Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Re: Plasma 6 - споделяне на впечатления и проблеми

Мнение от Валсо »

Shaker написа: Сря Ное 01, 2023 13:24 На тая тъпа плазма 6 върви soundKonverter, деева техната мама, деева. Strawberry и Qbittorrent са счупени от Qt5, деева. Изчезнаха ми песните там. KDE са виновни! Анатема! Ще ги съдя!

Изображение
Като тръгна да инсталирам SoundKonverter, иска да заменя един куп конфликтни зависимости и ако му потвърдя за всичките, kolourpaint не иска да тръгва. Това е, защото kolourpaint все още е на qt5, а soundkonverter - на qt6. А нито едната, нито другата програма ги има на appimage. Единствено може да стане, ако успея да разбера при коя версия soundkonverter са го прехвърлили на qt6 и да си сваля някоя по-стара, от когато е бил qt5. Но тази информация все още ми се изплъзва.
Mozo написа: Сря Ное 01, 2023 10:49 Когато имаш подобни проблеми, инсталираш Flatpak или Snap, или зползваш AppImage. В случая най-лесното решение е да използваш GTK еквивалента, било то в нормален вид, било то в контейнер :съгласен:
GTK еквивалентът е смешна работа. Задаваш му 16-битов WAV и то го прави 700 кбпс - по-малък битрейт, отколкото е FLAC файлът, който 919 кбпс. :lol: Ако му зададеш пък 32-битов WAV, което го прави 1411 кбпс, изходният файл става 50 пъти по-голям от този, който би станал, ако е конвертиран със soundKonverter.
Флатпаци и снапове не обичам, защото го чакаш 20 мин. да инсталира 10 ГБ, за да използваш 100-200 МБ програма.
Прочетено: 40935 пъти
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Валсо написа: Сря Ное 01, 2023 14:13 Като тръгна да инсталирам SoundKonverter, иска да заменя един куп конфликтни зависимости и ако му потвърдя за всичките, kolourpaint не иска да тръгва. Това е, защото kolourpaint все още е на qt5, а soundkonverter - на qt6. А нито едната, нито другата програма ги има на appimage. Единствено може да стане, ако успея да разбера при коя версия soundkonverter са го прехвърлили на qt6 и да си сваля някоя по-стара, от когато е бил qt5. Но тази информация все още ми се изплъзва.
Нещо си се объркал. SoundKonverter е Qt5, а не Qt6. Виж ми снимката като доказателство. Тази програма не е пипана от една година и е тотално зарязана в момента. Няма как да са я портнали към Qt6.
Сподели какво общо има това с Plasma 6, че тролиш тук? Показах ти снимка, как и Qt5 и Qt6 програми вървят на на Plasma 6, на която даже не е релийзната и алфа версия. Даже ще ти покажа, че работят и на Plasma 5. Навит?
Аватар
tmp_ZMx2fK6aL4
Ветеран
Ветеран

Мнение от tmp_ZMx2fK6aL4 »

Shaker написа: Сря Ное 01, 2023 14:48 ...Сподели какво общо има това с Plasma 6, че тролиш тук? ...
Нищо нямат общо, а на всичкото отгоре си вървят и безпроблемно двете в Arch:
Изображение
Hardware: Windows 11 Incompatible Certified!
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Shaker написа: Сря Ное 01, 2023 14:48 Тази програма не е пипана от една година и е тотално зарязана в момента.
1. Ако продължа с потвържденията до края, след това kolourpaint и още 1-2 програми не искат да тръгват. Едните са с 5-ца в името, което според мен означава, че са за qt5. И както казах - ако премахна всички конфликти, kolourpaint спира да работи, а също и mkvtoolnix-gui, който е qt6. За да инсталирам една програма, трябва да прееба други три. #-o Нейтгреъмска му работа... :lol:

Изображение

2. Не бих казал, че ъпдейт от 30 Септември тази година е "тотално зарязване". :roll:

Изображение

Дори и да се опитам да инсталирам стара версия с downgrade, пак иска да заменя конфликтни пакети.
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Валсо написа: Сря Ное 01, 2023 15:21 2. Не бих казал, че ъпдейт от 30 Септември тази година е "тотално зарязване". :roll:
Хранилището в Github "говори" друго:
https://github.com/dfaust/soundkonverter/commits/master
Валсо написа: Сря Ное 01, 2023 15:21 1. Ако продължа с потвържденията до края, след това kolourpaint и още 1-2 програми не искат да тръгват. Едните са с 5-ца в името, което според мен означава, че са за qt5. И както казах - ако премахна всички конфликти, kolourpaint спира да работи, а също и mkvtoolnix-gui, който е qt6. За да инсталирам една програма, трябва да прееба други три. #-o Нейтгреъмска му работа... :lol:
Добвечера ще снимам, как kolourpaint, mkvtoolnix-gui и kolourpaint работят заедно и то на Plasma 6 ;)
Отговори ми на въпроса, защо мислиш, че вината идва от Plasma 6, след като твоите проблеми нямат нищо общо с тази среда? Тролене?

Проблемът е в твоята система, на която пипаш неща, които не разбираш. Всичко върви на Plasma 5 без проблем. Сподели сега, защо намесваш KDE с твоята строшена система, която сам си я съсипал?
Радконенчовска му работа...
Изображение
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

:toothy10: :toothy10: :toothy10:
Понеже е строшена, затова всичко що е GTK или има такъв билд работи без грешка, а само нещата, които са от недъгавото КДЕ вечно са с някакъв проблем!

А хранилището е архивирано, ако не си забелязал:
This repository has been archived by the owner on Nov 25, 2022. It is now read-only.
Мен официално хранилището не ме бърка, важно е само какво показва хранилището на арч. Че то ако гледаш кода на XFBurn, последните му приноси са отпреди 3-4 години, някои са и отпреди 10-12 години, но програмата продължава да се ползва и разработва. Така че какво показва хранилището на сорса - това няма абсолютно никакво значение.

Edit: майната му на саунд конвертора! Оправих се и с добрия стар CLI, който никога не те предава! :evil4: Просто смених разширенията в един от скриптовете за конвертиране на mka към ac3 и готово. Сега ще направя същото за още няколко lossless формата и толкоз.
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Неспаяем си, Валсо, неспасяем си :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Последният commit на XFBurn е от преди 4 месеца. Малко, но го разработват.
https://gitlab.xfce.org/apps/xfburn/-/commits/master
Остави ни темата да е само за Plasma 6 и всичко свързано със средата. Имаш много теми за спамене и плюене, само недей в тази...
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Малко да вдигна темата от прахта. То се е видяло, че съм само аз KDE Insider тук :усмивка1:
Използвам последната компилация на KDE (направо ме хвърлиха в пре-алфата на 6.1), "любимата на всички" Сусе, Nvidia, втори монитор и Wayland :)

KDE 6 стигна до RC 1 и ще представя малко ревю с много снимки.
Ta да започнем с новите неща:

Overview and Desktop Grid effect combined into one with better gestures
- Жестовете с тъчпада, мишката и клавишните комбинации работят перфектно, за да се постигне това по-долу.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Color management support for sRGB applications on Wayland
- При мен си бачка:
Изображение

Някои профили могат да се дръпнат тук за пробата:
https://github.com/saucecontrol/Compact-ICC-Profiles

HDR support on Wayland
Това не мога да повярвам, че работи с NVIDIA и Wayland, честно. Свързах си лаптопа с телевизора, защото поддържа HDR и веднага той индикира, че има HDR сигнал. Супер лесно се пуска този HDR, че даже има и настройки за SDR. Много готино :-o
Изображение

More types of default apps can be chosen
Много добре са го направили. Това трябваше да бъде в Plasma 5, но по-добре късно, отколкото никога. Супер :headbang:
Изображение

Custom sort ordering for KRunner search results
Работи идеално:
Изображение

Desktop Cube effect returns
То хубаво се завърна, ама не работи при мен :lol:

Make wallpaper settings available in System Settings app
Наличен е. Даже са вкарали опция за прилагане на един тапет към всички дисплеи :усмивка1:
Изображение
Изображение

"Dodge Windows" (aka "Intelligent auto-hide"/"Intellihide") visibility mode for Panels, replacing the old "Windows Can Cover" mode
Работи много добре. Ето и клипче :)

When rebooting, ability to opt out of installing a downloaded offline update
Това нещо не се поддържа в SUSE...

"Shake to find cursor" KWin effect (off by default for now, but that may change)
Това работи при мен, ама няма да се хабя да правя клипчета. Идеален ефект за хора, които си губят курсора на мишката :усмивка1:

Colorblindness correction filters
Бачка при мен, но се надявам никога да не ми се налага да го използвам:
Изображение

Support for sound themes
New "Ocean" default sound theme
Изображение

Conversion between time zones in KRunner
Това нещо не работи при мен, ама хич...

Islamic calendar support
Това @Валсо ще го види :lol:

Power profiles OSD
Добре са го измислили. Win + B :)
Изображение

Display mirroring/reflection on Wayland
Тук ми трябва Plasma Mobile :/

Simultaneous password + fingerprint/smartcard/etc. auth on lock screen
Лаптопът ми не го поддържа това

The Autostart KCM can now provide detailed technical information about why entries failed to start
Тук съм пас :усмивка1:
Изображение

Optional automatic background crash reporting
Тук се чудех, как да подкарам този екран, а то решението е било трошливaта вече RC версия на KDE PIM :lol:
Изображение
Изображение

Има още неща, но това е за сега от мен :)
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Shaker написа: Съб Яну 13, 2024 17:03 Islamic calendar support
Аз съм атеист, така че си го гледай сам това. :lol:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Благодаря, Шейк, явно наистина здраво работят :headbang: :headbang: :headbang: Дано да е читав стартът след две седмици, че имам доста горчив привкус от предишните :lol: :lol: :lol:
Изображение
Аватар
cprog
Почетен член
Почетен член

Мнение от cprog »

Shaker написа: Съб Яну 13, 2024 17:03 Малко да вдигна темата от прахта. То се е видяло, че съм само аз KDE Insider тук :усмивка1:
Използвам последната компилация на KDE (направо ме хвърлиха в пре-алфата на 6.1), "любимата на всички" Сусе, Nvidia, втори монитор и Wayland :)

KDE 6 стигна до RC 1 и ще представя малко ревю с много снимки.
Ta да започнем с новите неща:

Overview and Desktop Grid effect combined into one with better gestures
- Жестовете с тъчпада, мишката и клавишните комбинации работят перфектно, за да се постигне това по-долу.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Color management support for sRGB applications on Wayland
- При мен си бачка:
Изображение

Някои профили могат да се дръпнат тук за пробата:
https://github.com/saucecontrol/Compact-ICC-Profiles

HDR support on Wayland
Това не мога да повярвам, че работи с NVIDIA и Wayland, честно. Свързах си лаптопа с телевизора, защото поддържа HDR и веднага той индикира, че има HDR сигнал. Супер лесно се пуска този HDR, че даже има и настройки за SDR. Много готино :-o
Изображение

More types of default apps can be chosen
Много добре са го направили. Това трябваше да бъде в Plasma 5, но по-добре късно, отколкото никога. Супер :headbang:
Изображение

Custom sort ordering for KRunner search results
Работи идеално:
Изображение

Desktop Cube effect returns
То хубаво се завърна, ама не работи при мен :lol:

Make wallpaper settings available in System Settings app
Наличен е. Даже са вкарали опция за прилагане на един тапет към всички дисплеи :усмивка1:
Изображение
Изображение

"Dodge Windows" (aka "Intelligent auto-hide"/"Intellihide") visibility mode for Panels, replacing the old "Windows Can Cover" mode
Работи много добре. Ето и клипче :)

When rebooting, ability to opt out of installing a downloaded offline update
Това нещо не се поддържа в SUSE...

"Shake to find cursor" KWin effect (off by default for now, but that may change)
Това работи при мен, ама няма да се хабя да правя клипчета. Идеален ефект за хора, които си губят курсора на мишката :усмивка1:

Colorblindness correction filters
Бачка при мен, но се надявам никога да не ми се налага да го използвам:
Изображение

Support for sound themes
New "Ocean" default sound theme
Изображение

Conversion between time zones in KRunner
Това нещо не работи при мен, ама хич...

Islamic calendar support

Power profiles OSD
Добре са го измислили. Win + B :)
Изображение

Display mirroring/reflection on Wayland
Тук ми трябва Plasma Mobile :/

Simultaneous password + fingerprint/smartcard/etc. auth on lock screen
Лаптопът ми не го поддържа това

The Autostart KCM can now provide detailed technical information about why entries failed to start
Тук съм пас :усмивка1:
Изображение

Optional automatic background crash reporting
Тук се чудех, как да подкарам този екран, а то решението е било трошливaта вече RC версия на KDE PIM :lol:
Изображение
Изображение

Има още неща, но това е за сега от мен :)
Аз не разбрах как са комбинирани Desktop Grid и Overview
Не виждам голяма разлика от сега, би ли обяснил повече къде е разликата
Редакция: Видях разликата :)

Как на Арч мога да тествам plasma 6 поне под виртуалка, някой знае ли ?
Да не е сам Шейки :)
Последно промяна от cprog на Съб Яну 13, 2024 22:53, променено общо 1 път.
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Аватар
cprog
Почетен член
Почетен член

Мнение от cprog »

И още нещо

@Shaker откъде гледаш точките, по които се водиш при тестването.
Тоест как избираш кое да тестваш
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

cprog написа: Съб Яну 13, 2024 22:42 Как на Арч мога да тествам plasma 6 поне под виртуалка, някой знае ли ?
Да не е сам Шейки :)
За чист Арч си нямам никаква идея. KaOS имат някакви образи, ама си нямам на идея, дали са стабилни.
https://forum.kaosx.us/d/3072-plasma-6-test-iso/23
https://forum.kaosx.us/d/3062-instructi ... o-plasma-6

Аз лично тествам с openSUSE Tumbleweed (Krypton). KaOS и Fedora се издъниха при мен...
cprog написа: Съб Яну 13, 2024 22:49 И още нещо
@Shaker откъде гледаш точките, по които се водиш при тестването.
Тоест как избираш кое да тестваш
От тази страница -> https://community.kde.org/Plasma/Plasma_6
Всичко е описано вътре. Линкове към дистрибуции с тестова Plasma 6 и други подробности :)
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Да продължим натам с визуалните промени :усмивка1:

Make QtWidgets-based apps less framey
Пооправи ли са нещо, аз не виждам голяма разлика:
Изображение

Panel settings exposed in a much nicer way
Тук доста добре са го променили. Много повече ми харесва от на Plasma 5. Чудесно :hello1:
Изображение

Icons throughout Plasma now all come from the systemwide icon theme, not the Plasma Style
Това на @Mozo много ще му хареса. Край с любимите му монохронни икони. Супер е за хора, които си слагат собствени такива:
Аз ще използвам Kora, защото повечето икони ги подменя в трея и на други места:
Изображение

No more chunky page footers in System Settings
Изображение

Re-organize System Settings sidebar
Тук направо тотално са разместили менютата. Контролният панел не поддържа само икони. Един ще харесва подредбата, друг няма и те така:
Изображение

Smooth mouse wheel scrolling in QtQuick-based software
Чудесно! Много по-добре работи скрола в Kirigami приложенията като Elisa, Discover и други
Тук трябва да правя клипче, а ме мързи.

Split Battery & Brightness widgets and integrate Night color into one of them
Visualizer for Night Light transition time

Това разделяне малко е тъпо, но така изглеждат нещата.
Изображение
Изображение
Последно промяна от Shaker на Нед Яну 14, 2024 12:48, променено общо 1 път.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Shaker написа: Нед Яну 14, 2024 12:15 Това @Mozo много го хареса. Край с любимите му монохронни икони.
Монохромната лудост е отчайваща, дано приключи по-скоро и дано иконите ми работят в Plasma 6 :mrgreen:
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”