Не е важело никога. Именно защото Виндовс е бил винаги обратно съвместим и "не се пипа", затова се пишат вируси и те успяват във всички версии, обратно тъй като Линукс не е съвместим, може да има пробив в някои версии, но те никога не могат да таргетират всички.Zeroadhesion написа: Пет Мар 07, 2025 20:31 Какво означава да съм готов да я счупя? Ще я счупя, ако не знам какво правя.Вече доста In place & Greenfield upgrades са ми минали през ръцете.
Момче, това правило сме го чували всички и е важало 2005-та, но в момента нещата са много по-различни.
И да - съображенията са свързани със сигурността на системите.
Нямам намерение да задълбавам - админите в НАП примерно и те май като теб това правило са следвали.
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
| Ако не знаете как, кликнете тук |
Направи си сам.Или как да...
Re: Направи си сам.Или как да...
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows.
Приготви се да четеш, съответно - пробваш и т.н. Избора на дистро е твой. Как краткосрочно живееещо "животно" влиза в твоята концепция за небаране - ... нямам обяснение.
Селски, Начо Селски.
- Fernando Sucre
- Почетен член

Навярно разликата се състои в това, че sudo не подменя ресурсите на средата (съвкупността от променливи и значения) на потребителя. Така процесът си е root, но програмата мисли че домашната и папка е в /home/user, вместо /root.xUbuntu написа: Съб Мар 08, 2025 15:42 .....
Не разбирам каква точно е разликата между "pkexec" и "sudo", но приемам на доверие, че първото е по-добро, затова си редактирах шорткътите.
.....
И как се разбира че без? Разрових да видя, имало е преди години такова искане, но е било отказано. Много трудно ще махнеш съобщението със сегашния машинен код.xUbuntu написа: Съб Мар 08, 2025 15:42 .....
Сега ако каже някой как да махна досадната лента с надпис "Warning: You are using the root account. You may harm your system." в Thunar, която само заема излишно място - цена няма да имате!![]()
.....
Както и да сортира файловете и папките наистина по азбучен ред, т.е. тези, чието име започва с "-", да са най-отгоре. Без редактиране на сорса и прекомпилиране, разбира се. С редактиране и баба знае, но ще трябва при всяка нова версия да си прекомпилирам файловия мениджър.
.....
По отношение на второто ти питане. Първо това не е по азбучен ред, защото тирето е символ. Второ, другите ОС също не сортират по ASCII таблицата, а в някакъв натурален ред. Трето, предвидена е такава възможност, кодът сортира точно както му е казано. Въпросът е че задаването е малко шантаво, именно за да позволи различни странни сортирания.
https://askubuntu.com/questions/995762/ ... is-to-germ
Винаги ще има незначителни промени, които да те дразнят. Комерсиалния софтуер също е пълен с такива и те първа засилват тенденцията.xUbuntu написа: Съб Мар 08, 2025 15:42 .....
Ами ето типичен пример с Федора. Ъпдейтнах от версия 39 на 40 и скролбаровете започнаха да се свиват. Повече от месец пиша тук, всеки дава различни съвети, губя си времето с настройки, и всичко това за какво? За да работи 40-та версия също като 39-та.
Главният въпрос е че в изолирана среда е ОК да ползваш каквото искаш. Но в мрежата не може да ползваш софтуер от преди десетилетия - не и без да си го изолирал по някакъв много надежден начин. Знам, че 2003 беше епично издание, но беше много отдавна.
И аз те подкрепям, но не е готино да издевателстваме над жертвите. Станаха няколко катастрофи с много подобни причини. Ако бяха взели поуки, дори и с голямо закъснение, не само последната нямаше да се случи, но и гръцката, която беше отвратителна.beggginer написа: Пет Мар 07, 2025 22:27 Напълно подкрепям.В България всичко така се прави. Затова и имаме най-много челни удари на влакове в света, а всички органи и електронни системи не функционират.
.....
- Fernando Sucre
- Почетен член

Така, изпробвах едно - друго и сортирането наистина не ми работи правилно. Предполагам и при теб се случва нещо подобно. Причината е че локалите не са настроени правилно или пълноценно.xUbuntu написа: Съб Мар 08, 2025 15:42 .....
Както и да сортира файловете и папките наистина по азбучен ред, т.е. тези, чието име започва с "-", да са най-отгоре. Без редактиране на сорса и прекомпилиране, разбира се. С редактиране и баба знае, но ще трябва при всяка нова версия да си прекомпилирам файловия мениджър.
.....
Бърз хак - залепи LC_COLLATE=C отпред. Сега вече трябва да работи както очакваш - подобно на ASCII.
Код за потвърждение: Избери целия код
LC_COLLATE=C thunarRe: Направи си сам.Или как да...
А бе, незначителни... След ъпдейта на Федора от 39 на 40 ми изтри дори и лейаута за фонетична кирилица, който редактирах, за да добавя още няколко клавишни комбинации. Добре, че бях запазил конфигурационния файл...Fernando Sucre написа: Съб Мар 08, 2025 18:16Винаги ще има незначителни промени, които да те дразнят. Комерсиалния софтуер също е пълен с такива и те първа засилват тенденцията.
За тази цел има рутери MikrotikFernando Sucre написа: Съб Мар 08, 2025 18:16Главният въпрос е че в изолирана среда е ОК да ползваш каквото искаш. Но в мрежата не може да ползваш софтуер от преди десетилетия - не и без да си го изолирал по някакъв много надежден начин. Знам, че 2003 беше епично издание, но беше много отдавна.
Не знам... Сега си пуснах за проба първата виртуалка с Федора 37 - ами всичко си работи нормално... Мисля да карам с 40-та версия, докато престане да работи, ще видим колко ще е.бат-начо написа: Съб Мар 08, 2025 17:28Приготви се да четеш, съответно - пробваш и т.н. Избора на дистро е твой. Как краткосрочно живеещо "животно" влиза в твоята концепция за небаране - ... нямам обяснение.
Благодаря за помощта, но не стана... При опит да стартирам shortcut с такава команда ми дава грешка:Fernando Sucre написа: Съб Мар 08, 2025 19:38Така, изпробвах едно - друго и сортирането наистина не ми работи правилно. Предполагам и при теб се случва нещо подобно. Причината е че локалите не са настроени правилно или пълноценно.
Бърз хак - залепи LC_COLLATE=C отпред. Сега вече трябва да работи както очакваш - подобно на ASCII.
LC_COLLATE=C thunar
Failed to execute command "LC_COLLATE=C thunar"
Интересното е, че командата се изпълнява от конзолата без грешка. Защо - ЕГЗ! Нали и командите в конзолата, и тези в шорткътите, се изпълняват от същия команден интерпретатор?
Обаче папките и файловете, чиито имена започват с минус, пак не се подреждат най-отгоре.
Без Фашистбук от 27 Декември 1968 г. 
- Fernando Sucre
- Почетен член

Пак зависи как си ги направил. При непреплитащи се мрежи е добре, но ме съмнява да си го докарал. В крайна сметка, ако не се преплитат, почти все едно не се ползват.xUbuntu написа: Съб Мар 08, 2025 21:28 .....За тази цел има рутери MikrotikFernando Sucre написа: Съб Мар 08, 2025 18:16Главният въпрос е че в изолирана среда е ОК да ползваш каквото искаш. Но в мрежата не може да ползваш софтуер от преди десетилетия - не и без да си го изолирал по някакъв много надежден начин. Знам, че 2003 беше епично издание, но беше много отдавна.На които най-редовно ъпдейтвам фърмуера до последния stable release. Сървърите ми са напълно невидими в мрежата. Дистанционна работа (дори дистанционно наблюдение на камерите) - само през VPN.
.....
Очаквано. Това е малко по-различна трудност.xUbuntu написа: Съб Мар 08, 2025 21:28 .....
Благодаря за помощта, но не стана... При опит да стартирам shortcut с такава команда ми дава грешка:
Failed to execute command "LC_COLLATE=C thunar"
Интересното е, че командата се изпълнява от конзолата без грешка. Защо - ЕГЗ! Нали и командите в конзолата, и тези в шорткътите, се изпълняват от същия команден интерпретатор?
Обаче папките и файловете, чиито имена започват с минус, пак не се подреждат най-отгоре.
Не се изпълняват от същият.
Възможно е да си докарал конфликтна конфигурация и затова да не се получава. Зависи как си кирилизирал системата.
Ако искаш покажи изхода от командата:
env- Zeroadhesion
Може, но става по-трудоемко.bvbfan написа: Съб Мар 08, 2025 17:08 обратно тъй като Линукс не е съвместим, може да има пробив в някои версии, но те никога не могат да таргетират всички.
Ето резултата от изпълнението на "env":Fernando Sucre написа: Съб Мар 08, 2025 21:49Ако искаш покажи изхода от командата:Може да махнеш някакви части, ако прецениш че не ти харесва да ги публикуваш. Важното локалите как са зададени.Код за потвърждение: Избери целия код
env
SHELL=/bin/bash
IMSETTINGS_INTEGRATE_DESKTOP=yes
SESSION_MANAGER=local/unix:@/tmp/.ICE-unix/1311,unix/unix:/tmp/.ICE-unix/1311
WINDOWID=62914563
COLORTERM=truecolor
XDG_CONFIG_DIRS=/etc/xdg
XDG_SESSION_PATH=/org/freedesktop/DisplayManager/Session0
HISTCONTROL=ignoredups
XDG_MENU_PREFIX=xfce-
GTK_IM_MODULE=gtk-im-context-simple
HISTSIZE=1000
HOSTNAME=fedora
SSH_AUTH_SOCK=/tmp/ssh-XXXXXXkEdwma/agent.1311
XMODIFIERS=@im=none
DESKTOP_SESSION=xfce
SSH_AGENT_PID=1577
EDITOR=/usr/bin/nano
XDG_SEAT=seat0
PWD=/home/fedora
LOGNAME=fedora
XDG_SESSION_DESKTOP=xfce
XDG_SESSION_TYPE=x11
PANEL_GDK_CORE_DEVICE_EVENTS=0
XAUTHORITY=/run/lightdm/fedora/xauthority
XDG_GREETER_DATA_DIR=/var/lib/lightdm-data/fedora
GDM_LANG=en_US.utf8
HOME=/home/fedora
SSH_ASKPASS=/usr/libexec/openssh/gnome-ssh-askpass
LANG=en_US.utf8
LS_COLORS=rs=0:di=01;34:ln=01;36:mh=00:pi=40;33:so=01;35:do=01;35:bd=40;33;01:cd=40;33;01:or=40;31;01:mi=01;37;41:su=37;41:sg=30;43:ca=00:tw=30;42:ow=34;42:st=37;44:ex=01;32:*.tar=01;31:*.tgz=01;31:*.arc=01;31:*.arj=01;31:*.taz=01;31:*.lha=01;31:*.lz4=01;31:*.lzh=01;31:*.lzma=01;31:*.tlz=01;31:*.txz=01;31:*.tzo=01;31:*.t7z=01;31:*.zip=01;31:*.z=01;31:*.dz=01;31:*.gz=01;31:*.lrz=01;31:*.lz=01;31:*.lzo=01;31:*.xz=01;31:*.zst=01;31:*.tzst=01;31:*.bz2=01;31:*.bz=01;31:*.tbz=01;31:*.tbz2=01;31:*.tz=01;31:*.deb=01;31:*.rpm=01;31:*.jar=01;31:*.war=01;31:*.ear=01;31:*.sar=01;31:*.rar=01;31:*.alz=01;31:*.ace=01;31:*.zoo=01;31:*.cpio=01;31:*.7z=01;31:*.rz=01;31:*.cab=01;31:*.wim=01;31:*.swm=01;31:*.dwm=01;31:*.esd=01;31:*.avif=01;35:*.jpg=01;35:*.jpeg=01;35:*.mjpg=01;35:*.mjpeg=01;35:*.gif=01;35:*.bmp=01;35:*.pbm=01;35:*.pgm=01;35:*.ppm=01;35:*.tga=01;35:*.xbm=01;35:*.xpm=01;35:*.tif=01;35:*.tiff=01;35:*.png=01;35:*.svg=01;35:*.svgz=01;35:*.mng=01;35:*.pcx=01;35:*.mov=01;35:*.mpg=01;35:*.mpeg=01;35:*.m2v=01;35:*.mkv=01;35:*.webm=01;35:*.webp=01;35:*.ogm=01;35:*.mp4=01;35:*.m4v=01;35:*.mp4v=01;35:*.vob=01;35:*.qt=01;35:*.nuv=01;35:*.wmv=01;35:*.asf=01;35:*.rm=01;35:*.rmvb=01;35:*.flc=01;35:*.avi=01;35:*.fli=01;35:*.flv=01;35:*.gl=01;35:*.dl=01;35:*.xcf=01;35:*.xwd=01;35:*.yuv=01;35:*.cgm=01;35:*.emf=01;35:*.ogv=01;35:*.ogx=01;35:*.aac=01;36:*.au=01;36:*.flac=01;36:*.m4a=01;36:*.mid=01;36:*.midi=01;36:*.mka=01;36:*.mp3=01;36:*.mpc=01;36:*.ogg=01;36:*.ra=01;36:*.wav=01;36:*.oga=01;36:*.opus=01;36:*.spx=01;36:*.xspf=01;36:*~=00;90:*#=00;90:*.bak=00;90:*.crdownload=00;90:*.dpkg-dist=00;90:*.dpkg-new=00;90:*.dpkg-old=00;90:*.dpkg-tmp=00;90:*.old=00;90:*.orig=00;90:*.part=00;90:*.rej=00;90:*.rpmnew=00;90:*.rpmorig=00;90:*.rpmsave=00;90:*.swp=00;90:*.tmp=00;90:*.ucf-dist=00;90:*.ucf-new=00;90:*.ucf-old=00;90:
XDG_CURRENT_DESKTOP=XFCE
VTE_VERSION=7600
XDG_SEAT_PATH=/org/freedesktop/DisplayManager/Seat0
IMSETTINGS_MODULE=none
XDG_SESSION_CLASS=user
TERM=xterm-256color
LESSOPEN=||/usr/bin/lesspipe.sh %s
USER=fedora
DISPLAY=:0.0
SHLVL=1
QT_IM_MODULE=xim
XDG_VTNR=1
XDG_SESSION_ID=1
XDG_RUNTIME_DIR=/run/user/1000
DEBUGINFOD_URLS=https://debuginfod.fedoraproject.org/
XDG_DATA_DIRS=/home/fedora/.local/share/flatpak/exports/share:/var/lib/flatpak/exports/share:/usr/local/share:/usr/share
PATH=/home/fedora/.local/bin:/home/fedora/bin:/usr/local/bin:/usr/bin:/usr/local/sbin:/usr/sbin
GDMSESSION=xfce
DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS=unix:path=/run/user/1000/bus
MAIL=/var/spool/mail/fedora
_=/usr/bin/env
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Нещо ми мирише на противоречие - значи ъпдейтваш фърмуера, който е Linux и не се троши, а в същото време се кълнеш, че Linux бил трошлив и затова го ползваш във виртуалка. Евала, днес строши тъпомераxUbuntu написа: Съб Мар 08, 2025 21:28 За тази цел има рутери MikrotikНа които най-редовно ъпдейтвам фърмуера до последния stable release.
И само да попитам - А на рутера фърмуера във виртуалка ли е? Щото, нали, Linux само за виртуалки бил правен, също като SteamOS, който работи на милиони конзоли вече
И само да те светна, че Fedora нито е добър избор, нито е юзър френдли. Праскаш един Arch с KDE (или EndeavourOS, че ти е над възможностите да инсталираш чист Arch), хем е по-бърз, хем няма да имаш версии, а винаги си си с тази инсталация, хем двеста пъти по-елементарен за ползване. Проблемите си ги създаваш ти, от незнание. Никога не ми се е губил лейаут, а съм правил далеч по-големи ъпгрейди през няколко версии, било на Ubuntu, било на Mint. Таман миналата седмица ъпгрейднах Mint 19 до 22.1, нищо не се е губило и всичко работи на шест. Но за да не правиш ъпгрейди - ролинг дистро

- Fernando Sucre
- Почетен член

Не виждам нищо интересно, което би могло да попречи. На практика си с много подобна конфигурация на моята.
Освен да не пращаш променливата LC_COLLATE правилно?
Я опитай така, като ги комбинираш всичките:
pkexec env LC_COLLATE=C DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY thunarRe: Направи си сам.Или как да...
Залагаш в командата, че xfce още не е с Wayland
.
Селски, Начо Селски.
- Fernando Sucre
- Почетен член

Да, така е! Да видим какво ще каже човекът, пък после ще го поправим.
Всъщност, пак грешим, защото виж как е зададено в средата:
XDG_SESSION_TYPE=x11Re: Направи си сам.Или как да...
Не ти мирише правилноMozo написа: Нед Мар 09, 2025 03:08Нещо ми мирише на противоречие - значи ъпдейтваш фърмуера, който е Linux и не се троши, а в същото време се кълнеш, че Linux бил трошлив и затова го ползваш във виртуалка. Евала, днес строши тъпомераxUbuntu написа: Съб Мар 08, 2025 21:28За тази цел има рутери MikrotikНа които най-редовно ъпдейтвам фърмуера до последния stable release.
За разлика от ядрото, десетките най-различни графични среди за Линукс се пишат от любители в свободното им време. Там изобщо не съществува QA отдел, всеки маже колкото и както може и качва... И в резултат никога не се знае след поредния ъпдейт кое ще работи и кое - не.
Между другото, при M$ положението е същото, откакто Сатя Мангала зае мястото на великия Стив Балмър. И първата му работа беше да уволни целия QA отдел и да назначи мангалите от родния си катун като technical support. Наскоро си играх с Windows 11 - ами той се е превърнал в Линукс направо! Освен класическото Start меню - една от най-добрите разработки на Microsoft, което представлява просто файлове и папки на определено място - вече има още ДВЕ различни Start менюта - тип Win 10 и Win 11, които представляват бази данни, записани на майка си у кътния. Липсват средства за редактирането им и са пълни с бъгове.
Примерно - инсталираш WhatsApp. Нормален offline инсталатор липсва, трябва да ходиш в Microsoft Store. След инсталацията shortcut се появява само в менюто на Win 11. Влачиш и пускаш на десктопа- КТБ! Кликаш с десен бутон - имаш опция само да pin-неш програмата на taskbar-а. Ако го направиш - от там можеш само да я unpin-неш, не и да я копираш някъде. Трябвало да отидеш в Start menu > All programs, да намериш иконата на WhatsApp и да я завлечеш на десктопа. След което вече можеш да я копираш в класическото меню и QuickLaunch, който също е обикновена папка...
Така стана, благодаряFernando Sucre написа: Нед Мар 09, 2025 11:12Я опитай така, като ги комбинираш всичките:Код за потвърждение: Избери целия код
pkexec env LC_COLLATE=C DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY thunar
Мисля си нещо друго - щом това е променлива от обкръжението, няма ли начин да я задам твърдо за цялата ОС отнякъде, а не в командния ред на Thunar? Като предполагам, че ако може, ще е поне на две места - за root потребителя и за обикновения.
- Fernando Sucre
- Почетен член

Не съм съгласен. Поне си признаваш, че и при комерсиалките е така, което е напредък.xUbuntu написа: Нед Мар 09, 2025 17:46 .....
Между другото, при M$ положението е същото, откакто Сатя Мангала зае мястото на великия Стив Балмър. И първата му работа беше да уволни целия QA отдел и да назначи мангалите от родния си катун като technical support. Наскоро си играх с Windows 11 - ами той се е превърнал в Линукс направо! Освен класическото Start меню - една от най-добрите разработки на Microsoft, което представлява просто файлове и папки на определено място - вече има още ДВЕ различни Start менюта - тип Win 10 и Win 11, които представляват бази данни, записани на майка си у кътния. Липсват средства за редактирането им и са пълни с бъгове.
.....
Поправка, не в Линукс, а в синхрон с най-тъпите традиции от отворения код, дето ги е имало и има! Защото съществуват и много добри програми, които са даже над повечето комерсиалки.
Може и на стартер, разбира се. Само дето пак ще ме караш да ровя, вместо да си го извадиш сам.xUbuntu написа: Нед Мар 09, 2025 17:46 .....
Обаче тази команда се изпълнява само в конзолата. Опитам ли се да я задам в някой от shortcut-ите на файловия мениджър - в Start menu, на десктопа, в QuickLaunch (Panel) - нищо не се изпълнява.
.....
Може на едно място, глобално. Само че не помня как ставаше точно и дали на Fedora процедурата е абсолютно идентична.xUbuntu написа: Нед Мар 09, 2025 17:46 .....
Мисля си нещо друго - щом това е променлива от обкръжението, няма ли начин да я задам твърдо за цялата ОС отнякъде, а не в командния ред на Thunar? Като предполагам, че ако може, ще е поне на две места - за root потребителя и за обикновения.
Обаче, дори и да го направиш така, пак не ти се решава проблема с root или ако искаш да промениш дори един параметър. Тогава ще трябва да създаваш стартер, така или иначе.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit

Ядрото на Linux винаги се пише от професионалисти и няма никакви квоти, измисляш си ги, колкото да си чешеш клавиатурата.xUbuntu написа: Нед Мар 09, 2025 17:46 Ядрото на Линукс, което работи на сървърите и рутерите, се пише от високо платени професионалисти. Само дето те си получават заплатите от корпорации като Oracle и IBM под формата на дарения. Затова нямат над себе си административен отдел и не са задължени да назначават всякакви некадърници - негра, мангали, педали и прочие - за да спазват някаква квота на наетия персонал. Mikrotik е частна компания, в която също работят добре платени професионалисти. Затова с техните продукти и ъпдейтите за тях проблеми няма.
Абсолютни глупости. Запознай се що е то Red Hat и що е то GNOME.xUbuntu написа: Нед Мар 09, 2025 17:46За разлика от ядрото, десетките най-различни графични среди за Линукс се пишат от любители в свободното им време. Там изобщо не съществува QA отдел, всеки маже колкото и както може и качва... И в резултат никога не се знае след поредния ъпдейт кое ще работи и кое - не.

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 1 Отговори
- 159 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
Сря Дек 10, 2025 23:45
-
-
Как може да се направи konsole да изглежда така
от fifi_fifito » Пет Апр 24, 2026 21:23 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 2 Отговори
- 61 Преглеждания
-
Последно мнение от wannaBe
Съб Апр 25, 2026 11:51
-
-
- 3 Отговори
- 527 Преглеждания
-
Последно мнение от Montoya
Съб Юни 28, 2025 22:39
-