9-4ccd-44fb-af90-92ee1a50b72d [SWAP]
├─nvme0n1p7
│ ext4 1.0 91ff492f-245b-430f-830a-6057043e7572 4,2G 92% /home
└─nvme0n1p8
ext4 1.0 4d047707-7c85-439e-a5a1-955abda72982 29,8G 43% /
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

blankcat написа: Пон Фев 16, 2026 17:33 въпреки че GRUB- е зададен да търси нови ОС всеки път, не намери новите инсталации.
Няма да ги намери. За тази цел се изпълнява:

Код за потвърждение: Избери целия код

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
И ще ги намери.

Отделно, когато изпълниш sudo efibootmgr, ще видиш кой ти е активният EFI дял, защото в него ще има Arch\grubx64.efi. В другия, в който го няма, не се ползва. Дори и да изтриеш нещо, което не трябва, се възстановява супер лесно:

https://www.kaminata.net/forum/viewtopi ... 30&t=56230

А още по-лесно е с GRUB Repair, който го има например в Mint в live режим. Буутваш, стартираш го и следваш стъпките.
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Ммм нема се хабя повече май!
Имаш А,Б,Ц,Д,Е... (условно, дялове) въ /etc/fstab - А (или UUID-то му) е бла-бла /и пак същото за другите дялове/. Е!? - кое не схвана кой efi ползва Аркото?!
И в добавка - жокер там, кое да гръмнеш да видиш всички съществуващи дялове (включая и ако са включени допълнително флашки, дискове, самолети...).
И пак - не вдяваш кой е използвания и кой неизползвания, gparted, черни магии, заклинания...

Офтопик:
Gparted го дават/препоръчват като rescue диск, НО какво ще си спасиш съ него ако го няма gpart, поне?
Всяко нещо (хеле пък препоръчвано) си върши работата, само да знаеш как да го използваш (дори и не по предназначение). И сега може да видиш UUID-то през него (или пък пред Дискове). И през двете можеш да монтираш/демонтираш, да слагаш флагове... НО gparted му е силата ако е livecd и само за много малко неща (но пък е жилязен).
Селски, Начо Селски.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Добре, последен жокер - gnome-disk-utility (може и да е налично, излиза като Дискове/Disks). В него се вижда кое е монтирано, кое не е. Немонтираното е излишно. Цъкаш - монтираш - отваряш (като root) - виждаш - (евентуално триеш). По последната точка - и кво ще правиш първия дял (щото е той най-вероятно, щото е по-малък от 500 Мб и т.н.)?
Селски, Начо Селски.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”