От 5.4.0 насам верно е недоклатен боклук! Понякога ме карат да си мисля, че от 5.4.0 са си наели някой дебил от микрошит, когото го е хванало яд, че канелата се представя по-добре от десктопа на бозата и е решил да приведе канелата в състояние, неставащо за нищо. Откакто махнаха метасити, канелата вече не става за игри, а и за филми също, защото от време на време дори и там се вижда липсата на работещ V-Sync.Mozo написа: Пон Сеп 23, 2024 16:41 А, що? На мен не ми се е чупила скоро. Иначе за игри още са далеч от истината. На колко по-стари игри се налага да се крие панелът на auto hide, че иначе върви върху играта, а пък други, отново такива с по-ниска резолюция, няма връшане към нормален десктоп, докато играта е активна. От години го влачат това и така и не го оправиха, ама явно е тежкото GNOME наследство. Не напразно на игрова конзола Valve предпочетоха KDE.
И до толкова я скапаха, че вече дори не можеш да я даунгрейднеш до версия, която ти харесва, защото след ребуута, курсорът липсва и е просто един черен хикс, бекграунд снимката ти я няма и той също е черен, конки е счупен, панелът липсва напълно заедно с всичко по него, прозорците нямат titlebar...
А ако инсталираш арч на чисто с най-новите канелски пакети и после си заредиш настройките от dconf-editor, всичко отива по дяволите, цялата среда замръзва и става неизползваема, след рестарт на системата веднага пак замръзва.
А за капак и режимът, който наричам "terminal mode" вече не работи, та не можеш да си инсталираш желаната версия по "другия начин".
"Terminal mode" до неотдавна се пускаше като в края на линукс реда в гръб добавиш ново menu entry, което е почти същото като нормалното, само че в края на реда с linux добавиш една тройка:
Код за потвърждение: Избери целия код
linux /boot/vmlinuz-linux-lts root=UUID=1a2db951-3fc5-4880-9e2a-be94175245eb rw acpi=force acpi_enforce_resources=lax intel_pstate=disable 3Т'ва тяхното "вървене напред" е "500 крачки назад", защото дори и в скапаното КДЕ можеш да си избираш titlebar на прозорците! Само в недоклатените канела и гном не можеш.
Май накрая ще инсталирам арч с openbox във вируталка, за да се пробвам да го къстъмизирам там и ако стане поне малко близко до това, което искам, ще кажа сбогом на Гнусела.