Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Май отивам към нов рутер

feed Процесор, дънна платка, видео карта, RAM памет, захранващ блок, твърд диск, компютърна кутия.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
Kpuc
Тигърчо
Тигърчо

Re: Май отивам към нов рутер

Мнение от Kpuc »

Zeroadhesion написа: Тези, които не знаят как се използва FTP, едва ли ще ти пращат нещо с голям обем. Поне така си мисля. Има си Viber-и и Skype-ове за тази работа :-k
То пък и един скайп =; ... Вайбър още не съм го пробвал как е.
Zeroadhesion написа:Не ми трябва синхронизация, но има доста варианти. Ако ти трябва нещо конкретно, кажи :)
Ще питам, само да направя сървър. Преди ползвах програма за синхронизация и си затрих едни файлове благодарение на нея. :evil4:

Май се насочвам към Микротика, само не разбрах всички ли имат графичен интерфейс за настройка?
Прочетено: 3213 пъти
:обичам камината:
Аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

Kpuc написа:Май се насочвам към Микротика, само не разбрах всички ли имат графичен интерфейс за настройка?
Тук Inferlin да каже.
Аватар
Inferlin
Почетен член
Почетен член

Мнение от Inferlin »

Има WEB интерфейс който е функционален почти 1:1 с WInBox, но не е основният начин за настройка (не че не може). А WinBox е графичната конзола, която вярно е за Windows но работи и под Wine. Всъщност хитрото е, че е достатъчна само пряка връзка с мрежа и може да се настройва и така, без наличие примерно на IP адрес (т.е. избира се MAC адреса на устройството) - нещо което е удобно за първоначални настройки или... експерименти. :)

Примерно така изглежда WEB интерфейса ("снимах" един Mikrotik на една малка фирма, до който имам постоянна VPN връзка):

Изображение

А така е през WinBox:

Изображение

Лично за мен WEB интерфейса е доста по-сложен и неудобен (в сравнение с WinBox), въпреки че си има всичко. :)

За Android също има инструменти (не че и там не може с браузър по WEB, но просто така е по-удобно и лесно). MicroWinbox и TicTool:

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Изображение

Освен това си има SSH, Telnet и... познавам такива (луди :)) които настройват микротиците си само и изцяло през telnet/ssh, защото.... така им било по-лесно. Аз пък съм стигнал само до Winbox :). През SSH/Telnet само си копирам правилата на Firewall-а ако са повече. :)

Разликите са в това, че идеологията е коренно различна в сравнение с обикновения рутер, просто защото Mikrotik-а е рутер само между другото. Той може да бъде какво ли не, като има всякакъв хардуер на основата на Mikrotik - от висок клас суичове, до GSM техника. Факт е, че всичко си е напълно логично и където трябва, защото принципа е само функционалност, а не както при обикновените рутери - маркетинг и да изглежда внушително, за да го хареса потребителя.

От друга страна, ако за първи път се занимава с такова нещо, не може да се очаква, че като се купи и веднага ще се подкара. Трябва малко да му се обърне внимание за да му се хване цаката... А веднага щом това стане, после е лесно. Но трябва време и желание да се "разцъка". :)

Иначе има глезотии като това да се направи FTP/HTTP и SAMBA(Windows шеринг) и да се използва вградената му памет или външна флашка или диск. Евтините варианти обаче мисля че са на USB1 или като цяло трансфера е до 5MB/s Windows шеринга работи добре но като се добавят малко по-сложни правила (с акаунти само за четене, за запис и т.нт.) и... се появяват някои проблеми. Но под Линукс/Android работи всичко перфектно за разлика от някои проблеми с W8. Не съм ровил по въпроса - може грешката да е някъде при мен в настройките.

Има си и български форум по въпроса http://www.mikrotik-bg.net/ :) Всъщност са дори два с http://www.mikrotik-bg.com/ Има дори Микротик Академия :) http://mikrotik.unibit.bg/

Накратко може МНОГО, но и трябва МНОГО време за да му се хване първоначално цаката. :) Ако не се разполага с доста свободно време в началото, според мен няма смисъл да се върви в тази посока.
Аватар
Kpuc
Тигърчо
Тигърчо

Мнение от Kpuc »

Inferlin написа:Ако не се разполага с доста свободно време в началото, според мен няма смисъл да се върви в тази посока.
Пак ме разколебаваш...

След като е с вградени антени как е обхвата на безжичната мрежа?

Inferlin мерси за изчерпателната информация!
Аватар
Inferlin
Почетен член
Почетен член

Мнение от Inferlin »

Всъщност въпросните външни антени са просто едно кабелче вече... в пластмасов корпус. :) Държа вертикални въпросните рутери и така вероятно се губи напълно разликата между неговата вградена лентова антена и масовите външни антени, но.... не че съм забелязал някаква разлика и когато стоят хоризонтално. В сравнение със старо качествено AP но с висока мощност (дори в последствие я намалих наполовина, защото ми трябва обхват само в 50м и има нещо повече от кабелче във външната антена - май и някаква съгласуваща индуктивност :)) - почти толкова добре т.е. с една идея малко над масовите безжични рутери. Поне тези с които съм се занимавал са с добър обхват, но не може да се очакват чудеса.

Ако трябва сигурен и голям обхват- има не лоши микротици с вградена секторна антена... всъщност представлява антена в която е вграден микротика :) - ето това Изображение. Няма да има абсолютно никакви проблеми с обхвата. :evil4:
За вкъщи не го препоръчвам обаче (аз дори си намалям мощността на оптималното, ако не мога да монтирам оптимално... далеч безжичното AP или рутер). Монтират се някъде на тавана (или дори над окачения таван) на някое високо учреждение, фирма и т.нт.

И пак по отношение на настройките... Занимавал съм се малко с Mikrotik разни системи, още отначало като се появиха т.е. подкарвал съм разни километрови трасета, интернет за учреждения, но... нямам кой знае какъв опит. Просто замествах един бивш колега, когато нямаше възможност да е на две места едновременно и ги учих системите в движение. Още помня как за първи път подкарвах проста AP точка с WPA2 някаква парола.... "Война и мир" имаше :evil4: и как само "кълвах" някакъв мануал, след като НАЙ-ПОСЛЕ си признах пред себе си, че така няма да стане. :toothy10:

И изобщо няма защо за информацията. :) Пак ще се... почетвортя но ако има желание да се ръчка почти постоянно (в началото :)) такова нещо и да се учи като система (и да му се подкарват VPN, FTP/SAMBA услуги) - да, тогава го препоръчвам при това МНОГО. Но ако идеята е нещо да се инсталира и просто някак да работи, то тогава... изобщо не препоръчвам Mikrotik за домашен рутер.
Последно промяна от Inferlin на Пет Окт 31, 2014 22:00, променено общо 1 път.
Аватар
Kpuc
Тигърчо
Тигърчо

Мнение от Kpuc »

Вече ме погъделичкахте с този рутер и ще е той. Поне ако ми дотрябват повече функции няма да ми отпадне гаранцията (инсталиране на dd-wrt на друга марка). Пък да се надяваме, че ще мога да пусна нет на компютъра (лан) и на телефона (WIFI) без много драми. А за другите екстри ще се чете.
Този магазин reloadbg колко е читав?
Докато търсех нещо за рутерите Микротик попаднах на негативни мнения за него. Но пък местата където се продават тези рутери са мнооого ограничени.
Аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

Inferlin написа:Още помня как за първи път подкарвах проста AP точка с WPA2 някаква парола.... "Война и мир" имаше :evil4:
Оххх, сега ме подсети и мен как се мъчих да настроя Access Point за мрежата в новия ни сервиз...майкооооуу, 4 часа разправии :mrgreen: Направих го и дори вече съм забравил как става :evil4: Но все още бачка без проблеми! Това е важното :angel4:
Аватар
Kpuc
Тигърчо
Тигърчо

Мнение от Kpuc »

Ай стига де, изчакай да си го взема пък тогава ме плашете, че ще ме откажете.
Ама като се замисля вече не искам ТПлинк дето го настройваш за секунди и после не знаеш кога ще спре нета

Кажете сега някой има ли преки впечатления от Релоадбг или alink4?

Едит: И да питам какво означава това Level 4 при името на рутера?
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Абе, всеки рутер за 40 кинта си върши работата и не спира нета, а дори забравяш къде се намира. За обикновен потребител са напълно достатъчни, мисля :)

За рилоудбг и alink4, нямам впечатления, дори не ги бях чувал, но нали си с наложен платеж, не би трябвало да ти пука :)

Level 4 май е скоростния стандарн, ако се сещаш B, BG, N и пр. Level 4 са AC.
Изображение
Аватар
Inferlin
Почетен член
Почетен член

Мнение от Inferlin »

Разполагам със статистики на два интернет доставчика и един магазин и... имам малко (МНОГО :)) по-лошо мнение за рутерите от 40лв. :evil4: Известно време помагах в избора, защото не може интернет доставчик да ти продаде макар и евтин рутер и после да се оправдае с ниското му качество. :) Вярно е, че някои се случват и повече зависи от серии, място на производство, компоненти и какво ли не, но като цяло... за 40лв не бих се учудил на безпроблемната работа на въпросния рутер (и то само за домашни цели), но определено не бих заложил на това. :evil4:

В случая с Level-a според мен са указвани лицензните ограничения (макар и основата да е Линукс, все пак е с цел комерсиална употреба). >ТУК< може да се видят. С въпросния хардуер (рутерборд), въпросните ограничения (Level 4) изобщо не могат да се стигнат дори с цели за малък интернет доставчик образно казано. Няколко примера за да обясня какво имам в предвид: :)
User manager active sessions (20) ограничението не е свързано с брой потребители които са свързани по Wireless примерно, а си е чисто за брой потребители към самото устройство - например с цел за администриране. :) 200 HotSpot активни потребителя (което е режим за интернет доставчик, хотел, заведение) са прекалено много за такъв хардуер, макар да казват че няма проблеми. Бих заложил до 100 за безпроблемна работа на този хардуер, като говорим за сериозно интернет потребление на въпросните 100 потребителя, а не мобилни устройства. :) Примерно бих задал ограничение на 150 в този режим.

Изобщо идеологията при Mikrotik е предназначение за доста по-сложни цели от домашна употреба, откъдето идва и по-сложната настройка и т.нт...
Скрито съдържание!:
Регистрирайте се или влезте в акаунта си, за да видите съдържанието
Скрито съдържание за нерегистрирани:
Мога да пиша за интересни случки за "Релоуд Системс", но като цяло това е сериозна фирма и дребните (макар и забавни) проблеми са били причинени от служители, а не от такава фирмена политика. Докато се занимавах по-сериозно с това, винаги за заменяли дефектирали устройства, макар че от километри си в личало, че причината е токов удар. Вярно всичко това беше отдавна, но не вярвам да са се влошили много нещата, макар че точно сега е лош момент (тук заради токовите удари от снега, много неща са умрели като хардуер - няма лаптопи, няма рутери :) и... дискове - моят на едно сървърче... :sad: и повечето такива фирми... ограничават рекламациите). Скоро мои познати са си купували хардуер от там и като цяло са доволни от начина им на работа. Ако се сравняват с едни други уж големи фирми (много се изкушавам, но няма да ги напиша), то те са направо АБСОЛЮТНО коректни. :)
Още възможни недостатъци. Все пак това трябва да са основните фактори за избора. В форумите тук там (вярно - малко са) има оплакване че на някои по-стари мобилни устройства се наблюдава по-голяма консумация. Примерно забелязах че на един малко по-стар Mikrotik стария ми HTC Sensation прави невероятни трансфери и изобщо работи като луд но... общата статистика за консумацията (за седмицата) наистина показва едно 30% увеличение. Проблемите естествено не са изолирани за Mikrotik и един служебен Linksys в един офис (предназначен уж за тестове, но така и остана) два пъти го хвърлях директно в кофата, заради ужасни проблеми и предимно такива (VOIP телефона ми е важен, а това нещо се скъсваше от проблеми, включително и с повишена консумация - "смъкваше" ми батерията за няколко часа почти до нула), но някой го изваждаше от кофата и на другия ден - пак същия рутер. :)
За въпросниият проблем има обяснения, че това се дължи на характерния... хардуер за безжичната част или пък на малкият preamble по подразбиране, но тогава не се сетих да го сменя (мисля че има 3 възможни режима). От тестваните по-съвременни телефони, изобщо не се наблюдаваха такива проблеми и вървяха като луди... :) Мой познат има същият модел телефон (и той е сглобяван от 3 телефона :)) но при него пък не съществуваше въпросният проблем на същият Mikrotik
Аватар
Kpuc
Тигърчо
Тигърчо

Мнение от Kpuc »

Mozo написа:Абе, всеки рутер за 40 кинта си върши работата и не спира нета, а дори забравяш къде се намира. За обикновен потребител са напълно достатъчни, мисля :)
Имам наблюдения върху някои евтини ТПлинкове. Единия е в офиса - ако не се лъжа е настроен всяка вечер да се рестартира, но от време на време (доста рядко, но все пак) го рестартираме и през деня.
Дадоха ми един ТПлинк за 30 лв, да тествам дали проблема е в моя рутер или по жицата. Предупредиха ме, че имало някаква загуба на пакети, а е почти неизползван. Онзи ден имах активна връзка с team viewer от компютъра и Viber от телефона през WiFI. За няколко секунди и двете спряха. Естествено тази случка може да не е от рутера

Намерих няколко магазина, подредени по цена (ниска към висока) на този рутер изглеждат така:
SIP
Senetic
Alink4
Reload

За първия никакви мнения не намерих. Сенетик много, много не отговаряли на координатите си. Имаше някакъв текст за 1 година гаранция, което е доста малко. И май отивам към Reload - не знам колко е гаранцията, но поне мога да отида на място
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Аз съм с рутер точно от тези за по 30 кинта и се рестартира само когато спира токът. Никакви проблеми 8-[
Изображение
Аватар
Kpuc
Тигърчо
Тигърчо

Мнение от Kpuc »

В крайна сметка чакам другата седмица да ми доставят Mikrotik RB951G-2HnD

После ви почвам с въпорсите :evil4:
Аватар
Mozo