Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Нашите книги 2019

Литературен рай за библиофили.
Аватар
kim75
Академик
Академик

Нашите книги 2019

Мнение от kim75 »

Другарчета, предлагам ви да си споделим кои книги, от прочетените, са ни впечатлили най- много през тази година. :слънце:
Аз имах щастието да се наслаждавам на няколко шедьовъра. Не знам защо не съм ги прочела по- рано, но пък вярвам, че всяка книга ни намира в точното време. :кимам: В отделни мнения ще ви споделям впечатленията си за различните книги.

Най- силно ми повлия тази година "1984" на Оруел! Знаех отпреди за какво става дума в книгата, но не предполагах колко завладяващо е написана и колко добре Оруел е "видял" какво ще се случи- Биг Брадъра, новговора и какво ли още не! Не вярвах какво чета!... Все едно се е пренесъл с машина на времето... в нашето време! :кимам: И малко по- напред, това което очаква нашите деца и внуци, ако не се събудим. Трудно ми беше след това да се пренеса скоро в друга история. Който го може, си го може! "1984" вече е в графа най- любими книги! :clap:
Прочетено: 1274 пъти
Изображение
This is not the end,my only friend!I hope I´ll see you again!!!
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Re: Нашите книги 2019

Мнение от Mozo »

Хубава тема :съгласен:

Пеперудата - феноменална книга за несправедливо осъден човек по истински случай :headbang: :headbang: :headbang:
Изображение
Аватар
kim75
Академик
Академик

Мнение от kim75 »

Прочетох сега в Читанката ревюто към "Пеперудата". Заинтригувана съм и я слагам в списъка за четене. :съгласен:

Другото откритие за мен тази година е испанският автор Карлос Руис Сафон. Този човек е вълшебник! :туптящо сърце: Прочетох първите три книги от тетралогията за Гробището на забравените книги- "Сянката на вятъра", "Играта на ангела" и "Затворникът на рая". Последната не я намирам на български и ще я търся в библиотеката в оригинал. После ще прочета и другите негови книги. Иска ми се някак да прихвана нещо от Сафон, защото стилът му на писане, чувството му за хумор и начинът по който пренася читателят в оригиналните си истории е изумителен! :headbang:
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ти си с връзки, разбираш испански :mrgreen:
Изображение
Аватар
kim75
Академик
Академик

Мнение от kim75 »

Mozo написа: Сря Дек 11, 2019 20:08 Ти си с връзки, разбираш испански :mrgreen:
Кой както се оправи. :angel4:
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

:mrgreen:
Изображение
Аватар
kim75
Академик
Академик

Мнение от kim75 »

През 2019 се насладих на 4 от книгите на моят любим Стивън Кинг и съм в очакване на последният му роман. :туптящо сърце:

Много съм впечатлена от "22.10.63" и "Сияние", които незнайно защо не съм прочела преди години... И двете истории са по теми, които ме вълнуват и Кинг по невероятен начин ме пренесе и назад във времето, и ме накара да се почувствам като дете със способността да чете мисли и да вижда бъдещето! Определено и двете творби ще се запечатат в съзнанието ми и ще ми останат сред най- любимите! Сияние сега я приключвам, а ми се иска да има продължение... Татко Стивън, както го наричам, е the best! :headbang:
Изображение
Аватар
kim75
Академик
Академик

Мнение от kim75 »

Преди седмици бях буквално разтърсена от две книги- "Хиляда сияйни слънца" и "Ловец на хвърчила" на Халед Хосейни! Двете книги са написани по различен начин, но все така вълнуващо, бръквайки в душата на човек! Признавам, че "Слънцата" ме разстрои повече, но и темата на "Хвърчилата" е потресаваща. На първата се поставих на мястото и на двете героини, а на втората малко се ядосвах на егоизма на главният герой. Мисълта, че чета за реални събития, случващи се и сега на някого, там, по- скоро тук, на нашата планета, ме кара да изпитвам чувства като тъга, безсилие, гняв и благодарност, че живея където живея! Ще чета още от Хосейни, защото е изкусен разказвач. :влюбен:
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Чел съм ги :p Афганистан е кофти място, смърт на религиите :evil3:
Изображение
Аватар
kim75
Академик
Академик

Мнение от kim75 »

Видях, че си ги чел и то отдавна. :p

На фанатиците са им виновни болните мозъци, не религиите. :???:
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Напротив, ако ги нямаше религиите, нямаше да са им болни мозъците :booty:
Изображение
Аватар
kim75
Академик
Академик

Мнение от kim75 »

Да, имаш право тук. :-k Не искам, обаче, в тази тема да разпалваме подобен спор. Ще му намерим друга тема. :evil4:

В тази връзка е и следващата книга, която ме впечатли през 2019- "Калуня- Каля" на Георги Божинов. Иска ми се той да беше написал още романи, защото ми харесва как разказва. Научих много нови думи от книгата, най- вече турцизми и се пренесох в онова време, на Априлското възстание, чрез една друга гледна точка. Отношението ми към главният герой се сменяше почти на всяка страница и така си беше докрая. Ядосвах се и на примиренческото поведение на жените в живота му, поне до един момент. Замислих се и за това, че морала на хората преди век и половина не е бил много по- висок от сега. :-k Изобщо, замисляща книга, която остави следи в душата ми!
Изображение
Аватар
шони
Модератор
Модератор

Мнение от шони »

"Дебелите книги" оставям на вас. ;) Неотдавна прочетох повестта "Жажда" на Захари Карабашлиев. Прекрасно четиво за истинските стойности в пътя ни.
"Просветеният народ се подчинява, защото така иска; заслепеният от предразсъдъци народ - защото така трябва".
Аватар
kim75
Академик
Академик

Мнение от kim75 »

Чела съм само "Хавра" от Карабашлиев. Хареса ми. Ще имам предвид твоят отзив за "Жажда". ;)
Изображение
Аватар
kim75
Академик
Академик

Мнение от kim75 »

Преди два месеца, докато четях "10-та по Рихтер" на Артър Кларк, видях име, което ми напомни за един много любим от тийн годините ми роман- "Рали"! Стефан Дичев ме разходи отново до Диарбекир и ме накара да се вълнувам за пореден път с приключенията на едно смело момче. \:D/ :влюбен:
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Книги”