Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Защо преместването на часовниците с час напред е вредно за здравето

Нещо, което ви е направило впечатление и искате да споделите своето мнение.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Защо преместването на часовниците с час напред е вредно за здравето

Мнение от Mozo »

В неделя, 29 март, отново ще преместим стрелките с един час напред. Това означава по кратка нощ и по светли вечери, но според медицинските специалисти дори тази малка промяна може да разклати биологичния ни ритъм.

На пръв поглед един час изглежда незначителен, но научните данни показват, че промяната нарушава циркадните ни ритми - вътрешния 24 часов часовник, който регулира съня, бодростта, хормоните и настроението.

Според д-р Джефри Келу от King's College London повечето от нас се адаптират за около седмица, но при други процесът може да отнеме седмици или дори месеци. Забелязана е и връзка между пролетната смяна на часа и краткосрочно увеличение на пътнотранспортните произшествия, сърдечните инциденти и депресивните епизоди.

Макар да се радваме на по дългите дни, вечерната светлина може да обърка сигналите за сън. Светлината потиска отделянето на мелатонин - хормона, който ни подготвя за заспиване. Когато сме изложени на светлина до късно, заспиването става по трудно.

https://lifestyle.bg/tendencies/zashto- ... aveto.html
Прочетено: 102 пъти
Изображение
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Re: Защо преместването на часовниците с час напред е вредно за здравето

Мнение от Mouse »

Време е това недоразумение да спре!
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Аватар
Жopkaта
Почетен член
Почетен член

Мнение от Жopkaта »

С одъртяването взе да ме напряга адски много. Направо си е като брадва в главата.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Mouse написа: Пет Мар 27, 2026 12:16 Време е това недоразумение да спре!
Чакам го откак съм се родил...
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Съб Мар 28, 2026 20:01 Чакам го откак съм се родил...
Ако нещо не слага пари в джобовете на продажните ни политици, и след 1000 години няма да го направят.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

То не е до нашите политици - последно останаха там, че страните не могат да се разберат помежду си :sick:
Изображение
Аватар
Montoya
Модератор
Модератор

Мнение от Montoya »

Mozo написа: Пон Мар 30, 2026 01:18 То не е до нашите политици - последно останаха там, че страните не могат да се разберат помежду си :sick:
Аз доколкото си спомням май се касае за това държавите да заявят на кое време да останат, май имаше право на избор, дори и нашите май в парламента го обсъждаха, обаче дойде ковид кризата и го отложиха заради нея, после война в Украйна, сега в Иран и това май остава неизвестно за кога
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Montoya написа: Пон Мар 30, 2026 07:19
Mozo написа: Пон Мар 30, 2026 01:18 То не е до нашите политици - последно останаха там, че страните не могат да се разберат помежду си :sick:
Аз доколкото си спомням май се касае за това държавите да заявят на кое време да останат, май имаше право на избор, дори и нашите май в парламента го обсъждаха, обаче дойде ковид кризата и го отложиха заради нея, после война в Украйна, сега в Иран и това май остава неизвестно за кога
То голямо обсъждане е това, много време се иска един въпрос да получи отговор Х или Y. Какво има да се разбират. Да си остане истинското време, както е било от зората на човечеството. Не помня май зимното беше истинскто.
Че това стана като индианеца= като отрежещ малко от оделото от горе и за го шиеш от долу и голяма разлика се получава. Само се разбива съня на хората, както и работоспособността им, според мен. Да не говорим, че не се пести никаква ел енергия. Тъпота, независимо кой го е измислим. Лошото е, че колкото и Мозо да не е съгласен, решението си остава на ЕС, който в момента хич не му е до това.
Плъхолюбител
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Да :thumbright:
Mouse написа: Пон Мар 30, 2026 09:29
То голямо обсъждане е това, много време се иска един въпрос да получи отговор Х или Y. Какво има да се разбират. Да си остане истинското време, както е било от зората на човечеството. Не помня май зимното беше истинскто.
Че това стана като индианеца= като отрежещ малко от оделото от горе и за го шиеш от долу и голяма разлика се получава. Само се разбива съня на хората, както и работоспособността им, според мен. Да не говорим, че не се пести никаква ел енергия. Тъпота, независимо кой го е измислим. Лошото е, че колкото и Мозо да не е съгласен, решението си остава на ЕС, който в момента хич не му е до това.
Да, зимното е истинското :thumbright:
И не е само ЕС виновен, ако държавите се разберат, ще го махнат. Ама ние също бяхме от едните, които не бяха излъчили решение.
Изображение
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от wannaBe »

на мен ми е по-добре лятото да се стъмва по-късно, хубаво време, перфе за по на вън ка :lol: :lol: :lol:
Последно промяна от wannaBe на Пон Мар 30, 2026 16:30, променено общо 1 път.
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

wannaBe написа: Пон Мар 30, 2026 16:05 на мен ми е по-добре лятото да се стъмва по късно, хубаво време, перфе за по на вън ка :lol: :lol: :lol:
Предпочитам истинското, зимното. Ама каквото и да изберат ми е все тая, стига да престане това въртене. Кога съм спала до 9 часа, не мога да организирам деня и ще е така поне седмица докато се даврандисам.
Младите сте по-лесни и се нагаждате по-бързо.
Плъхолюбител
Изображение
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от wannaBe »

Като ученик се сещам, че есенно време ми беше кеф, защото неделята ставаше с един час по-дълга, като сменяха времето :lol: :lol: , а пролетно ми беше кеф, че можех да съм навън по-дълго :lol:

след години може и мен да почне да ме дразни, ще поживеем, ще видим
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

То пък голямо мислене да кажат "да" за лятното часово време и да се приключи! Ама като е да си вдигнат заплатите и да си купуват все по-скъпи служебни коли, не му мислят много...
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Любопитни новини”