Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Най-голямата минна компания в света поглежда към сръбските съкровища

Нещо, което ви е направило впечатление и искате да споделите своето мнение.
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Най-голямата минна компания в света поглежда към сръбските съкровища

Мнение от Mozo »

Най-голямата минна компания в света също погледна към сръбските съкровища, съобщават местните медии. Става въпрос за гиганта BHP Group Limited. Канадското дружество Mundoro Capital, което добива благородни метали в Сърбия, обяви, че е сключило окончателно споразумение с дъщерно дружество на BHP, изцяло притежавано от Mundoro.

Чрез него канадската компания предоставя опция за придобиване на седем от лицензите за проучване в страната. Проектът "Централен Тимок" близо до Зайчар съдържа много цели, като най-напредналата е за добив на мед, злато и сребро, съобщава eKapija. В сделката влиза и участъкът "Тилва Рош".

Съгласно споразумението, Mundoro е предоставила на BHP, която е една от двете най-големите минни компании в света, заедно с Rio Tinto, опция за придобиване, в рамките на 10 години, на 100% дял в проекта BHP-Mundoro Central Timok.

За да започне дейност, BHP трябва да финансира първоначални разходи за проучване до 35 милиона щатски долара.

Канадската компания търси злато и мед в района на Тимок в Сърбия от 2011 година. Това не е първото сътрудничество между Mundoro и BHP в страната. През януари 2023 година канадците подписаха споразумение с австралийците, според което BHP има възможност да придобие собственост в три сръбски проекта за мед - Борското езеро, Южен Тимок и проучвателния район Трстеник.

Впоследствие BHP създаде дъщерно дружество в Сърбия, BHP Metals Exploration doo, чийто собственик, според данни на Сръбската агенция за търговски регистри, е BHP Billiton (старото име на BHP).

Съгласно споразумението от 2023 година, BHP получи правото да придобие 100% дял във всеки от споменатите проекти, като плати приблизително 1,7 милиона щатски долара в брой, плати оперативни такси на Mundoro за период от три години и поеме разходи за проучване в размер на 7,5 милиона щатски долара по три проекта за период от три години.

https://money.bg/business/nay-golyamata ... gn=sidebar
Прочетено: 317 пъти
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Re: Най-голямата минна компания в света поглежда към сръбските съкровища

Мнение от Mozo »

@Mouse, за това говорех и съм ти обяснявал нееднократно - почти всяка една държава, дори руския сателит Сърбия, си отдава на концесия залежите и ги експлоатира чужда компания. Не е само в България, дори и в Русия е така :съгласен:
Изображение
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Цитирайки това @Mozo нямах предвид, че с наши сили, което е смешно та ние с бокука си не можем да се справим, та камо ли с извличане на каквито и да е било полезни изкопаеми. Имах предвид договора. Колко за тях и колко за нас? Дори официози споменават за уредените договири, от които печелят само те и този плазмодник, който ги е подписал. Колко злато се дава на България? Колко ни плащат? Колко отива за тях? Няма да се ровя, но ти сигурно ще провериш. Таман да науча и аз.
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Всеки го прави за печалба, тези огромни, мултимилиардни компании, не са събрали парите си от клоните на дърветата :)
Изображение
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Mozo написа: Съб Окт 18, 2025 00:02 Всеки го прави за печалба, тези огромни, мултимилиардни компании, не са събрали парите си от клоните на дърветата :)
Това е ясно и не го оспорвам.
Въпросът е какъв е договорът? Колко от придобитото вземат и колко дават или плащат на държавата?
И ако не е в полза на България, кой е сложил парафа си под него и ще се носи ли сметка и отговорност? Все пак нали и ние трябва да замезим от тези договори? Или си подаряваме всичко? Както БТР-те за там си някъде, вместо да има проходими машини за гасене на горски пожари. И да се сбират капачки за линейки? Или да се пускат SMS-и за болни деца? Всичко това нормално ли е? Погледнато в общ план.
Плъхолюбител
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Не е нормално, със сигурност, но капачките нямат нищо общо с военната техника и обратното.

За БТР-ите преувеличаваш и беше наистина тъжно и като подигравка - дадохме им остарели и повредени БТР-и, които след това те трябваше да ремонтират. Никой от тея машини не се е ползвала за гасене на пожари. Да, звучат готино всички тези лъжи в медиите, обвързани с Русия, но просто не са верни.
Можеш да прочетеш тук:
https://www.svobodnaevropa.bg/a/32915986.html

Иначе относно златото:

Според чебурашките Дънди изнасят тройно повече злато от България, отколкото е световният добив. То бива да лъжеш, да лъжеш, ама тези се оливат. И продължават да им вярват :lol: :lol: :lol:

И от многото лъжи истината е отишла по дяволите. Аз също си мислех, че Дънди добива най-много, но не били те:
https://tavex.bg/zlatnite-koncesii-na-bulgaria/

Та цялата врява е абсолютно за нищо. Прочети целия материал, доста е интересен и всичко е подплатено с факти. Обяснено е и защо сами не си го добиваме.
Изображение
Аватар
Mouse
VIP
VIP
Обратна връзка:

Мнение от Mouse »

Не съм казала, че те добиват най-много. Пак изместваш нещата, за да отидат на пререкание. Говоря за договора с тях. Някой да го е виждал? Да е пубикуван някъде? Да е обсъждан някъде? Те тогава няма да има лъжли и копейки. Всичко ще е ясно. Те добиват и взимат толкоз, а за България остава толкоз и последното толкоз в държавния бюджет ли се влива или в нечия частна офшорка?
Колкото до техниката - недей. За срам сме станали. Нямаме детска болница, не стигат линейки, не стигат пари за болнична и доболнична помощ, лекарите и мед сестрите бягат, цените растат, нямаме хеликоптери за вода, едва имаме за спешната помощ по планините. Май някои са купени пак със събрани средства, а не с държавни пари + 240 хрантутника и раздута администрация. Зле сме и не може никой да го отрече. Не ми цитирай заплати и съотношения на тогава и сега. Знам го и не съм чак толкова тъпа, за колкото ме взимате. Държавата ни отива към фалит или май вече сме фалирали. Тези заеми и внуците ви няма да могат да изплатят, а се взимат още и още .... Ама така правели всички. И какво? Дай и ние със стадото, че всичко ни е втасало и сме на гол тумбак чифте пищови. Целият свят върви към поредната криза + предстоящото поредно гео преразпределение от ВС. Ще видим след срещата в Будапеща с какво ще ни "зарадват"? Дано не сме пак на губещата страна както след ВСВ.
Пак повтарям - не ми се спори на подобни теми! На никакви теми!
Приеми, че ти си прав, а аз не съм и готово :hello1:
Плъхолюбител
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Mouse написа: Съб Окт 18, 2025 14:28 Не ми цитирай заплати и съотношения на тогава и сега. Знам го и не съм чак толкова тъпа, за колкото ме взимате. Държавата ни отива към фалит или май вече сме фалирали.
Това не е вярно, говори се постоянно, като първи от БСП започнаха преди 30 години и оттогава се върти тази мантра. Как така сме пред фалит, а сме най-малко задлъжнялата държава в ЕС. Ей този парадокс искам да ми обясниш O:) Твоята любима Унгария е в пъти по-задлъжняла, за Русия да не говорим„ Значи какво става? Това просто не е вярно.

Иначе, колкото ще знаем за договора в Сърбия, толкова знаем и за този у нас. И хеликоптерите са купени от държавата, никой не е събирал пари за тях. Радвам се, че не си прочела какви боклуци сме изпратили към Украйна, които е трябвало след това тепърва да се ремонтират. Толкова е унизително, че ако бях аз, щях да ги върна. Просто си изхвърлихме боклука.

100 бронирани машини от 80-те години:
https://www.svobodnaevropa.bg/a/balgari ... 10411.html

Техника на 45 години, ало? И чудно защо, след като са толкова важни и необходими и адски много са ни трябвали, защо са стояли в резерва и са ги използвали само за възродителния процес и за нищо друго? Не се връзва, нали? Дори Русия, при целия си недостиг на техника, не използва БТР-60, защото е абсолютен боклук. От Форбс ги оприличават на пикапи, толкова са зле:
https://www.flagman.bg/article/301251
Българската армия придобива около 150 БТР-60ПБ-МД1. Днес те са на склад.
Тоест, стоят си там от 40 години и гният :idea:

Сиреч, пак стигаме дотам, че си изхвърлихме боклука в Украйна :thumbright:

И най-важното, прочети внимателно - средствата за въпросните БТР-и се връща обратно в хазната и я плаща лошият Еврпейски съюз. Да не говорим, че те са били част от резерва на МВР, а не на МО, което означава, че по никакъв начин не ощетява БА :съгласен:
Изображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Отноно това колко много сме задлъжнели, пък сме с най-нисък дълг:

https://news.bg/economics/balgariya-e-s ... -dalg.html

Как така сме пред фалит, пък сме с най нисък дълг? Чакам обяснение на този страхотен алогизъм :)
Офтопик:
Виж на графиката любимият ти Орбан къде си изпрати народа.

Изображение

Защото едно е да плещиш популистки глупости, които се харесват на бабите, а какво всъщност правиш е съвсем друго.
Изображение
Нова тема Публикувай отговор

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Обратно към “Любопитни новини”