Палестинският народ иска само мир, у него няма жажда за мъст
Най-сериозното предизвикателство е липсата на лекарства и консумативи, това е медицината на войната
- Д-р Ангелова, разкажете ни повече за себе си - какъв е вашият професионален път и как стигнахте до решението да заминете за Газа?
- По професия съм анестезиолог-реаниматор. Завършила съм в България, но от дълги години работя в Лондон. Съпругът ми, който е австралиец, както и детето ми са в България, така че често пътувам между Лондон и София.
Когато започна геноцидът в Газа, реших да се запозная по-дълбоко с историята на региона и попаднах на неща, които не ми бяха познати. Навремето по комунистическите години България беше много активен поддръжник на палестинската кауза. Конфликтът някак си има аналогия с българската история. Аз почувствах близка борбата в Газа с нашите великденски въстания. Населението там е третото поколение след Накбата през 48-а година, когато коренното население на Палестина е избутано в частта от Синайската пустиня, която първо е принадлежала на Египет.
Те живеят там като в концентрационен лагер. След 2004 г. режимът много се затяга и Газа е напълно изолирана за дълги години. Има блокада, която не позволява да се вкарват помощи, разрушени са летищата и пристанището.
Ситуацията ми напомня за турското присъствие, когато през Априлското въстание хората се надигат, знаейки, че са обречени, но са искали да привлекат световното внимание към региона и са успели. Този отчаян опит за привличане на вниманието от “Хамас” много ми напомня за нашите борци. Да - ние сега ги наричаме борци за свобода и живеем на улици и учим в училища с техните имена, но това са си били терористи в очите на Османската държава. Крадели са кораби, убивали са чорбаджии - те са си били живи терористи.
Един народ, който е потиснат, има право да се защитава. Палестинците се опитват да направят именно това. Дали начините са допустими, или не, е съвсем отделен въпрос. Има си решение на ООН за границите, което е открито пренебрегвано от едната страна.
https://www.24chasa.bg/mneniya/article/20719180
Прочетено: 144 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Д-р Милена Ангелова – българска лекарка, помагала в болници в анклава: 2400 семейства в Газа са изцяло изтрити от лицето
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
С три гласа "за" СЕМ избра Милена Милотинова за шеф на БНТ
от Mozo » Пет Фев 20, 2026 12:01 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 14 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Фев 20, 2026 12:01
-
-
-
Лекарка от Бургас почина след 2 месеца в кома заради жесток побой от бившия си приятел и колега
от Mozo » Чет Юни 19, 2025 13:11 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 188 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Чет Юни 19, 2025 13:11
-
-
-
След обвиненията за шамари и грубо отношение в "Майчин дом": Набедената лекарка отрича
от Mozo » Пон Юли 14, 2025 12:05 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 122 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Юли 14, 2025 12:05
-
-
-
Мечта за дом се превръща в кошмар - семейства инвестират стотици хиляди, накрая остават без апартаменти
от Mozo » Пет Сеп 19, 2025 12:40 » в Любопитни новини - 1 Отговори
- 149 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Сеп 19, 2025 12:43
-
-
-
Десетки семейства не могат да влязат в жилища в Ямбол, които са платили през 2021 г.
от Mozo » Вто Сеп 09, 2025 12:41 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 120 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Вто Сеп 09, 2025 12:41
-