EBD (Електронно разпределение на спирачната сила) е електронна система за разпределение на спирачните сили между колелата на автомобил. Неговата задача е да следи кои колела и колко силно трябва да спирате в момента, така че колата да забавя стабилно и предвидимо, дори при трудни условия. Например, при спиране на настилка с неравномерно сцепление или при завой. Трябва да сте наясно, че EBD не заменя ABS, но е негово допълнение. Задачата на ABS е да предотврати блокирането на колелата, а на EBD е оптимално да разпредели спирачните сили. Тези две системи винаги работят заедно. В същото време ABS може да няма EBD (при стари коли), но обратното не е възможно.
https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... avtomobila
Прочетено: 58 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Какво е EBD и защо е толкова важно за автомобила?
Какво е EBD и защо е толкова важно за автомобила?
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Re: Какво е EBD и защо е толкова важно за автомобила?
Не съм карал такава с EBD или поне не ми се е налагало да знам, че има електронно разпределение на спирачното усилие, но по принцип би било ефективно такова нещо. Не съм се замислял как и на кои коли я има тая система, но е интересно да прочета.
Интересно е, по старите коли дори такива които нямаха АБС имаха един механичен кантар свързан с пружина към задния мост и като се натовари купето кантара се отваря и увеличава спирачното усилие към задните колела механично, което също е регулиране на спирачното усилие. Сегашната ми кола е с АБС и няма кантар, обаче задните колела участват активно в спирането защото се износват дори повече от предните.
В тоя ред на мисли електронното би следвало да е още по добро, то измерва силата на натиск на педала на спирачката и от там сигурно разпределя към четирите колела по отделно
Интересно е, по старите коли дори такива които нямаха АБС имаха един механичен кантар свързан с пружина към задния мост и като се натовари купето кантара се отваря и увеличава спирачното усилие към задните колела механично, което също е регулиране на спирачното усилие. Сегашната ми кола е с АБС и няма кантар, обаче задните колела участват активно в спирането защото се износват дори повече от предните.
В тоя ред на мисли електронното би следвало да е още по добро, то измерва силата на натиск на педала на спирачката и от там сигурно разпределя към четирите колела по отделно
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Защо превземането на Покровск е важно за Русия?
от Mozo » Чет Ное 13, 2025 13:42 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 194 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Чет Ное 13, 2025 13:42
-
-
- 3 Отговори
- 333 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Нед Авг 10, 2025 20:47