Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Коя книга четете в момента?

Литературен рай за библиофили.
Нова тема Публикувай отговор
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Re: Коя книга четете в момента?

Мнение от xUbuntu »

Mouse написа: Пон Юли 07, 2025 08:18Да им имам и таралежа. Защото я продават в книжен вариант :evil: Че до 2030 може да ме няма вече :evil:
Че ти не знаеш ли как се свалят от читанката т.нар. "забранени" книги?! Изтегли си последната виртуалка с копие на библиотеката от тази тема. Инсталирай VirtualBox, монтирай машината и я пусни. Стартирай актуализация и после задължително рестартирай виртуалката. И след това си тегли от виртуалката каквото искаш, там няма забранени книги.

По темата: последната седмица подкарах една сравнително нова японска авторка - Саяка Мурата. Прочетох първата и книга - "Човекът-комбини", след това - сборника и разкази "Церемонията на живота" и сега съм на "Земляноиди". Произведенията и повдигат много интересни въпроси и теми за размисъл - доколко съществува изобщо понятието "нормално" и доколко то е обществен договор към текущия момент без никакви претенции за универсална валидност, какво представлява истинският "аз" и по какво се отличава от социалните роли... Сложни произведения, чийто шокиращ на моменти сюжет може да се интерпретира и като форма на сатира и театър на абсурда, и като бунт срещу закостенелите традиции и догми на японското общество, и като своеобразна форма на популяризиране на "новото нормално" (което обезпечава издаването на авторката на запад), и като начин да накара читателя "да отвори очи и след това пак да ги отвори", както се изразяваше Тери Пратчет, за да погледне отстрани и непредубедено всичко, което до момента е приемал като неоспорима истина...
Прочетено: 100114 пъти
Без Фашистбук от 27 Декември 1968 г. :mrgreen:
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Книгата не е забранена, просто не е добавена поради правата. Не ми казвай, че в локалните образи ги качват и си играят да правят различни снапшотове. Написано е изрично, че копията са еднакви.
Изображение
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

Mozo написа: Пон Сеп 01, 2025 00:09Книгата не е забранена, просто не е добавена поради правата. Не ми казвай, че в локалните образи ги качват и си играят да правят различни снапшотове. Написано е изрично, че копията са еднакви.
Ами ей на, казвам ти. То и на някои врати пише "ЖЕНИ", ама като влезеш вътре - кенеф :mrgreen: Така че не вярвай на всичко написано.

В локалните образи няма книги, които не могат да се свалят - заради авторски права или по каквато и да е друга причина. Ако не вярваш - провери сам.

Всъщност има още по-лесен начин за теглене на "забранените за сваляне" книги, т.е. тези с активни авторски права: отваря се таба с произведения (а не книги) на автора, избира се произведение и в URL-а на произведението се дописва ".fb2.zip", ".epub" или ".mobi". Единственият недостатък е, че се свалят без снимката на корицата. Ето примерни линкове към "Един по един" на Крис Картър в различни формати: .EPUB, .FB2.ZIP. .MOBI.
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

xUbuntu написа: Нед Авг 31, 2025 21:13 Че ти не знаеш ли как се свалят от читанката т.нар. "забранени" книги?! Изтегли си последната виртуалка с копие на библиотеката от тази тема. Инсталирай VirtualBox, монтирай машината и я пусни. Стартирай актуализация и после задължително рестартирай виртуалката. И след това си тегли от виртуалката каквото искаш, там няма забранени книги.
Благодаря! Страхотва идея, само дето няма да мога да го направя сама.
Ще ми трябва яка помощ :sad:
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

Ползвай втория начин, с добавянето на текст към адреса. За него няма нужда от никакви "гимнастики" с виртуалки. А ако държиш да си имаш книгата с корица - теглиш я в .FB2.ZIP формат, сваляш си снимката на корицата като отделен файл, разархивираш ZIP-а, отваряш .FB2 файла с безплатната програма Calibre, натискаш бутона "Convert", в отворилия се прозорец добавяш корицата, конвертираш и записваш.
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

xUbuntu написа: Пон Сеп 01, 2025 19:55 Ползвай втория начин, с добавянето на текст към адреса. За него няма нужда от никакви "гимнастики" с виртуалки. А ако държиш да си имаш книгата с корица - теглиш я в .FB2.ZIP формат, сваляш си снимката на корицата като отделен файл, разархивираш ZIP-а, отваряш .FB2 файла с безплатната програма Calibre, натискаш бутона "Convert", в отворилия се прозорец добавяш корицата, конвертираш и записваш.
Не държа на корицата, а и обясненията малко на китайски ми звучат. Ще се пробвам.
Пробвах, но не знам на кой Линукс съм. Тези подробности само Мозо ги знае, та аз не мога да го направя.
Плъхолюбител
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Не ти трябва да знаеш на кой Linux си, работата е изцяло в браузъра, но принципно, след като си на него от има-няма десетина години, да беше разбрала поне, че е Linux Mint поне :mrgreen: Но пак казвам, не ти трябва тази информация. Прочети внимателно какво е написано, елементарно е PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18
xUbuntu написа: Пон Сеп 01, 2025 02:04 Всъщност има още по-лесен начин за теглене на "забранените за сваляне" книги, т.е. тези с активни авторски права: отваря се таба с произведения (а не книги) на автора, избира се произведение и в URL-а на произведението се дописва ".fb2.zip", ".epub" или ".mobi". Единственият недостатък е, че се свалят без снимката на корицата. Ето примерни линкове към "Един по един" на Крис Картър в различни формати: .EPUB, .FB2.ZIP. .MOBI.
Я, наистина се свалят :)
Изображение
larix
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от larix »

Mozo написа: Вто Сеп 02, 2025 15:59

Нещо не ми се получава :-k А преди ставаше!
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

larix написа: Вто Сеп 02, 2025 21:57

Работи, бре :)
Отиваш на търсачката, пишеш например въпросния Крис Картър, инициираш търсене и в резултата цъкаш на името му:
Изображение

След това от резултатите избираш средния таб "Произведения":
Изображение

Харесваме си например номер 2 - Екзекуторът:
Изображение

Цъкаме на него и горе в адрес бара дописваме към линка едно от разширенията, които си харесваме, в случая аз ще добавя .mobi:
Изображение

Натискаме ентър и започва да се сваля:
Изображение

Работи :)

P.S.
Ако искате архив с плейн текст се добавя:

Код за потвърждение: Избери целия код

.txt.zip
Ако искате само текст, съответно е:

.txt
Изображение
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Много ясно и подробно Мозо, благодаря PDT_Love_18 PDT_Love_18
Ама из искам да я сваля на киндъла, а не на лаптопа.
А от лаптопа нямам и на идея как да я прехвърля в киндъла :sad: А да чета книга от компютър - тцц. Уморявам се, очите ме заболяват.
Плъхолюбител
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Никога не съм имал Киндъл, не смятам и да имам, не знам как се работи с тях, сори. Аз си чета на телефона :)
Изображение
larix
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от larix »

Mozo написа: Вто Сеп 02, 2025 23:57
larix написа: Вто Сеп 02, 2025 21:57

Работи, бре :)
Отиваш на търсачката, пишеш например въпросния Крис Картър, инициираш търсене и в резултата цъкаш на името му:
Изображение

След това от резултатите избираш средния таб "Произведения":
Изображение

Харесваме си например номер 2 - Екзекуторът:
Изображение

Цъкаме на него и горе в адрес бара дописваме към линка едно от разширенията, които си харесваме, в случая аз ще добавя .mobi:
Изображение

Натискаме ентър и започва да се сваля:
Изображение

Работи :)

P.S.
Ако искате архив с плейн текст се добавя:

.txt.zip
Ако искате само текст, съответно е:

.txt
Благодаря сега видях къде ми е грешката: не минавах през "произведения" а директно на книгата!(преди ставаши така) Много мерси!
Аватар
xUbuntu
Начинаещ

Мнение от xUbuntu »

Mouse написа: Сря Сеп 03, 2025 13:09Много ясно и подробно Мозо, благодаря PDT_Love_18 PDT_Love_18
Ама из искам да я сваля на киндъла, а не на лаптопа.
А от лаптопа нямам и на идея как да я прехвърля в киндъла :sad: А да чета книга от компютър - тцц. Уморявам се, очите ме заболяват.
Ау!

Първо - "киндъл" е мръсна думичка :) Това е като iShit - устройство тип "к'вот' ти сипем, туй ша 'рупаш". Направено е така, че да затрудни максимално всяка друга форма на четене, освен на книгите, които производителят на устройството - гнусният търгаш "Амазон" - ти продава.
Второ - от техническа гледна точка Kindle е пълно недоразумение. Липсват му основни функции като хардуерни бутони за прелистване, нямаш възможност да му качваш избран от теб софтуер за четене, а списъкът на поддържаните от вградения четец формати е просто смешен. И дори нямаш възможност да си избереш шрифт за четене, ако книгата е във формат .MOBI. Да не говорим, че празните полета отстрани, над и под текста, които не могат да бъдат променени, са просто абсурдно големи, така че ако устройството ти е с 6" диагонал на дисплея, ти реално виждаш текст на около 5".
И трето - тази гнусна джаджа събира и изпраща на "Амазон" невероятно количество персонална информация! В момента чета "Дневникът на един книжар" на Шон Битъл. Където той описва как още преди 10 години, през 2015-та, наглите копелета от "Амазон" са се опитали да прокарат вътрешно правило, според което авторите, които издават, няма да получават мизерния си процент от цената на книгата, а само някаква сума, пропорционална на броя страници, които всеки читател е прочел от книгата им. Т.е. от поне 10 години насам те водят подробна статистика на коя дата коя страница от коя книга е прочел всеки собственик на киндъл!

Вече 16-та година ползвам електронна книга, чета между 70 и 100 романа годишно, така че мога да ти дам съвет от личен опит. И той е: ако искаш да се насладиш на пълноценно четене, истината е една - хващаш недоразумението киндъл, избираш си една здрава бетонна стена и го мяташ с всичка сила към нея. За всеки случай можеш и да скочиш 2-3 пъти с кубинки върху останките му. След това си купуваш PocketBook InkPad 4. Хардуерни бутони освен тъч скрийна, 7.8" диагонал на екрана, работи под Linux, така че можеш да му качиш няколко различни програми за четене (според мен най-добрата е CoolReader) и като я настроиш, виждаш текста на над 7.5" от екрана. Поддържа всички възможни формати, има всички възможни екстри (300 ppi, регулируема топлина на подсветката, мултитъч възможности на екрана, защитено от удар и надраскване стъкло Asahi (със здравината на Gorilla Glass IV), а вътре дисплеят и батерията са разделени от пластина, изработена от титаново-магнезиева сплав, което премахва основния недостатък на по-старите версии - при нагряване батерията можеше да се раздуе и това да доведе до спукване на екрана.

И накрая - ако нямаш финансова възможност в момента да минеш на PocketBook, най-разумното нещо, което можеш да направиш, е да превключиш киндъла си на airplane mode и никога повече да не му пускаш интернет. Сваляш си книгите на компютъра или лаптопа, включваш киндъла с USB кабел и си копираш на него .MOBI или .AZW3 файловете с copy и paste като на обикновена флашка.
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Аууу, какви лоши думи. Аз съм на Амазон Киндъл от преди около 25-28 години и дори имам два от онова време. Жестоки са. На новия мога да си прехвърлям страниците и като прочета книгата да я върна в началото. Има ги и другите опции, за които говориш @xUbuntu Това че аз не ги ползвам или по-точно - не зная как да ги ползвам е друга ракия. Когато с мъжа ми започнахме на тях нямаше онова недоразумения Покетбук или нещо подобно. Това първо и второ съвсем не са по-скъпи от моя. Неудобството му е, че няма странични бордове като старите, но пък има подсветка. Аз съм им фен. Само да не кажете, че пак съм видиш ли я русофил, я англофил, я някое друга глупост :toothy10: :toothy10:
Плъхолюбител
Изображение
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Mozo написа: Сря Сеп 03, 2025 13:22 Никога не съм имал Киндъл, не смятам и да имам, не знам как се работи с тях, сори. Аз си чета на телефона :)
Знам за това твое китайско мъчение, на което се подлагаш всяка вечер PDT_Love_18 PDT_Love_18
Плъхолюбител
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Книги”