Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Създаване на жив диск на Linux Mint - ръчен метод  [РЕШЕНА]

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Re: Създаване на жив диск на Linux Mint - ръчен метод

Мнение от Mozo »

Виж дали това е, което искаше, че не съм много сигурен, че съм разбрал :)
Прочетено: 8811 пъти
Изображение
Аватар
cprog
Почетен член
Почетен член

Мнение от cprog »

Mozo написа: Вто Яну 02, 2024 22:01 Виж дали това е, което искаше, че не съм много сигурен, че съм разбрал :)
Ок е, мерси за обединяването.
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

viewtopic.php?p=1100552#p1100552
Mozo написа: Чет Дек 21, 2023 11:10 Ако е тръгнало така, може да сложи и Redo :mrgreen:
А директно върху Redo е най-лесно. https://github.com/redorescue/redorescue#build
Селски, Начо Селски.
Аватар
cprog
Почетен член
Почетен член

Мнение от cprog »

бат-начо написа: Съб Яну 13, 2024 16:16 viewtopic.php?p=1100552#p1100552
Mozo написа: Чет Дек 21, 2023 11:10 Ако е тръгнало така, може да сложи и Redo :mrgreen:
А директно върху Redo е най-лесно. https://github.com/redorescue/redorescue#build
Така ще загубим Ментата от образа, не става :)
Но е вярно, че май Redo нямат собствен deb пакет, за да го хакнеш в исото :)
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

В Спарки има, но е стар (до Убунту-20.04 с добавяне на стари зависимости - работи). А и те смениха името, и версията, и начина май вече е друг. А и работата като повсеместен root си е рискова. За бързо създаване/възстановяване на бекъп - да. Въпрекии че Опънатбокс... ОК, на границата е, по-скоро се брои за минимално с графика. Но евала за това, че дават възможност за който иска да си го "овкуси". Но то е само за rescue работи, все едно съм на границата наряд и съм вкарал патрон в цевта (пробвах един път, имахме няколко дето го правеха винаги, лудост - ти не можеш да се отпуснеш /ако си нормален човек, де/).
Селски, Начо Селски.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

А 32 битовия LMDE ми е интересен. Без нищо външно и си личи, че е колкото да го има ("под капака"). Да, със сигурност, да не съм много краен, но май Дебиан 13 ще е последния който ще го има за 32 бита. Ако не го отстрелят предсрочно.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Между другото, забравих да спомена, че LMDE билдът на Начо, който го помолих да създаде, стартира учудващо бързо, въпреки, че ИСО-то му е по-голямо от това на оригиналния LMDE. На оригиналния му трябват около 30-40 сек. да стартира живата среда, докато на начовското ИСО му трябват само 4-5 сек., като и двете са качени на една и съща флашка с Вентой. :shock: :clap: Не знам как го е направил, явно начо е магьосник и ментаджиите трябва да се учат от него. Не го казвам със сарказъм, напълно сериозен съм! :evil4:
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Говориш за "точно твоето", нали? Щото там "рязах" здраво и пак имаше неща дето пропуснах, после ги видях, но беше късно (а, да, има и дребни малки неточности). И няма fsarchiver.
А иначе - както си го събира/е зададено в remaster-iso-то, на друго място "пипам" в него, за да отговаря на нуждите. Те, така е (накрая) при него - https://raw.githubusercontent.com/unixa ... er-compose
Селски, Начо Селски.
Аватар
cprog
Почетен член
Почетен член

Мнение от cprog »

@бат-начо
да те питам дали имаш идея за едно нещо
На единия образ дето го правих сложих NoMachine
Идеята беше като сложа флашката на един лаптоп, който стигам трудно и няма външна мишка
да го достъпвам от друга машина и оттам да ръчкам

Нещата уж станаха, но някак се строши автоматичния логин и като се пусна живата среда пита за парола на потребител mint, пък тя празна и не му пуска никак

Да имаш идея как да поправя автоматичния логин на живата среда, ползвам твоето последно исо?
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа: Съб Яну 13, 2024 21:41 Говориш за "точно твоето", нали? Щото там "рязах" здраво и пак имаше неща дето пропуснах, после ги видях, но беше късно (а, да, има и дребни малки неточности). И няма fsarchiver.
А иначе - както си го събира/е зададено в remaster-iso-то, на друго място "пипам" в него, за да отговаря на нуждите. Те, така е (накрая) при него - https://raw.githubusercontent.com/unixa ... er-compose
Да, за "точно моето". FSArchiver има (макар че не го използвам, защото не работи според очакванията), аз си запазих версията, където ти казах да редактираш съдържанието на lilo.txt на десктопа, че бях объркал синтаксиса. Та тази версия стартира почти светкавично. С такава скорост не могат да се похвалят и далеч по-малки ИСО-та, като например тези на clonezilla или gparted. :thumbright:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа: Съб Яну 13, 2024 23:31 FSArchiver има (макар че не го използвам, защото само при мен не работи според очакванията)
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Нед Яну 14, 2024 00:11
Валсо написа: Съб Яну 13, 2024 23:31 FSArchiver има (макар че не го използвам, защото само при мен не работи според очакванията)
Така е, но това не променя нищо. Именно затова написах "според очакванията".
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

cprog написа: Съб Яну 13, 2024 21:47 Да имаш идея как да поправя автоматичния логин на живата среда, ползвам твоето последно исо?
Виж как се задава в като параметър при стартиране потребител и парола, и редактирай в исото
isolinux/live.cfg
boot/grub/grub.cfg

А счупване се получава когато нещо не е по реда си.

Друг вариант е да си му зададеш, докато го правиш, парола за потребителя mint и да редактираш настройката на slick-greeter ако искаш да влизаш на автомат.
Селски, Начо Селски.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

И, стигам до извода, че е по добре да е, поне когато е Дебиан

Код за потвърждение: Избери целия код

export LC_ALL=C.UTF-8
Селски, Начо Селски.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Валсо написа: Съб Яну 13, 2024 21:27 Между другото, забравих да спомена, че LMDE билдът на Начо, който го помолих да създаде, стартира учудващо бързо...
Загледах от къде може да се получи разликата и би трябвало да е от това

Usage: xorriso -as mkisofs [options] file...
Note: This is not mkisofs. See xorriso -help, xorriso -version, man xorrisofs
Options:
-D, -disable-deep-relocation

Disable deep directory relocation (violates ISO9660)
Последно промяна от бат-начо на Вто Яну 16, 2024 23:32, променено общо 3 пъти.
Селски, Начо Селски.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”