Човекът на бунта и човекът на примирението
Есе
Човешкият живот е като лист от вековно дърво. Различни са листата, обагрени от чудото, наречено живот.
Човекът на бунта е пълната противоположност на човека на примирението. Този, който се бори за свободата си, който не прави компромиси, не робува на наложените морални норми го наричаме човек на бунта. А този, който не се интересува от правото си на свобода, който е готов да се примири с всичко, за да му е угодно, наричаме човек на примирението.
Човекът на бунта има свои принципи, на които държи и които отстоява. Той обича свободата и се бори за нея. Знае своите права. Човекът на бунта не се страхува от стръмнината по пътя, нито от препятствията по него. Не спира да търси нови светове и нови истини. Той поема рискове и е уверен в себе си – знае, че ще успее.
В произведението „Прикованият Прометей” на Есхил главният герой казва:
„Погледнете ме, вижте ме – смазан
от ужасен позор, ще се боря навек
с безконечните дни.”
Прометей е обречен на вековни страдания, но въпреки това той не се предава. Тук виждаме как човекът на бунта е готов да поеме последствията си и въпреки страданията си продължава да се бори за да възтържествува справедливостта.
А човекът на примирението… той… той е мижитурка. Не отстоява правото си на свобода. Роб е на всички и на всичко. Той се примирява лесно. Страхува се да изкаже мнението си и се съгласява с чуждото. Прави това което искат другите от него и не зачита своите права и чувства. За съжаление по света има много хора конформисти.
Такъв тип човек виждаме в образа на Океан от Есхиловата трагедия „Прикования Прометей”.
„Сега отивам, ще опитам – може би
с успех ще те избавя от бедата ти.
А ти кротувай тук и дръж езика си.”
Такива думи може да използва само човек на примирението. Той иска от Прометей да се примири и да не се противопоставя срещу неправдата.
Защо ли има толкова много хора на примирението?!
Човекът на бунта и човекът на примирението – винаги ги е имало тези два толкова противоположни типа хора и винаги ще ги има.
Всеки човек сам избира от кой тип да бъде. Аз избрах да бъда човек на бунта, защото според мен човек трябва да отстоява правата си и да се бори срещу несправедливостта. А вие какво избирате?!
Прочетено: 1119 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Човекът, който качи виолончелото си на Монблан и свири на 4800 м надморска височина
от Mozo » Чет Ное 06, 2025 12:19 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 65 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Чет Ное 06, 2025 12:19
-
-
-
Край на ерата "Тим Кук": Човекът, който направи Apple компания за $4 трилиона, се оттегля
от Mozo » Вто Апр 21, 2026 12:42 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 5 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Вто Апр 21, 2026 12:42
-