Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Как мога да присвоя клавишна комбинация в Kate за скриптовете, които нямат  [РЕШЕНА]

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Re: Как мога да присвоя клавишна комбинация в Kate за скриптовете, които нямат

Мнение от Mozo »

Зорът ми е, че не искам целия текст, а от средата натам примерно. Тогава Ctrl+A не става. Още повече, че от десетилетия навсякъде си работи, сега изведнъж не работи само тук и само под X11. Ако не ти е голям проблем, потвърди в бъга, моля, за да правим buzz. Благодаря :)
Прочетено: 852 пъти
Изображение
Аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Мнение от bvbfan »

Mozo написа: Съб Юни 01, 2024 02:54 Зорът ми е, че не искам целия текст, а от средата натам примерно. Тогава Ctrl+A не става.
Вариант 1: ctrl+pageup/down
Вариант 2: ctrl+home/end (най-бързо и чисто)
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

bvbfan написа: Съб Юни 01, 2024 07:30
Mozo написа: Съб Юни 01, 2024 02:54 Зорът ми е, че не искам целия текст, а от средата натам примерно. Тогава Ctrl+A не става.
Вариант 1: Не става абсолютно нищо.
Вариант 2: Отива в началото или края на файла, но не маркира текста. Не можеш да избереш точно определена част от текста.

Отделно, че мишката е винаги в дясната ръка, а така трябва при всяко маркиране да я пускам и да търся къде са бутоните и след това да търся пак мишката, което е излишно губене на време и внимание. Очите са през цялото време в монитора, така че и да работеха тези клавишни комбинации, просто не са удобни.

Аз искам да маркирам определена порция от текста, бутам мишката в дъното и то си върви. Когато стигна до мястото, до което ми трябва - спирам. Няма да целя всеки път ТОЧНО границата на текстовия редактор - трудно и неефективно е и никога не е било така.

Настрани също не трябва да спира, защото при маркиране на текст трябва да се целиш супер прецизно. Иначе мацваш с мишката набързо и дори и курсорът да излезе извън границите на текстовия редактор, маркирането продължава и си маркирал реда докрай. Иначе спира и остава маркиран до средата.

И да припомня - винаги е работело така откакто ползвам KDE от много години. Но не само в KDE, още от XP насам е така (може дори и в 95 да е било така, но не помня), в Gnome 2 и т.н. Сега при Plasma 6 спира да е така и то само под X11, което очевидно ознчава, че е проблем. За жалост не ми обръщат внимание и ще си остане един от милиардите бъгове без дори да има отговор.

Иначе аз решение намерих, както съм описал и в тикета - тръгвам да даунгрейдвам kwtite, поради несъвместимост във версиите ме пита дали искам да махна kate и готово, проблемът изчезва. Има ли kate проблема си е там. Ако обаче махна само kate с Rdds не връзва, нямам идея защо. Трябва да даунгрейдна kwrite и само тогава става. Странно но работи и засега ме устройва. Притеснява ме обаче, че ще спре да работи по някое време.

@cprog , съжалявам, че ти хайджакнах темата, просто така се случи. Ако може и ти да докладваш бъга, че да сме повече, ще съм благодарен.
Изображение
Аватар
cprog
Почетен член
Почетен член

Мнение от cprog »

Не мога да повторя бъга при мен и изглежда работи.
Дай някой примерен файл, май трябва да е обемен, и да тествам.
Може моите да не са дълги 1 страница
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Мнение от bvbfan »

Mozo написа: Съб Юни 01, 2024 11:43
bvbfan написа: Съб Юни 01, 2024 07:30
Вариант 1: Не става абсолютно нищо.
Вариант 2: Отива в началото или края на файла, но не маркира текста. Не можеш да избереш точно определена част от текста.
Успях да ги объркам, те са ми станали рефлекс и не знам какво натискам :)
1. позиционираш курсора + shift + page up/down
2. позиционираш курсора + shift + ctrl + home/end
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

За потвърждение - сега пробвах tea-qt, xed, pluma, emacs, sublime text, vim, atom, geany, leafpad, gnome-text editor, helix, libreOffice writer, onlyoffice, wps office, code, gedit, bluefish, дори notepad++ и навсякъде работи без проблеми, което е и повече от нормално - никой няма да седне да цели един милиметър граница, за да му работи текст скролирането, абсурдно е... Единствено не работи при Kate/Kwrite. Очевидно е, че е бъг.

И искам да се отбележи, понеже бях обвинен в уиндоуски навици - 99% от пробваните редактори са за Linux. Тази опция няма нищо общо с Windows, при всички операционни системи е така, дори и под изчадието macOS.
cprog написа: Съб Юни 01, 2024 12:40 Не мога да повторя бъга при мен и изглежда работи.
Дай някой примерен файл, май трябва да е обемен, и да тествам.
Може моите да не са дълги 1 страница
Все тая, който и да е файл по-дълъг от една страница да хванеш от нашия раздел с материалите дори. Ето, експортнах един в обикновен текст, качвам го тук:

https://dox.abv.bg/download?id=6bb3824a43
bvbfan написа: Съб Юни 01, 2024 12:42 Успях да ги объркам, те са ми станали рефлекс и не знам какво натискам :)
1. позиционираш курсора + shift + page up/down
2. позиционираш курсора + shift + ctrl + home/end
Да, така работят, но и по двата начина не можеш да избереш точна порция от текст, а по цяла страница или целия документ, а и неудобно всеки път трябва да пускаш мишката.
Изображение
Аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Мнение от bvbfan »

Mozo написа: Съб Юни 01, 2024 12:47 Да, така работят, но и по двата начина не можеш да избереш точна порция от текст, а по цяла страница или целия документ, а и неудобно всеки път трябва да пускаш мишката.
Може, държиш shift и със стрелките си избираш точният текст. Много по-добре от мишката.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Да, благодаря, така работи, но не ми е удобно :) С мишката е навик от има-няма 30 години :lol: :lol: :lol:
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Съб Юни 01, 2024 02:54 Зорът ми е, че не искам целия текст, а от средата натам примерно. Тогава Ctrl+A не става. Още повече, че от десетилетия навсякъде си работи, сега изведнъж не работи само тук и само под X11. Ако не ти е голям проблем, потвърди в бъга, моля, за да правим buzz. Благодаря :)
При мен Кейт вдясно има един панел с умалени версии на "страници" Цъкаш на желаната страница, намираш си текста, който ти трябва, цъкаш пред първата му буква, натискаш шифт и после със стрелката надолу селектираш докъдето искаш. Става бая бързо, пробвах го.

Канелата използва X11 (все още) и този бъг го има и при мен, така че явно и в X11 не работи вече.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
cprog
Почетен член
Почетен член

Мнение от cprog »

@Mozo

Не е ли това, което трябва да стане. Правя го само с мишката
Не е от началото на текста. Стига малко след края .
Нагоре се връщам с колелото на мишката без да пускам бутоните

http://freeplace.info/cprog/kam/kate.webm
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

@cprog Не, трябва да продължи да скролва, когато мишката ти е извън границите на текстовия редактор, независимо дали е отстрани, отдолу или отгоре. Снимал съм видео към тикета, явно си го пропуснал:

И ти гарантирам, че не работи, не се притеснявай, можеш да потвърдиш бъга съвсем спокойно, всички го имаме, просто на никого не му пука...
Изображение
Аватар
cprog
Почетен член
Почетен член

Мнение от cprog »

Mozo написа: Нед Юни 02, 2024 01:38 @cprog Не, трябва да продължи да скролва, когато мишката ти е извън границите на текстовия редактор, независимо дали е отстрани, отдолу или отгоре. Снимал съм видео към тикета, явно си го пропуснал:

И ти гарантирам, че не работи, не се притеснявай, можеш да потвърдиш бъга съвсем спокойно, всички го имаме, просто на никого не му пука...
Да сега видях видеото, така е иа разлика с моето и потвърдих бъга
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Много ти благодаря :)
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания