бат-начо написа: Пет Фев 18, 2022 22:27
Вероятно френцката жандармерия е напълно съгласна с теб. Оранжевото - кой го харесва тоя цвят (вече)? Нали това му е проблема?
Аз го харесвам оранжевото, макар че на моята къстъм тема повече ѝ отива 008000 за цвят.
А проблемът на уйбунту е кой има пръст в разработката му и заради това то самото е security issue...
Прочетено: 31115 пъти
https://t.me/linuxtalkbg Мързелът е двигател на прогреса. Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Жopkaта написа: Пет Фев 18, 2022 19:05
Ще трябва да омърся компа си с Убунту
Не бих направил тази глупост. Ubuntu няма да инсталирам дори и на най-големия си враг - не съществува по-некадърно нещо в света на компютрите и графичните среди.
а защо трябва да е чисто ubuntu може минт по поносима е
Колеги, дали може да инсталирам Линукс, Манджаро на компютър със Windows 10, без да форматирам или създавам partition - и? Искам да е на същия дял по възможност и да не ми прецаква съществуващата ОС. На кратко казано искам да порзвам линукс за да играя Warhammer 3.
Няма как и двете на един дял. Едно време можеше с убунту, но май вече не може, пък и на убунтуто ще трябва да му правиш пакетна клизма, за да подкара каквото и да е. То не е толкова трудно да форматираш един дял...
https://t.me/linuxtalkbg Мързелът е двигател на прогреса. Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
razorramon написа: Нед Юни 18, 2023 17:53
Колеги, дали може да инсталирам Линукс, Манджаро на компютър със Windows 10, без да форматирам или създавам partition - и? Искам да е на същия дял по възможност и да не ми прецаква съществуващата ОС. На кратко казано искам да порзвам линукс за да играя Warhammer 3.
Благодаря предварително!
Можеш, но е доста по-лесно е да си създадеш партишън и там да се инсталираш - Линукс+играта.
Хаха, жалко. Ами на мен мястото ми е заето и не исках да отделям. Дали мога с Partition Manager или друга подобна програма да отделя малко от Харда и там да инсталирам? А мога ли да държа играта на SSD partition, и от том да си я пускам, пък Линукса на обикновенна? Колко ли място ще ми трябва за ОС то и необходимите драйвъри?
За това говориш, нали?
Да, предвид питанията - инсталиране на отделен дял е правилния начин за него.
Ex, разкри ма.
Но питащият има и трети вариант - да си инсталира Линукса и играта на външнен usb диск,
за препоръчване на ssd.
@razorramon
Пробвай най-добре горното. В BIOS-a слагаш зареждането да ти от USB като приоритет. Играта е по-добре да си е на нейтив дял за по-добър пърформанс - играта е Линукс нейтив, нали? Иначе няма смисъл от цялото упражнение.
За ОС ти трябват минимум 10 ГБ, по-добре 20, още по-добре 50 ако тоя Линукс ще го ползваш и за друго.
За играта погледнах - тя е 125 ГБ??
Последно промяна от tmp_ZMx2fK6aL4 на Нед Юни 18, 2023 19:28, променено общо 1 път.
tmp_ZMx2fK6aL4 написа: Нед Юни 18, 2023 19:08
Ex, разкри ма.
И с това няма да стане, защото и аз, и незнайният воин от замунда си правим пакетите по специален начин (няма да кажа какъв, нека им е гадно на бозаджиите ), който прецаква любимия номер на бозаджиите (да сменят разширението на файла) и не може да мине дори и с WSL - изпробвал съм го вече. Смяна на разширението води до съобщение, че архивът е повреден и така никой бозаджия не може да се добере до модовете за различни игри, които правя, вкл. и за ETS2. Може да се добере само ако има инсталиран цял линукс.
tmp_ZMx2fK6aL4 написа: Нед Юни 18, 2023 19:08
Ex, разкри ма.
И с това няма да стане, защото и аз, и незнайният воин от замунда си правим пакетите по специален начин (няма да кажа какъв, нека им е гадно на бозаджиите ), който прецаква любимия номер на бозаджиите (да сменят разширението на файла) и не може да мине дори и с WSL
Само от любопитство, знаеш ли какво означава абревиатурата WSL?
Защото се съмнявам, иначе нямаше да напишеш горното.
razorramon написа: Нед Юни 18, 2023 17:53
Благодаря предварително!
Заделяш 30 GB и инсталираш като бял човек. Linux е ителигентна работа, не затрива буутлоудърите на другите ОС. Виж, ако първо инсталираш Linux и след това некадърния Windows, то той съвсем преднамерено затрива другите буутлоудъри. Иначе, можеш и 10 ОС да имаш, аз например съм с 4. Само внимавай да избереш Something Else при инсталацията и никакви автоматични режими и всичко ще е наред. Правил съм го хиляди пъти и никога не е имало проблем. Проблемите при подобни инсталации винаги са в задклавиатурното устройство. Ако знаеш какво правиш, проблеми няма никога. Затова и са ми много смешни като започнат да реват по форумите - тъпият Linux ми затри великий Windows. Дали?
tmp_ZMx2fK6aL4 написа: Нед Юни 18, 2023 19:34
Само от любопитство, знаеш ли какво означава абревиатурата WSL?
Защото се съмнявам, иначе нямаше да напишеш горното.
Знам какво означава. Специално го пробвах на виртуалка с уин 10 и WSL. И... мога да кажа, че на WSL му липсват пакети.
Mozo написа: Пон Юни 19, 2023 00:15
WSL вече подкарва цели игри, та един .sh ли няма да може да отвори
sh е само първият етап на опаковането. След това има още едно опаковане, чийто формат само линукс може да отвори. И ако се направиш на хитър да му смениш разширението на каквото и да било друго, ядеш дървото, защото изписва, че архивът е повреден.