Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Re: Линукс лафче

Мнение от wannaBe »

Добро клипче за алтернативи, но за много е без алтернативно или много разправия

Прочетено: 632100 пъти
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Мнение от Fernando Sucre »

wannaBe написа: Сря Юни 11, 2025 12:34 https://forum.openmandriva.org/t/system ... his/7548/2

Форума е openMandriva, човека го е засякъл на Убунту, но това май е за всичко с последни версии на системД
.....
Мерси, интересна информация.
wannaBe написа: Сря Юни 11, 2025 13:45 Добро клипче за алтернативи, но за много е без алтернативно или много разправия
.....
Ами и да - и не. Зависи просто на какви дистрибуции си свикнал. Slackware и Gentoo никога не са имали по подразбиране. При почти всички „приятелски на ползвателя“ дистрибуции е неизбежен.
wannaBe написа: Сря Юни 11, 2025 11:06 3:2 на surface примерно е още по хубаво

Сега Ultra wide е на мода, аз не съм му фен, но ако някой ми подари ще си го ползвам :lol:
Зависи за какво е екрана. Ultra Wide е интересен за работа, където се полезни няколко екрана, но може да те боли врата. За игри резолюцията е прекалена и ще изпускаш информация от краищата.

За нормална работа е хубаво екран с нормална големина - 24/25 инча за да не потъваш в екрана прекалено, което би те изморило по-бързо.
За игри, даже е желателно 27+ инча, широк. Именно за да потънеш в играта.
Аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

От известно време започнах да му набирам на systemd, направо ми идва да сложа един Slackware, честно. :lol:
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Zeroadhesion написа: Сря Юни 11, 2025 19:36 От известно време започнах да му набирам на systemd, направо ми идва да сложа един Slackware, честно. :lol:
Инит системата на Chimera изглежда най-обещаваща. Чак ми се иска да пробвам Slackware с Dinit.
Ама това е в по-смелите мечти. :lol:
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от wannaBe »

Слака не си ли идва със sysV инит стандартно/официално
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

wannaBe написа: Сря Юни 11, 2025 20:00 Слака не си ли идва със sysV инит стандартно/официално
Идва, но можеш да си пуснеш нещо по-добро.
Според мен, sysV е малко претупана система и вече е поостаряла. Липсват му батерии, така да се каже.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Днес почти цял ден си играх да инсталирам арч на лаптопа, защото с вадене от бекъп няма да стане - прекалено много играчка е и влизаш в dependency hell.

Имам усещането, че някой в Hewlett Packard сериозно си е поиграл да ограничава какво и как може да се инсталира на този Probook 650 G4.

• Mint 22.1 (и по-стари) MBR - ник'ъв проблем, макар и да стартира с една идея по-бавно от EFI по незнайни причини.
• Mint 22.1 (и по-стари) EFI - ник'ъв проблем. Но там пък самата Канела има дразнещи бъгове на панела (на случаен принцип сама си пренарежда иконите в лявата част на панела).
• Archinstall MBR - по същия начин, по който си го инсталирам на домашния комп и следвайки част от инструкциите на Мозо (защото някои команди вече ги помня) - к*рец. Не ще да буутне и увисва на някое от тези две dmesg: "Started Account Service" или "SwitchНещоси USB 1_3".
• Archinstall EFI - като горното, само че до десктоп стигаме след 20-30 сек. зареждане и за капак накрая писва или бял екран със съобщение "Системата не можа да се справи" и едно компютърче с тъжна уста, или "Cinnamon се срина" и fallback-ва до Гном 2. #-o
• Arco Linux с Каламарес MBR - абсолютно същото поведение като Archinstall EFI.
• Arco Linux с Каламарес EFI - увисваме на dmesg-ите като при Archinstall MBR.

А интересното е, че всички изброени с булет пойнт инсталации, когато ги направя на домашния комп, буутват без нито един проблем.
Явно няма да стане нито с Арч, нито с Арко на този лаптоп и щем-не щем, ще стоим с Мента 21.3 EFI. Добре че ѝ направих бекъп и на самата нея, и на ЕФИ дяла, та после лесно възстанових нещата.
Единствено Манджа с Грозде и Боза не съм пробвал да инсталирам на лаптопа, ама и не ми се занимава, защото ще трябва да преформатирам NVME-то в охлювната файлова система NTFS и после да му качвам всичко отначало - и сериал, и програми, и снимки, и т.н.

И преди да кажете, че не съм избрал или инсталирал правилно ЕФИ режима: ако не бях го избрал правилно, то Мента 21.3 ЕФИ нямаше да се инсталира и да буутва в ЕФИ режим. Не знам какъв му е проблемът на тоя Хуйлет Пакард, но явно Арч няма да го бъде. А с деривати не ми се занимава. То и Арко е дериват, де, но е много лесно да го превърнеш в оригинален Арч, защото модификациите му са малко.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Баце, бях писал нейде за Дискове. Кво прави - преди правеше побитово копие във имидж формат на, да кажем, квото имаш на компа (включая историческия МБР, включая UUID-то и т.н.), сега го прави на по-големки парченца по 1МБ. Ти имаш времето да изпробваш 32 и половина неработещи "хитрини", но нямаш времето да изпробваш "моето". Уловката е - точно квото имаш на едното ще го изсипе на другото (е трябва да е получващото или по-голямо или равно на първоначалното като място). От там нататък, дали на самия лаптоп това е допустимо и би работило така - кой да ти знае. Т.е. моя вариант е бил и продължава да е работещ (където условията се покриват), ти си залагай на компресия колкото искаш.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа: Чет Юни 12, 2025 22:09 Баце, бях писал нейде за Дискове. Кво прави - преди правеше побитово копие във имидж формат на, да кажем, квото имаш на компа (включая историческия МБР, включая UUID-то и т.н.), сега го прави на по-големки парченца по 1МБ. Ти имаш времето да изпробваш 32 и половина неработещи "хитрини", но нямаш времето да изпробваш "моето". Уловката е - точно квото имаш на едното ще го изсипе на другото (е трябва да е получващото или по-голямо или равно на първоначалното като място). От там нататък, дали на самия лаптоп това е допустимо и би работило така - кой да ти знае. Т.е. моя вариант е бил и продължава да е работещ (където условията се покриват), ти си залагай на компресия колкото искаш.
Не знам за какви парченца говориш, Clonezilla-та по подразбиране прави имиджа в един zst файл.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Кое в примерната команда прави "парченцата" по 1МБ?

Код за потвърждение: Избери целия код

sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1M
Сега го "облечи в графика" (да се чете Дискове) и открий къде е еквивалента на командата. (не, не го прилагай освен ако не си самоубиец, просто го има там)
Селски, Начо Селски.
Аватар
elementaryos
Почетен член
Почетен член

Мнение от elementaryos »

Валсо написа: Чет Юни 12, 2025 20:46
Явно няма да стане нито с Арч, нито с Арко на този лаптоп и щем-не щем, ще стоим с Мента 21.3 EFI. Добре че ѝ направих бекъп и на самата нея, и на ЕФИ дяла, та после лесно възстанових нещата.
Единствено Манджа с Грозде и Боза не съм пробвал да инсталирам на лаптопа, ама и не ми се занимава, защото ще трябва да преформатирам NVME-то в охлювната файлова система NTFS и после да му качвам всичко отначало - и сериал, и програми, и снимки, и т.н.

И преди да кажете, че не съм избрал или инсталирал правилно ЕФИ режима: ако не бях го избрал правилно, то Мента 21.3 ЕФИ нямаше да се инсталира и да буутва в ЕФИ режим. Не знам какъв му е проблемът на тоя Хуйлет Пакард, но явно Арч няма да го бъде. А с деривати не ми се занимава. То и Арко е дериват, де, но е много лесно да го превърнеш в оригинален Арч, защото модификациите му са малко.
При положение, че ментата се инсталира без проблем, значи , че и всичко останало ще се инсталира.
Но да - по лесно е да не се чете и да се бият шутове!
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

elementaryos написа: Пет Юни 13, 2025 08:56 Но да - по лесно е да не се чете и да се бият шутове!
Кое по-точно от следването на инструкциите на Мозо за инсталиране на Арч не разбра? За енти път казвам: по инструкциите на Мозо на домашния комп Арч си се инсталира и пали без проблем, без значение дали е MBR или EFI. На лаптопа и в двата режима само проблеми и с буутването, и с пърформанса след това.
На компа вкъщи даже и Арко се държи както трябва, на лаптопа - *уй. :roll:
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Е, той лаптопа не е първа младост, може и от това да е.
Селски, Начо Селски.
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от wannaBe »

бат-начо написа: Пет Юни 13, 2025 07:47 Кое в примерната команда прави "парченцата" по 1МБ?

Код за потвърждение: Избери целия код

sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1M
Сега го "облечи в графика" (да се чете Дискове) и открий къде е еквивалента на командата. (не, не го прилагай освен ако не си самоубиец, просто го има там)
Отзад слагам и

conv=fsync

уж за по сигурно
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Въпрос на предпочитания и навик. От много време не правя почти нищо от терминал. Терминал се ползва когато искаш да направиш нещо прецизно.
Селски, Начо Селски.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”