https://github.com/evilsocket/opensnitch#download
Проблемите, доколкото виждам, си ги измисля/създава сам.
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
И какво? Отварям линка. Търся download секция. Намирам последна стабилна версия 1.5.2 (не съм опитно зайче да слагам pre-release). Тегля .deb x86_64 пакета. Кликам го с десен бутон > GDebi. .|. Аха, то на първа страница си имало команда за инсталиране:бат-начо написа: Чет Апр 13, 2023 01:59https://github.com/evilsocket/opensnitch#download
Проблемите, доколкото виждам, си ги измисля/създава сам.
Код за потвърждение: Избери целия код
sudo apt install ./opensnitch*.deb ./python3-opensnitch-ui*.debКод за потвърждение: Избери целия код
sudo apt install ./opensnitch*.deb ./python3-opensnitch-ui*.debКод за потвърждение: Избери целия код
sudo systemctl enable opensnitch
sudo systemctl start opensnitchКод за потвърждение: Избери целия код
sudo apt --fix-broken install
systemctl --now enable opensnitchedПробвах го и това, въпреки че искам да си инсталирам firewall-а от изтеглените пакети, а не online. В резултат:Mozo написа: Чет Апр 13, 2023 01:00 Инсталация на Opensnitch на нормална дистрибуция:
Ни повече, ни по-малко.Код за потвърждение: Избери целия код
sudo pacman -S opensnitch
Код за потвърждение: Избери целия код
sudo: pacman: command not found
Никъде не съм казал, че са на Минт. Казах, че Минт използва PPA хранилища, а не, че са техни. Разликата е голяма и го написах достатъчно разбираемо.Mozo написа: Сря Апр 12, 2023 18:07 PPA не са на Mint. Брато, спри се, че вече вместо смешно стана трагично...

Това са библиотечните клизми, които често се споменават, когато стане въпрос за дебиан/мента/убунту. Ти му правиш клизма, за да подкараш само едно нещо. Клизмите за игри са съвсем други и докато инсталираш всичко, ти се е отщяло да играеш.xUbuntu написа: Чет Апр 13, 2023 03:27И какво? Отварям линка. Търся download секция. Намирам последна стабилна версия 1.5.2 (не съм опитно зайче да слагам pre-release). Тегля .deb x86_64 пакета. Кликам го с десен бутон > GDebi. .|. Аха, то на първа страница си имало команда за инсталиране:бат-начо написа: Чет Апр 13, 2023 01:59https://github.com/evilsocket/opensnitch#download
Проблемите, доколкото виждам, си ги измисля/създава сам.Пак .|. - липсвал питона. Щото някой решил, че трябва да си го теглим отделно, а не заедно с програмата, която го иска. ОК, тегля .deb пакета под надписа GUI. Пак:Код за потвърждение: Избери целия код
sudo apt install ./opensnitch*.deb ./python3-opensnitch-ui*.debМаже там нещо, пита, отговарям с "Y". Свършва да маже и се появява OpenSnitch в старт менюто. Кликам го - отново .|., нищо не се стартира. Чета из форумите, че ако не се стартирало, трябвало да се изпълни:Код за потвърждение: Избери целия код
sudo apt install ./opensnitch*.deb ./python3-opensnitch-ui*.debПоредния .|., пак нищо не се случва като кликна после OpenSnitch. В друг форум - трябвало да се пусне:Код за потвърждение: Избери целия код
sudo systemctl enable opensnitch sudo systemctl start opensnitchМаже, маже... накрая пак никакъв резултат.Код за потвърждение: Избери целия код
sudo apt --fix-broken install systemctl --now enable opensnitched
След всеки неуспешен опит - рестарт, може да тръгне след него. За кой ли път - .|.
В трети форум някой обяснява, че не ставало с оня питон, трябвало да се изтегли тоя. Възстановявам омазаната виртуалка от копието. Тегля пакета и пак отначало. Накрая - същия резултат: в старт менюто се появява икона OpenSnitch, ама като я кликна, нищо не прави. Накрая възстановявам пак виртуалката от копието.
Пробвах го и това, въпреки че искам да си инсталирам firewall-а от изтеглените пакети, а не online. В резултат:Mozo написа: Чет Апр 13, 2023 01:00 Инсталация на Opensnitch на нормална дистрибуция:
Ни повече, ни по-малко.Код за потвърждение: Избери целия код
sudo pacman -S opensnitchДосега под Windows щях да съм инсталирал стената, да съм създал правила за всички инсталирани програми, да съм създал резервно копие на актуалната конфигурация и да съм забравил. А тук - няколко часа изгубени без никакъв краен резултат.Код за потвърждение: Избери целия код
----------------------------------
Какво изобщо правят тези команди?Изпълних втората - "unattended-upgrades \" - иска системни права. Сложих отпред sudo - влезе в някакъв промпт и нищо не прави. Излиза се само с Ctrl/C.spoiler:

Кажи, честно ли го направи товаxUbuntu написа: Чет Апр 13, 2023 03:27Код за потвърждение: Избери целия код
Напротив, изказването ти е така формулирано, че да изкара Mint виновен. Всяка една Ubuntu-базирана дистрибуция използва некадърните PPA. Готини или не, това е и Mint няма никаква вина в цялата тази работа. Каквото за него, такова и за цялата *buntu фамилия.

Всички знаем, че ментата е лустросано убунту, който пък е лустросан дебиан. Само че съм ползвал повече мента, отколкото убунту и затова споменах нея. И както казах - не съм изкарал ментата виновна. Поне не и за неработещите PPA хранилища. Но е виновна за използването им.Mozo написа: Чет Апр 13, 2023 11:20 Напротив, изказването ти е така формулирано, че да изкара Mint виновен. Всяка една Ubuntu-базирана дистрибуция използва некадърните PPA. Готини или не, това е и Mint няма никаква вина в цялата тази работа. Каквото за него, такова и за цялата *buntu фамилия.

Брато... Това са проблеми на Ubuntu, не на Mint. И нека не забравяме, че е стабилна дистрибуция, а не ролинг, та твоите предложения са съвсем не на място.Валсо написа: Чет Апр 13, 2023 12:52Всички знаем, че ментата е лустросано убунту, който пък е лустросан дебиан. Само че съм ползвал повече мента, отколкото убунту и затова споменах нея. И както казах - не съм изкарал ментата виновна. Поне не и за неработещите PPA хранилища. Но е виновна за използването им.Mozo написа: Чет Апр 13, 2023 11:20 Напротив, изказването ти е така формулирано, че да изкара Mint виновен. Всяка една Ubuntu-базирана дистрибуция използва некадърните PPA. Готини или не, това е и Mint няма никаква вина в цялата тази работа. Каквото за него, такова и за цялата *buntu фамилия.Ако искаш най-новия видео драйвър - PPA. Ако не искаш PPA, караш с древен драйвър от официалното хранилище, който може и да не поддържа твоята енвидия. Just peachy...
Можеха да направят нещата подобни на арч: едно официално хранилище с най-новите пакети за дистрибуцията, едно неофициално потребителско хранилище и един архив, който да съдържа стари версии на пакетите. И трите вида хранилища да бъдат поддържани от екипа на мента, за да е сигурно, че няма да има неработещи хранилища или поне да не гушват букета толкова често, колкото частните хранилища.
Да кажем, че съм 90% сигурен, че ако направят нещата по този начин, нещата ще са различни и ще е към по-добро.

Това изглежда добре като описание, ще го пробвам. Харесва ми, че е клон на Debian - по-дружелюбно е от останалите, но да не би и в него да има телеметрия? И за да си спестя време, да попитам първо - може ли да работи без парола като xUbuntu-то? Защото тази виртуална шизофрения - да администрирам себе си на собствения си персонален компютър и час по час да въвеждам парола, за да доказвам на себе си, че това съм аз - някак си не ме влече...ArchEnemy написа: Чет Апр 13, 2023 09:44 @xUbuntu
Предлагам ти да пробваш MX Linux. Използва XFCE като Xubuntu но инсталирането на стабилни, тестови и най-нови версии на софтуер от хранилището на дебиан е улеснен. OpenSnich я има в хранилището и работи без проблем въпреки че не я използвам вече. Като опция за firewall има също Portmaster въпреки че при мен нещо не тръгна.
А ти ползвал ли си интернет преди 30 години? Защото аз съм. И много добре си спомням какво е да висиш цяла нощ в нечий офис, за да успееш да изтеглиш една MP3-ка през Napster. Или от някой FTP сървър, преди да се появи Napster... Така че съм си научил урока - не разчитам на нищо, което вече не е изтеглено на моя хард.beggginer написа: Чет Апр 13, 2023 11:32@xUbuntu Всичко това е контрапродуктивно. В Линукс има зависимости и пакетни мениджъри, както и синхронизирани хранилища, за да се удовлетворяват точно тези зависимости. И също има интернет от 30тина години.
Идеята е да имам всичко на инсталационни пакети. Защото днес го има някое хранилище - утре може да го няма. Или да е offline за неизвестно колко време. Или да си смени собственика и в него да наблъскат софтуер с вградена телеметрия - както стана например със софтуера на M$, а доколкото разбирам от коментарите - и с Canonical. Или просто безплатната ОС да стане платена, както се случи с RedHat. А аз искам като ми донесат нова машина, да си включа флашката, да инсталирам последните стабилно работещи, вече изпробвани версии на всички нужни програми, без да имам нужда от интернет. И после като включа нета, всичко да си работи, без да се налага да се ъпдейтва непрекъснато и на компютъра да се инсталира самичко ЕГЗ какво...beggginer написа: Чет Апр 13, 2023 11:32Приложения, които работят екслузивно онлайн, нямат такива (можеш да си пакетираш сам), но тук идва и въпроса защо по дяволите ти е opensnitch (app-level firewall), щом ще ползваш системата офлайн.
Заключението е, че си измисляш проблеми, за които няма нужда от решения, за да плюеш по работещи системи и да си чешем езиците.

Не виждам какво общо има това. Просто пакетите ще са за LTS, не за ролинг.Mozo написа: Чет Апр 13, 2023 13:06 Брато... Това са проблеми на Ubuntu, не на Mint. И нека не забравяме, че е стабилна дистрибуция, а не ролинг, та твоите предложения са съвсем не на място.
Не, не мисля че събират телеметрия, но може да питаш в техния форум за повече информация: https://forum.mxlinux.org/.xUbuntu написа: Чет Апр 13, 2023 14:42 Това изглежда добре като описание, ще го пробвам. Харесва ми, че е клон на Debian - по-дружелюбно е от останалите, но да не би и в него да има телеметрия? И за да си спестя време, да попитам първо - може ли да работи без парола като xUbuntu-то? Защото тази виртуална шизофрения - да администрирам себе си на собствения си персонален компютър и час по час да въвеждам парола, за да доказвам на себе си, че това съм аз - някак си не ме влече...

Насра се.

Да, това го направих на xUbuntu-то, но не бях сигурен става ли за всички дистрибуции.ArchEnemy написа: Чет Апр 13, 2023 16:23За да не въвеждаш парола когато използваш sudo: https://www.cyberciti.biz/faq/linux-uni ... -password/

Ако не си видял скорост на сваляне 2 Б/сек. от български сървър (някогашния mp3.bol.bg) и да ти изпише, че ще сваляш песента 27 чàса, значи нищо не си видял!xUbuntu написа: Чет Апр 13, 2023 14:42 И много добре си спомням какво е да висиш цяла нощ в нечий офис, за да успееш да изтеглиш една MP3-ка

Казано като типичен дъртак, роден преди 1980 г., който не смее да си пусне компа, че да не би компът да вземе да го ухапе и който не знае как да си пусне и играе дори и най-елементарната игра. Ако кажеш и че си кука, изобщо няма да се учудя. С изключение на отдела на ГДБОП за киберпрестъпления, повечето от останалите куки смятат, че компютърът хапе - в това се убедих лично преди години.xUbuntu написа: Чет Апр 13, 2023 14:42 Когато човек излезе (психически) от тинейджърска възраст, разбира, че реалният живот предлага значително по-интересни игри от компютрите