Alfonsu написа: Чет Юли 01, 2021 00:42
При Chromium е лесно. Създаваш си един конфиг фаил в /home/youruser/.config/ с име chromium-flags.conf в него слагаш тези флаг: (необходимо само за Nvidia)
--use-gl=desktop
и си готов. За Nvidia най важното ти е --use-gl=desktop той пък от своя страна неще да работи без libva-vdpau-driver-chromium или libva-vdpau-driver-vp9-git (вече не се поддържа но все още работи). Но освен това ще трябва да инстралираш и добавката h264ify (https://chrome.google.com/webstore/deta ... kgioiakgal)
За да може да накараш YouTube ти обърне кодека на H264 вместо VP9. Някога и VP9 работеше с libva-vdpau-driver-vp9-git, ама сега веднага щом включиш --use-gl=desktop и те ограничава до 1080p и няма файда.
Също така направи следните проверки и настройки на Chromium
А отностно Kodi, аз чак сега забелязах че няма хардуерно ускорение при Nvidia (много странно)
В опцията Settings/Player/Videos имаш Renther Method, обаче не ти е активен за ръчна промяна (пише само Auto detect)
Понеже аз много се засягам, когато нещо много базово, като хардуерното ускоерение липсва по една или друга причина в Linux, сега ще ви споделя как реших проблема с KODI. Първо искам да кажа, че тук вината е на Arch. При компилирането не е посочено като пряка зависимост VDPAU и не позволява изрично необходимите функции. Разчита се само на автоматичното откиване, което в случая не е достатъчно. (Разбира се проблема е само за потребителите на Nvidia, при Intel няма проблеми). За да се реши проблема трябва да се компилира нов пакет с правилно конфигурираните зависимости. Направих това и сега ще го споделя с вас за не си блъскате главата като мен
Ако ползваш Intel видео, инсталираш kodi-x11 от Arch и си готов (тествал съм го).
Ако си с Nvidia инсталираш kodi-x11 от Arch и след това теглиш и инстралираш моя пакет, той отключва и автоматично активира VDPAU (тествано с Nvidia 465.31)
С карти на AMD Не съм тествал.
Аз не знам кой и защо се мъчи с нещо друго освен Arch. Debian базираните са доста изостанали от към нов софтуер, въпреки че MX Linux си има тяхно допълнително хранилище, но то не е нещо кой знае колко впечетляващо. Ubuntu базираните поне имат официални PPA хранилище и се снабдяват с по популярните нови версии на приложенията (Ако инсталираш KODI от официалното PPA би трябвало да няма проблеми). А отностно системните ресурси, следя от известно време едни момечета, вече имат и саит https://archlinuxgui.in/ правят си готови минималистични образи на арч които се инсталират с Calamares и няма никакви проблеми (ако тярбва да е лесно за инсталация).
Може да направя един допълнителен дял и да инсталирам Arch Linux, да видя дали ще мога да подкарам видео ускорение на Firefox и Kodi. Но видео картата ми е стара, и този драйвър на nvidia версия 465.31 със сигурност няма да мога да го инсталирам.