Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Линукс лафче
Re: Линукс лафче
Добро клипче за алтернативи, но за много е без алтернативно или много разправия
Прочетено: 632100 пъти
- Fernando Sucre
- Почетен член

Мерси, интересна информация.wannaBe написа: Сря Юни 11, 2025 12:34 https://forum.openmandriva.org/t/system ... his/7548/2
Форума е openMandriva, човека го е засякъл на Убунту, но това май е за всичко с последни версии на системД
.....
Ами и да - и не. Зависи просто на какви дистрибуции си свикнал. Slackware и Gentoo никога не са имали по подразбиране. При почти всички „приятелски на ползвателя“ дистрибуции е неизбежен.wannaBe написа: Сря Юни 11, 2025 13:45 Добро клипче за алтернативи, но за много е без алтернативно или много разправия
.....
Зависи за какво е екрана. Ultra Wide е интересен за работа, където се полезни няколко екрана, но може да те боли врата. За игри резолюцията е прекалена и ще изпускаш информация от краищата.wannaBe написа: Сря Юни 11, 2025 11:06 3:2 на surface примерно е още по хубаво
Сега Ultra wide е на мода, аз не съм му фен, но ако някой ми подари ще си го ползвам![]()
За нормална работа е хубаво екран с нормална големина - 24/25 инча за да не потъваш в екрана прекалено, което би те изморило по-бързо.
За игри, даже е желателно 27+ инча, широк. Именно за да потънеш в играта.
- Zeroadhesion
От известно време започнах да му набирам на systemd, направо ми идва да сложа един Slackware, честно. 
- Fernando Sucre
- Почетен член

Инит системата на Chimera изглежда най-обещаваща. Чак ми се иска да пробвам Slackware с Dinit.Zeroadhesion написа: Сря Юни 11, 2025 19:36 От известно време започнах да му набирам на systemd, направо ми идва да сложа един Slackware, честно.![]()
Ама това е в по-смелите мечти.
Слака не си ли идва със sysV инит стандартно/официално
- Fernando Sucre
- Почетен член

Идва, но можеш да си пуснеш нещо по-добро.
Според мен, sysV е малко претупана система и вече е поостаряла. Липсват му батерии, така да се каже.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Днес почти цял ден си играх да инсталирам арч на лаптопа, защото с вадене от бекъп няма да стане - прекалено много играчка е и влизаш в dependency hell.
Имам усещането, че някой в Hewlett Packard сериозно си е поиграл да ограничава какво и как може да се инсталира на този Probook 650 G4.
• Mint 22.1 (и по-стари) MBR - ник'ъв проблем, макар и да стартира с една идея по-бавно от EFI по незнайни причини.
• Mint 22.1 (и по-стари) EFI - ник'ъв проблем. Но там пък самата Канела има дразнещи бъгове на панела (на случаен принцип сама си пренарежда иконите в лявата част на панела).
• Archinstall MBR - по същия начин, по който си го инсталирам на домашния комп и следвайки част от инструкциите на Мозо (защото някои команди вече ги помня) - к*рец. Не ще да буутне и увисва на някое от тези две dmesg: "Started Account Service" или "SwitchНещоси USB 1_3".
• Archinstall EFI - като горното, само че до десктоп стигаме след 20-30 сек. зареждане и за капак накрая писва или бял екран със съобщение "Системата не можа да се справи" и едно компютърче с тъжна уста, или "Cinnamon се срина" и fallback-ва до Гном 2.
• Arco Linux с Каламарес MBR - абсолютно същото поведение като Archinstall EFI.
• Arco Linux с Каламарес EFI - увисваме на dmesg-ите като при Archinstall MBR.
А интересното е, че всички изброени с булет пойнт инсталации, когато ги направя на домашния комп, буутват без нито един проблем.
Явно няма да стане нито с Арч, нито с Арко на този лаптоп и щем-не щем, ще стоим с Мента 21.3 EFI. Добре че ѝ направих бекъп и на самата нея, и на ЕФИ дяла, та после лесно възстанових нещата.
Единствено Манджа с Грозде и Боза не съм пробвал да инсталирам на лаптопа, ама и не ми се занимава, защото ще трябва да преформатирам NVME-то в охлювната файлова система NTFS и после да му качвам всичко отначало - и сериал, и програми, и снимки, и т.н.
И преди да кажете, че не съм избрал или инсталирал правилно ЕФИ режима: ако не бях го избрал правилно, то Мента 21.3 ЕФИ нямаше да се инсталира и да буутва в ЕФИ режим. Не знам какъв му е проблемът на тоя Хуйлет Пакард, но явно Арч няма да го бъде. А с деривати не ми се занимава. То и Арко е дериват, де, но е много лесно да го превърнеш в оригинален Арч, защото модификациите му са малко.
Имам усещането, че някой в Hewlett Packard сериозно си е поиграл да ограничава какво и как може да се инсталира на този Probook 650 G4.
• Mint 22.1 (и по-стари) MBR - ник'ъв проблем, макар и да стартира с една идея по-бавно от EFI по незнайни причини.
• Mint 22.1 (и по-стари) EFI - ник'ъв проблем. Но там пък самата Канела има дразнещи бъгове на панела (на случаен принцип сама си пренарежда иконите в лявата част на панела).
• Archinstall MBR - по същия начин, по който си го инсталирам на домашния комп и следвайки част от инструкциите на Мозо (защото някои команди вече ги помня) - к*рец. Не ще да буутне и увисва на някое от тези две dmesg: "Started Account Service" или "SwitchНещоси USB 1_3".
• Archinstall EFI - като горното, само че до десктоп стигаме след 20-30 сек. зареждане и за капак накрая писва или бял екран със съобщение "Системата не можа да се справи" и едно компютърче с тъжна уста, или "Cinnamon се срина" и fallback-ва до Гном 2.
• Arco Linux с Каламарес MBR - абсолютно същото поведение като Archinstall EFI.
• Arco Linux с Каламарес EFI - увисваме на dmesg-ите като при Archinstall MBR.
А интересното е, че всички изброени с булет пойнт инсталации, когато ги направя на домашния комп, буутват без нито един проблем.
Явно няма да стане нито с Арч, нито с Арко на този лаптоп и щем-не щем, ще стоим с Мента 21.3 EFI. Добре че ѝ направих бекъп и на самата нея, и на ЕФИ дяла, та после лесно възстанових нещата.
Единствено Манджа с Грозде и Боза не съм пробвал да инсталирам на лаптопа, ама и не ми се занимава, защото ще трябва да преформатирам NVME-то в охлювната файлова система NTFS и после да му качвам всичко отначало - и сериал, и програми, и снимки, и т.н.
И преди да кажете, че не съм избрал или инсталирал правилно ЕФИ режима: ако не бях го избрал правилно, то Мента 21.3 ЕФИ нямаше да се инсталира и да буутва в ЕФИ режим. Не знам какъв му е проблемът на тоя Хуйлет Пакард, но явно Арч няма да го бъде. А с деривати не ми се занимава. То и Арко е дериват, де, но е много лесно да го превърнеш в оригинален Арч, защото модификациите му са малко.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Баце, бях писал нейде за Дискове. Кво прави - преди правеше побитово копие във имидж формат на, да кажем, квото имаш на компа (включая историческия МБР, включая UUID-то и т.н.), сега го прави на по-големки парченца по 1МБ. Ти имаш времето да изпробваш 32 и половина неработещи "хитрини", но нямаш времето да изпробваш "моето". Уловката е - точно квото имаш на едното ще го изсипе на другото (е трябва да е получващото или по-голямо или равно на първоначалното като място). От там нататък, дали на самия лаптоп това е допустимо и би работило така - кой да ти знае. Т.е. моя вариант е бил и продължава да е работещ (където условията се покриват), ти си залагай на компресия колкото искаш.
Селски, Начо Селски.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Не знам за какви парченца говориш, Clonezilla-та по подразбиране прави имиджа в един zst файл.бат-начо написа: Чет Юни 12, 2025 22:09 Баце, бях писал нейде за Дискове. Кво прави - преди правеше побитово копие във имидж формат на, да кажем, квото имаш на компа (включая историческия МБР, включая UUID-то и т.н.), сега го прави на по-големки парченца по 1МБ. Ти имаш времето да изпробваш 32 и половина неработещи "хитрини", но нямаш времето да изпробваш "моето". Уловката е - точно квото имаш на едното ще го изсипе на другото (е трябва да е получващото или по-голямо или равно на първоначалното като място). От там нататък, дали на самия лаптоп това е допустимо и би работило така - кой да ти знае. Т.е. моя вариант е бил и продължава да е работещ (където условията се покриват), ти си залагай на компресия колкото искаш.
Кое в примерната команда прави "парченцата" по 1МБ?
Сега го "облечи в графика" (да се чете Дискове) и открий къде е еквивалента на командата. (не, не го прилагай освен ако не си самоубиец, просто го има там)
Код за потвърждение: Избери целия код
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1MСелски, Начо Селски.
- elementaryos
- Почетен член

При положение, че ментата се инсталира без проблем, значи , че и всичко останало ще се инсталира.Валсо написа: Чет Юни 12, 2025 20:46
Но да - по лесно е да не се чете и да се бият шутове!

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Кое по-точно от следването на инструкциите на Мозо за инсталиране на Арч не разбра? За енти път казвам: по инструкциите на Мозо на домашния комп Арч си се инсталира и пали без проблем, без значение дали е MBR или EFI. На лаптопа и в двата режима само проблеми и с буутването, и с пърформанса след това.
На компа вкъщи даже и Арко се държи както трябва, на лаптопа - *уй.
Отзад слагам ибат-начо написа: Пет Юни 13, 2025 07:47 Кое в примерната команда прави "парченцата" по 1МБ?Сега го "облечи в графика" (да се чете Дискове) и открий къде е еквивалента на командата. (не, не го прилагай освен ако не си самоубиец, просто го има там)Код за потвърждение: Избери целия код
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1M
conv=fsync
уж за по сигурно
Въпрос на предпочитания и навик. От много време не правя почти нищо от терминал. Терминал се ползва когато искаш да направиш нещо прецизно.
Селски, Начо Селски.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Експериментче със 7zip за линукс
от Валсо » Нед Ное 02, 2025 19:35 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 4 Отговори
- 572 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
Пет Ное 07, 2025 14:49
-
-
-
Колко гигабайта ви е линукс инсталацията?
от Валсо » Вто Сеп 09, 2025 22:35 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 20 Отговори
- 4900 Преглеждания
-
Последно мнение от stany
Съб Сеп 20, 2025 00:20
-
-
-
Одит на фирмени компютри с Линукс
от wannaBe » Вто Фев 24, 2026 19:41 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 15 Отговори
- 617 Преглеждания
-
Последно мнение от beggginer
Сря Мар 04, 2026 17:44
-
-
- 12 Отговори
- 780 Преглеждания
-
Последно мнение от ROKO__
Съб Ное 29, 2025 09:47
-
-
Undefault Opera в линукс - неудобното решение, което Опера изтри от форума им
от Валсо » Сря Яну 07, 2026 01:44 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 2 Отговори
- 181 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
Сря Яну 07, 2026 04:58
-