При мен е ок, ако може да върнеш на някой lts или 6.6.х да пробваш.hunter4o83 написа: Вто Апр 16, 2024 18:52И с 6.8 го има същият проблем. Когато лаптпът заспи след събуждане не засича външната мишка, трябва да я извадя и вкарам пак за да я използвам.bvbfan написа: Вто Апр 16, 2024 17:38Ако си с kernel 6.7.x обнови, няма общо с KDE, разпознаване на периферни устройства е в ядрото или фирмуера.hunter4o83 написа: Пон Апр 15, 2024 15:11 Ето че се появи и първият проблем в моето ново КДЕ. Когато системата заспи и след събуждане не ми засича външната мишка, трябва да извадя usb-то и да го вкарам пак за да заработи.
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Линукс лафче
Re: Линукс лафче
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows.
- hunter4o83
- Почетен член

На Manjaro KDE кърнелът беше 6.6 аз го обнових до 6.8 незнам от какво е но този проблем го имам само в КДЕ независимо от дистрото КДЕ ли е го има.bvbfan написа: Вто Апр 16, 2024 19:13При мен е ок, ако може да върнеш на някой lts или 6.6.х да пробваш.hunter4o83 написа: Вто Апр 16, 2024 18:52И с 6.8 го има същият проблем. Когато лаптпът заспи след събуждане не засича външната мишка, трябва да я извадя и вкарам пак за да я използвам.bvbfan написа: Вто Апр 16, 2024 17:38Ако си с kernel 6.7.x обнови, няма общо с KDE, разпознаване на периферни устройства е в ядрото или фирмуера.hunter4o83 написа: Пон Апр 15, 2024 15:11 Ето че се появи и първият проблем в моето ново КДЕ. Когато системата заспи и след събуждане не ми засича външната мишка, трябва да извадя usb-то и да го вкарам пак за да заработи.
п.п Не троля просто споделям.
- Fernando Sucre
- Почетен член

Виж дали се получава с друга мишка. Или потърси за проблемът в търсачката с модела на твоята мишка.hunter4o83 написа: Вто Апр 16, 2024 20:35 .....
На Manjaro KDE кърнелът беше 6.6 аз го обнових до 6.8 незнам от какво е но този проблем го имам само в КДЕ независимо от дистрото КДЕ ли е го има.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Е, по тази логика мога да инсталирам всяко едно старо дистро с KDE. Но не ми се наложи, взех си го от моя бекъп с Archtmp_ZMx2fK6aL4 написа: Вто Апр 16, 2024 18:05Хехе, има начин, ама трябва да преклониш глава пред ДебианаMozo написа: Вто Апр 16, 2024 17:44Абсолютен факт. Аз успях да си запазя KsyGuard и на Plasma 6. Да, поиграх си два часа, но съм доволенbvbfan написа: Вто Апр 16, 2024 17:42 Толкова хубаво беше системната активност в Плазма 5, сега е една помия.Запазих всички библиотеки, от които има нужда и не дадох на новия системен монитор да се инсталира и да ми го изтрие, щото после няма откъде да го инсталирам.
![]()
Поддръжка на KDE 5.27 до 2027-ма.
Инсталираш си един distrobox с Debian 12 с Plasma 5 и каквото ти липсва в Arch-a Plasma 6 го стартираш от Debian-a.
Ръка требва да му целувате на Debian-a, а не да го хулите безпочвено.![]()

Аз ползвам само безжични мишки, от повече от 8г., blueZ за блутуут или ако просто ползваш донгъл също няма нищо общо с КДЕ.hunter4o83 написа: Вто Апр 16, 2024 20:35На Manjaro KDE кърнелът беше 6.6 аз го обнових до 6.8 незнам от какво е но този проблем го имам само в КДЕ независимо от дистрото КДЕ ли е го има.bvbfan написа: Вто Апр 16, 2024 19:13При мен е ок, ако може да върнеш на някой lts или 6.6.х да пробваш.hunter4o83 написа: Вто Апр 16, 2024 18:52И с 6.8 го има същият проблем. Когато лаптпът заспи след събуждане не засича външната мишка, трябва да я извадя и вкарам пак за да я използвам.bvbfan написа: Вто Апр 16, 2024 17:38Ако си с kernel 6.7.x обнови, няма общо с KDE, разпознаване на периферни устройства е в ядрото или фирмуера.hunter4o83 написа: Пон Апр 15, 2024 15:11 Ето че се появи и първият проблем в моето ново КДЕ. Когато системата заспи и след събуждане не ми засича външната мишка, трябва да извадя usb-то и да го вкарам пак за да заработи.
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows.
- tmp_ZMx2fK6aL4
- Ветеран

E, щом си го взел от бекъп на твоя Арч - начи няма да ти работи дълго време.Mozo написа: Вто Апр 16, 2024 22:38 Е, по тази логика мога да инсталирам всяко едно старо дистро с KDE. Но не ми се наложи, взех си го от моя бекъп с Arch![]()
И не се взема, а се ползва от източника и вгражда в десктопа на хоста.
И не е всяко възможно дистро, а трябва да отговаря на няколко критерия:
- да има последна 5.27 плазма;
- да има възможно най-дълга активна поддръжка заради секюрити;
- да има презентация в дистробокс.
-------------------------------
И като теглим чертата остават само 2 и то конкретни версии на дистра:
- Дебиан 12 - с поддръжка до 2028;
- предстоящия Убунту 24.04 - с поддръжка (безплатна) до 2029.
Hardware: Windows 11 Incompatible Certified!
Не си сам. И аз го имам този проблем с мишката след "събуждане", но на стария лаптоп. Странното е, че го нямам този проблем на новия лаптоп (на 5 години).hunter4o83 написа: Вто Апр 16, 2024 18:52И с 6.8 го има същият проблем. Когато лаптпът заспи след събуждане не засича външната мишка, трябва да я извадя и вкарам пак за да я използвам.bvbfan написа: Вто Апр 16, 2024 17:38Ако си с kernel 6.7.x обнови, няма общо с KDE, разпознаване на периферни устройства е в ядрото или фирмуера.hunter4o83 написа: Пон Апр 15, 2024 15:11 Ето че се появи и първият проблем в моето ново КДЕ. Когато системата заспи и след събуждане не ми засича външната мишка, трябва да извадя usb-то и да го вкарам пак за да заработи.
Нямам си и на идея от къде идва, дали от KDE, или Linux ядрото, или някакъв специфичен драйвер, но проблемът е факт. Не съм търсил причината за това на стария лаптоп (на 13 години), защото рядко го използвам на село.
Ще се разровя по-надълбоко, когато имам възможност, но на стария лаптоп правя същото като теб след "събуждане" и е доста дразнещо...
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Напротив, ще си работи докато аз реша - осигурени са му всички нужни библиотеки и няма какво да вграждам, защото той си е инсталиран - не е деинсталиран никога. И не ме интересува секюритито баш па на KsysGuardtmp_ZMx2fK6aL4 написа: Сря Апр 17, 2024 07:40E, щом си го взел от бекъп на твоя Арч - начи няма да ти работи дълго време.Mozo написа: Вто Апр 16, 2024 22:38 Е, по тази логика мога да инсталирам всяко едно старо дистро с KDE. Но не ми се наложи, взех си го от моя бекъп с Arch![]()
![]()
И не се взема, а се ползва от източника и вгражда в десктопа на хоста.
И не е всяко възможно дистро, а трябва да отговаря на няколко критерия:
- да има последна 5.27 плазма;
- да има възможно най-дълга активна поддръжка заради секюрити;
- да има презентация в дистробокс.
-------------------------------
И като теглим чертата остават само 2 и то конкретни версии на дистра:
- Дебиан 12 - с поддръжка до 2028;
- предстоящия Убунту 24.04 - с поддръжка (безплатна) до 2029.
![]()

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Заради такива и подобни истории продължавам да си карам с LTS кърнела. Докато стигне заветната версия, вече ще са оправили въпросните проблеми и когато LTS стигне 6.7-6.8, тези неща ще работят както трябва.hunter4o83 написа: Вто Апр 16, 2024 18:52 И с 6.8 го има същият проблем. Когато лаптпът заспи след събуждане не засича външната мишка, трябва да я извадя и вкарам пак за да я използвам.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
- Fernando Sucre
- Почетен член

Аз не бих разчитал страхотно много. Да, оправят се проблеми, но та са важни или най-малкото докладвани.Валсо написа: Сря Апр 17, 2024 15:22Заради такива и подобни истории продължавам да си карам с LTS кърнела. Докато стигне заветната версия, вече ще са оправили въпросните проблеми и когато LTS стигне 6.7-6.8, тези неща ще работят както трябва.hunter4o83 написа: Вто Апр 16, 2024 18:52 И с 6.8 го има същият проблем. Когато лаптпът заспи след събуждане не засича външната мишка, трябва да я извадя и вкарам пак за да я използвам.
Относно мишката, щом и Шейкър го има същия проблем, едва ли е от ядрото. Също така KDE не прави нищо странно с мишката за да не работи. Явно и повечето мишки работят след събуждане, което още повече навежда на мисълта, че не е KDE. Остава libinput или udev. Може би.
Няколко дистрибуции за едно приложение, също не е перфектно.tmp_ZMx2fK6aL4 написа: Сря Апр 17, 2024 07:40E, щом си го взел от бекъп на твоя Арч - начи няма да ти работи дълго време.Mozo написа: Вто Апр 16, 2024 22:38 Е, по тази логика мога да инсталирам всяко едно старо дистро с KDE. Но не ми се наложи, взех си го от моя бекъп с Arch![]()
![]()
.....
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Е, то такива много, но на мен лично KsysGuard ми е най-удобен. Когато понякога съм на Cinnamon и го видя онова недоразумение gnome-system-monitor, ми става злеFernando Sucre написа: Сря Апр 17, 2024 19:05 По-скоро може да си намери друго приложение за преглед на процесите и то ако угасне старото.

System Monitor на KDE и GNOME са пълен потрес, наистина
Един от малкото читави софтуери да имат KDE като Ksysguard и да го заебат, и да създадат недоразумението System monitor. Няма логика
Преди време @p4p беше споделил за едни много готини приложения - Mission Center (почти копие на Windows-кия Task manager), както и за GNOME Resources. Много са добри и ти препоръчвам да ги пробваш. Аз ги инсталирах през бъгавия Discover като flatpak:

Един от малкото читави софтуери да имат KDE като Ksysguard и да го заебат, и да създадат недоразумението System monitor. Няма логика
Преди време @p4p беше споделил за едни много готини приложения - Mission Center (почти копие на Windows-кия Task manager), както и за GNOME Resources. Много са добри и ти препоръчвам да ги пробваш. Аз ги инсталирах през бъгавия Discover като flatpak:

- Fernando Sucre
- Почетен член

Едно време много ми харесваше GNOME-ския, но го развалиха и трябваше да се откажа и от него.Mozo написа: Сря Апр 17, 2024 21:24Е, то такива много, но на мен лично KsysGuard ми е най-удобен. Когато понякога съм на Cinnamon и го видя онова недоразумение gnome-system-monitor, ми става злеFernando Sucre написа: Сря Апр 17, 2024 19:05 По-скоро може да си намери друго приложение за преглед на процесите и то ако угасне старото.![]()
![]()
![]()
Има базови приложения, които не трябва да развалят в никое издание. Като текстовия редактор, терминала, файловия мениджър, приложението за преглед на изображения и системните монитори, разбира се.Shaker написа: Чет Апр 18, 2024 09:01 System Monitor на KDE и GNOME са пълен потрес, наистина![]()
Един от малкото читави софтуери да имат KDE като Ksysguard и да го заебат, и да създадат недоразумението System monitor. Няма логика![]()
Иначе ще ядат шамари.
БлагодаряShaker написа: Чет Апр 18, 2024 09:01 Преди време @p4p беше споделил за едни много готини приложения - Mission Center (почти копие на Windows-кия Task manager), както и за GNOME Resources. Много са добри и ти препоръчвам да ги пробваш. Аз ги инсталирах през бъгавия Discover като flatpak:
.....
Засега не ми трябва, но ще иде в пищовите.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Експериментче със 7zip за линукс
от Валсо » Нед Ное 02, 2025 19:35 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 4 Отговори
- 572 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
Пет Ное 07, 2025 14:49
-
-
-
Колко гигабайта ви е линукс инсталацията?
от Валсо » Вто Сеп 09, 2025 22:35 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 20 Отговори
- 4902 Преглеждания
-
Последно мнение от stany
Съб Сеп 20, 2025 00:20
-
-
-
Одит на фирмени компютри с Линукс
от wannaBe » Вто Фев 24, 2026 19:41 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 15 Отговори
- 620 Преглеждания
-
Последно мнение от beggginer
Сря Мар 04, 2026 17:44
-
-
- 12 Отговори
- 782 Преглеждания
-
Последно мнение от ROKO__
Съб Ное 29, 2025 09:47
-
-
Undefault Opera в линукс - неудобното решение, което Опера изтри от форума им
от Валсо » Сря Яну 07, 2026 01:44 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 2 Отговори
- 181 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
Сря Яну 07, 2026 04:58
-