Mozo написа: Пет Сеп 05, 2025 11:32
Какво общо има компилирането на шейдърите с dxvk.conf? Какво слагаш вътре?
И не се пише с големи букви, а с малки и като го сложиш в директорията при екзето, няма нужда да го упоменаваш, защото си го вижда по подразбиране. Правил съм го с много игри и никога, ама никога не съм го упоменавал къде е, защото по подразбиране, при липса на упоменаване, си го търси в директорията на екзето. Например Caesar IV, където при включен Vsync имаше насичане на всяка секунда при скрол на картата, просто ограничих кадрите на 59 (да, на 60 не става) и готово - играта върви без забележки. Без да упоменавам нищо. Мога и други примери да приведа, но няма особен смисъл, навсякъде е едно и също.
Големи/малки букви - в скрипта няма значение, стига да си упоменал пътищата правилно. Големите букви са по-скоро... козметична визуална промяна за по-лесно намиране и различаване (особено на малък екран, като например лаптоп), отколкото нещо съществено, което да пречи.
Какво слагам в него:
Compiler показва съобщение долу вляво: "Compiling shaders... (1%-100%)". Така можеш да изчакаш някоя предразположена към крашове игра (като ME Andromeda) да си компилира шейдърите за 30-60 сек. и после да играеш.
На dxvk.conf също не му пука дали са големи или малки букви - пробвал съм, работи и по двата начина. Просто някой е решил да ги направи и двете страни на равенството с малки букви за по-прегледно (или пък просто го е домързяло да включва капс лок-а), а ти мислиш, че са го променили.
Както казах: по подразбиране си вижда conf файла, само ако цъкнеш два пъти на екзето в директорията на играта. Ако стартираш играта от десктоп файл, не вижда нищо, защото десктоп файлът се намира в ~/.local/share/applications и ако му зададеш само "wine /path/to/game.exe", линукс разбира "стартирай 'wine /pat/to/game.exe' в ~/.local/share/applications". Така е във всички дистрибуции по подразбиране.
За да стане това, което казваш, трябва да преместиш десктоп файла в директорията, където е екзето на играта, да рефрешнеш десктопа (за да се появи в категория "Игри", но с нова локация) и чак тогава виното ще види conf файла по начина, за който ти говориш.
А другият вариант е с custom wine path, както е в маймундските банани. Но това е много играчка и е по-лесно да си ползвам десктоп генератора.