Един от най-честите източници на пътнотранспортни произшествия са така наречените "мъртви" точки – зони около автомобила, които не се виждат в огледалата за обратно виждане. Много шофьори подценяват опасността от тях, което води до неочаквани ситуации при смяна на лентата или маневриране. Ето един лесен съвет, който може значително да повиши безопасността ви на пътя.
Правилно регулиране на огледалата: Ключът към видимостта
Повечето шофьори са научени да регулират страничните си огледала така, че да виждат част от собствения си автомобил. Въпреки че това може да изглежда логично, всъщност създава големи "мъртви" точки. Ето как да регулирате огледалата си, за да елиминирате или сведете до минимум тези опасни зони:
Ляво странично огледало: Наведете главата си към прозореца на шофьора, почти допирайки я до него. След това регулирайте лявото огледало навън, докато едва не спрете да виждате задната част на колата си.
https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... -shofirane
Прочетено: 203 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Как да избегнете "мъртвите" точки при шофиране
Как да избегнете "мъртвите" точки при шофиране
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Re: Как да избегнете "мъртвите" точки при шофиране
И като ми се наложи да гледам огледалото, ще си навеждам главата плътно до прозореца, добре 

Дааам, те пропускат да кажат, че така ще имаш по малка мъртва зона, обаче ако кара някой зад теб няма да го видиш къде е без да трябва всеки път да се навеждаш. За паркиране по този начин настроени огледалата е отвратително.
Друга настройка която била правилна на огледалото е в долния близък ъгъл на огледалото да се вижда бравата на шофьорската врата, но това е удобно за нисък или почти легнал шофьор. Така също не ми е удобно на мен.
Моите са настроени да виждам в същия ъгъл бравата на задната врата. Така само с отместване на поглед без да си въртя главата имам видимост, е ако се наложи да гледам през една лента в огледалото си местя главата, но това почти не се случва
Друга настройка която била правилна на огледалото е в долния близък ъгъл на огледалото да се вижда бравата на шофьорската врата, но това е удобно за нисък или почти легнал шофьор. Така също не ми е удобно на мен.
Моите са настроени да виждам в същия ъгъл бравата на задната врата. Така само с отместване на поглед без да си въртя главата имам видимост, е ако се наложи да гледам през една лента в огледалото си местя главата, но това почти не се случва
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Преди време (пó миналото лято) имах случай с моторист, който не бях видял, когато потеглях, защото в момента, в който съм погледнал, се е намирал зад задната арка на автомобила ми. За късмет, участъкът там е целият кръпки и неравности, та се кара с не повече 20-30 км/ч. Инцидентът се размина на косъм; оня ме псуваше... Но какво да се прави, случват се такива неща на пътя, особено ако сме уморени, след работа, или някой/нещо около нас отнема от вниманието ни.
spoiler:
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Понякога си отваряш очите на 18 и пак се случват тези неща...

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 0 Отговори
- 149 Преглеждания
-
Последно мнение от шони
Нед Окт 19, 2025 18:49
-