Комбинацията им уврежда сърдечносъдовата система и белите дробове
Във фитнеса те влошават кардиорезерва, но маскират умората и водят до гърч и смърт
1121 деца до 18 години са постъпили в български болници заради отравяне с психоактивни вещества само до октомври 2025 г. Голяма част от тях са жертви на комбинирана употреба на енергийни напитки и вейпове, придружени с балони с райски газ. И всичко това става още по-опасно при спорт във фитнеса.
Но страшната статистика не идва само от данните на Центъра за обществено здраве. Животът бълва примери всекидневно, но обществото не научава за всички тях. Само преди дни 15-годишен от Чирпан беше хоспитализиран, защото изпил 5 енергийни напитки, докато пушел вейп. След инцидента баща му предостави устройството за разследване на веществото в него, но все още няма резултати.
Според различни проучвания всеки втори ученик в България е опитвал енергийна напитка, а около 11% от тийнейджърите на възраст 14–18 години ги консумират всеки ден. През март 2025 г. в Пазарджик 5 деца между 14-и 17-годишни бяха приети по спешност в болница след употреба на комбинация от вредни вещества, включително енергийни напитки. Месец по-рано други двама младежи бяха хоспитализирани след смесване на енергийна напитка с алкохол.
Заради зачестилите случаи на пострадали деца през юни 2025 г. парламентът прие забрана за продажба на енергийни напитки на лица под 18 г., както и всякакви изделия, различни от тютюневи, включително безникотиновите вейпове.
Но тези мерки явно не са достатъчни, защото проблемът се задълбочава. Енергийните напитки и вейповете убиват сърцето, мозъка и целия организъм на децата. Пациентите, предозирали с тези субстанции, могат да бъдат разпознати по обичайните симптоми: учестен пулс и дишане, нервност, безпокойство, сърцебиене, гадене, като всичко това предизвиква високо кръвно налягане, объркване, халюцинации и гърч.
"При деца и юноши енергийните напитки могат да имат значими негативни ефекти върху сърдечносъдовата система, тъй като организмът им е по-чувствителен към стимуланти като кофеин, таурин и сходни вещества - обяснява пред "24 часа - 168 истории" доц. Елисавета Левунлиева, началник на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница. - Основните рискове, подкрепени от медицински наблюдения и клинична практика, са няколко. Високото съдържание на кофеин и други стимуланти (гуарана, таурин) във всички енергийни напитки може да доведе до ускорен пулс, усещане за "прескачане" на сърцето, сърцебиене дори в покой.
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/22172519
Прочетено: 81 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Енергийни напитки заедно с вейп и спорт убиват децата
Re: Енергийни напитки заедно с вейп и спорт убиват децата
Всеки ден енергийни напитки си е бърза смърт, още повече ако са повече от една. Аз за мен си знам, че ако отвея 5 редбула или монстъра, до вечерта няма да изкарам. Употребявам такова нещо по едно максимум две на месец, ама като се замисля последните 3-4 месеца не съм изпил нито едно
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
- Mouse
- VIP

- Обратна връзка:
Re: Енергийни напитки заедно с вейп и спорт убиват децата
Аз - също не съм ги пробвала.
Иначе до вейпъра - вие ме зарибихте
Плъхолюбител

Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!

Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
-