Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Re: Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Вто Ное 25, 2025 00:39 А това, че само при теб не работи, никак не те притеснява :lol: :lol: :lol:
Тази съвсем скорошна тема: https://discussion.fedoraproject.org/t/ ... /171374/19
и сродни търсения показват, че не е само при мен и очевидно не им е за първи път на qt.

С qt5 работи ли всичко? Работи. Значи билдваме с qt5 и точка.
Прочетено: 40977 пъти
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ама ти ползваш Fedora и имаш техните проблеми, ясно. И никак не си даваш сметка, че това са проблеми от пакетиране на съответната дистрибуция и Qt няма никаква, ама никаква вина в случая. Това, че някоя дистрибуция не е синхронизирала ъпдейта на всички необходими компоненти и библиотеки, не прави виновен въпросният фреймуърк - който и да е той, няма да работи без нужните му библиотеки. Тук пакетьорите са виновни, че не са задоволили всички зависимости. А Qt5 ти вървят, защото отдавна не излизат нови версии и отдавна са синхронизирани. Помисли малко, поне понякога се опитвай.

Вече друг е въпросът, че при всички нас върви и ако си на Arch, както съм и аз, напълно ъпдейтнат и без задържани пакети, програмите си работят. Тоест това ти показва отново, че проблемът очевидно не е в Qt.
Изображение
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Имаме новина! @Mozo ще смени графичната среда през 2027 :lol:
https://blogs.kde.org/2025/11/26/going- ... 7SBiz4oubQ
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от wannaBe »

ще държи стара версия колкото може, естествено :lol: :lol:
Аватар
Ripeng
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Ripeng »

Shaker написа: Сря Ное 26, 2025 20:24 Имаме новина! @Mozo ще смени графичната среда през 2027 :lol:
https://blogs.kde.org/2025/11/26/going- ... 7SBiz4oubQ
може би няма да е толкова зле
https://blogs.kde.org/2025/11/26/going- ... still-work :p
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ripeng написа: Сря Ное 26, 2025 21:51 може би няма да е толкова зле
https://blogs.kde.org/2025/11/26/going- ... still-work :p
Напротив, зле е. XWayland не решава генералната импотентност на този протокол и не е манна небесна. Например не работи с devilspie2 и не заради програмата, а заради липсата на елементарни функционалности за идентефициране на прозорец. Просто продължават да извиват ръцете на хората. Да, разбирам, че X11 има проблеми, да, разбирам, че има нужда от нещо ново, но го заменете с нещо, което е по-добро и най-вече готово. Те стоят в алфа състояние от десет години и го предлагат за финална версия. Нелепо е.
Изображение
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от wannaBe »

Mozo написа: Чет Ное 27, 2025 00:09 ....не работи с devilspie2 ....
защо Търдпарти а не KWin
Аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Мнение от bvbfan »

wannaBe написа: Чет Ное 27, 2025 10:01
защо Търдпарти а не KWin
Аз си помислих, че това някоя игра... Wayland е много по-добър от X, но не съвършен :p
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

wannaBe написа: Чет Ное 27, 2025 10:01
защо Търдпарти а не KWin
Защото не върши работа, не може да идентифицира прозореца, не може и да задава клавишна комбинация са определен прозорец. Да не говорим с глобалните шорткъти каква каша е. Да не говорим, че един елементарен ънатендед VNC хедлес сървър не можеш да направиш, нито пък RDP. Да не говорим за множеството бъгове, които влачат с години, като например този:
https://discuss.kde.org/t/krfb-on-wayla ... ed/2650/10

Ще станат три години за подобно елементарно нещо. И този ми твърди, че били изчистили повечето бъгове. Това са елементарни неща, които Windows има от 4 деситилетия. X11 също. Не са стигнали доникъде, но те бутат силом, щото според техните нужди е вече готово. Е, не е и е повече от очевидно. А най-тъпото е, че някои от гореспоменатите проблеми ще останат вечно нерешени и това е поради ограниченията на новия протокол.

Тук?
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=481912

Пак две години и още няма решение:
https://gitlab.freedesktop.org/wayland/ ... quests/264

Нещо за AnyDesk и TeamViewer? С които работя ежедневно и още са доникъде? Запомнянето на прозорците при възстановяване на сесия? Още един проблем, влачен с години.

Тук?
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=441705

А изскачането на попъпите на Viber по средата на екрана? И единственото решение - използване на Xwayland. Отново омразния X11 да им оправя бакиите.

Нищо смешно няма във всички тези проблеми, а това е само върхът на айсберга. Да дойдеш и да кажеш, че всичко си му било работело на Wayland показва най-малко непознаване на материята. Да, ако си ползвах компютъра само да си ровя във Фейсбоклука, генерално щеше да работи, ама за хора, които си използват истински машините, не работи и няма да работи скоро, защото е далеч от готов, въпреки, че вече от 10 години се опитват да ни обясняват как е готов. Елементарни неща не работят, скандално е.

И го изкарвате сякаш аз не искам да ползвам Wayland - напротив, правил съм неколкократни опити и винаги се сблъсквам с няма такива тъпи проблеми. Изумително тъпи проблеми. Иначе и на мен ми харесват някои неща, но засега минусите яко надхвърлят плюсовете.
Изображение
Аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Мнение от bvbfan »

Mozo написа: Чет Ное 27, 2025 11:08 Защото не върши работа, не може да идентифицира прозореца, не може и да задава клавишна комбинация са определен прозорец. Да не говорим с глобалните шорткъти каква каша е. Да не говорим, че един елементарен ънатендед VNC хедлес сървър не можеш да направиш, нито пък RDP. Да не говорим за множеството бъгове, които влачат с години, като например този:
https://discuss.kde.org/t/krfb-on-wayla ... ed/2650/10

Ще станат три години за подобно елементарно нещо. И този ми твърди, че били изчистили повечето бъгове. Това са елементарни неща, които Windows има от 4 деситилетия. X11 също. Не са стигнали доникъде, но те бутат силом, щото според техните нужди е вече готово. Е, не е и е повече от очевидно. А най-тъпото е, че някои от гореспоменатите проблеми ще останат вечно нерешени и това е поради ограниченията на новия протокол.

Тук?
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=481912

Пак две години и още няма решение:
https://gitlab.freedesktop.org/wayland/ ... quests/264

Нещо за AnyDesk и TeamViewer? С които работя ежедневно и още са доникъде? Запомнянето на прозорците при възстановяване на сесия? Още един проблем, влачен с години.
Тези 2те едва ли ще работят осен, ако Wine не сложат поддръжка за Wayland. Какво му на KRDP то най-добрият избор. KRDP си работи много добре, пробвах от андроид телефона ми.
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Абсолютно съм съгласен. KRDP си работи перфектно в KDE Wayland.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

bvbfan написа: Чет Ное 27, 2025 20:22 Тези 2те едва ли ще работят осен, ако Wine не сложат поддръжка за Wayland.
За какво ми е Wine? TeamViewer от много отдавна не използва Wine, нейтив приложение си е.
bvbfan написа: Чет Ное 27, 2025 20:22 Какво му на KRDP то най-добрият избор. KRDP си работи много добре, пробвах от андроид телефона ми.
Shaker написа: Чет Ное 27, 2025 22:41 Абсолютно съм съгласен. KRDP си работи перфектно в KDE Wayland.
Направихте ли си поне труда да прочетете бъга за KRDP и за какво всъщност става въпрос? Че работи, работи, но иска позволение за отдалечен достъп, което губи смисъла на ънатендед достъпа. Аз не мога да достъпя компютъра си отдалечено, ако някой пред същия този компютър не цъкне, че е съгласен преди това, което е параграф 22. Сега, ако отида на море, не мога да вляза от Несебър примерно, щото в София няма никого, който да цъкне, че е съгласен. Тъпо, нали? Прочетете бъга, моля ви.
Изображение
Аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член

Мнение от bvbfan »

Mozo написа: Пет Ное 28, 2025 02:49
bvbfan написа: Чет Ное 27, 2025 20:22 Тези 2те едва ли ще работят осен, ако Wine не сложат поддръжка за Wayland.
За какво ми е Wine? TeamViewer от много отдавна не използва Wine, нейтив приложение си е.
bvbfan написа: Чет Ное 27, 2025 20:22 Какво му на KRDP то най-добрият избор. KRDP си работи много добре, пробвах от андроид телефона ми.
Shaker написа: Чет Ное 27, 2025 22:41 Абсолютно съм съгласен. KRDP си работи перфектно в KDE Wayland.
Направихте ли си поне труда да прочетете бъга за KRDP и за какво всъщност става въпрос? Че работи, работи, но иска позволение за отдалечен достъп, което губи смисъла на ънатендед достъпа. Аз не мога да достъпя компютъра си отдалечено, ако някой пред същия този компютър не цъкне, че е съгласен преди това, което е параграф 22. Сега, ако отида на море, не мога да вляза от Несебър примерно, щото в София няма никого, който да цъкне, че е съгласен. Тъпо, нали? Прочетете бъга, моля ви.
Не знам как иска позволение, като на мен не ми иска. Трябва да имаш юзър на компютъра и го добавяш като такъв за логване, на отдалечената машина добавяш ареса, порта, юзъра и паролата, няма как да иска каквото и да е повече.
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Не мога да свържа нищо към лаптопа с Fedora KDE през нито Windows App на macOS, нито през Android. Няма никаква грешка от страна Windows App за macOS и Android. Единствено виждам тези грешки локално на лаптопа...

Код за потвърждение: Избери целия код

@FedoraPC:~$ systemctl --user status app-org.kde.krdpserver  
● app-org.kde.krdpserver.service - KRDP Server
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/app-org.kde.krdpserver.service; enabled; preset: disabled)
    Drop-In: /usr/lib/systemd/user/service.d
             └─10-timeout-abort.conf
     Active: active (running) since Fri 2025-11-28 10:16:20 EET; 16min ago
 Invocation: 237c75223fb647c293015cc158684e98
   Main PID: 7437 (krdpserver)
      Tasks: 14 (limit: 18926)
     Memory: 65.3M (peak: 66.4M)
        CPU: 578ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/[email protected]/app.slice/app-org.kde.krdpserver.service
             └─7437 /usr/bin/krdpserver

ное 28 10:30:37 FedoraPC krdpserver[7437]: [10:30:37:261] [7437:000022e3] [ERROR][com.freerdp.api] - [rdp_peer_handle_state_active]: PostConnect for peer 0x55fb1a396280 failed
ное 28 10:30:37 FedoraPC krdpserver[7437]: [10:30:37:261] [7437:000022e3] [ERROR][com.freerdp.core.transport] - [transport_check_fds]: transport_check_fds: transport->ReceiveCallback() - STATE_RUN_FAILED [-1]
ное 28 10:30:37 FedoraPC krdpserver[7437]: QDBusConnection: error: could not send message to service "org.freedesktop.portal.Desktop" path "/org/freedesktop/portal/desktop" interface "org.freedesktop.portal.Re>
ное 28 10:30:37 FedoraPC krdpserver[7437]: QDBusConnection: error: could not send message to service "org.freedesktop.portal.Desktop" path "/org/freedesktop/portal/desktop" interface "org.freedesktop.portal.Re>
ное 28 10:30:37 FedoraPC krdpserver[7437]: QDBusConnection: error: could not send message to service "org.freedesktop.portal.Desktop" path "" interface "org.freedesktop.portal.Session" member "Close": Object p>
lines 1-23/23 (END)
А преди 4 месеца това работеше. Тъкмо го бях похвалил :lol:

@Mozo, тези настройки работят ли при теб?
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

bvbfan написа: Пет Ное 28, 2025 08:10
Не знам как иска позволение, като на мен не ми иска. Трябва да имаш юзър на компютъра и го добавяш като такъв за логване, на отдалечената машина добавяш ареса, порта, юзъра и паролата, няма как да иска каквото и да е повече.
Еми, иска, на всички иска. Показва се един прозорец иска разрешение. Даваш му да запомни разрешението, но не го запомня и така всеки път. Ето надълго и нашироко:
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=458191
Shaker написа: Пет Ное 28, 2025 10:36 @Mozo, тези настройки работят ли при теб?
Изображение
Не, в основната тема също съм написал. Иначе това решение е от вчера, но при мен е неактивно.
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”