Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Mетеорит навлезе в земната атмосфера и изгоря над румънско село (Видео)

Видео, аудио, картинки в света на майтапите.
Аватар
MalamiR
Металист
Металист

Re: Mетеорит навлезе в земната атмосфера и изгоря над румънско село (Видео)

Мнение от MalamiR »

шони написа:Не всичко е наука.
Оуу.. Добре, че госпожата ми по Физика от училище не го вижда това.. Ще получи инфаркт. :mrgreen:
Прочетено: 1258 пъти

Throw me to the wolves and I will return leading the pack!

Аватар
шони
Модератор
Модератор

Мнение от шони »

MalamiR написа:
шони написа:Не всичко е наука.
Оуу.. Добре, че госпожата ми по Физика от училище не го вижда това.. Ще получи инфаркт. :mrgreen:
Задръстена е била тази госпожа. :кимам:
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Аватар
Inferlin
Почетен член
Почетен член

Мнение от Inferlin »

Mozo написа:Дразня се на елементарни неточности. Това, че австралопитеците са им викали така, не означава, че и аз трябва да им викам така. Все пак човечеството търпи някаква еволюция. На времето църквата и какви ли не шамани и шарлатани са правели апокалиптични предсказания именно по "падащите звезди". Гледам да се откъсна от мрачното Средновековие и всички научни заблуди свързани с незнанието на човешкия ум и обясняването му с детски приказки.
Да се вярва в науката сляпо е по-лошо от това да се вярва в някоя религия сляпо. Това означава че не се схваща изобщо какво е наука. :) Науката е мислене и вярата няма място в това. Науката е е просто набор от теории и модели т.е. е абсолютно е без значение дали австралопитеците, се наричат така или не. Важно е какъв модел използваме за това... което обясняваме. Ако не ни хареса резултата... използваме друг модел. :evil4: Накратко - науката е мислене. :) Няма нищо дадено или открито или доказано, особено когато се отнася за времето на австралопитеците. Просто има няколко модела, които дават достатъчно добри резултати за момента, като обяснение за нещата.
Та в недалечното минало е имало флогистон (огънят :evil4: ) което е било наука. Не до толкова отдавна се смяташе че хората са произлезли от маймуните и че един вид може да... породи друг. :evil4: Само че тези нелепости които са се смятали за наука в недалечното минало не са причина да се откажем от теорията на Дарвин, защото тя е достатъчно добър модел. Обаче... това не е истина. Това е просто модел. :)
Да вземем електрониката. При нея се използват поне 3 вида различни модели, които при това си противоречат. :toothy10: Истина ли са? Не разбира се. Това са модели, но те ни вършат работа и ги използваме в зависимост от случая..
Затова има и наука, има и философия и религиите са вид философия. Естествено както науката може да се използва за военни цели и всякакви гадости, така и религията може да се използва за такива. Естествено да се казва че науката и/религията е виновна за това е просто вид оправдание на виновните, вместо те да си понесат с пълната сила отговорността. Все едно да казваме че алкохола е виновен за пияните, които са направили катастрофа. :)
Ако се вярва сляпо в науката и тя обяснява и е достатъчна за всичко, тогава значи трябва да отречем поезията, прозата... да вземем да отречем и музиката тогава. Какво е това дрънчене на някакви звуци? Приятно било. Пълна шарлатанщина. :) Изобщо много популярна заблуда. Науката отдавна е открила че има няколко вида полезни видове шум. Там белия шум, онзи с по ниските честоти (забравих го какъв е) - преди имаше цели научни теории. Така че от тук нататък никаква музика. Само научни звуци. :evil4:
Последно промяна от Inferlin на Вто Яну 13, 2015 22:12, променено общо 2 пъти.
Аватар
шони
Модератор
Модератор

Мнение от шони »

Inferlin написа:...
Така че от тук нататък никаква музика. Само научни звуци. :evil4
:) Ще имаш да вземаш :p
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Аватар
Inferlin
Почетен член
Почетен член

Мнение от Inferlin »

Ами какво... Обясних че сляпа вяра в науката е точно същото като сляпа вяра в някоя религия.

Затова падащата звезда си е падаща звезда в поетичен. философски и там подобен вид, но в астромически/физически план е... примерно астероид, при това... той не пада. :) Едното изобщо не противоречи и пречи на другото. :)
Аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

Inferlin написа:Ами какво... Обясних че сляпа вяра в науката е точно същото като сляпа вяра в някоя религия.
Съгласен с теб. :thumbright: Въпреки, че е малко възможно да вярваш сляпо в науката, освен ако не разбираш нищо, а само подкрепяш твърденията. Хубавото на науката е, че има обяснения на нещата, които се твърдят в нея. Ако ти не можеш да разбереш твърденията и обясненията на учените по логиката, която са стигнали те до тях, то само тогава вярваш сляпо в науката. Но ги има и такива, да :thumbright:
Аватар
Inferlin
Почетен член
Почетен член

Мнение от Inferlin »

Има и по-просто обяснение - науката е сбор (често и от противоречащи) мисловни/математически и т.нт. модели обясняващи реалността. А истината... се изучава от друга област наречена... философия. :evil4:
Аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

Inferlin написа:Има и по-просто обяснение - науката е сбор (често и от противоречащи) мисловни/математически и т.нт. модели обясняващи реалността. А истината... се изучава от друга област наречена... философия. :evil4:
Няма по-голяма истина от математическите закони ;)
Също така философията е много тясно свързана с науката. Докато религията вече...е там вече отиваме до абсолютната измислица. Художествена литература.
Аватар
шони
Модератор
Модератор

Мнение от шони »

шони написа:
Inferlin написа:...
Така че от тук нататък никаква музика. Само научни звуци. :evil4
:) Ще имаш да вземаш :p
Това е майтап, тъкмо обратното :thumbright:
Аватар
Inferlin
Почетен член
Почетен член

Мнение от Inferlin »

О тук съм добър... :) Значи няма по-голяма истина от математическите закони? Идеално. Да вземем тогава имагинерните числа. Коя точно истина обясняват? Посочете я. Дайте пример. Ама това че не се виждат и не съществуват реално не означава, че... не са истина. Това е същия довод за съществуването на Бог който се използва в някои известни религии. :) Айнщайн е бил вярващ между другото. Много. И не му е пречило.
След всичко това може и някое безкрайно множество да обясним като точност и истинност. Можем да докажем и някои истини, примерно определени задачи, особено тези които нямат решение - математическо. :)
Бих дал и няколко примера с интегралите и каква истина описват и по какъв начин и... които дори не могат да се изчислят чрез компютри... И преди да прочета Анатема! (научна естествено :)), ще вметна че така ме скъсаха на изпит, защото това казах. Интегралите се изчисляват компютърно чрез приближения... а това не е точно изчисляване, нито се получава истинския резултат, а само... "достатъчно близък". И... ме скъсаха, но после ми писаха достатъчно добра оценка, но това е друг въпрос. :)

Значи религията била безсмислица? Хм... Лесно дори аз ще го докажа, че има повече смисъл дори от някои видове наука, особено преди 50 години, но ще отнеме много място, затова ще покажа че музиката е още по-голяма безсмислица от всяка религия. Ами никаква логика няма. Обяснете я чрез науката де. Не може. Религията? Също няма научно обяснение. Значи музиката е безсмислена точно толкова като религията. Дали е опасна толкова? И още как. Колко само смърт е причинила. Само си помислете за маршовете на смъртта в миналото, военните маршове, Вагнеровата "Танцът на валкириите" във Виетнам... Естествено че е виновна музиката за всички тези неща. Значи не само е вредна, а е и опасна, затова е излишна...

Бързо ми омръзна. :sad: Преди имах много повече желание да пиша такива неща тип обяснения на БМОО(бавно и мъчително откриване на очевидното) а това са неща които трябва всеки да открие сам за себе си и са характерни за определена възраст или като откриете, че не сте вечни и че не всичко което хвърчи се яде... :)

Имаше една притча - не съм толкова млад за да смятам че знам всичко (или че науката или която и да е област обяснява и е достатъчна за всичко). :)

За завършек - Вагнеровите Валкирии:

Последно промяна от Inferlin на Вто Яну 13, 2015 23:13, променено общо 1 път.
Аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

Inferlin написа:Значи религията била безсмислица? Хм... Лесно ще го докажа, че има повече смисъл дори от някои видове наука, особено преди 50 години, но ще отнеме много място, затова ще покажа че музиката е още по-голяма безсмислица от всяка религия. Ами никаква логика няма. Обяснете я чрез науката де. Не може. Религията? Също няма научно обяснение. Значи музиката е безсмислена точно толкова като религията. Дали е опасна толкова? И още как. Колко само смърт е причинила. Само си помислете за маршовете на смъртта в миналото. Военните маршове. Вагнеровата "Танцът на валкириите"? Естествено че е виновна. Значи само е вредна, затова и излишна.
Нещо не се получи философското сравнение. И сега ще ти кажа защо, накратко:
Не е удачно да сравняваш колко деструктивно влияние върху човечеството има един вид изкуство като музиката от едната страна и една система от вярвания и общи мирогледи, като религията от другата страна.
И също така мисля, че не си ни разбрал правилно (поне мен). Аз по никакъв начин не твърдя, че нещо което не може да се обясни от науката е безсмислено или нелогично. Човек трябва да е изключително ограничен, за да мисли обратното.

Относно математиката, че не била точна наука - все още има много неща, които не могат да се изчислят съвсем точно със съвременната математика, но не забравяй, че тя се развива като наука абсолютно всеки ден, откриват се нови методи, нови закони... Необятна е. Деня в който човечеството изучи и разбере ЦЯЛАТА математика (ако е възможно) е деня, в който няма да има никакви граници за нас. И нарочно не дефинирам какви граници.
Аватар
Inferlin
Почетен член
Почетен член

Мнение от Inferlin »

И един ден ще се развие до толкова математиката, че ще открие и обясни истината или ще направи реални имагинерните числа? :evil4: И ще реши задачите с доказаната математически липса на решение? :)
Математиката също използва модели, при това едни от най-съвършените... модели. Но просто модели. :) И така е... по дефиниция защото просто това е... математиката. :)
Аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

За имагинерните числа - това е глупост, просто се самоизключва логически това твърдение, но за другите ти два (уж реторични) въпроса:
И един ден ще се развие до толкова математиката, че ще открие и обясни истината?
И ще реши задачите с доказаната математически липса на решение? :)
За мен отговорът е ДА :)
Аватар
Inferlin
Почетен член
Почетен член

Мнение от Inferlin »

Един от преподавателите ми, в миналото в такива случаи, щеше да каже "Учи още". ;) Много беше проклет и не помогна таланта ми да бъда незабележим... :)
Липсата на математическо решение е... всъщност е математическо решение. :) Имагинерните числа са безсмислица? Доста важен дял са в математика, при това се използват къде ли не в цифрови модели, които... хайде да ги оставим че са увъртяни, но интегралите които са със същата "имагинерност", също се използват за още повече... неща. Не е просто за форум такава тема, че става безкрайно... почти като безкрайните множества и вероятностите... (някои области отричани дори от Айнщайн - там с репликата "Бог не си играе със зарове") Но... не не са истина и никога няма да бъдат истина и това е доказано... математически. Обаче са в основата на едни от последните научни успехи. :) Прекрасно работят в модели на какво ли не, включително и всякакви биологични, че дори и генни и т.нт. Едновременно с това те математически доказано не са... истина. Те са вероятност.

Затова този път е невъзможен - да се докаже че математиката е единствена истина и обяснява всичко. Доказано математическо липса на решение е. :) Математиката всъщност обяснява всяка теория и модел за... всичко. От там идва грешното схващане че обяснява и е истината за всичко. :)
Аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

Inferlin написа:Имагинерните числа са безсмислица?
Моля те, чети ме по-внимателно. Къде видя да съм го написал това?
А, и естествено, че ще си прав, ако тръгнеш да бориш математиката с философия :p
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Забавни клипове и картинки”