Помните ли к'во ви казвах 2019-та, че и преди това с по-старите ми акаунти? А Мозо заяви, че било глупост - веднага след цитирания пост!Валсо написа: Съб Авг 24, 2019 11:25 Тия от Фич не са живели в България, за да усетят на собствен гръб алчността на бизнеса у нас. Ако една заплата сега е 1000 лв., тя ще стане 500 евро, но цените ще си останат със същите цифри, но в евро, а може и да ги качат. Така че по-добре без евро, ама нас никой не ни пита, правят каквото си искат.

Обаче сега сме един месец в еврото и това, което казвàх многократно, вече започна да се случва!
Изброявам за стоките, които съм виждал в този вид, защото ги купувам най-често: стока - цена в лева Декември 2025 г./цена в евро Февруари 2026-та, след като неофициално отпадна ценовата "каишка" от държавата.
• дюнери/бургери (стандартен среден размер) - 6 лв/€6.50.
Това са арабските дюнери и бургери. Българските преди еврото започваха от 10 лв, сега с еврото не знам колко струват, защото не съм минавал по тези места скоро.
• хляб Добружда - 2.40 лв/€2.50.
• кашкавал Витоша - 14-17 лв/€12.
• прясно мляко Верея - 2.80-3.40 лв/€1.95-2.10.
• кифтета/кибапчита по скарите из София - 1.60-2.00 лв/€1.50-1.80.
Това е само за кифтето, питката и салатите не влизат в тази цена!
• други определени стоки, чийто вид няма да споменавам - 11-15 лв/€12-17.
• Монстър Енерджи - 1.80-2.20 лв/€1.50-2.30.
И к'о станà? Станà това, което казàх още тогава: цените станаха същите, само че с валута евро, демек почти двойни или дори повече от двойни, а пенсиите и заплатите си останàха български.
Познавам манталитета на българския "бизнесмен" и ми беше ясно като бял ден, че това ще се случи. Въпрос на време е търговците, които все още са останали на каишковия ценоразпис, да се усетят и те също да вдигнат цените.