Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Математическите напъни на българина
- Zeroadhesion
Re: Математическите напъни на българина
Ако и ексела лъжеше, световната икономика щеше да се срине, нема как
:

Прочетено: 2605 пъти

Скобите са оператор от първо ниво т.е. изпълняват се с най-висок приоритет. В израза "8/2*(2+2)" са единствен оператор от първо ниво т.е. при изчисление на израза - най-напред се разрешава подизраза заограден с оператор "()".
Така получаваме "8/2*4".
Операторите "/" и "*" са от 3-то ниво т.е. те са с един и същ приоритет. Когато в един израз имаме оператори от един и същ приоритет - тогава трябва да знаем каква е тяхната асоциативност. Операторите от трето ниво имат асоциативност отляво-надясно, тоест израза "8/2*4" ще се сведе до "(8/2)*4" => "4*4", който пък ще се сведе до 16.
Ето ви го на човешки-разбираем assembly, не знам как по-ясно да ви го обясня:
Така получаваме "8/2*4".
Операторите "/" и "*" са от 3-то ниво т.е. те са с един и същ приоритет. Когато в един израз имаме оператори от един и същ приоритет - тогава трябва да знаем каква е тяхната асоциативност. Операторите от трето ниво имат асоциативност отляво-надясно, тоест израза "8/2*4" ще се сведе до "(8/2)*4" => "4*4", който пък ще се сведе до 16.
Ето ви го на човешки-разбираем assembly, не знам как по-ясно да ви го обясня:
Код за потвърждение: Избери целия код
asm
.section .data
format_string:
.asciz "8/2*(2+2)\nResult is: %u\n"
.section .text
.globl main
main:
# Prologue
push %rbp
mov %rsp, %rbp
# Compute the expression
mov $8, %eax
mov $2, %ebx
div %ebx # eax = 8 / 2 = 4
mov $2, %ebx
add %ebx, %ebx # ebx = 2 + 2 = 4
mul %ebx # eax = 4 * 4 = 16
# Print the result
mov %eax, %edi
mov $format_string, %rsi
mov $0, %al
call printf
# Epilogue
mov $0, %eax
pop %rbp
retКод за потвърждение: Избери целия код
Резултат при отпечатване:
8/2*(2+2)
Result is: 16Re: Математическите напъни на българина
Изсъхна ми едната краставица.beggginer написа: Пон Юни 24, 2024 10:58 @Жорката и ние с теб така смятаме, когато пием бири. На ти две, ха още четири. Накрая жените знаят, че сме изпили една общо.
- Zeroadhesion
Weird flex, but OKЖopkaта написа: Чет Юни 27, 2024 22:38 Ето ви го на човешки-разбираем assembly, не знам как по-ясно да ви го обясня
spoiler:
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Значи всички, разбирай дори и камара софтуер от световна величина, са на едно мнение, само Валсо е на различно. Кой е тъп и кой е прост, не знам, ама само обиди човечеца без нужда, така ги виждам аз нещата

Много доброZeroadhesion написа: Чет Юни 27, 2024 23:20Код за потвърждение: Избери целия код
[zeroadhesion@ThinkPad-E16 ~]$ echo $(( 8 / 2 * (2 + 2) )) 16

Zeroadhesion написа: Чет Юни 27, 2024 23:20Weird flex, but OKЖopkaта написа: Чет Юни 27, 2024 22:38 Ето ви го на човешки-разбираем assembly, не знам как по-ясно да ви го обясня![]()
spoiler:

ето го на rust;
@Zeroadhesion $ echo 16
fn main() {
let result = 8 / 2 * (2 + 2);
println!("{}", result);
}Re: Математическите напъни на българина
Той ще му се извини, предполагам и пред нас ще си признае грешката, няма нужда да ни се извинява, защото не ни е нагрубил, може би ще си вземе и поука и ще намали самочувствието което има, това в един по хубав святMozo написа: Пет Юни 28, 2024 01:04 Значи всички, разбирай дори и камара софтуер от световна величина, са на едно мнение, само Валсо е на различно. Кой е тъп и кой е прост, не знам, ама само обиди човечеца без нужда, така ги виждам аз нещата![]()
![]()
Много доброZeroadhesion написа: Чет Юни 27, 2024 23:20Код за потвърждение: Избери целия код
[zeroadhesion@ThinkPad-E16 ~]$ echo $(( 8 / 2 * (2 + 2) )) 16![]()
![]()
![]()
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
#include <stdio.h>
char main()
{
printf(8/2*(2+2)==1?"16":"1");
return 0;
}- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Някои хора са си mъnu по рождение. Отивам в магазин за кафе и подправки и казвам на една от касиерките, че искам кафе за 20 лв. При цена от близо 26 лв. за килограм, тя го сметна, че било 2 кила и нещо.
Как го сметна това не знам... Аз ѝ казах, че ако ми даде 2 кила за 20 лв., никак няма да ѝ се разсърдя.
Ама като се има предвид, че маса народ не могат да сметнат елементарни неща, които се учат в 3-4-ти клас, какво ли се чудя... 
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Хаха, някои хора наистина са способни да ни изненадат! Това, че има хора, които не могат да схванат основни математически принципи, е наистина шокиращо, но понякога човек се пита дали не е част от шега. Ако човек не се е опитал да се образова в училище или просто не се е постарал да разбере нещо базово, се случват такива ситуации.
Но пък точно такива моменти ни показват колко важно е да се развиваме и да не се спираме на това, което ни е научено в началните класове. Всеки може да пропусне нещо, но важното е да се опитаме да го поправим. За съжаление, някои хора просто не искат или не се интересуват да излязат извън своето "comfort zone", а това е проблем за самото общество.
Дори да е смешно, понякога е добре да се замислим дали сме се фокусирали на най-важните неща и дали не можем да се научим още нещо ново, независимо дали е математика или нещо друго.
Но пък точно такива моменти ни показват колко важно е да се развиваме и да не се спираме на това, което ни е научено в началните класове. Всеки може да пропусне нещо, но важното е да се опитаме да го поправим. За съжаление, някои хора просто не искат или не се интересуват да излязат извън своето "comfort zone", а това е проблем за самото общество.
Дори да е смешно, понякога е добре да се замислим дали сме се фокусирали на най-важните неща и дали не можем да се научим още нещо ново, независимо дали е математика или нещо друго.
Ако търсите нещо, с което да се занимавате в свободното си време, определено мога да ви препоръчам book of dead игра. Няма да съжалявате и дори ще печелите пари без никакви инвестиции.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Така е, но трябва и да се приеме, че просто нена всекиго е заложено да е добър в математиката. Има си интелигентни хора, на които просто не им се удава. На мен също не ми се удава (не се приравнявам към интелигентните
(.

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Стартъпът на българина Влад Тенев, който струва $900 милиона
от Mozo » Пет Юли 11, 2025 13:10 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 287 Преглеждания
-