Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Вашият десктоп

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Re: Вашият десктоп

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Нед Апр 18, 2021 15:28 Няма значение:

Код за потвърждение: Избери целия код

sudo pacman -S nvidia nvidia-settings
и си готов :thumbright:
Салам (така, де - Калам) е live desktop installer, подобно на Ментата и няма как да му инсталирам затворения драйвър. Отвореният драйвър не е включен в инсталатора като опция и познай какво става като инсталираш системата без абсолютно никакъв драйвър. :lol: То даже и видеокартата ми не разпозна както трябва... #-o
Прочетено: 375951 пъти
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Доживях да пуснат бета драйвър, който да не кара вентилатора на професора ми да вие на умряло при idle state на системата. :lol: Остава да видим дали поддържа NVENC. Но това ще е друг път. Днес 9 чàса си играх с Арч ИСО-то и КДЕ и Анарки и КДЕ с драйвъри и без драйвъри, утре ще се занимавам с nvidia encoding-а.

Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа: Пон Апр 19, 2021 01:09
Mozo написа: Нед Апр 18, 2021 15:28 Няма значение:

Код за потвърждение: Избери целия код

sudo pacman -S nvidia nvidia-settings
и си готов :thumbright:
Салам (така, де - Калам) е live desktop installer, подобно на Ментата и няма как да му инсталирам затворения драйвър. Отвореният драйвър не е включен в инсталатора като опция и познай какво става като инсталираш системата без абсолютно никакъв драйвър. :lol: То даже и видеокартата ми не разпозна както трябва... #-o
Че кво като се чупи драйвърът? Chroot, tty, нищо ли не ти говорят?
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Mozo написа: Пон Апр 19, 2021 10:27 Че кво като се чупи драйвърът? Chroot, tty, нищо ли не ти говорят?
И това го пробвах. Каквото и да натисна, вместо tty, просто излизат още няколко зелени и лилави точки към вече наличните. :lol:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Тогава chroot :thumbright:
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Е, това не го знам какво е. То и tty май не е това, което аз си мисля. Аз пробвах Ctrl+Alt+T и Ctrl+Alt+F2. И при двете само се появяваха нови цветни артефакти към вече наличните.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Chroot е да влезеш от live iso в системата и да ънинсталираш, инсталираш разни неща и да правиш промени по системата. Ако наистина беше инсталирал Arch както трябва, щеше отдавна да си научил какво е. А ако си инсталирал и не знаеш какво е, очевидно само си копирал и си пействал без да мислиш :)
Изображение
Аватар
hunter4o83
Почетен член
Почетен член

Мнение от hunter4o83 »

Ето още едно Арч базирано което си заслужава да се изпробва. Инсталатора му е същият като на Antergos.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Мнение от Fernando Sucre »

Валсо написа: Пон Апр 19, 2021 11:54 Е, това не го знам какво е. То и tty май не е това, което аз си мисля. Аз пробвах Ctrl+Alt+T и Ctrl+Alt+F2. И при двете само се появяваха нови цветни артефакти към вече наличните.
Титиай означава TeleTYpewriter. Това е конзолния терминал, когато са се връзвали към ранните компютри. Тоест физическо устроиство с екран и клавиатура, но е нямало компютърни възможности.
И да, точно с Ctrl+Alt+Fx се влиза, като идеята е че сменя графиката. Понякога това помага с проблемни драйвъри, ако липсва 3d или 2d ускорение, но системата все още има възможност да изкарва в текстов режим.
За съжаление вече 2d е фейк върху 3d, а текстоявия режим също е фейк, така че рядко работи. :lol:

Chroot означава смяна на кореновата файлова система. Сигурно трябва да означава Change Root, но не се обзалагам. Тоест с това казваш на системата "искам да сменя системния диск с този които ти подавам". Обаче има няколко уловки. Първо въпросния диск трбва да е с що-годе работещи бинарита и конфизи, за да може да получиш терминал и сравнително работеща среда. Воторо ти сменяш системния диск, но кернела остава този с който си стартирал системат. Tрето трбва да мапнеш някои неща от системата майка, иначе няма да имаш достъп до специфични устройства, като мрежа и т.н. Мозо иска да каже, че може да си бутнеш от живия диск, да "чарутнеш" в повредената система и използвайки терминала да я поправиш. Включително с pacman.
Chroot е много стар метод за изолация на програми. Но вече не се ползва, защото доказано може да се взломява. Заменят го Jails във FreeBSD и контейнерите в Linux /LXC, LXD, Docker/.
Аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

Fernando Sucre написа: Вто Апр 20, 2021 11:46 Но вече не се ползва, защото доказано може да се взломява. Заменят го Jails във FreeBSD и контейнерите в Linux /LXC, LXD, Docker/.
При repair на някои сървъри още се използва ;)
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Мнение от Fernando Sucre »

А и не само. Виждал съм и като правят пакети.
Аватар
Zeroadhesion

Мнение от Zeroadhesion »

Fernando Sucre написа: Сря Апр 21, 2021 10:59 А и не само. Виждал съм и като правят пакети.
Дамм
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Няма шанс да стане мой десктоп тая хиена.

Изображение

А пък архиватора му бил кръстоска от engrampa и file-roller (нещо такова беше) - "Хрюдигер!, ти ще ме вкараш в гроба!" (който не е гледал "Отмъщението на роднините" може да поправи грешката си ;) ), направо подлудях и пробването свърши до там.
Селски, Начо Селски.
Аватар
beggginer
Доктор
Доктор

Мнение от beggginer »

Ново двайсе :lol: :

Изображение
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа: Съб Яну 21, 2023 12:28 Знам какво правя.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Като цяло идеята на Минт не е лоша, но реализацията им е много куца. Особено с тоя идиотски aptitude, дето си чупи пакетите, когато и както му скимне, а за капак даже и не деинсталира както трябва. Затова и единственото от Минт, което все още използвам, е десктопът му. :roll:
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”