Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Заплатата в София вече е 3500 лв. дава по-добър живот от Лондон, Париж и Берлин

Нещо, което ви е направило впечатление и искате да споделите своето мнение.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Заплатата в София вече е 3500 лв. дава по-добър живот от Лондон, Париж и Берлин

Мнение от Mozo »

Профилът на столичани: 42-годишен, образован, с жилище, работи в ИТ и аутсорсинг сферата, търговията или финансите

42-годишен, образован, със собствено жилище и семейство, с работа в ИТ и аутсорсинг сферата, търговията или финансите със заплата около 3489 лв. Това е профилът на средния софиянец, който все повече се доближава и до средния европеец. Заплатата му е по-висока от средната в Букурещ, Атина, Загреб, Скопие, Белград, Братислава, но все още изостава значително от западните икономики. В Париж и Берлин средната заплата е около 4500 лв., а в Лондон тя е 3500 паунда. Там обаче данъците са далеч по-високи, наемите и храната също. Така всъщност със средна заплата в София може да се живее далеч по-добре, отколкото в Париж, Берлин и Лондон.

Ако в София разполагате със заплата от 3489 лв., то с около €1350 месечно ще може да живеете самостоятелно и да покривате сметките си, да се храните разнообразно, да ползвате градски транспорт, да излизате и дори скромно да спестявате. За да се живее със същия стандарт в Берлин, ще трябват много повече пари от средната заплата. Месечният наем за едностаен апартамент в центъра на Берлин е около 1200 евро, което е повече от двойно спрямо София. Разходите за храна са около €500 евро, карта за транспорт- 50, комуналните услуги и интернет - 280 евро. За свободно време и лични разходи отиват средно около 350 евро. Така

разходите за месец в Берлин стигат 2379 евро, което е над 2 пъти повече от разходите за същия стил на живот в София

В Париж животът е още по-скъп. Наемът за едностайно жилище е около 1400 евро, за храна трябват още 600 на месец, транспортната карта излиза около 75 евро, а комуналните услуги - още 250 евро. За свободното време и допълнителни разходи трябват около 400 евро. Така месечните разходи стигат около 2725 евро, което е над 2,3 пъти повече от сумата, нужна в София за същия стандарт.

В Лондон нужните средства са най-много. Средният наем е около 1600 евро, храната - 650, транспортът - 160, комуналните и интернет - 330 евро, а разходите за свободно време - поне 450 евро. Общо на месец трябват около 3190, или към 3 пъти повече от нуждите ви в София за същия начин на живот.

София е далеч по-евтина и от останалите балкански столици. За ток, вода и отопление в София има с 50 евро по-ниски разходи в сравнение с тези в Атина и практически идентични с тези в Скопие въпреки много по-ниските заплати в северномакедонската столица. При наемите София отново е в средата, а интернет достъпът е по-евтин единствено в Букурещ, показва сравнение в платформата Numbeo.

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/21306142
Прочетено: 542 пъти
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Re: Заплатата в София вече е 3500 лв. дава по-добър живот от Лондон, Париж и Берлин

Мнение от Mozo »

@beggginer ще каже най-точно какво-що.

Но е факт, че дори говорим за подобно нещо, което допреди няколко години щеше дори да звучи смешно. Българинът никога, ама никога не е бил по-богат отколкото в момента, но въпреки постоянно нисе обяснява отразни маргинални политически формации колко сме зле, как затъваме и как еврото е мноого лошо. Трябва да си страшен гьонсурат, за да продължаваш да говориш подобни безсмислици.
Изображение
Аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Re: Заплатата в София вече е 3500 лв. дава по-добър живот от Лондон, Париж и Берлин

Мнение от beggginer »

Див популизъм е да сравняваме тукашните заплати с парите изкарани в западна европа и наляти обратно в нашата икономика. Повече са, купуват повече там, остават от тях и купуват и тук.

С 3500 лв, без собствено жилище в София, си нула на нула всеки месец, освен ако не живееш като пенсионер и не си броиш стотинките. :thumbright:
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа: Съб Яну 21, 2023 12:28 Знам какво правя.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Е, тук не се говори за абсолютни стойности. Дори е разбито по пера. Тук никой нормален няма да даде 2800 лева за наем за едностаен апартамент.
Изображение
Аватар
Montoya
Модератор
Модератор

Мнение от Montoya »

Ми аз давам 1000 лв за наем при заплата малко над 3500, няколко стотин за други сметки и живея прилично. Спестявам по малко, но за такова нещо особено ако има деца трябват двама
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Ако работеше като монтьор в Англия извършвайки абсолютно същото, щеше да плащаш 1000 паунда за наем със сметките и щеше да изкарваш между 5,000 и 10-15,000 паунда месечно според това колко работа отхвърляш и дали работиш за себе си, или за чорбаджия. Също така, един паунд купува повече храна от един лев. Игнорирайте всякакви социологически проучвания и алабаланици. Така наречената потребителска кошница е в пъти по-евтина от нашата спрямо стандарта на живот. Може би два и половина-три пъти по-евтина.

Това за сам човек. Ако живееше с жена и малко дете, щяха да са ти пет пъти по-ниски разходите, когато сметнем безплатния достъп до детски градини, безплатното здравеопазване, социалните придобивки и облекчения и т.н. Това го казвам, като отглеждал деца и в двете държави.

Само за справка. Масова практика е да се купуват бебешки стоки и консумативи от Англия, на палети. Памперси, хумана и прочее. В пъти по-евтини излизат, дори с транспорта.
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Така де, но тук не говорят за монтьор, който изкарва 15 000 на месец, а за средна заплата за града и какво можеш да направиш с нея :-k
Изображение
Аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Ама това са глупости. Средно депутатите ядат кюфтета, аз и ти картофи. Заедно ядем мусака.

Колко изкарва една чистачка в България? Минимална работна заплата? Ще ти кажа колко в чужбина - пет пъти повече за същата работа. А почасово? Чистене на общи части във вход - 50 лв. 4 пъти месечно по два часа. Нещо такова, нали така? За същото време, в Англия същата чистачка изкарва 250-300 паунда от часовата ставка плюс бакшиши за добре свършена работа.

При нас си спомням, че беше болна от Ковид чистачката и не дойде една седмица. Оплаквания от целия вход как можело да е такава мръсотия, за какво сме ѝ плащали 50лв, а-у. Смятай какви мърлячи. Една седмица не е чистила и всичко е кочина. Забелязва се, когато я няма :lol:
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Е, чистачките са ниско платени и дори тези 250-300 паунда за английската чистачка са малко. Идеята е, че храната може и да е по-евтина, но пък почти всичко друго е по-скъпо. Ето, тук наемът на гарсониера е 1000 лева, а там на двоно по-малко жилище - 2800 лева. Да не говорим, ако ти се наложи да идеш на лекар, водопроводчик или автосервиз. Дерат живи и това не можеш да го отречеш. Затова и тези са зали преки примери.

Иначе за средната заплата е ясно, затова е хубаво да се гледа медианната, но въпреки това, и двете са по официална статистика и хората според тази статистика са дали какво можеш тук и там. Аз вземам малко над въпросните 3500 лева (само 100 лева отгоре) и се справяме идеално двама човека (жената вземаше едва 800 кинта докато учеше), че и две коли поддържам (за които всички знаем, че се хвърлят луди пари), че пазарувам на майка ми, плащам сметки на още един апартамент, плащам наем за помещението за свирене, за свиренето също отиватнякакви, например минлия месец си купих лампи за 480 лева и струни за 90, сметки из апартамента, давам маса пари за добавки за холестерола и какви ли не витамини и шампоани за косата и въпреки това ми остават доста за харчене и дори си събирам. Според моя опит поне за София, статията си е напълно вярна. Да, не съм живял в Лондон, но никак не съм умрял тук, напротив, живея си доста добре. А там говорят за един човек.
Изображение
Аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Е как не мога да го отрека, като здравеопазването е напълно безплатно. NHS. Дори антибиотиците ти ги дават и не ги плащаш, когато си здравноосигурен.

Водопроводчиците и автосервизите взимат като за квалифициран труд, както взимаш и ти като работник и затова не те бърка. Когато твоята заплата е равна на високата стойност на труд на други хора, не се притесняваш. Затова се нарича висок стандард на живот.

Ти имаш собствено жилище и не влизаш в сметките. Не си и живял в чужбина. Не е съизмеримо. Поддържаш две коли, които въобще няма да имат право да се движат по пътищата в чужбина (аз също имам такива). Ние си мислим, че тук живеем добре просто. :lol:
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Чшшш, само последните два месеца съм хвърлил 4К по тях, алоооу :lol: :lol: :lol: И ти гарантирам, че са в топ състояние, напълно безопасни :съгласен:

Не знаех, че им е напълно безплатно здравеопазването, ама знам, че се чака за специалист по над половин година, а тук си отивам, когато си поискам :) Отделно имам застраховка от работодателя в "бииип" дружество и на мен всичко ми е безплатно :p

И в статията пише за хора без жилище и в двата града. И да, мога да си куп нова кола, но не искам :mrgreen:

И да стигнем дотам, откъдето тръгнахме - българинът в момента е най-богат от акто съществува България. Това постоянно вайкане си е народопсихология, но фактите са си факти.
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Попитай някой от северозапада дали е така. Дето има бум на каквото ти дойде на акъла - хората са добре, наемите скачат и т.н.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Изрично се говори за столици.
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Да, бе. Нещо последно време съм бая разсеян
Селски, Начо Селски.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Любопитни новини”