Салам (така, де - Калам) е live desktop installer, подобно на Ментата и няма как да му инсталирам затворения драйвър. Отвореният драйвър не е включен в инсталатора като опция и познай какво става като инсталираш системата без абсолютно никакъв драйвър.Mozo написа: Нед Апр 18, 2021 15:28 Няма значение:
и си готовКод за потвърждение: Избери целия код
sudo pacman -S nvidia nvidia-settings![]()
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Вашият десктоп
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Re: Вашият десктоп
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Доживях да пуснат бета драйвър, който да не кара вентилатора на професора ми да вие на умряло при idle state на системата.
Остава да видим дали поддържа NVENC. Но това ще е друг път. Днес 9 чàса си играх с Арч ИСО-то и КДЕ и Анарки и КДЕ с драйвъри и без драйвъри, утре ще се занимавам с nvidia encoding-а.

- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Че кво като се чупи драйвърът? Chroot, tty, нищо ли не ти говорят?Валсо написа: Пон Апр 19, 2021 01:09Салам (така, де - Калам) е live desktop installer, подобно на Ментата и няма как да му инсталирам затворения драйвър. Отвореният драйвър не е включен в инсталатора като опция и познай какво става като инсталираш системата без абсолютно никакъв драйвър.Mozo написа: Нед Апр 18, 2021 15:28 Няма значение:
и си готовКод за потвърждение: Избери целия код
sudo pacman -S nvidia nvidia-settings![]()
То даже и видеокартата ми не разпозна както трябва...
![]()

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
И това го пробвах. Каквото и да натисна, вместо tty, просто излизат още няколко зелени и лилави точки към вече наличните.Mozo написа: Пон Апр 19, 2021 10:27 Че кво като се чупи драйвърът? Chroot, tty, нищо ли не ти говорят?
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Е, това не го знам какво е. То и tty май не е това, което аз си мисля. Аз пробвах Ctrl+Alt+T и Ctrl+Alt+F2. И при двете само се появяваха нови цветни артефакти към вече наличните.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Chroot е да влезеш от live iso в системата и да ънинсталираш, инсталираш разни неща и да правиш промени по системата. Ако наистина беше инсталирал Arch както трябва, щеше отдавна да си научил какво е. А ако си инсталирал и не знаеш какво е, очевидно само си копирал и си пействал без да мислиш 

- hunter4o83
- Почетен член

- Fernando Sucre
- Почетен член

Титиай означава TeleTYpewriter. Това е конзолния терминал, когато са се връзвали към ранните компютри. Тоест физическо устроиство с екран и клавиатура, но е нямало компютърни възможности.Валсо написа: Пон Апр 19, 2021 11:54 Е, това не го знам какво е. То и tty май не е това, което аз си мисля. Аз пробвах Ctrl+Alt+T и Ctrl+Alt+F2. И при двете само се появяваха нови цветни артефакти към вече наличните.
И да, точно с Ctrl+Alt+Fx се влиза, като идеята е че сменя графиката. Понякога това помага с проблемни драйвъри, ако липсва 3d или 2d ускорение, но системата все още има възможност да изкарва в текстов режим.
За съжаление вече 2d е фейк върху 3d, а текстоявия режим също е фейк, така че рядко работи.
Chroot означава смяна на кореновата файлова система. Сигурно трябва да означава Change Root, но не се обзалагам. Тоест с това казваш на системата "искам да сменя системния диск с този които ти подавам". Обаче има няколко уловки. Първо въпросния диск трбва да е с що-годе работещи бинарита и конфизи, за да може да получиш терминал и сравнително работеща среда. Воторо ти сменяш системния диск, но кернела остава този с който си стартирал системат. Tрето трбва да мапнеш някои неща от системата майка, иначе няма да имаш достъп до специфични устройства, като мрежа и т.н. Мозо иска да каже, че може да си бутнеш от живия диск, да "чарутнеш" в повредената система и използвайки терминала да я поправиш. Включително с pacman.
Chroot е много стар метод за изолация на програми. Но вече не се ползва, защото доказано може да се взломява. Заменят го Jails във FreeBSD и контейнерите в Linux /LXC, LXD, Docker/.
- Zeroadhesion
При repair на някои сървъри още се използваFernando Sucre написа: Вто Апр 20, 2021 11:46 Но вече не се ползва, защото доказано може да се взломява. Заменят го Jails във FreeBSD и контейнерите в Linux /LXC, LXD, Docker/.
- Fernando Sucre
- Почетен член

А и не само. Виждал съм и като правят пакети.
- Zeroadhesion
Дамм
Няма шанс да стане мой десктоп тая хиена.

А пък архиватора му бил кръстоска от engrampa и file-roller (нещо такова беше) - "Хрюдигер!, ти ще ме вкараш в гроба!" (който не е гледал "Отмъщението на роднините" може да поправи грешката си
), направо подлудях и пробването свърши до там.

А пък архиватора му бил кръстоска от engrampa и file-roller (нещо такова беше) - "Хрюдигер!, ти ще ме вкараш в гроба!" (който не е гледал "Отмъщението на роднините" може да поправи грешката си
Селски, Начо Селски.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Като цяло идеята на Минт не е лоша, но реализацията им е много куца. Особено с тоя идиотски aptitude, дето си чупи пакетите, когато и както му скимне, а за капак даже и не деинсталира както трябва. Затова и единственото от Минт, което все още използвам, е десктопът му. 
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Персонализиране на десктоп, икони и др...
от larix » Чет Дек 25, 2025 11:32 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 5 Отговори
- 315 Преглеждания
-
Последно мнение от larix
Нед Дек 28, 2025 11:33
-
-
-
Фирмен каталог за Вашият успешен бизнес.
от sogomonyan » Чет Фев 12, 2026 20:58 » в Спам, спам, спам!!! - 0 Отговори
- 75 Преглеждания
-
Последно мнение от sogomonyan
Чет Фев 12, 2026 20:58
-