Тема-7
1.Изгаряне
При него отпадъците се окисляват в излишък на въздух пти tо-ри 800о-1000о. Получават се два главни масови потока димни газове и шлака. Спецификата на изгаряне на отпадъците се заключава в това, че те се състоят от различни по вид материали с различна специфична топлина на изгаряне и различни размери на късовете. Средната топлина на изгаряне е различна за отделните сезони на год.и силно зависи от длъжността на отпадъците. Средната топлина на изгаряне се движи в границите 6300-9200kJ/kg. сурови отпадъци. В резултат на изгарянето се отделят до 15-25% твърд остатък-пепел и шлака. В този твърд остатък се съдържат разтворими във вода минерални и орган.в-ва, които мигат да замърсят почвата и подпочвените води. По тази причина сгорията и пепелта от пещите се извозват на спец.депа и след опр.обработка могат да се иазползват като добавка към строителни м/ли.
По време на горенето влагата на отпадъците преминава в пара, орган.в-ва в димни газове, а неорган.в-ва остават в пепелта и сгорията.
Равномерно и лесно регулируемо пълно изгаряне при стабилна tо 800-1000о, независимо от вида и едрината на отпадъците.
-стерилност на сгорията и отсъствие в нея на гниещи компоненти
-ефективност на пречистване на димни газове от вредни примеси
-висока степен на механизация и автоматизация, минимум персонал, простота на обслужването и ремонта.
Според производителността си заводите за изгаряне се делят на 4 групи:
1гр. Най-малки изгарящи до 30kg/h.
2гр. Малки изгарящи 30 до 500kg/h без оползотворяване на топлината на димните газове.
3гр. Средни изгарящи 800-3000 kg/h. Тези заводи са оборудвани със съоръжения за оползотворяване на топлината. Те могат да обслужват градовете с население до 200 хил.души.
4гр. Изгарящи над 3000kg/h. Те обслужват градове с население над 200 хил.души.
Операциите и инсталациите в заводите за изгаряне от 3 и 4 гр.могат да се групират в 4 гр.:
-за подготовка на отпадъците
-за изгаряне
-за допълнителна обработка
-за оползотворяване
а)подготвителни операции-към тях спадат претеглянето на отпадъците и съхранението им в бункера. Претеглянето се извършва заедно с транспортната машина на астоматични автомобилни кантари и везни с регистриращо ус-во, което записва масата на отпадъците, дата, час и номер на машината. Претеглените отпадъци се разтоварват в бункера, където се съхраняват и хомогенизират с помощта на кранове.
б)изгаряне-извършва се в пещи с различни конструкции. Обемът на пещната камера се пресмята на базата на топлинното натоварване на пеща. За неговото определяне е необходимо да се знаят времето за пълното изгаряне на отпадъците и тяхната калоричност. Обемът на пещната камера се изчислява по формулата:
V=P.q/qk .η .m3 където:
P-кол.изгорели отпадъци(kg/h)
q-калоричност на отпадъците(kJ/m3.h)
qk-топлинното натоварване на пещната камера(kJ/m3.h)
η-коефициент на полезно действие на пеща
..........................
Целият материал:
Прочетено: 210 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Изгаряне.Пиролиза.Газификация
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Изгаряне.Пиролиза.Газификация
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!