Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Всичко за всякакви Linux systemd-free дистра

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Re: Всичко за всякакви Linux systemd-free дистра

Мнение от Валсо »

"Графичният" инсталатор на Slackshit:

Изображение

Obarun пък казва да се логна като руут, логвам се и пиша "obarun-install". Логнал съм се като руут, а онова вика "трябва да изпълниш скрипта със судо"! Какъв судо, бе, олигофрени, нали съм се логнал като руут?!?! :banghead: Изпълнявам го със судо и пак: "трябва да изпълниш скрипта със судо". :toothy10:

И Слакшит, и Обарун под ножа! Свалих лайв двд-то на Гентоо, което е 5 ГБ и като е с такъв размер се надявам, че поне там ще има нормален инсталатор, който да не е писан от хора с 15 IQ. :roll:
Прочетено: 12199 пъти
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
tmp_ZMx2fK6aL4
Ветеран
Ветеран

Мнение от tmp_ZMx2fK6aL4 »

Валсо написа: Нед Апр 03, 2022 04:41 "Графичният" инсталатор на Slackshit:

Изображение

Obarun пък казва да се логна като руут, логвам се и пиша "obarun-install". Логнал съм се като руут, а онова вика "трябва да изпълниш скрипта със судо"! Какъв судо, бе, олигофрени, нали съм се логнал като руут?!?! :banghead: Изпълнявам го със судо и пак: "трябва да изпълниш скрипта със судо". :toothy10:

И Слакшит, и Обарун под ножа! Свалих лайв двд-то на Гентоо, което е 5 ГБ и като е с такъв размер се надявам, че поне там ще има нормален инсталатор, който да не е писан от хора с 15 IQ. :roll:
Па ти ще ги заколиш 'сичките :lol:

За първото - Слака, се прави парчетосване на диска и след това се пуска setup

За второто -Обарун, се логваш като юзер oblive и изпълняваш командата със sudo

Щом тези две дистра ти се видяха трудни, значи за Генту чакам направо да го накълцаш с ножа :lol:
Hardware: Windows 11 Incompatible Certified!
Аватар
elementaryos
Почетен член
Почетен член

Мнение от elementaryos »

Като гледам в сайта, последното live dvd е от 2016. Резултата е ясен от сега :mrgreen:
Изображение
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Амии аз първос бих погледнал дали има дистро без systemd със Cinnamon, пък чак после ще ги пробвам и кастря. Слак с Канела - за мен това е оксиморон.
Селски, Начо Селски.
Аватар
tmp_ZMx2fK6aL4
Ветеран
Ветеран

Преинсталирах си отново Voidlinux, този път zfs-on-root.
Защото на "Зъл ролинг му трябва зъл снапшот!" :lol:

Но по-важното е, че добавих и новия писък в технологиите - zfsbootmenu:
https://github.com/zbm-dev/zfsbootmenu

zfsbootmenu продължава да е WiP (work in progress), но за мен ми се струва работещо стабилно
Няколко часа вече тествам с инсталиране нов софт, клониране, зареждане предишни състояние от снапшоти, ролбеци - всичко работи.

С една дума - чудо.
В сравнение с неговите възможности, сега Snapper/Btrfs на SUSE ми изглежда далеч по-скромен.
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Мнение от Fernando Sucre »

Валсо написа: Нед Апр 03, 2022 04:41 "Графичният" инсталатор на Slackshit:
.....
Ух, леле!
Забрави да се оправиш с дистро, като Slackware, без да погленеш как става! :mrgreen:
Мога абсолютно да ти гарантирам, че и шлакер няма да се оправи с Arch по „класическия“ метод, без да си принтне инструкциите. Или да го е инсталирал поне веднъж, но най-вероятно пак ще трябва принт или да гледа през телефона, защото променят неща.

Освен това, шлакерския инсталатор е доста издържан и умно направен. Дори и факта че те оставя да напишеш „setup“ говори за качество на високо ниво. Но което могат да го оценят предимно компютърджии. Така беше, например във Win 98, защото те оставя да си нагласиш системата или на спокойствие да проведеш поправка. И чак после и ако искаш, да влезеш грамотно в инсталатора.
Да не говорим, че текстовото съобщение те подсеща да въведеш „setup“!

Има и нещо, което не му харесвам на шлакерския инсталатор. Въпреки че точно същото го имат куп други инсталатори, например дебианския. Не му харесвам, че позволява да се върнеш към стъпки, които не е логично или директно не могат да бъдат изпълнени, след преминаването на определени точки от инсталацията. Но те си знаят за какво им е това. Както и дали им трябва инсталатор написан на bash скрипт. :roll:
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

бат-начо написа: Нед Апр 03, 2022 10:48 Амии аз първос бих погледнал дали има дистро без systemd със Cinnamon, пък чак после ще ги пробвам и кастря. Слак с Канела - за мен това е оксиморон.
Защо пък и не, стига да се инсталира нормално?
Не трябва да се забравя, че там въпроса не е само до д-системата, а и до родословието на Cinnamon.
Както може би ти е известно, от Gnome успяха да вбесят Волкердинг и той с голямо удоволствие ги изчегърта от системата.

Но пак казвам. :lol: Ако намериш друга страна, която да е направила пакет и да го е тествала, особено без систем-д, защо пък и не? Добро дисстро, добър работен плот, не виждам фундаментални противоречия.

tmp_ZMx2fK6aL4 написа: Нед Апр 03, 2022 11:59 Преинсталирах си отново Voidlinux, този път zfs-on-root.
.....
Не че е показателно, но няма как да не го споделя. Това имах в предвид, като казах че е малко „ръбато“ дистро в момента.

[RANT] Looking @ Void Linux & XBPS: Impressions & Experience
Аватар
tmp_ZMx2fK6aL4
Ветеран
Ветеран

Fernando Sucre написа: Нед Апр 03, 2022 12:30 [RANT] Looking @ Void Linux & XBPS: Impressions & Experience
Откъде го изкопа този дебил? :lol:

Във voidlinux нямало инсталирани състемд и това било дийлбрейкер , нямало нано ...,
затова и била лоша дистрибуция?
Не успявал да създаде прост линк за запускане на сервис?
Прaзноглавецът не знае как да провери sudo достъпа си?
Нито пък как да си инсталира bash за root?
Нито пък разбира какво е точно /bin/sh?
Както и не знае как да провери какво е?
и т.н.

Трагедия.

П.С. Погледнах му и други видиа, рандом.
Имал цели 7 години към момента Линукс опит, бара се за голем девелопер, но всъщност е копи-пейст кодер, и не разбира какво точно прави кода му - сам си го казва по видиата, които мернах. ;)
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

tmp_ZMx2fK6aL4 написа: Нед Апр 03, 2022 13:12 .....
Откъде го изкопа този дебил? :lol:
.....
:lol: :toothy10: :toothy10:

Човекът си е доста в час. Обаче, не изглежда да има широк кръгозор по линуксите. За мене, дийл брейкърът е че bash-ът на Void дава фира. Както и че му забива итеракцията с една от помощните програми. За тези двете, обаче, имам подозрения че може да е свързано с musl библиотеката. Не споменава каква точно конфигурация ползва, което е доста важно. Преди всичко, тези двете тесли може и да са изчистени отдавна. Но очевидно не са провели достатъчно задълбочени тестове, преди да издадат пакета.

Колкото до system-d то съм напълно съгласен с теб. :съгласен:

За „nano“ и лимитирания шелл съм по-скоро съгласен с него. Много е кофти, като пуснеш инсталацията и почне да се оказва, че разни съществени програми ги няма. Или дори и след инсталцията, въпреки че са достъпни от хранилищата. Просто не изглежда готино. Наскоро ми се случи нещо подобно с Debian и опрдлено разваля преживяването. Докато със Slackware всичко си беше напълно изрядно и точно както следва да се очаква за GNU/Linux.

Другите неща са дреболии, по които също не му споделям претенциите. Но и не са достатъчно съществени, че да им се обръща внимание.
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

бат-начо написа: Съб Апр 02, 2022 20:03 .....
Пък ти толкова късно да го напишеш - вече нямам ни Дебиан, ни Канела :toothy10: :toothy10:
Рекох - я да стане на Девуан, хоп, хоп, махай всичко (пийках и хапвах, какво толкова може да стане, и гледах с половин око) и ... по лесно се инсталира Лубунту (имам го подръка) отколкото да гледам какво ще се оправя.
Хич не съм предполагал, че държиш толкова на графичната среда. :lol:
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Хич даже. Почна да ми тъка под лъжичката, най-много да беше издържала седмица още... То затова и реших да пробвам "какво ще се случи ако...".
А Девуан, виждам, вече като е приоритет 100, то си е така, а не "да се оакаш" докато се усетиш, че нещо не е по реда си с бекпорт хранилищата.
Офтопик:
А Лубунтуто стана LXDE, обнових до 20.04 и имам идея да го направя 22.04, предвид че ме мързи да преинсталирам наново. "Подканяне" за това обаче "се появява" когато 22.04.2 е факт (поне досега така беше).
Селски, Начо Селски.
Аватар
tmp_ZMx2fK6aL4
Ветеран
Ветеран

Излязъл е новият релийз на Nitrux - 2.1.0, systemd-free, OpenRC-based, и у списъка от темата.

https://linuxiac.com/nitrux-2-1-0-offer ... de-plasma/
Има ли тук някой KDE/Gamer ентусиаст желание да го пробва?
И да сподели впечатления, както и дали му липсва systemd? :lol:
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

tmp_ZMx2fK6aL4 написа: Пон Апр 04, 2022 09:50 Излязъл е новият релийз на Nitrux - 2.1.0, systemd-free, OpenRC-based, и у списъка от темата.

https://linuxiac.com/nitrux-2-1-0-offer ... de-plasma/
Има ли тук някой KDE/Gamer ентусиаст желание да го пробва?
И да сподели впечатления, както и дали му липсва systemd? :lol:
Добре изглежда.
Ако има възможност да се подреди някак различно, без да повтаря Mac-овския интерфейс, още повече ще ми хареса. Тъй като съм ползвал и Mac и Win предостатъчно, мога уверено да кажа че десктопите им нито са оптимални за бързодействие, нито за естетика. Следователно няма почти никакъв смисъл да се следва тяхната конструкция. Линуксите в повечето случаи ги превъзхождат по бързодействие и на идейно ниво.

Имам желание, нямам възможност. Ако би ми се отворило време и ентусиазъм, първо бих разучил FreeBSD много подробно.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Fernando Sucre написа: Пон Апр 04, 2022 10:06 Тъй като съм ползвал и Mac и Win предостатъчно, мога уверено да кажа че десктопите им нито са оптимални за бързодействие, нито за естетика.
:поклон: :поклон: :поклон:
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа: Пон Апр 04, 2022 10:06 Линуксите в повечето случаи ги превъзхождат по бързодействие и на идейно ниво.
В сравнение с уина линукс е направо като извънземна технология. Макар че сега като копи-пействат код от линукс ядрото, съвсееем леко си забързаха системата, но с тоя блоутуеър в 10-ката ще има още много да пействат, докато стигнат линукс по скорост.
Няма да забравя как, когато още бях с мента и боза 7 и ги сравнявах (с хронометър при стартиране от хард диск), резултатите бяха шокиращи.
Ментата от хард диск, натъпкана с всякакви програми и неизчистен кеш, стартираше за 16 сек., като десктопът тръгваше с всички автостарт програми вече вървящи. Боза 7 от хард диск с автостарт програми, които зареждат една по една, след като десктопът е тръгнал - 3 мин. и 22 сек. :lol:
Ментата от SSD - пак 16 сек.
Боза 7 от SSD - 1 минута.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”