Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Великденски рецепти
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Великденски рецепти
Козунак със стафиди
От тази рецепта се получава вкусен и много добре оформен козунак, подходящ за празничната трапеза.
Продукти:
7 1/2 ч.ч брашно
500 мл прясно мляко (2 1/2 ч.ч)
200 г прясно масло или свинска мас 1 ч.ч
6 бр яйца
200 г захар
лимон 1 бр или ванилия 3 пакетчета
50 г (1/2 ч.ч) стафиди
3 г (1/2 ч.л)сол
Начин на приготвяне:
* Маята се размива на рядка кашица с 1/2 ч.ч затоплено мляко и брашно и се оставя на топло да втаса.
* Замесва се тесто с останалото брашно, втасалата мая, разбитите със захарта яйца, останалото мляко, солта и настърганата кора от лимони и се омесва много добре, като постепенно се прибавя по малко от разтопената мазнина (ръцете също се потапят в мазнината).
* Приготвеното гладко тесто се поръсва с брашно и се оставя на топло да втаса, докато увеличи два пъти обема си.
* От него се оформят рула или плитки от три фитила, които се поставят във форми, намазани с мазнина и се украсяват със стафидите (оваляни в брашно, за да не потънат на дъното).
* Оставят се да втасват на топло докато увеличат обема си около два пути, намазват се с разбито яйце, поръсват се с кристална захар (по желание отгоре се набождат с обелени бадеми или орехови ядки) и се пекат в умерено силна фурна.
* Опечените козунаци се изваждат от формите докато не са изстинали.
Прочетено: 591 пъти
От тази рецепта се получава вкусен и много добре оформен козунак, подходящ за празничната трапеза.
Продукти:
7 1/2 ч.ч брашно
500 мл прясно мляко (2 1/2 ч.ч)
200 г прясно масло или свинска мас 1 ч.ч
6 бр яйца
200 г захар
лимон 1 бр или ванилия 3 пакетчета
50 г (1/2 ч.ч) стафиди
3 г (1/2 ч.л)сол
Начин на приготвяне:
* Маята се размива на рядка кашица с 1/2 ч.ч затоплено мляко и брашно и се оставя на топло да втаса.
* Замесва се тесто с останалото брашно, втасалата мая, разбитите със захарта яйца, останалото мляко, солта и настърганата кора от лимони и се омесва много добре, като постепенно се прибавя по малко от разтопената мазнина (ръцете също се потапят в мазнината).
* Приготвеното гладко тесто се поръсва с брашно и се оставя на топло да втаса, докато увеличи два пъти обема си.
* От него се оформят рула или плитки от три фитила, които се поставят във форми, намазани с мазнина и се украсяват със стафидите (оваляни в брашно, за да не потънат на дъното).
* Оставят се да втасват на топло докато увеличат обема си около два пути, намазват се с разбито яйце, поръсват се с кристална захар (по желание отгоре се набождат с обелени бадеми или орехови ядки) и се пекат в умерено силна фурна.
* Опечените козунаци се изваждат от формите докато не са изстинали.
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Re: Великденски рецепти
Великденски бисквити
Продукти:
За тестото:
400 г брашно
160 г пудра захар
2 пакетчета ванилия
200 г размекнато масло (маргарин)
1 яйце
1 жълтък
За глазурата:
100 г пудра захар
малко белтък
няколко капки лимонов сок
оцветител за храна
Начин на приготвяне:
На тестото:
1. Брашното и пудрата захар се пресяват над съд, към тях се прибавят ванилията и маслото (маргаринът) и сместа се размачква с две ръце.
2. Добавят се яйцето и жълтъкът и с ръце, натопени в студена вода, внимателно се замесва тесто.
3. Тестото се оставя на хладно за половин час.
4. След това върху маса, посипана с брашно, се разточва на пласт, дебел около 3 мм.
5. С формички за сладки се нарязват бисквитките и се поставят върху покрита с хартия тава.
6. Пекат се около 10 мин. при предварително загрята до 180° С фурна.
7. След изпичането се оставят да изстинат.
На глазурата:
8. Пудрата захар се пресява и се смесва с белтъка и лимоновия сок до гъста маса. Добавя се оцветителят.
С готовата глазура бисквитките се украсяват според въображението.
Продукти:
За тестото:
400 г брашно
160 г пудра захар
2 пакетчета ванилия
200 г размекнато масло (маргарин)
1 яйце
1 жълтък
За глазурата:
100 г пудра захар
малко белтък
няколко капки лимонов сок
оцветител за храна
Начин на приготвяне:
На тестото:
1. Брашното и пудрата захар се пресяват над съд, към тях се прибавят ванилията и маслото (маргаринът) и сместа се размачква с две ръце.
2. Добавят се яйцето и жълтъкът и с ръце, натопени в студена вода, внимателно се замесва тесто.
3. Тестото се оставя на хладно за половин час.
4. След това върху маса, посипана с брашно, се разточва на пласт, дебел около 3 мм.
5. С формички за сладки се нарязват бисквитките и се поставят върху покрита с хартия тава.
6. Пекат се около 10 мин. при предварително загрята до 180° С фурна.
7. След изпичането се оставят да изстинат.
На глазурата:
8. Пудрата захар се пресява и се смесва с белтъка и лимоновия сок до гъста маса. Добавя се оцветителят.
С готовата глазура бисквитките се украсяват според въображението.
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Червени домати пълнени с руска салата
За 5 души
Време за приготвяне 20-25 мин
Продукти:
5 средно големи домата
1 зелена салата
2 яйца
5 маслини
връзка репички
1 глава червен лук
100г майонезен сос
500г руска салата
Начин на приготвяне:
* Измиваме доматите, отрязваме им капачетата и издълбаваме с лъжичка внимателно семенната им част.
* Захлупваме доматите за да се изцеди водата им, след което ги посоляваме леко и пълним с руската салата.
* Нарязваме на тънки ивици зелената салата, разстиламе я в голяма чиния, посоляваме леко и върху нея нареждаме напълнените домати.
* Поливаме ги с гъст сос майонеза, а отгоре украсяваме с колелца от твърдо сварени яйца и маслина.
* По желание около доматите нареждаме малки правоъгълни хлебни филийки намазани с майонезен сос и украсени с колелца от лук, репичка, маслинка и твърдо сварени яйца.

За 5 души
Време за приготвяне 20-25 мин
Продукти:
5 средно големи домата
1 зелена салата
2 яйца
5 маслини
връзка репички
1 глава червен лук
100г майонезен сос
500г руска салата
Начин на приготвяне:
* Измиваме доматите, отрязваме им капачетата и издълбаваме с лъжичка внимателно семенната им част.
* Захлупваме доматите за да се изцеди водата им, след което ги посоляваме леко и пълним с руската салата.
* Нарязваме на тънки ивици зелената салата, разстиламе я в голяма чиния, посоляваме леко и върху нея нареждаме напълнените домати.
* Поливаме ги с гъст сос майонеза, а отгоре украсяваме с колелца от твърдо сварени яйца и маслина.
* По желание около доматите нареждаме малки правоъгълни хлебни филийки намазани с майонезен сос и украсени с колелца от лук, репичка, маслинка и твърдо сварени яйца.
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Агнешко с картофи
Една по-различна рецепта за празника.
Продукти за 4 порции:
800 г агнешко месо
1/2 чаена чаша растително масло
1 глава кромид лук
2-3 бр. моркови
1 кг картофи
сол
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
* Месото се нарязва на парченца, слага се в тавичка заедно с лука, нарязан на ситно, морковите, нарязани на колелца, и мазнината.
* Посолява се, залива се с топла вода и се пече в умерена фурна, като от време на време се обръща.
* Когато е почти готово, се слагат картофите, нарязани на дължина.
* Ястието отново се пече до готовност. Поднася се поръсено с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Една по-различна рецепта за празника.
Продукти за 4 порции:
800 г агнешко месо
1/2 чаена чаша растително масло
1 глава кромид лук
2-3 бр. моркови
1 кг картофи
сол
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
* Месото се нарязва на парченца, слага се в тавичка заедно с лука, нарязан на ситно, морковите, нарязани на колелца, и мазнината.
* Посолява се, залива се с топла вода и се пече в умерена фурна, като от време на време се обръща.
* Когато е почти готово, се слагат картофите, нарязани на дължина.
* Ястието отново се пече до готовност. Поднася се поръсено с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Задушено агнешко бутче с гъби
Задушено агнешко бутче с гъби, гарнирано с ориз- пилаф и грах с масло, много подходящо за празник.
Измийте 1 агнешко бутче, подсушете го с кърпа и го посолете, след което го сложете да се пържи в тенджера с 1/2 чаша мазнина (обръщайте го, за да се зачерви равномерно от всички страни).
Налейте по 1 чаша бяло вино и една чаша гореща вода и прибавете 250гр. ситно нарязани гъби и 20-25 зърна черен пипер.
Похлупете плътно съда и задушавайте месото на умерен огън.
Когато месото е почти готово, запържете 1 лъжица брашно и 1 лъжица доматена салца с 2 лъжици мазнина. Разредете запръжката с малко вода и я прибавете към соса на ястието.
Варете соса още 10-15мин.
Извадете бутчето и го нарежете на филийки. Наредете нарязаното месо в голяма чиния и го полейте с част от соса.
От едната страна на месото сложете пържени картофи или ориз- пилаф а от другата- грах с масло.
Останалия сос поднесете в сосиера.
Отделно поднесете салата.
Задушено агнешко бутче с гъби, гарнирано с ориз- пилаф и грах с масло, много подходящо за празник.
Измийте 1 агнешко бутче, подсушете го с кърпа и го посолете, след което го сложете да се пържи в тенджера с 1/2 чаша мазнина (обръщайте го, за да се зачерви равномерно от всички страни).
Налейте по 1 чаша бяло вино и една чаша гореща вода и прибавете 250гр. ситно нарязани гъби и 20-25 зърна черен пипер.
Похлупете плътно съда и задушавайте месото на умерен огън.
Когато месото е почти готово, запържете 1 лъжица брашно и 1 лъжица доматена салца с 2 лъжици мазнина. Разредете запръжката с малко вода и я прибавете към соса на ястието.
Варете соса още 10-15мин.
Извадете бутчето и го нарежете на филийки. Наредете нарязаното месо в голяма чиния и го полейте с част от соса.
От едната страна на месото сложете пържени картофи или ориз- пилаф а от другата- грах с масло.
Останалия сос поднесете в сосиера.
Отделно поднесете салата.
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Агнешка кавърма
Продукти:
1кг агнешки дреболии
2 червени чушки(пресни или от сурова туршия)
2 домата
1каф.ч. разтопено масло
10-12 зърна черен пипер
1 дафинов лист
чубрица
2гл. стар лук
червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
* Добре почистените дреболии варим до омекване.
* Нарязваме ги на малки парчета и запържваме в маслото.
* Прибавяме наситнения лук,настърганите домати, чушките на тънки пръстени и запържваме за около 10 мин.
* Поръсваме с червения пипер и веднага наливаме толкова топла вода колкото да покрие продуктите.
* Слагаме зърната черен пипер, чубрицата, дафиновия лист, посоляваме на вкус и варим на тих огън до пълно омекване на месото.
Продукти:
1кг агнешки дреболии
2 червени чушки(пресни или от сурова туршия)
2 домата
1каф.ч. разтопено масло
10-12 зърна черен пипер
1 дафинов лист
чубрица
2гл. стар лук
червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
* Добре почистените дреболии варим до омекване.
* Нарязваме ги на малки парчета и запържваме в маслото.
* Прибавяме наситнения лук,настърганите домати, чушките на тънки пръстени и запържваме за около 10 мин.
* Поръсваме с червения пипер и веднага наливаме толкова топла вода колкото да покрие продуктите.
* Слагаме зърната черен пипер, чубрицата, дафиновия лист, посоляваме на вкус и варим на тих огън до пълно омекване на месото.
- Rebba
- Академик

- Обратна връзка:
Обичам агнешко
А Великден ми е един от любимите празници още от малка.

Последно промяна от Rebba на Пет Апр 04, 2008 14:37, променено общо 1 път.
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Великденски хапки от агнешко месо - много подходяща рецепта за Великден.
Продукти:
1кг агнешко месо от плешка или ребрата
1/2 пакетче краве масло
1вр.пресен лук
1-2 стръка чесън
1с.л.растително масло
50г сланина
3яйца
1/2 кофичка изцедено кисело мляко
сол
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
* Месото се почиства от костите и излишната мазнина.
* Нарязва се на малки късчета, посолява се, наръсва се с черен пипер и се оставя малко да поотлежи.
* Лукът и чесънът, нарязани на дребно, се наръсват с растително масло и малко сол и се слагат на дъното на тавичката, в която сте се пече месото.
* Отгоре се нареждат ивички от сланина, а върху сланината се поставя месото и се залива с разтопено масло.
* Месото се пече във фурна около 15мин., като отстрани се долива малко топла вода.
* Ястието се залива с яйцата, разбити с киселото мляко и щипка сол, и без да се разбърква, отново се слага във фурната, докато се позачерви яйчено-млечната заливка.
* След изваждане от фурната ястието се поръсва със ситно нарязан магданоз и се поднася със съда, в който е приготвено.
Продукти:
1кг агнешко месо от плешка или ребрата
1/2 пакетче краве масло
1вр.пресен лук
1-2 стръка чесън
1с.л.растително масло
50г сланина
3яйца
1/2 кофичка изцедено кисело мляко
сол
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
* Месото се почиства от костите и излишната мазнина.
* Нарязва се на малки късчета, посолява се, наръсва се с черен пипер и се оставя малко да поотлежи.
* Лукът и чесънът, нарязани на дребно, се наръсват с растително масло и малко сол и се слагат на дъното на тавичката, в която сте се пече месото.
* Отгоре се нареждат ивички от сланина, а върху сланината се поставя месото и се залива с разтопено масло.
* Месото се пече във фурна около 15мин., като отстрани се долива малко топла вода.
* Ястието се залива с яйцата, разбити с киселото мляко и щипка сол, и без да се разбърква, отново се слага във фурната, докато се позачерви яйчено-млечната заливка.
* След изваждане от фурната ястието се поръсва със ситно нарязан магданоз и се поднася със съда, в който е приготвено.
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Всички рецепти са от:Rozali.com
Добър апетит!
-
Kotkata68
- Глобална котка-идиотка

Rebba написа:Обичам агнешко![]()
- fetus
- Почетен член

=D>Mozo написа:Не е ли свинско, не ми го хвалете.
Но за козунака.....
1 кг брашно
40 г мая
8 бр. яйца
300 мл прясно мляко
300 г захар
щипка сол
150-200 г масло
настъргана кора на 1 лимон
2 праха ванилия
1/3 ч.ч. стафиди
1 бр. жълтък
50 г бадеми
захар за поръсване
Млякото се загрява и с 2-3 с.л. от него се разбъркват маята, 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Сместа се покрива с кърпа и се оставя да шупне. Брашното се пресява два пъти в предварително затоплен съд - по този начин ще влезе повече въздух в него. Брашното се слага в голяма купа, в средата се прави кладенче и се прибавят шупналата мая, леко разбитите яйца, захарта, лимоновата кора, ванилията, малко сол и 100 г разтопено масло. Омесва се гладко тесто, като при месенето ръцете се потапят постоянно в мазнина. Когато в тестото се получават мехурчета, се оставя в намазана с масло купа, покрива се с кърпа и се слага на топло (28-30 С) за около 2 часа, докато увеличи двойно обема си. След това тестото отново се омесва, като се добавя и останалата част от маслото и отново се оставя да втаса при същите условия за още 2 часа.
От тестото се оформя козунака - с 2, 3 или 4 рула, които се оплитат или се използва форма за печенето. По време на оформянето се добавят стафидите и отново се оставя да втаса на топло за 30-60 минути. Накрая се намазва с разбития жълтък и се поръсва с бадеми и захар. Пече се в обилно намазана с мазнина тава в продължение на 30-40 минути при температура 175-180 С
- Прикачени файлове
-
[Разширението jpg беше деактивирано]
Когато имаш златни ръце ,не е от значение къде са завряни. Приятели са тези, които не ти позволяват да правиш глупостите сам...

-
bono
- Доктор

- Обратна връзка:
е тук няма как да не се съглася с тебMozo написа:Не е ли свинско, не ми го хвалете.
One love! One life! When it's one need! In the night! One love!