Е, те инсталирали най-големия шпионски софтуер, притеснили се за програмите с отворен кодShaker написа: Пет Фев 25, 2022 22:10 Много благодаря за информацията. Мислех да го заявя за инсталация от IT съпорта, ама щом не става, ще си карам с Windows Explorer. Отсвириха ме за Total Commander, а пък докато разучат Double Commander, то това ще стане след 1 година. Много са чувствителни откъм privacy policy...
За какъв ли не софтуер ме отрязаха, който е с отворен код, защото пращали чувствителна информация към други сървъри...
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Софтуерни случайни неща
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Re: Софтуерни случайни неща

Корпоративна логика с много правила. Нямам избор 
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Че толкова ли е трудно да добавят Outbound rules "Block connection" в настройките на стената за сътоветната програма, която ги притеснява за чувствителната информация? На Total Commander не му пука дали ще има достъп до интернет или не. От години ги ползвам с изключени ъпдейти и въпросната настройка в стената на Бозиндоус и проблем от него не съм видял.
А както каза Мозо - те ползват Говно 10, което краде чувствителни данни с лопати, ама за Commander-ите се притеснили...

https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
- tmp_ZMx2fK6aL4
- Ветеран

О, с това трябваше да започнеш ...
Welcome to the REAL World of Windows
Нямаш никакви шансове за собствен избор на каквото и да било за софтуер - нито свободен, нито даже да е твое личен лиценз на платен софтуер. Ползваш единствено каквото е одобрено от корпорацията, своеволия се наказват - и за това си подписал информирано съгласие.
Да те стряскам ли, че когато си в мрежата на корпорацията ти правят непрекъснато одит какви програми имаш инсталирани, какви ЕXE-та имаш въобще по дисковете си, какви процеси текат в момента на компа ти? Да, даже и портабъл програми не можеш да ползваш. Някои корпорации отиват и по-далеч и ти правят периодично снимки на екрана и дали включваш флашки. И не, нямаш право да спираш сървисите за тях.
Когато си извън корпорацията, евентуално можеш да ползваш портъбъл програми на собствен риск, но масово са далеч от "portable" и оставят следи в ОС-а ти - registry, файлове и директории, recently used т.н.
Трябва да почистваш много внимателно след това остатъците, да възстановяваш registry-то както е било преди да станеш офлайн и т.н. Толкова е досадно, че убива всякакво желание за това.
Виртуалки с друга ОС по-принцип също са забранени, а за тези за които са разрешени трябва да им е в областта на работната дейност. Даже и Майкрософтските VirtualPC или HyperV не са разрешени за виртуализция, ако не ти влизат в дейността.
Това е положението.
Hardware: Windows 11 Incompatible Certified!
Напълно си прав. Имам набор от софтуер, който е предварително инсталиран на Windows 10 Enterprise 1909. Имам право да инсталирам ъпдейти на програми и ОС само от Software Center. В Microsoft Store също имам ограничен избор със софтуер, който е одобрен.Питах, защото един колега е заявил Files и са го одобрили като надежден, а explorer е адски неудобен. Цялото това нещо работи зад VPNtmp_ZMx2fK6aL4 написа: Съб Фев 26, 2022 10:14О, с това трябваше да започнеш ...
Welcome to the REAL World of Windows![]()
Нямаш никакви шансове за собствен избор на каквото и да било за софтуер - нито свободен, нито даже да е твое личен лиценз на платен софтуер. Ползваш единствено каквото е одобрено от корпорацията, своеволия се наказват - и за това си подписал информирано съгласие.
Да те стряскам ли, че когато си в мрежата на корпорацията ти правят непрекъснато одит какви програми имаш инсталирани, какви ЕXE-та имаш въобще по дисковете си, какви процеси текат в момента на компа ти? Да, даже и портабъл програми не можеш да ползваш. Някои корпорации отиват и по-далеч и ти правят периодично снимки на екрана и дали включваш флашки. И не, нямаш право да спираш сървисите за тях.
Когато си извън корпорацията, евентуално можеш да ползваш портъбъл програми на собствен риск, но масово са далеч от "portable" и оставят следи в ОС-а ти - registry, файлове и директории, recently used т.н.
Трябва да почистваш много внимателно след това остатъците, да възстановяваш registry-то както е било преди да станеш офлайн и т.н. Толкова е досадно, че убива всякакво желание за това.
Виртуалки с друга ОС по-принцип също са забранени, а за тези за които са разрешени трябва да им е в областта на работната дейност. Даже и Майкрософтските VirtualPC или HyperV не са разрешени за виртуализция, ако не ти влизат в дейността.
Това е положението.
За да заявя софтуер и да ми се пусне през Software Center, то първо трябва да го заявя през системата, като напиша целта на това мое искане. После да бъде одобрено от лийда и чак тогава тогава от IT съпорта. Трябваше ми FileZilla и директно ме отрязаха, защото не отговаря на правилата за privacy policy. Та такива са правилата, разписал съм се и за това ми плащат доста добре.
И черешката на тортата - ако искаш да използваш ресурсите на компанията на личен компютър и телефон, то се съгласяваш, че могат да бъдат контролирани от корпорацията и да правят мониторинг, няма значение каква операционна система се използва.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
tmp_ZMx2fK6aL4 написа: Съб Фев 26, 2022 10:14 Welcome to the REAL World of Windows![]()
Това е положението.
Mammmma mia олигофрения корпоративна!Shaker написа: Съб Фев 26, 2022 11:54 Напълно си прав. Имам набор от софтуер, който е предварително инсталиран на Windows 10 Enterprise 1909. Имам право да инсталирам ъпдейти на програми и ОС само от Software Center. В Microsoft Store също имам ограничен избор със софтуер, който е одобрен.Питах, защото един колега е заявил Files и са го одобрили като надежден, а explorer е адски неудобен. Цялото това нещо работи зад VPN
За да заявя софтуер и да ми се пусне през Software Center, то първо трябва да го заявя през системата, като напиша целта на това мое искане. После да бъде одобрено от лийда и чак тогава тогава от IT съпорта. Трябваше ми FileZilla и директно ме отрязаха, защото не отговаря на правилата за privacy policy. Та такива са правилата, разписал съм се и за това ми плащат доста добре.
И черешката на тортата - ако искаш да използваш ресурсите на компанията на личен компютър и телефон, то се съгласяваш, че могат да бъдат контролирани от корпорацията и да правят мониторинг, няма значение каква операционна система се използва.

- Zeroadhesion
Какво означава олигофрения корпоративна?
Представи си, че HR отделът прави грешка и наема неадекватник на работа.
Предвид неговите неадекватни действия, макар и неволно, изтича чувствителна информация за клиент и това отива в новините. Сриват се акциите на корпорацията. Никой нов клиент не иска да използва услугите ѝ.
Кой е виновен за това?
A) Неадекватният служител на корпорацията
B) HR отделът, защото са го наели
C) Секюрити отделът, защото не е успял да превантира изтичане на информация
Ако успееш да помислиш малко, ще разбереш, че верният отговор е C) и затова ги има нещата по-горе. Не са въведени без причина, повярвай ми
Представи си, че HR отделът прави грешка и наема неадекватник на работа.
Предвид неговите неадекватни действия, макар и неволно, изтича чувствителна информация за клиент и това отива в новините. Сриват се акциите на корпорацията. Никой нов клиент не иска да използва услугите ѝ.
Кой е виновен за това?
A) Неадекватният служител на корпорацията
B) HR отделът, защото са го наели
C) Секюрити отделът, защото не е успял да превантира изтичане на информация
Ако успееш да помислиш малко, ще разбереш, че верният отговор е C) и затова ги има нещата по-горе. Не са въведени без причина, повярвай ми
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Олигофренията е прекалената параноя, която е чак смешна.
- Zeroadhesion
Аз съм глупакът, който очаква това от теб
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Видяла жабата, че подковават коня...

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Моето е просто коментар за новината.
- tmp_ZMx2fK6aL4
- Ветеран

Е това вече е супер-гнусно:
https://www.zdnet.com/article/corrupted ... ttlefield/
The Node-ipc node module allows local and remote inter-process communication with support for Linux, macOS, and Windows. It has over 1 million weekly downloads.
Много тежък удар по репутацията на свободния софтуер.
https://www.zdnet.com/article/corrupted ... ttlefield/
The Node-ipc node module allows local and remote inter-process communication with support for Linux, macOS, and Windows. It has over 1 million weekly downloads.
Много тежък удар по репутацията на свободния софтуер.
Hardware: Windows 11 Incompatible Certified!
Това вече е оправено:
https://github.com/advisories/GHSA-97m3-w2cp-4xx6
Даже са fork-нали (каква хубава дума
) този проект:
https://github.com/MidSpike/node-ipc
Няма как да се опетни името на свободния софтуер, ама никога
https://github.com/advisories/GHSA-97m3-w2cp-4xx6
Даже са fork-нали (каква хубава дума
https://github.com/MidSpike/node-ipc
Няма как да се опетни името на свободния софтуер, ама никога
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 191 Отговори
- 2582 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Съб Юни 06, 2026 00:29
-
-
Гюров към Радев: Не сме случайни - протестите ни доведоха. Не позволявайте законът да се движи по телефона (Видео)
от Mozo » Пет Май 08, 2026 13:25 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 3 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пет Май 08, 2026 13:25
-
-
-
5 неща, за които лъжем личния си лекар (а не трябва)
от Mozo » Сря Окт 08, 2025 12:01 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 177 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Окт 08, 2025 12:01
-
-
-
5 изненадващи неща, които да не съхраняваме на плота в банята
от Mozo » Чет Окт 09, 2025 13:35 » в Любопитни новини - 1 Отговори
- 200 Преглеждания
-