Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Как да инсталирам Linux и Windows на един компютър

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
Inferlin
Почетен член
Почетен член

Re: Как да инсталирам Linux и Windows на един компютър

Мнение от Inferlin »

razorramon написа: явно Линукс и Прозореца може да са на 1 компютър но не и на отделни хард дискове
През годините на вторият десктоп съм имал ВСЯКАКВИ комбинации - местил съм Windows (понеже не ми е основна система) на друг диск, на втори дял, после на вторият диск на втори дял, връщал съм го на първия, докато го сложих където му е мястото - в нищото. :) И на всичките места (без последното :evil4: ) Windows работеше. За линукс няма защо да уточнявам, защото и него го местих къде ли не (тогава FreeBSD ми беше и основна десктоп система и едва чак след 2008г. започнах да използвам линукс за основен десктоп)

Доста време търкалях едновременно FreeBSD 32, FreeBSD 64, Линукс и Windows (тогава XP, не че има значение) без никакви проблеми (ако не броим периодични Windows-ки но те са си "по условие") и още неща исках да тествам, но в един диск може да има максимум 4 първични (Primary) дяла. Все пак това беше преди доста време и тогава не можеше като сега гладко да се подкарат нещата на логически дялове, пък и сега това има някои ограничения.
Прочетено: 31117 пъти
razorramon
Регистриран

Мнение от razorramon »

Вторият ми хард диск е SSD.
Аватар
Inferlin
Почетен член
Почетен член

Мнение от Inferlin »

Все едно какъв е, важното да не е лентово устройство (и такива имам). :)
razorramon
Регистриран

Мнение от razorramon »

Абе аз не споря дали става или не.Сигурно има начин но е безмислено да го търся, след като едни прости драйвери счупиха цялата операционна система. Аз просто исках да поиграя Warhammer.
Аватар
Inferlin
Почетен член
Почетен член

Мнение от Inferlin »

razorramon написа:Абе аз не споря дали става или не.Сигурно има начин но е безмислено да го търся, след като едни прости драйвери счупиха цялата операционна система. Аз просто исках да поиграя Warhammer.
Това дори няма да го коментирам. :evil4:
Кой все пак пише затворените драйвери? Производителите на хардуера! :усмивка1:

Mint само го инсталирам на лаптопи... по изрично желание на клиенти (този месец два и с единия банкират т.е. използват електронен подпис, а това каква недомислица е... :) ). При това НАИСТИНА измислени в хардуерно отношение лаптопи, дето да се чудиш как са успели да окастрят чак толкова всичко и то все пак някак да работи. Нямам абсолютно никакъв опит в него и никакви проблеми - в смисъл на Nvidia карти. Intel си имат добра поддръжка). Но драйверите на AMD могат да счупят ВСИЧКО, включително Windows, хем за него поддръжката им е основна, при това достатъчно често го правят. И тогава какво се прави под Windows 10? след като Shift + Restart пак води до смъртоносни екрани? :усмивка1:

Докато ако в линукс оплескаш нещо, просто от конзола (която винаги работи) триеш xorg.conf и... следващият рестарт изгрява с драйвера по подразбиране и поне при мен така се оправяше в миналото, когато се опитвах да изкарам нещо повече от античната си Nvidia и за целта да използвам неподходящ драйвер. А ако се разбира (а аз не разбирам – не съм стигнал по-далеч от FreeBSD) може в конзола да се направи необходимото.

От AMD знаят за проблемите и не случайно са започнали някаква кампания в тази посока, но новостите уви ще засегнат само новите видеокарти... както обикновено. За старите... жалко. Няма да давам съвети, защото само мога да объркам повече (такива видеокарти целенасочено не съм имал и няма да имам у-нас, че и на служебните компютри, въпреки че съм фен на AMD), но тук имаше подробни теми как се инсталират AMD драйвери (уви не е по този начин до колкото помня). :) Ако не се намират, трябва само да се изчака да пише някой, който знае повечко по въпроса.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Могат да са на различни хардове, просто трябва да знаеш какво правиш, иначе няма никакъв проблем :)

Относно драйвъра - няма как да ти тръгне, защото драйвърът, който си дръпнал е за версия на 1.17 на дисплей сървъра (X.Org), а Mint 18 е с 1.18. Просто са несъвместими, сърди се на AMD, че спят и не са изкарали ВСЕ ОЩЕ актуален драйвър. Linux тук няма вина, напротив, хората са написали отворен драйвър, който работи задоволително добре, но AMD и Linux е малко мътна и кървава, а ти е трябвало да прочетеш или да попиташ преди да започнеш да чупиш системата :thumbright: В новите Ubuntu 16.04 и Mint 18.1 само с отворения драйвър, друга алтернатива нямаш.

Ако искаш да използваш затворения драйвър, дръпни Mint 17.3, който е точно с тази версия на дисплей сървъра, която е съвместима със старите и неактуални драйвъри на AMD и пробвай да инсталираш драйвъра от приложението като напишеш в старт менюто в полето за търсене просто Driver. Ако не става с него, инсталирай драйвърите от официалния сайт, следвайки това ръководство:

С отворения драйвър играта не тръгва ли? С Nvidia е супер лесно - отваряш приложението за драйвърите, избираш препоръчания и натискаш Install. Нищо повече :)
Изображение
Аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Мнение от bvbfan »

AMDGPU е новият драйвер и той е отоврен код, като има Pro версия, която има вероятност да е по-добра в някои случаи - евентуално. Каква ти е видео картата?
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Повечето игри не вървят с отворения драйвър за съжаление. Да не говорим, че искат и OpenGL 4.1 и става манджа...
Изображение
Аватар
Inferlin
Почетен член
Почетен член

Мнение от Inferlin »

Офтопик:
Не мога да разбера AMD... Драйверната боза е факт още преди да купят Ati. С """"умиление"""" си спомням как преди като инсталираш драйверите за Windows трябваше ЗАДЪЛЖИТЕЛНО преди това да е инсталиран NET Framework. Ако случайно забравиш, то просто излиза едно съобщение за грешка и до там... Нито можеш да инсталираш вече драйверите (дори и след последваща инстаалция на Net Framework), нито да върнеш старото положение... И следва или възстановяване от точка на System Restore или... ако е пропуснато това - преинсталация. :toothy10: И това не е епизодичен случай. Замествах колеги в една фирма в която се е случвало да асемблираме по 5 компютъра на ден (и понеже аз бях втора/нощна и познайте кой го отнасяше... :evil4: ).
AMD са голяма, не ОГРОМНА фирма. Като виждат че разработчиците на драйвера не стават, ами да ги уволнят да назначат нови или да използват ако трябва външни. Това е на сила опропастяване на хубав хардуер, защото е с калпава поддръжка.
Аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Мнение от bvbfan »

С AMDGPU - работят, това не е radeon, а нов. :) Но поддържа само най-новите карти
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Знам, но малко хора са с тях. Ще трябва да минат около пет години, за да не си спомняме за картите, които сега са на две и да забравим за проблема :mrgreen:
Изображение
Аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Мнение от bvbfan »

В новият драйвер ще се поддържат всички от GCN 2nd + generation
https://en.wikipedia.org/wiki/Graphics_ ... _Series.29
има планове и за GCN 1.1 да се поддържат. T.e. amggpu 1.2.0 вече излезе и би трябвало да се поддържат всичко >= HD7790 :)
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

А другите под 7790 го диндирлюркат :mrgreen: Всъщност те тия номера и на Windows ги правят...
Изображение
Аватар
Tsurugi
VIP
VIP

Мнение от Tsurugi »

Mozo написа:...диндирлюркат...
Още една перла в короната :-s :booty: :toothy10: :headbang:

OXXXXXXX[{#LINUX&&HACK:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:>

剣リナックスをとともに武士

Аватар