Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Защо преместването на часовниците с час напред е вредно за здравето
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Защо преместването на часовниците с час напред е вредно за здравето
В неделя, 29 март, отново ще преместим стрелките с един час напред. Това означава по кратка нощ и по светли вечери, но според медицинските специалисти дори тази малка промяна може да разклати биологичния ни ритъм.
На пръв поглед един час изглежда незначителен, но научните данни показват, че промяната нарушава циркадните ни ритми - вътрешния 24 часов часовник, който регулира съня, бодростта, хормоните и настроението.
Според д-р Джефри Келу от King's College London повечето от нас се адаптират за около седмица, но при други процесът може да отнеме седмици или дори месеци. Забелязана е и връзка между пролетната смяна на часа и краткосрочно увеличение на пътнотранспортните произшествия, сърдечните инциденти и депресивните епизоди.
Макар да се радваме на по дългите дни, вечерната светлина може да обърка сигналите за сън. Светлината потиска отделянето на мелатонин - хормона, който ни подготвя за заспиване. Когато сме изложени на светлина до късно, заспиването става по трудно.
https://lifestyle.bg/tendencies/zashto- ... aveto.html
Прочетено: 102 пъти
На пръв поглед един час изглежда незначителен, но научните данни показват, че промяната нарушава циркадните ни ритми - вътрешния 24 часов часовник, който регулира съня, бодростта, хормоните и настроението.
Според д-р Джефри Келу от King's College London повечето от нас се адаптират за около седмица, но при други процесът може да отнеме седмици или дори месеци. Забелязана е и връзка между пролетната смяна на часа и краткосрочно увеличение на пътнотранспортните произшествия, сърдечните инциденти и депресивните епизоди.
Макар да се радваме на по дългите дни, вечерната светлина може да обърка сигналите за сън. Светлината потиска отделянето на мелатонин - хормона, който ни подготвя за заспиване. Когато сме изложени на светлина до късно, заспиването става по трудно.
https://lifestyle.bg/tendencies/zashto- ... aveto.html

- Mouse
- VIP

- Обратна връзка:
Re: Защо преместването на часовниците с час напред е вредно за здравето
Време е това недоразумение да спре!
Плъхолюбител

Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!

С одъртяването взе да ме напряга адски много. Направо си е като брадва в главата.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Чакам го откак съм се родил...

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Ако нещо не слага пари в джобовете на продажните ни политици, и след 1000 години няма да го направят.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

То не е до нашите политици - последно останаха там, че страните не могат да се разберат помежду си 

Аз доколкото си спомням май се касае за това държавите да заявят на кое време да останат, май имаше право на избор, дори и нашите май в парламента го обсъждаха, обаче дойде ковид кризата и го отложиха заради нея, после война в Украйна, сега в Иран и това май остава неизвестно за когаMozo написа: Пон Мар 30, 2026 01:18 То не е до нашите политици - последно останаха там, че страните не могат да се разберат помежду си![]()
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
- Mouse
- VIP

- Обратна връзка:
То голямо обсъждане е това, много време се иска един въпрос да получи отговор Х или Y. Какво има да се разбират. Да си остане истинското време, както е било от зората на човечеството. Не помня май зимното беше истинскто.Montoya написа: Пон Мар 30, 2026 07:19Аз доколкото си спомням май се касае за това държавите да заявят на кое време да останат, май имаше право на избор, дори и нашите май в парламента го обсъждаха, обаче дойде ковид кризата и го отложиха заради нея, после война в Украйна, сега в Иран и това май остава неизвестно за когаMozo написа: Пон Мар 30, 2026 01:18 То не е до нашите политици - последно останаха там, че страните не могат да се разберат помежду си![]()
Че това стана като индианеца= като отрежещ малко от оделото от горе и за го шиеш от долу и голяма разлика се получава. Само се разбива съня на хората, както и работоспособността им, според мен. Да не говорим, че не се пести никаква ел енергия. Тъпота, независимо кой го е измислим. Лошото е, че колкото и Мозо да не е съгласен, решението си остава на ЕС, който в момента хич не му е до това.
Плъхолюбител

- Mozo
- Skynet Cyber Unit

ДаMontoya написа: Пон Мар 30, 2026 07:19Аз доколкото си спомням май се касае за това държавите да заявят на кое време да останат, май имаше право на избор, дори и нашите май в парламента го обсъждаха, обаче дойде ковид кризата и го отложиха заради нея, после война в Украйна, сега в Иран и това май остава неизвестно за когаMozo написа: Пон Мар 30, 2026 01:18 То не е до нашите политици - последно останаха там, че страните не могат да се разберат помежду си![]()
Да, зимното е истинскотоMouse написа: Пон Мар 30, 2026 09:29То голямо обсъждане е това, много време се иска един въпрос да получи отговор Х или Y. Какво има да се разбират. Да си остане истинското време, както е било от зората на човечеството. Не помня май зимното беше истинскто.Montoya написа: Пон Мар 30, 2026 07:19Аз доколкото си спомням май се касае за това държавите да заявят на кое време да останат, май имаше право на избор, дори и нашите май в парламента го обсъждаха, обаче дойде ковид кризата и го отложиха заради нея, после война в Украйна, сега в Иран и това май остава неизвестно за когаMozo написа: Пон Мар 30, 2026 01:18 То не е до нашите политици - последно останаха там, че страните не могат да се разберат помежду си![]()
Че това стана като индианеца= като отрежещ малко от оделото от горе и за го шиеш от долу и голяма разлика се получава. Само се разбива съня на хората, както и работоспособността им, според мен. Да не говорим, че не се пести никаква ел енергия. Тъпота, независимо кой го е измислим. Лошото е, че колкото и Мозо да не е съгласен, решението си остава на ЕС, който в момента хич не му е до това.
И не е само ЕС виновен, ако държавите се разберат, ще го махнат. Ама ние също бяхме от едните, които не бяха излъчили решение.

на мен ми е по-добре лятото да се стъмва по-късно, хубаво време, перфе за по на вън ка

Последно промяна от wannaBe на Пон Мар 30, 2026 16:30, променено общо 1 път.
- Mouse
- VIP

- Обратна връзка:
Предпочитам истинското, зимното. Ама каквото и да изберат ми е все тая, стига да престане това въртене. Кога съм спала до 9 часа, не мога да организирам деня и ще е така поне седмица докато се даврандисам.wannaBe написа: Пон Мар 30, 2026 16:05 на мен ми е по-добре лятото да се стъмва по късно, хубаво време, перфе за по на вън ка![]()
![]()
![]()
Младите сте по-лесни и се нагаждате по-бързо.
Плъхолюбител

Като ученик се сещам, че есенно време ми беше кеф, защото неделята ставаше с един час по-дълга, като сменяха времето
, а пролетно ми беше кеф, че можех да съм навън по-дълго
след години може и мен да почне да ме дразни, ще поживеем, ще видим
след години може и мен да почне да ме дразни, ще поживеем, ще видим
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
То пък голямо мислене да кажат "да" за лятното часово време и да се приключи! Ама като е да си вдигнат заплатите и да си купуват все по-скъпи служебни коли, не му мислят много...Mozo написа: Пон Мар 30, 2026 01:18 То не е до нашите политици - последно останаха там, че страните не могат да се разберат помежду си![]()
https://t.me/linuxtalkbg
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Връщаме часовника с час назад на 26.X., правим крачка напред за здравето си
от Mozo » Пон Окт 20, 2025 13:39 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 57 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Окт 20, 2025 13:39
-
-
-
Времето изтича за "господаря на часовниците" Макрон: Какво предстои за Франция?
от Mozo » Сря Окт 08, 2025 11:41 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 47 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Окт 08, 2025 11:41
-
-
-
Страховитата "Зона на мълчанието" в пустинята в Мексико - мястото, където дори часовниците спират да работят
от Mozo » Вто Май 12, 2026 13:33 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 5 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Вто Май 12, 2026 13:33
-
-
-
Русия потвърди сериозна стъпка напред в преговорите за мир в Украйна
от Mozo » Пет Яну 23, 2026 12:26 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 30 Преглеждания
-