Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Как мога да присвоя клавишна комбинация в Kate за скриптовете, които нямат [РЕШЕНА]
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Re: Как мога да присвоя клавишна комбинация в Kate за скриптовете, които нямат
Зорът ми е, че не искам целия текст, а от средата натам примерно. Тогава Ctrl+A не става. Още повече, че от десетилетия навсякъде си работи, сега изведнъж не работи само тук и само под X11. Ако не ти е голям проблем, потвърди в бъга, моля, за да правим buzz. Благодаря 
Прочетено: 852 пъти

Вариант 1: ctrl+pageup/downMozo написа: Съб Юни 01, 2024 02:54 Зорът ми е, че не искам целия текст, а от средата натам примерно. Тогава Ctrl+A не става.
Вариант 2: ctrl+home/end (най-бързо и чисто)
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Вариант 1: Не става абсолютно нищо.
Вариант 2: Отива в началото или края на файла, но не маркира текста. Не можеш да избереш точно определена част от текста.
Отделно, че мишката е винаги в дясната ръка, а така трябва при всяко маркиране да я пускам и да търся къде са бутоните и след това да търся пак мишката, което е излишно губене на време и внимание. Очите са през цялото време в монитора, така че и да работеха тези клавишни комбинации, просто не са удобни.
Аз искам да маркирам определена порция от текста, бутам мишката в дъното и то си върви. Когато стигна до мястото, до което ми трябва - спирам. Няма да целя всеки път ТОЧНО границата на текстовия редактор - трудно и неефективно е и никога не е било така.
Настрани също не трябва да спира, защото при маркиране на текст трябва да се целиш супер прецизно. Иначе мацваш с мишката набързо и дори и курсорът да излезе извън границите на текстовия редактор, маркирането продължава и си маркирал реда докрай. Иначе спира и остава маркиран до средата.
И да припомня - винаги е работело така откакто ползвам KDE от много години. Но не само в KDE, още от XP насам е така (може дори и в 95 да е било така, но не помня), в Gnome 2 и т.н. Сега при Plasma 6 спира да е така и то само под X11, което очевидно ознчава, че е проблем. За жалост не ми обръщат внимание и ще си остане един от милиардите бъгове без дори да има отговор.
Иначе аз решение намерих, както съм описал и в тикета - тръгвам да даунгрейдвам kwtite, поради несъвместимост във версиите ме пита дали искам да махна kate и готово, проблемът изчезва. Има ли kate проблема си е там. Ако обаче махна само kate с Rdds не връзва, нямам идея защо. Трябва да даунгрейдна kwrite и само тогава става. Странно но работи и засега ме устройва. Притеснява ме обаче, че ще спре да работи по някое време.
@cprog , съжалявам, че ти хайджакнах темата, просто така се случи. Ако може и ти да докладваш бъга, че да сме повече, ще съм благодарен.

Не мога да повторя бъга при мен и изглежда работи.
Дай някой примерен файл, май трябва да е обемен, и да тествам.
Може моите да не са дълги 1 страница
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Успях да ги объркам, те са ми станали рефлекс и не знам какво натискамMozo написа: Съб Юни 01, 2024 11:43Вариант 1: Не става абсолютно нищо.bvbfan написа: Съб Юни 01, 2024 07:30
Вариант 1: ctrl+pageup/down
Вариант 2: ctrl+home/end (най-бързо и чисто)
Вариант 2: Отива в началото или края на файла, но не маркира текста. Не можеш да избереш точно определена част от текста.
1. позиционираш курсора + shift + page up/down
2. позиционираш курсора + shift + ctrl + home/end
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

За потвърждение - сега пробвах tea-qt, xed, pluma, emacs, sublime text, vim, atom, geany, leafpad, gnome-text editor, helix, libreOffice writer, onlyoffice, wps office, code, gedit, bluefish, дори notepad++ и навсякъде работи без проблеми, което е и повече от нормално - никой няма да седне да цели един милиметър граница, за да му работи текст скролирането, абсурдно е... Единствено не работи при Kate/Kwrite. Очевидно е, че е бъг.
И искам да се отбележи, понеже бях обвинен в уиндоуски навици - 99% от пробваните редактори са за Linux. Тази опция няма нищо общо с Windows, при всички операционни системи е така, дори и под изчадието macOS.
https://dox.abv.bg/download?id=6bb3824a43
И искам да се отбележи, понеже бях обвинен в уиндоуски навици - 99% от пробваните редактори са за Linux. Тази опция няма нищо общо с Windows, при всички операционни системи е така, дори и под изчадието macOS.
Все тая, който и да е файл по-дълъг от една страница да хванеш от нашия раздел с материалите дори. Ето, експортнах един в обикновен текст, качвам го тук:cprog написа: Съб Юни 01, 2024 12:40 Не мога да повторя бъга при мен и изглежда работи.
https://dox.abv.bg/download?id=6bb3824a43
Да, така работят, но и по двата начина не можеш да избереш точна порция от текст, а по цяла страница или целия документ, а и неудобно всеки път трябва да пускаш мишката.bvbfan написа: Съб Юни 01, 2024 12:42 Успях да ги объркам, те са ми станали рефлекс и не знам какво натискам
1. позиционираш курсора + shift + page up/down
2. позиционираш курсора + shift + ctrl + home/end

Може, държиш shift и със стрелките си избираш точният текст. Много по-добре от мишката.Mozo написа: Съб Юни 01, 2024 12:47 Да, така работят, но и по двата начина не можеш да избереш точна порция от текст, а по цяла страница или целия документ, а и неудобно всеки път трябва да пускаш мишката.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Да, благодаря, така работи, но не ми е удобно
С мишката е навик от има-няма 30 години

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
При мен Кейт вдясно има един панел с умалени версии на "страници" Цъкаш на желаната страница, намираш си текста, който ти трябва, цъкаш пред първата му буква, натискаш шифт и после със стрелката надолу селектираш докъдето искаш. Става бая бързо, пробвах го.Mozo написа: Съб Юни 01, 2024 02:54 Зорът ми е, че не искам целия текст, а от средата натам примерно. Тогава Ctrl+A не става. Още повече, че от десетилетия навсякъде си работи, сега изведнъж не работи само тук и само под X11. Ако не ти е голям проблем, потвърди в бъга, моля, за да правим buzz. Благодаря![]()
Канелата използва X11 (все още) и този бъг го има и при мен, така че явно и в X11 не работи вече.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
@Mozo
Не е ли това, което трябва да стане. Правя го само с мишката
Не е от началото на текста. Стига малко след края .
Нагоре се връщам с колелото на мишката без да пускам бутоните
http://freeplace.info/cprog/kam/kate.webm
Не е ли това, което трябва да стане. Правя го само с мишката
Не е от началото на текста. Стига малко след края .
Нагоре се връщам с колелото на мишката без да пускам бутоните
http://freeplace.info/cprog/kam/kate.webm
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

@cprog Не, трябва да продължи да скролва, когато мишката ти е извън границите на текстовия редактор, независимо дали е отстрани, отдолу или отгоре. Снимал съм видео към тикета, явно си го пропуснал:
И ти гарантирам, че не работи, не се притеснявай, можеш да потвърдиш бъга съвсем спокойно, всички го имаме, просто на никого не му пука...
И ти гарантирам, че не работи, не се притеснявай, можеш да потвърдиш бъга съвсем спокойно, всички го имаме, просто на никого не му пука...

Да сега видях видеото, така е иа разлика с моето и потвърдих бъгаMozo написа: Нед Юни 02, 2024 01:38 @cprog Не, трябва да продължи да скролва, когато мишката ти е извън границите на текстовия редактор, независимо дали е отстрани, отдолу или отгоре. Снимал съм видео към тикета, явно си го пропуснал:
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Радев пак се разграничи от "Трети март": Нямат нищо общо с мен и с президентската институция
от Mozo » Пон Дек 22, 2025 12:03 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 65 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Дек 22, 2025 12:03
-
-
-
"Всички карти са в нас, те нямат никакви – връщаме ги в Каменната ера": Тръмп какво предстои за Иран (ВИДЕО)
от Mozo » Чет Апр 02, 2026 11:37 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 5 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Чет Апр 02, 2026 11:37
-
-
-
Прегазеният на пешеходна пътека боксьор Коко Тайсъна: Още не мога да ходя, половин човек съм!
от Mozo » Сря Окт 15, 2025 12:15 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 108 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Окт 15, 2025 12:15
-
-
-
"Слепи за собствения си език на омразата": В "Нова Македония" нямат рецептори за демокрация
от Mozo » Пон Мар 16, 2026 11:32 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 3 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Пон Мар 16, 2026 11:32
-
-
-
"Мога да си го позволя", казвал Летящия Виктор за шофирането си 15 минути преди да убие д-р Иса Али
от Mozo » Сря Мар 04, 2026 12:07 » в Любопитни новини - 1 Отговори
- 11 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Мар 04, 2026 12:08
-