Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Инсталиране на Arch Linux с Plasma 5
Re: Инсталиране на Arch Linux с Plasma 5
Основната ми система е MX Linux и на нея nvidia драйвъра се инсталира без проблем. Arch Linux го имам инсталиран на отделен дял за тестове и го използвам с nouveau драйвъра. Реших да пробвам да инсталирам nvidia драйвъра да видя дали ще стане, но явно е по добре да си използвам nouveau.
Прочетено: 46259 пъти
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Въй, т'ва верно мноу дърто, щом даже не съм го и чувал преди! Ама като гледам годината, не се и учудвам. Аз по онова време още бях с HD сериите на АТИ, а бях и с Уиндоус. До някакво време (не помня точната година) използвах GeForce 7600, ама като видях Radeon 9550 как закопаваше енвидията, минах на АТИ и така чак до 2015-та година. Към линукс фемилито се присъединих чак към края на 2015-та и първият ми линукс драйвър за видеото (1050 Ti) беше около 460-тата версия. А това куадро го дават, че последният му драйвър е бил 391.35 (за Боза, разбира се), демек - адски древно.
Ама щом още работи и няма да играеш игри на него или нещо, което изисква затворения драйвър, както каза Мозо, пѐри си с нувото.
П.С. Сега се сетих, че в гардероба имам едно още по-древно на енвидия, но него поне съм го чувал, защото го ползвах някога: MX440SE с едно мъничко вентилаторче с диаметър 2-3 см.
Когато го свалих от тогавашния комп (първият ми комп в живота), то още работеше и подозириам, че и сега би работило на някой AGP дъртофелник, ако можеше да се намери такъв.
Ама щом още работи и няма да играеш игри на него или нещо, което изисква затворения драйвър, както каза Мозо, пѐри си с нувото.
П.С. Сега се сетих, че в гардероба имам едно още по-древно на енвидия, но него поне съм го чувал, защото го ползвах някога: MX440SE с едно мъничко вентилаторче с диаметър 2-3 см.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Аз съм ползвал Matrox, Geforce 2 беше совалка пред него, ама това беше мнооого отдавна
То и други съм ползвал, ама на Правец 82 хич не знам каква му е видео картата

- fifi_fifito
- Дарител

Инсталирай lts kernel,и няма да имаш проблем с nvidia-390.ArchEnemy написа: Сря Фев 05, 2025 13:10 Опитвам се да инсталирам legacy драйвърите на nvidia на EndeavourOS но при стартиране стига до "reached target graphical interface" без да стартира графичната среда. Ако проверя заредените драйвъри с lsmod показва че nvidia драйвъра е зареден но не знам защо не стартира графичната среда.

- fifi_fifito
- Дарител

При мен нямаше проблем но не бях обновил.
След като обнови новия lts kernel 6.12.12-1. греда не вдява.
След като обнови новия lts kernel 6.12.12-1. греда не вдява.

- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Затова явно ще трябва да се ползва дистро, при което могат да се избират версии като при Manjaro.

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Ами някой стар дебиан от 2011-2012-та? Имам усещането, че с арч и арчоподобните няма да му се получат нещата, прекалено много неща и пакети редовно се обновяват и са навързани на влакче с драйвърите и ядрото. Затова си мисля, че някой стар Дебиан, който е по-близо до датата на пускане на това куадро 1000 може да му свърши повече работа. А и доколкото съм чувал, някои Дебиан ИСО-та идват заедно с драйвър, тоест, го инсталират локално, а не е свален от нета. Дебианците са толкова... "longest term support as humanly possible", че няма да се учудя ако все още могат да се намерят ИСО-та от ония години.Mozo написа: Съб Фев 08, 2025 13:42 Затова явно ще трябва да се ползва дистро, при което могат да се избират версии като при Manjaro.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Принципно nvidia-all си идва с необходимите пачове, не знам що не става. А с Ubuntu-базираните засега няма проблеми, та няма нужда да използва нещо от 2012-та. Дори с най-нова дистрибуция си бачка.

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Откъде знаеш, че с ново дистро бачка? Ти сам каза, че нямаш видеокартата и няма как да провериш какво се случва.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Защото не четеш темата, а аз я чета - той е с MX Linux, където драйвърът работи нормално. ОСвен това съм му дал и начин за добавяне на хранилище за най-нова версия на Ubuntu, разбирай всички деривати.

- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Аа, е това за МХ съм го пропуснал.
- Валсо
- Дарител

- Обратна връзка:
Чета, нали затова се опитах да му помогна с идеи за драйвъра. Но постът с МХ съм го пропуснал.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Проблем с grub след инсталиране на Arch Linux
от ArchEnemy » Чет Май 14, 2026 09:10 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 5 Отговори
- 72 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Съб Май 16, 2026 00:19
-
-
-
Добавяне на хранилищата на CachyOS към съществуваща Arch Linux инсталация
от Mozo » Нед Юни 22, 2025 18:34 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 11 Отговори
- 1463 Преглеждания
-
Последно мнение от Fernando Sucre
Чет Авг 07, 2025 13:40
-
-
-
Осиротелите пакети в Arch
от Валсо » Вто Сеп 02, 2025 03:20 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 10 Отговори
- 1606 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
Чет Сеп 04, 2025 14:51
-
-
-
Избор на Linux дистрибуция
от iNfAmous93 » Нед Яну 04, 2026 12:18 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 73 Отговори
- 2540 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
Вто Фев 03, 2026 13:38
-
-
-
Два EFI дяла на харда и инсталация на Linux
от blankcat » Чет Фев 12, 2026 01:56 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 20 Отговори
- 410 Преглеждания
-
Последно мнение от бат-начо
Вто Фев 17, 2026 11:31
-