Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
hunter4o83
Почетен член
Почетен член

Re: Линукс лафче

Мнение от hunter4o83 »

Защото няма друг начин за инсталиране на Дискорд :tard:

Изображение

При това в пъти по лесни.
И да както каза Мозо Диспетчера за актуализаций е проверявал за актуализации за това излиза този прозорец.
Прочетено: 632285 пъти
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Валсо написа: Пон Юни 23, 2025 01:22
бат-начо написа: Пон Юни 23, 2025 00:11 Apt install ./blabla.deb е горе долу по-бързо от разархивиране и разхвърляне по местата. И не ползва "фирмена графика", забележи.
То няма какво да му "разхвърляш", защото всичките файлове на дискорд са събрани в /usr. Така че с един alias много бързо отива там, където трябва.
То затова нищо не ти работи. Преднастройки, настройки и следнастройки как ги в вкарваш в кратките ти команди?
Селски, Начо Селски.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа: Пон Юни 23, 2025 09:38 То затова нищо не ти работи.
Добре, бе, зъл гений с древна кошница на 50 години и 4 ГБ РАМ, според теб къде трябва да иде това съдържание, а?

Изображение

И така като го гледаш, дали не мога да си драсна един мързелив alias на име cpusr, който всъщност да ми спестява писането на това?

Код за потвърждение: Избери целия код

sudo cp -rv /usr /
При положение, че и dpkg, и apt ще направят точно същото, което и аз (разархивиране на архива и копиране на /usr в root, защо аз да не го направя?

Сега ти пееш старата песен на Мозо, където нищо не ми работело. Ама я се опитай да си спомниш кога последно писах за нещо критично от системата на арч, което да не ми работи? Май беше толкова отдавна, че никой не помни. :lol:
Даже дотолкова нищо не ми работи, че вече подкарвам игри, които преди не можех и трябваше да ползвам префикси от замунда.
Последното беше питане за лаптопа, не за арч и беше само питане за начина на буут, не нещо критично. А и лаптопът не вàжи, защото е за "временно" ползване - само, докато съм на работа, иначе не го и поглеждам.
https://t.me/linuxtalkbg
Мързелът е двигател на прогреса.
Светът е shell, а хората в него са alias-и и скриптове.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Няма как да видя какво има в deb-а (има, ама със сензорна клавиатура се нервя). Ако няма "такива" настройки - да, няма проблем.
Сега си в друго поле и искаш тромавата Мента да лети. Ми няма, така си е направена.
Като не искаш да ти излизат проблеми с apt - спри мениджъра на актуализациите и работи изключително с aptitude (но се запознай първо с разликите му с apt). И не го ползвай във псевдографичен режим, нищо че може.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа: Пон Юни 23, 2025 21:41 Няма как да видя какво има в deb-а
Тоя скрийншот ти го качих не за украса, ама карай...
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Всичко, за което говорех, е в другата част на deb-a, не е в тая папка.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа: Вто Юни 24, 2025 09:10 Всичко, за което говорех, е в другата част на deb-a, не е в тая папка.
Специално при дискорд няма нищо критично в другата част от деб файла. Има една папка "Debian", без която може да мине, както се вижда - Дискорд си стартира и се ползва без нея. Ъпдейтнат ръчно и насилствено по моя начин.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Значи твоя човек за тая ситуация е бил dpkg, прави точно разхвърлянето и не търси зависимостите. Които пък ако ги има, се инсталират лесно с apt после. При твоя начин системата не знае, че има нещото дискорд в нея.
Селски, Начо Селски.
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Мнение от Fernando Sucre »

бат-начо написа: Чет Юни 26, 2025 07:39 Значи твоя човек за тая ситуация е бил dpkg, прави точно разхвърлянето и не търси зависимостите. Които пък ако ги има, се инсталират лесно с apt после. При твоя начин системата не знае, че има нещото дискорд в нея.
По принцип си прав за dpkg, обаче тогава системата ще остане със счупени зависимости. Тоест всеки път, като обновява или инсталира ще му бае. :lol:

Най-добре да си ги насипе, обаче в друга папка. Обаче, тогава съм сигурен, че няма да си намери ресурсните файлове. Може би идеалното би било, ако тия насипани файлове ги мигрира в AppImage, но не се наемам да кажа, дали ще стане и колко лесно.
Аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Мнение от Fernando Sucre »

бат-начо написа: Сря Юни 25, 2025 17:27 И за филми/клипове не се говори, за игри пък - хич (за изискванията говоря). Но събрана на куп информацията прави маркетингов ефект .....
А любимото ми е - "нещо", спрямо което нетбука ми е като космически кораб, "виж, сложи му нещо, той е стар ама ако има нещо с което да кара още известно време"...
Най-сериозното предимство на този нетбук е че можеш да го мъкнеш където искаш. Сложи му малка лепенка на капака, 2GB RAM и никой няма да го погледне. :lol:

Иначе за филми пак става, ако конвертираш видеото към HD с по-лекичка компресия. Тогава се процесват относително бързо - 20-30 мин. и ако идеята ти е да го гледаш нейде на спокойствие, може и да стане. За Full HD не вярвам да стане толкова бързо, обаче.
Аватар
darthvaderbg
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от darthvaderbg »

Валсо написа: Чет Юни 12, 2025 20:46 Днес почти цял ден си играх да инсталирам арч на лаптопа, защото с вадене от бекъп няма да стане - прекалено много играчка е и влизаш в dependency hell....
Фчера си преФърлих root дяла на друг диск. (Че EFI беше на един диск, /root на друг, и /home пак на първия O:) ). Ползвах най-баналния tar. Без да ми дреме EFI ли е, MBR ли е, или каква файлова система е. После само се коригира fstab, chroot, mkinitcpio, grub-install, grub-mkconfig, и айдеeee! (Макс. около 10 мин. всичко.)
Последно промяна от darthvaderbg на Чет Юни 26, 2025 21:30, променено общо 2 пъти.
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Fernando Sucre написа: Чет Юни 26, 2025 13:10
бат-начо написа: Чет Юни 26, 2025 07:39 Значи твоя човек за тая ситуация е бил dpkg, прави точно разхвърлянето и не търси зависимостите. Които пък ако ги има, се инсталират лесно с apt после. При твоя начин системата не знае, че има нещото дискорд в нея.
По принцип си прав за dpkg, обаче тогава системата ще остане със счупени зависимости. Тоест всеки път, като обновява или инсталира ще му бае. :lol:

Най-добре да си ги насипе, обаче в друга папка. Обаче, тогава съм сигурен, че няма да си намери ресурсните файлове. Може би идеалното би било, ако тия насипани файлове ги мигрира в AppImage, но не се наемам да кажа, дали ще стане и колко лесно.
Ставаше дума конкретно за дискорда.
Иначе аз вместо алиас бих направил екшън за менюто на десния бутон, с dpkg -i %f, примерно.
Отделно го имало и като флатпак, т.е. и второто ти предложение го има вече направено.
(Бях чел по руско, че апимиджа е дупка за сигурността, като реализация.)
Селски, Начо Селски.
Аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Обратна връзка:

Мнение от Валсо »

Напротив, знае. Като отвориш синаптик, ти показва, че е инсталирана най-новата налична версия - след като я "изсипеш" насилствено в /usr. То даже пак добре, че за ментата са вкарали някакъв ред - за арч съвсем ги е домързяло и съответно имаш само /opt/discord и дотам - нѐма usr, нѐма share, нѐма нищо друго. :lol:
Аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

"Подобриха" ли му зависимостите или още иска gconfig?
Селски, Начо Селски.
wannaBe
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от wannaBe »

Валсо написа: Чет Юни 26, 2025 22:28 за арч съвсем ги е домързяло и съответно имаш само /opt/discord и дотам - нѐма usr, нѐма share, нѐма нищо друго. :lol:
За това го има като флатпак и като снап, на никой не му се занимава да прави пакети за всяко дистро
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”